Halk TV yazarı Fikret Bila, Türkiye'nin anayasal düzeninden uzaklaştığını ve siyasi kararların yargı üzerindeki etkisinin arttığını söyledi. Özellikle, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hak ihlâli kara vermesine rağmen, Can Atalay davası üzerinden yargının bağımsızlığının ve hukukun üstünlüğünün zedelendiğini söyledi.
Bila, Can Atalay'ın milletvekili olarak seçilmesine rağmen anayasaya aykırı biçimde milletvekilliğinin düşürüldüğünü, Anayasa Mahkemesi'nin kararının Yargıtay tarafından yok sayıldığını eleştirdi.
Anayasa Mahkemesi'nin kararlarının herkesi bağladığını ve hemen uygulanması gerektiğini hatırlatarak, yargının iktidarın istediği gibi davrandığını ifade etti.
Bila, Meclis'te olması gereken Can Atalay'ın cezaevinde tutulduğunu, CHP'nin bu anayasa ihlalini ortadan kaldırmak için Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırdığını, MHP'nin bu toplantıya karşı olduğunu ve AKP'nin henüz bir karar vermediğini belirtti.
"İktidar Türkiye’yi hukuk devleti olmaktan çıkardı.
Türkiye’yi hukuk devleti olarak tanımlayan ve hukukun üstünlüğüne dayanan anayasayı hiçe sayarak yoluna devam ediyor.
Bağımsız ve tarafsız olması gereken yargıyı kontrolü altına alan iktidar başta ifade ve basın özgürlüğü olmak üzere anayasal hak ve özgürlükleri de kısıtlamaktan çekinmedi.
Bugün özellikle siyasi nitelikli davalarda verilen kararların hukuki değil siyasi olduğunu bütün dünya biliyor.
Bunun son örneklerinden biri Can Atalay davası.
Hakkındaki hüküm kesinleşmeden milletvekili seçilen Atalay’a ilişkin davanın yasama dönemi sonuna ertelenmesi gerekirken, anayasaya aykırı biçimde milletvekilliği düşürüldü.
Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay hakkındaki davanın ertelenmesi ve Meclis’te milletvekili olarak görevine başlamasına ilişkin kararı yine anayasaya aykırı olarak Yargıtay tarafından “yok hükmünde” sayıldı.
Oysa Anayasa’nın 153 maddesi tartışmaya yer olmayacak çok açık bir hüküm.
Bu madde hükmüne göre Anayasa Mahkemesi kararları her kişi ve kurumu bağlıyor ve hemen uygulanması gerekiyor. Ancak yargı, iktidarın istediği gibi Anayasa Mahkemesi’nin bu kararını
uygulamadı.
Meclis’te olması gereken Can Atalay cezaevinde tutuluyor.
CHP bu anayasa ihlalini ortadan kaldırmak ve Can Atalay’ın milletvekili görevine başlamasını sağlamak üzere Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırdı. Meclis Cuma günü Atalay için olağanüstü toplanacak.
MHP bu toplantıya karşı olduğunu açıkladı.
Bakalım AK Parti ne yapacak?
Parti Sözcüsü Ömer Çelik henüz karar vermediklerini açıkladı.
Atalay için yapılacak Meclis toplantısı iktidar için bir hukuk sınavı niteliği taşıyor.
AK Parti, toplantıya katılıp CHP ile birlikte Atalay’ın milletvekili olarak göreve başlaması gerektiği yolunda mı yoksa cezaevinde kalması gerektiği yolunda mı oy kullanacak?..."
Fikret Bila'nın "İktidarın Sınavı" başlıklı yazısının tamamını okumak için tıklayın.
TBMM tarihinde bir ilk; Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen Can Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü!
TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki, Gezi davasında 18 yıl hapse mahkûm edildiğine ilişkin karar TBMM Genel Kurulu’nda 30 Ocak'ta okundu. Meclis'te bir ilk yaşandı ve Anayasa Mahkemesi’nin iki kez bu konuda hak ihlali kararı vermiş olmasına rağmen Genel Kurul'da Yargıtay yazısı okunarak Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü. Genel Kurulu yöneten TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ'a, kararı okuduğu sırada anayasa kitapçığı fırlatıldı.
Kararın okunmasının hemen ardından TBMM internet sitesinde yer alan, "Milletvekilliği Sona Erenler" sayfasına Can Atalay da eklendi.
Can Atalay'dan ilk açıklama
Vekilliğinin düşürülmesi kararının ardından Atalay'dan ilk açıklama geldi. Atalay, Seçilmiş Hatay Milletvekili sıfatıyla yayınladığı açıklamada, "Anayasa’nın açık; hiçbir kuşkuya yer bırakmayan hükümlerine karşın seçilmiş Hatay milletvekilinin milletvekilliğini 'düşürdüler.' Türkiye, bu kuralsızlık, hukuksuzluk deli gömleğine sığmayacak. Hep beraber göreceğiz" dedi.
AYM: "Yok hükmünde"
Anayasa Mahkemesi (AYM), 1 Ağustos gece ayrısı Resmi Gazete'de yayımlanan gerekçeli kararında Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin "yok hükmünde" olduğunu tespit etti. Yüksek Mahkeme, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Atalay’la ilgili kararının hukuki değerden yoksun olduğuna ve bu kararın TBMM Genel Kurulu’nda okunmasıyla Atalay’ın vekilliğinin düşmüş sayılamayacağına karar verdi.
Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi işleminin iptali ile Yargıtay yazısının TBMM’de okunması işleminin iptali başvurularını birleştirerek karara bağlayan Yüksek Mahkeme, Can Atalay’ın "milletvekilliğinin yok hükmünde sayılması" talebinin karara bağlanmasına yer olmadığına hükmetti. Karar, eski AYM Başkanı Zühtü Arslan ve eski üye Muhammed Emin Kuz'un da yer aldığı 4'e karşı 10 üyenin oyuyla oyçokluğuyla alındı.
Mlletvekilliğinin düşürülmesinin "yok hükmünde" olduğunu tespit eden Yüksek Mahkeme, “Öncelikle belirtmek gerekir ki TBMM Genel Kurulu’nun 30 Ocak’taki birleşiminde okunan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı bir mahkûmiyet kararı değil, Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuru kararının daire tarafından değerlendirilmesi için dosyanın anılan daireye gönderilmesine ilişkin karardır…" değerlendirmesinde bulundu.
GÖKÇER TAHİNCİOĞLU YAZDI
Anayasa Mahkemesi, Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi sürecinin Anayasa'ya aykırı olduğuna hükmetti, şimdi olacak?
AYM kararına uymayan Yargıtay’ın dediği oldu: Anayasaya uyulmadı, TİP milletvekili Can Atalay’ın vekilliği düşürüldü, AYM kılını bile kıpırdatamadı
TBMM’de Can Atalay muamması: Usul hatası mı yapıldı, vekilliği aslında sürüyor mu, AYM ihlal kararı verirse ne olacak?
TIKLAYIN - Can Atalay, Hatay'dan milletvekili seçileli tam bir yıl oldu: AYM-Yargıtay arasında krize dönüşen Atalay dosyasında bir yılda yaşananlar…
TIKLAYIN - Can Atalay'dan 'Seçilmiş Hatay Milletvekili' sıfatıyla ilk açıklama: Tarihe, anayasanın askıya alınmasına ortak olanlar olarak geçecekler!
|