Dünya

Çatışmaların 15. günü | Refah Sınır Kapısı'ndan ilk yardım kamyonları Gazze'ye geçti; İsrail Genelkurmay Başkanı Halevi: Gazze Şeridi’ne gireceğiz

"Bu tehditler gerçekleşirse hastane küle dönebilir"

21 Ekim 2023 23:30

T24 Dış Haberler

7 Ekim'de başlayan İsrail-Hamas savaşı, bugün itibarıyla 15. güne girdi. İki haftadır süren savaşta 4 bin 137 Filistinli; bin 400'ü aşkın da İsrailli hayatını kaybetti. İsrail Genelkurmay Başkanı Halevi, "Gazze Şeridi’ne gireceğiz" dedi. 

Hava saldırılarının sürdüğü Gazze'de iki hafta boyunca en büyük saldırı 17 Ekim'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ne yapıldı, en az 500 kişiyi hayatını kaybetti.

Bu saldırıdan yalnızca iki gün sonra, 19 Ekim'de Gazze'de, yerinden edilmiş insanların sığındığı tarihi Aziz Porphyrius Rum Ortodoks Kilisesi bombalandı, en az 16 insan hayatını kaybetti. 

Akşama doğru açıklama yapan Filistin Kızılayı ise İsrail'in Gazze'deki Kudüs Hastanesi "bombalamakla tehdit ederek derhal boşaltılmasını istediğini" duyurdu.

Gazze ile Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı'ndan bugün ilk insani yardım konvoyları Gazze'ye geçebildi. Yardım konvoyu ilaç, tıbbi malzeme ve sınırlı miktarda gıda malzemesi taşıyan 20 kamyondan oluşuyor.

TIKLAYIN | Hamas-İsrail savaşında gün gün, dakika dakika tüm gelişmeler

Filistin Kızılay'ına göre, Kudüs Hastanesi'nde 400 hasta ile yüzde 70'i çocuk ve kadın olmak üzere 12 bin yerinden edinmiş insan bulunuyor. 

"Bu tehditler gerçekleşirse hastane küle dönebilir" diyen Filistin Sağlık Bakanlığı, acil destek çağrısında bulundu. 

İkinci haftanın en önemli gelişmelerinden biri ise Hamas'ın, "Katar'ın çabalarına yanıt olarak iki ABD'li esiri insani gerekçelerle serbest bıraktık" açıklaması oldu.

Anne kız olan iki esir, gece saatlerinde İsrail'e ulaştı. İsrail Esirler ve Kayıplar Dosyası Koordinatörü Gal Hirsch'in, ordunun iki rehineyi Gazze sınırında karşıladığını ve ABD'li anne-kızın aileleriyle buluşmak üzere askeri bir noktaya hareket ettiklerini duyurdu.

Biden yönetimi, Kongre'den, çoğunluğu Ukrayna ve İsrail'e desteğin yanı sıra ABD-Meksika sınırındaki güvenlik önlemlerini artırmak için 105 milyar dolarlık ek fon talebinde bulundu.

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan,  Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenecek Barış Zirvesi'ne katıldı. 

İsrail-Hamas savaşı 14. gününde dünya basınında: İsrailli askerler "Gazze'yi içeriden göreceklerini" söyledi

İşte savaşın 15. gününden dakika dakika öne çıkanlar...*

02.00 | İsrail ordusunun, Gazze'nin Han Yunus kentine düzenlediği saldırıda en az 9 kişi öldü

00.41 | Tel Aviv'de eylem: Hamas'ın elindeki İsrailli esirler serbest bırakılsın 

Yediot Ahronot gazetesinin haberine göre; Tel Aviv'deki Savunma Bakanlığı önünde yaklaşık 200 İsrailli toplandı.

Hükümet aleyhinde eylem düzenleyen grup, Hamas tarafından esir alınan İsraillilerin serbest bırakılmasını istedi.

Hamas'ın üst düzey yöneticilerinden Usame Hamdan, daha önce yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırıları sona erene kadar elinde tuttuğu İsrailli asker esirlerin akıbetini tartışmayacağını kaydetmişti.

00.37 | Biden, kara harekatını geciktirmek için İsrail'le görüştüğünü söyledi 

Biden'a İsrail'i işgali ertelemeye teşvik edip etmediği soruldu.

