Politika

Karar yokluğunda okundu: Meclis Başkanı Kurtulmuş, Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesine sessiz kaldı, gündemi BAE ziyareti oldu!

Genel Kurul'da söz alan milletvekilleri, kararın Numan Kurtulmuş'un yokluğunda okunacak olmasını eleştirmişti

30 Ocak 2024 18:38

T24 Haber Merkezi
 
Bugün resmi ziyaretler kapsamında yurt dışında olan Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, Genel Kurul'da Can Atalay'ın vekilliği düşürüldükten sonra yaptığı paylaşımda Meclis tarihine geçen karara sessiz kaldı. Kurtulmuş, Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen okunan karardan bir süre sonra yaptığı paylaşımda gündemine Atalay'ı değil, Abu Dabi'deki temaslarını aldı. Kurtulmuş, Atalay krizinin "suhuletle çözülmesini istediğini" söylese de geçen hafta Erdoğan ve Bahçeli görüşmesinden sonra kararın okutulması bekleniyordu. Kararın Kurtulmuş'un yurt dışında olduğu bir hafta okunmasını istediği öne sürülüyordu.
 
TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki, Gezi davasında 18 yıl hapse mahkûm edildiğine ilişkin kararın TBMM Genel Kurulu’nda bugün okundu. Kapalı oturumun ardından Meclis'te bir ilk yaşandı ve Anayasa Mahkemesi’nin iki kez bu konuda hak ihlali kararı vermiş olmasına rağmen Genel Kurul'da Can Atalay kararı okunarak milletvekilliği düşürüldü.
 
Karar, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'un yokluğunda Genel Kurulu yöneten AKP'li TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ tarafından okundu. Bozdağ'a kararı okuduğu sırada anayasa kitapçığı fırlatıldı.

Genel Kurul'da söz alan milletvekilleri, kararın Numan Kurtulmuş'un yokluğunda okunacak olmasını eleştirmişti.

Ancak, Kurtulmuş daha önce kulislerde konuşulanlara göre, "suhulet içinde çözülmesini istediği" Can Atalay'ın krizinde, kararı okuyarak tarihe geçmek istemiyordu. İlk karardan sonra da Atalay kararı okunmamıştı. 

Ancak TBMM Başkanlığı’nın tutumu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP lideri Devlet Bahçeli’nin yaptığı görüşmeden sonra değişti. Kararında, Kurtulmuş'un yurt dışında olduğu bir dönemde okunmasını istediği iddia ediliyordu.

Atalay hakkındaki Yargıtay kararı, tam da Kurtulmuş'un resmi ziyaretleri çerçevesinde yurt dışında olduğu gün okundu. Meclis Genel Kurulu başladığı sırada Abu Dabi’deki temaslarına ilişkin X hesabından gönderi paylaşan Kurtulmuş, karar okunduktan sonra da Arapça bir paylaşım yaparak Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Federal Ulusal Konseyi Başkanı Saqr Ghobash ile bir araya geldiğinden bahsetti.

Kurtulmuş'un, Başkanı olduğu Meclis'te Can Atalay'ın vekilliğinin düşürüldüğü sırada bu konuya ilişkin herhangi bir paylaşım yapmaması, aksine yurt dışı temaslarından bahsetmesi tepki çekti. 

TBMM tarihinde bir ilk; Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen Can Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü!

TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki, Gezi davasında 18 yıl hapse mahkûm edildiğine ilişkin kararın TBMM Genel Kurulu’nda bugün okundu. Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesi için Yargıtay'ın gönderdiği kararın okutulmasından önce CHP'nin kapalı oturum talebi kabul edildi.

Kapalı oturumun ardından Meclis'te bir ilk yaşandı ve Anayasa Mahkemesi’nin iki kez bu konuda hak ihlali kararı vermiş olmasına rağmen Genel Kurul'da Can Atalay kararı okunarak milletvekilliği düşürüldü. Genel Kurulu yöneten TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ'a, kararı okuduğu sırada anayasa kitapçığı fırlatıldı.

Kararın okunmasının hemen ardından TBMM internet sitesinde yer alan, "Milletvekilliği Sona Erenler" sayfasına Can Atalay da eklendi.