Politika

CHP'li Özer'den Can Atalay ve Tayfun Kahraman'a ziyaret: Her fırsatta milli irade çağrısı yapan iktidarın, seçilmiş bir milletvekiline karşı bu tutumu ikiyüzlülük

"Seçilmiş bir milletvekilinin, vekilliğini düşürmek için can hıraş bir uğraş verilen başka bir ülke meclisi yok"

09 Şubat 2024 17:37

T24 Haber Merkezi

CHP İstanbul Milletvekili ve Adalet Komisyonu üyesi Turan Taşkın Özer, cezaevindeki gezi hükümlüleri Can Atalay ve Tayfun Kahraman'ı ziyaret etti. Ziyaret sonrası açıklamada bulunan Özer, "Her fırsatta milli irade çağrısı yapan iktidarın, Hatay halkının oylarıyla seçilmiş bir milletvekiline karşı topyekûn tutumu açıkça iktidarın ikiyüzlülüktür. Anayasa Mahkemesi kararının acilen uygulanması ve seçilmiş milletvekilinin hızlıca tahliye edilerek yasama faaliyetlerine katılması hukuk devletinin gereğidir" ifadelerini kullandı.

CHP'li Özer, Gezi hükümlüleri; AYM'nin hakkında iki kez 'hak ihlali' kararı vermesine karşın milletvekilliği düşürülen Can Atalay ve şehir plancısı Tayfun Kahraman'ı ziyaret etti. Özer, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a, "Mahkeme kararında Tayfun hakkında mahkumiyetine esas olacak tek bir fiil, tek bir delil yok. Fiil nedir, bu fiillere esas deliller nerededir?" diye sordu. Adalet yerini bulana dek Atalay ve Kahraman'ın sesi olacağını dile getirdi.

Tayfun Kahraman (solda) ve Can Atalay

Özer'in açıklamasının tam metni şöyle:

"Biraz önce Milletvekili Can Atalay’ı ve şehir plancısı Dr. Tayfun Kahraman’ı mahkûm olarak alıkonuldukları cezaevinde ziyaret ettim.

Bu vesileyle Can’ın ve Tayfun’un dayanışmasını eksik etmeyen, memlekete ve Anayasa'ya sahip çıkan tüm dostlara selamları var.

Geçtiğimiz günlerde iktidar ve ortaklarının büyük bir seremoni ile Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi için Meclis’teki çabalarına bütün vatandaşlarımız ve bizler şahit olmuştuk.

Seçilmiş bir milletvekilinin, vekilliğini düşürmek için can hıraş bir uğraş verilen başka bir ülke meclisi emin olun yoktur.

Bu kural tanımaz, hukuk tanımaz iktidar, her gün yeni bir hukuki garabete yol açarak ülkeyi adeta uçuruma sürüklemektedir.

Her fırsatta milli irade çağrısı yapan iktidarın, Hatay halkının oylarıyla seçilmiş bir milletvekiline karşı topyekûn tutumu açıkça iktidarın ikiyüzlülüktür.

Anayasa Mahkemesi kararının acilen uygulanması ve seçilmiş milletvekilinin hızlıca tahliye edilerek yasama faaliyetlerine katılması hukuk devletinin gereğidir.

Dr. Tayfun Kahraman’ı daha önce ziyaret ettiğimde de sormuştum, şimdi bir kez daha soruyorum, Tayfun biricik kızı Vera’ya kavuşana kadar da sormaktan asla ama asla vazgeçmeyeceğiz.

Mahkeme kararında Tayfun hakkında mahkumiyetine esas olacak tek bir fiil, tek bir delil yok. Fiil nedir, bu fiillere esas deliller nerededir?

Hoş, bu soruların muhatabı Adalet Bakanı Yılmaz Tunç cevap vermekten imtina etse de her fırsatta her kürsüden bu sorularımızı yineleyeceğiz, kendisine her fırsatta hatırlatacağız. Adalet yerini bulana kadar ses olmaya devam edeceğiz."

TBMM tarihinde bir ilk; Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen Can Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü!

TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki, Gezi davasında 18 yıl hapse mahkûm edildiğine ilişkin karar TBMM Genel Kurulu’nda 30 Ocak'ta okundu. Meclis'te bir ilk yaşandı ve Anayasa Mahkemesi’nin iki kez bu konuda hak ihlali kararı vermiş olmasına rağmen Genel Kurul'da Can Atalay kararı okunarak Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü. Genel Kurulu yöneten TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ'a, kararı okuduğu sırada anayasa kitapçığı fırlatıldı.
 
Kararın okunmasının hemen ardından TBMM internet sitesinde yer alan, "Milletvekilliği Sona Erenler" sayfasına Can Atalay da eklendi. 
 
 

Can Atalay'dan ilk açıklama

Vekilliğinin düşürülmesi kararının ardından Atalay'dan ilk açıklama geldi. Atalay, Seçilmiş Hatay Milletvekili sıfatıyla yayınladığı açıklamada, "Anayasa’nın açık; hiçbir kuşkuya yer bırakmayan hükümlerine karşın seçilmiş Hatay milletvekilinin milletvekilliğini 'düşürdüler.' Türkiye, bu kuralsızlık, hukuksuzluk deli gömleğine sığmayacak. Hep beraber göreceğiz" dedi.

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU YAZDI - AYM kararına uymayan Yargıtay’ın dediği oldu: Anayasaya uyulmadı, TİP milletvekili Can Atalay’ın vekilliği düşürüldü, AYM kılını bile kıpırdatamadı

TIKLAYIN - Can Atalay'dan 'Seçilmiş Hatay Milletvekili' sıfatıyla ilk açıklama: Tarihe, anayasanın askıya alınmasına ortak olanlar olarak geçecekler!