Biden, "İsraillilerle konuşuyorum" dedi.

23.56 | İsrail güçlerinin Batı Şeria'da yaraladığı bir Filistinli hayatını kaybetti

23.45 | Hamas: İsrail kanı durdurmaya hazır değil 

Hamas, İsrailli iki esiri geri vermek istediğini ve İsrail'in bunu reddettiğini açıklamıştı. İsrail, konuya ilişkin bir yalanlama açıklaması yaptı. İsrail'in açıklamasının ardından Hamas, "Karşılığında hiçbir şey istemedik. Ne yazık ki, İsrail hükümeti onları almayı reddetti ve bu işgal hükümetinin ciddi olmadığının, akan kanı durdurmaya hazır olmadığının kanıtı" dedi. 

23.42 | İsrail, Hamas'ın esir iddialarını yalanladı 

Hamas, iki esiri serbest bırakmak istediğini fakat İsrail'in reddettiğini iddia etmişti. İsrail Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada, "Kaçırılanları eve getirmek için her şeyi yapmaya devam edeceğiz" denildi. 

22.38 | İsrail: Tüm gücümüzle saldırmaya devam edeceğiz 

Times of Israel'in haberine göre, İsrail Hava Kuvvetleri Komutanı Tomer Bar, üst düzey komutanlarla yaptığı toplantıda, bugüne kadar Gazze Şeridi'nde Hamas'a ait olduğu gerekçesiyle "binlerce hedefe binlerce bomba attıklarını" söyleyerek Hamas'ın "ilk gündeki gibi olmadığını" savundu.

İsrail ordusunun kara harekatı sırasında "Hamas sanki hiç zarar görmemişçesine davranacaklarını" dile getiren Bar, "Tüm gücümüzle saldıracağız ve Hamas sanki bizimle ilk gününde savaşıyormuş gibi vuracağız" diye konuştu.

22.36 | Hamas: İki esiri serbest bırakmak istedik, İsrail kabul etmedi 

Hamas, İsrailli iki kadın esiri serbest bırakmak istediğini ancak İsrail'in kabul etmediğini söyledi.

22.29 | Biden, Gazze'ye yardımın devam etmesi için çalışacaklarını söyledi 

Biden, geçişe izin verdiği için Mısır Cumhurbaşkanı Al-Sisi, İsrail Başbakanı Netanyahu ve Birleşmiş Milletler'in liderliğine derin kişisel takdirini dile getirdi.

Biden, "Amerika Birleşik Devletleri, Gazze'deki sivillerin gıda, su, tıbbi bakım ve diğer yardımlara erişmeye devam etmesini sağlamaya kararlıdır" dedi.

22.28 | İsrail, Gazze'de Nuseyrat Mülteci Kampı'ndaki çarşıyı bombaladı

Açıklamada, ölü ve yaralıların olduğu ifade edilirken sayı konusunda net bilgi verilmedi.

El-Aksa Radyosu, İsrail'in Nuseyrat çarşısında Akl dükkanını hedef alan saldırısı sonucu çevre dükkanlarda da yangın çıktığını duyurdu.

Haberde, İsrail hava saldırıları nedeniyle ambulansların çarşıya girmekte zorluk çektiği kaydedildi.

22.23 | Eski ABD Temsilciler Meclisi üyesi, İsrail'in kilise saldırısında akrabalarının öldüğünü açıkladı

21.23 | İsrail savaş uçakları Nuseyrat Mülteci Kampı'nı bombaladı

20.58 | İsrail Genelkurmay Başkanı Halevi: Gazze Şeridi’ne gireceğiz

Halevi, konuşmasında, “Gazze Şeridi'ne gireceğiz. Hamas'a bağlı unsurları ortadan kaldırmak amacıyla operasyonel bir görev üstleneceğiz. Ayrıca, iki hafta önce cumartesi günü (7 Ekim) gerçekleşen saldırıda hayatını kaybedenlerin görüntülerini ve sahnelerini de aklımızda tutacağız” ifadelerini kullandı.

