Kelime oyunları, görsel şakalar, sanat göndermeleri ve pop kültür referansları... Hepsi bu dizide özenle işlenmiş ve hikâyeye ustaca yedirilmiş. Tabelalar, gazete manşetleri ve reklam panolarına dikkatli bakarsanız, birçok mizahi detayı da bonus olarak bulabilirsiniz.
Yine bir animasyonda fazla görmediğimiz detaylardan biri de karakterlerin zamanla fiziksel değişimler göstermesi. Yaşlanıyorlar ve kilo alabiliyorlar mesela. Tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi.
Karakterin alkol bağımlılığı o kadar detaylı işlenmiş ki, BoJack’in vücudunda görülen fiziksel değişiklikler bile onun bağımlılığını yansıtıyor. Özellikle göz altındaki morluklar, solgun cilt tonu ve şişkinlik gibi detaylar karakterin yaşadığı yıkımı göstermek için eklenmiş.
“Ben öze inanmıyorum. Seni sen yapan, yaptıklarındır.”
BoJack, ölüm döşeğindeki arkadaşıyla yaşadığı yukardaki sahneden sonra, dizideki başka bir karaktere şunu soruyor:
“Sence ben gerçekten böyle miyim? İyi biri olduğumu duymaya ihtiyacım var senden. Beni en iyi tanıyan sensin. Bazen bencil, kendini beğenmiş ve kendine zarar veren biri olduğumu biliyorum ama aslında özünde iyi biriyim. Senden de bunu duymaya ihtiyacım var. Lütfen iyi biri olduğumu söyle.”
Cevap yine bir animasyondan beklenmeyecek sertlikte geliyor:
“Ben öze inanmıyorum. Seni sen yapan, yaptıklarındır.”
Velhasıl, ‘BoJack Horseman’ hayatın çoğunlukla siyah ve beyaz olmadığını, gri tonların var olduğunu hatırlatıyor. Kendi hatalarımızla yüzleşmenin zorluğunu, ama aynı zamanda bunun gerekliliğini de sert bir şekilde söylüyor.
Hayatınızda her şey bir felakete doğru yuvarlanıyorsa belki de berbat olan başkaları değil, sadece sizsinizdir? Kendinizi sorgulamaya cesaretiniz varsa, BoJack Horseman’ı mutlaka izlemelisiniz.
Berna Abik kimdir?
1988 yılında İstanbul'da doğdu. Editörlük hayatına dünyanın önemli şehir dergilerinden biri olan Time Out'ta başladı. Daha sonra Doğan Burda dergi grubu bünyesindeki İstanbul Life dergisinde çalıştı.
Son olarak T24 ekibine katıldı; burada editörlük ve video röportajlar yapıyor.
|