Politika

Mehmet Tezkan: CHP'ye göre Can Atalay milletvekili değil mi? Bunu sorgulamak için genel görüşme açılır mı?

"Mesele sadece komando Alpay’ın (ne yazık ki uzun yıllar Beşiktaş forması giydi) Ahmet’e saldırması değil… Mesele daha büyük…"

19 Ağustos 2024 08:39

Halk TV yazarı Mehmet Tezkan, bugünkü köşesinde, TBMM'de TİP Haatay Milletvekili Can Atalay için düzenlenen olağanüstü oturumda yaşanan olayları eleştirdi ve CHP'nin tavrını şu sözlerle sorguladı: "Can Atalay milletvekili değil mi? Bunu sorgulamak için genel görüşme açılır mı?"

Tezkan'a göre, MHP Genel Başkanı'nın Anayasa Mahkemesi'ni hedef alarak yaptığı açıklamalar ve AKP'nin insan haklarından sorumlu genel başkan yardımcısının Meclis'teki şiddeti savunması, Türkiye'deki demokratik yapıya zarar veren tutumları öne çıkarıyordu. Tezkan, "Anayasa Mahkemesi Türkiye ve Türk milleti lehine kararlar alan bir kuruluşmuş! Onun laçkalaşmış hak ihlali kararları Türk milletinin iradesiyle çöpe atılmış!" şeklindeki ifadelerle Bahçeli'nin sözlerini aktardı.

TIKLAYIN - Bahçeli: Can Atalay konusu tamamıyla kapanmıştır; AKP biz olmadan da gereğini yapmış, eşkıyalığa müsaade etmemiştir

Tezkan, CHP'nin Anayasa Mahkemesi'nin kararlarını yok sayarak Meclis'te genel görüşme istemesinin yanlış bir hamle olduğunu belirtti ve "CHP tarihi hata yaptı" dedi. CHP'nin bu hamlesiyle, Meclis'in Anayasa Mahkemesi'nin kararlarını yok saydığını ve bu durumun, Anayasa Mahkemesi'nin otoritesini zedelediğini vurguladı. Tezkan, "Herhangi bir CHP milletvekili için, AKP milletvekili için, MHP milletvekili için ‘milletvekili mi değil mi’ diye genel görüşme açılır mı? Hayır!.. Eee, Can Atalay milletvekili değil mi?" diyerek CHP'nin tutumunu eleştirdi.

"Meclis’in Can Atalay oturumunda kötü şeyler oldu… Mesele sadece komando Alpay’ın (ne yazık ki uzun yıllar Beşiktaş forması giydi) Ahmet’e saldırması değil… Mesele daha büyük…

Türkiye’yi sarsacak boyutları var. Meclis Başkanı Numan Bey’in tavrından başlayalım mı?
O yüzünden eksik olmayan müstehzi gülümseme neydi?
Muhalefete ‘Siz ne derseniz deyin, ne söylerseniz söyleyin biz bildiğimizi okuyacağız’ demek
değil miydi?

‘İkide bir lafı uzatmayın; geç saatlere kalacak halimiz yok’ diye çıkışması nedendi?
Saray’dan korkmasından mı?
Bu işi hızla bitiremedin diye fırça yeme endişesinden mi?
Yok canım; koca TBMM Başkanı, Saray’ı dinler mi, Saray’a aldırır mı?
Benimki kuruntu!..
Hükümetin yegâne temsilcisi için eskiden söylediklerini hatırlatmama gerek yok, değil mi?
Gelelim MHP Genel Başkanı’nın sözlerine… Anayasa Mahkemesi’nin kararını çöpe attık
dedi…"

Mehmet Tezkan'ın yazısının tamamını okumak için tıklayın.


TBMM tarihinde bir ilk; Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen Can Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü!

TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki, Gezi davasında 18 yıl hapse mahkûm edildiğine ilişkin karar TBMM Genel Kurulu’nda 30 Ocak'ta okundu. Meclis'te bir ilk yaşandı ve Anayasa Mahkemesi’nin iki kez bu konuda hak ihlali kararı vermiş olmasına rağmen Genel Kurul'da Yargıtay yazısı okunarak Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü. Genel Kurulu yöneten TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ'a, kararı okuduğu sırada anayasa kitapçığı fırlatıldı.
 
Kararın okunmasının hemen ardından TBMM internet sitesinde yer alan, "Milletvekilliği Sona Erenler" sayfasına Can Atalay da eklendi. 

Can Atalay'dan ilk açıklama

Vekilliğinin düşürülmesi kararının ardından Atalay'dan ilk açıklama geldi. Atalay, Seçilmiş Hatay Milletvekili sıfatıyla yayınladığı açıklamada, "Anayasa’nın açık; hiçbir kuşkuya yer bırakmayan hükümlerine karşın seçilmiş Hatay milletvekilinin milletvekilliğini 'düşürdüler.' Türkiye, bu kuralsızlık, hukuksuzluk deli gömleğine sığmayacak. Hep beraber göreceğiz" dedi.

AYM: "Yok hükmünde"

Anayasa Mahkemesi (AYM), 1 Ağustos gece ayrısı Resmi Gazete'de yayımlanan gerekçeli kararında Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin "yok hükmünde" olduğunu tespit etti. Yüksek Mahkeme, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Atalay’la ilgili kararının hukuki değerden yoksun olduğuna ve bu kararın TBMM Genel Kurulu’nda okunmasıyla Atalay’ın vekilliğinin düşmüş sayılamayacağına karar verdi. 

Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi işleminin iptali ile Yargıtay yazısının TBMM’de okunması işleminin iptali başvurularını birleştirerek karara bağlayan Yüksek Mahkeme, Can Atalay’ın "milletvekilliğinin yok hükmünde sayılması" talebinin karara bağlanmasına yer olmadığına hükmetti. Karar, eski AYM Başkanı Zühtü Arslan ve eski üye Muhammed Emin Kuz'un da yer aldığı 4'e karşı 10 üyenin oyuyla oyçokluğuyla alındı.

Mlletvekilliğinin düşürülmesinin "yok hükmünde" olduğunu tespit eden Yüksek Mahkeme, “Öncelikle belirtmek gerekir ki TBMM Genel Kurulu’nun 30 Ocak’taki birleşiminde okunan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı bir mahkûmiyet kararı değil, Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuru kararının daire tarafından değerlendirilmesi için dosyanın anılan daireye gönderilmesine ilişkin karardır…" değerlendirmesinde bulundu.


GÖKÇER TAHİNCİOĞLU YAZDI 

Anayasa Mahkemesi, Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi sürecinin Anayasa'ya aykırı olduğuna hükmetti, şimdi olacak?

AYM kararına uymayan Yargıtay’ın dediği oldu: Anayasaya uyulmadı, TİP milletvekili Can Atalay’ın vekilliği düşürüldü, AYM kılını bile kıpırdatamadı

TBMM’de Can Atalay muamması: Usul hatası mı yapıldı, vekilliği aslında sürüyor mu, AYM ihlal kararı verirse ne olacak?

 


TIKLAYIN - Can Atalay, Hatay'dan milletvekili seçileli tam bir yıl oldu: AYM-Yargıtay arasında krize dönüşen Atalay dosyasında bir yılda yaşananlar…

TIKLAYIN - Can Atalay'dan 'Seçilmiş Hatay Milletvekili' sıfatıyla ilk açıklama: Tarihe, anayasanın askıya alınmasına ortak olanlar olarak geçecekler!