17 Şubat 2025 12:42
Güncelleme: 17 Şubat 2025 12:44
Güney Kore'nin Ulusal Veri Koruma Gözlemcisi, "yetkililerin Çinli yapay zeka platformu DeepSeek’in veri toplama uygulamalarıyla ilgili incelemelerini tamamlayana ve iyileştirmeler uygulayana kadar platformun, 'geçici' olarak askıya alındığını" açıkladı.
Güney Kore'nin Ulusal Veri Koruma Gözlemcisi, geçtiğimiz ay DeepSeek'ten veri toplama ve yönetim uygulamalarına açıklık getirmesini resmen talep etmiş ancak yanıt alamamışti. Şirketin Seul'de yerel bir temsilci ataması ve komisyonla aktif olarak işbirliği yapması gerekiyordu.
Bunun üzerine Güney Kore Kişisel Bilgileri Koruma Komisyonu, dün DeepSeek'in uygulamalarının yerel uygulama mağazalarından kaldırıldığını ve web hizmetine erişimin 15 Şubat Cumartesi günü saat 18.00'da askıya alındığını belirtti. Güney Kore devlet haber ajansında yer alan haberlere göre bu yasak, Çinli şirketin Güney Kore yasalarına “uyum sağlamak için” değişiklikler yapana kadar yürürlükte kalacak.
DeepSeek uygulaması, daha önce indirmiş olan Güney Koreli kullanıcılar tarafından kullanılmaya devam edilirken, Seul'ün veri gözlemcisi, soruşturmanın nihai sonuçları açıklanana kadar "hizmeti dikkatli kullanmaları" konusunda uyarıda bulundu.
DeepSeek şirketi, ocak ayında, ABD merkezli OpenAI şirketinin yapay zeka platformu olan ChatGPT ile karşılaştırılabilir bir performans sunduğunu iddia ederek, yapay zeka modeli R1'in açık kaynaklı bir versiyonunu yayınladı. Buna göre şirket, R1'in önemli ölçüde daha düşük bir maliyetle geliştirildiğini belirterek, bir "teknoloji silahlanma yarışını" tetikledi.
Abonelik modeliyle gelişmiş özellikler sunan ABD'li rakibinin aksine DeepSeek-R1'e ücretsiz olarak erişilebiliyor. Bu sayede DeepSeek, Apple'ın App Store ve Google Play sıralamalarında üst sıralara yükselirken, web tabanlı hizmetinde aşırı yüklenme nedeniyle zaman zaman kesintiler yaşanıyor.
ABD'de ve dünya çapında çok sayıda devlet kurumu ve işletme, DeepSeek'e erişimi sınırlandırmak için harekete geçerken, İtalya kısa süre önce ülke çapında bu tür bir kısıtlamayı uygulayan ilk ülke olmuştu. (ANKA)
Hayatının baharında iki genç, 'Bir Ömrün Sonbaharı'nda |
© Tüm hakları saklıdır.