20.55 | İsrail son 24 saatte Gazze Şeridi'nde 248 Filistinliyi öldürdü

20.54 | Filistin Yasama Konseyinden İsrail saldırısında ölen Hamas'ın "ilk kadın üyesi" için taziye mesajı

20.49 | Hamas: Gazze'ye saldırı bitene kadar İsrailli asker esirlerin akıbetini tartışmayacağız

20.32 | İsrail'in hava saldırılarında Hammude ailesinin evi vuruldu, yaralılar BM'ye ait okula taşındı

 

20.05 | Türk Kızılay'dan Gazze'deki hastaneler için elektrik desteği

Filistin Kızılayı'na acil yardım çağrısındaki ihtiyaçları karşılamak amacıyla destek verildiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Türk Kızılay, öncelikli ihtiyaçlar listesinde bulunan hastane ve ambulansların akaryakıt gereksinimini karşılamak amacıyla 400 bin litre akaryakıt desteği sunacak. Gazze'deki hastanelerin 30 günlük elektrik ihtiyacını karşılamak için Filistin Kızılayı'na 400 bin litre akaryakıt bedeli 600 bin dolar destekte bulunulacak. Akaryakıt teminini Filistin Kızılayı çeşitli yollarla sağlamaya çalışacak.

Türk Kızılay akaryakıt desteğinin yanında Gazze'ye diğer insani ihtiyaçlar için de destek olmaya çalışıyor. Mısır'a ulaştırılan 3 uçak yardım malzemesinin yani sıra tamamen tıbbi malzeme taşıyacak olan 4. uçak için de Kızılay malzeme tedarikini sürdürüyor. Ayrıca Mısır'daki Türk Kızılay ekibi, Mısır Kızılayı ile gerek yerelden tedarik edilen gerekse Türkiye'den sevk edilmeye devam eden/edecek ayni yardımların koordinasyonu ve Gazze'ye sevki için çalışmalarına devam ediyor."

19.28 | İsrail saldırısında bir Hizbullah mensubu öldü

Açıklamada, "Haydar Ali isimli bir Hizbullah mensubunun görevi sırasında hayatını kaybettiği" ifade edildi.

18.32 | Hizbullah: Batı'nın iki devletli çözüm iddiaları göz boyamaktan başka işe yaramıyor

17.45 | İsrail ordusu, Gazze’nin kuzeyini boşaltmayan sivilleri "terörist" sayacağını ve "öldürebileceğini" duyurdu

16.46 | İsrail ordusu: Sınır bölgesindeki saldırılara karşılık Lübnan'ın güneyinde bazı noktalar vuruldu

16.24 | Yunanistan, İsrail-Hamas savaşı nedeniyle özel güvenlik önlemleri alacak

15.40 | İsrail ordusu: Savaşın bir sonraki aşaması için eğitime devam ediyoruz

İsrail ordusu, Gazze'ye yönelik beklenen kara harekatına hazırlık kapsamında "savaşın bir sonraki aşaması için" eğitime devam ettiklerini açıkladı.

Ordudan yapılan açıklamada birliklerin "onaylanmış operasyonel planlara uygun olarak eğitim yaptıkları" belirtildi.

Daha önce İsrail Savunma Bakanı, Gazze'deki askeri harekatın "yeni bir güvenlik gerçekliği" oluşturmak amacıyla üç aşamada gerçekleştirileceğini söylemişti.

15.30 | Britanya'da bir polis, Filistin bayrağı taşıyan bir genci gözaltına aldı. 

Sosyal medyada Britanya'da Filistin bayrağı taşıyan bir gencin polis tarafından gözaltına alındığını gösteren bir video dolaşıma girdi. Videoda, Filistin bayrağını boynuna saran bir gencin polislerce gözaltına alındığı ve etrafındakilerin bu anları kayıt altına aldığı görülüyor. 

 

14.30 | 7 Ekim'den bu yana Gazze'deki İsrail saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısı 4 bin 358'e, yaralı sayısı ise 13 bin 651'e yükseldi.

13.00 | Kahire Barış Zirvesi başladı

Mısır bugün İsrail ile Hamas arasındaki savaşa ilişkin olarak düzenlenen Kahire Barış Zirvesi'ne ev sahipliği yapıyor. Zirve, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Ürdün Kralı Abdullah'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda Arap ve Avrupalı devlet ve hükümet başkanı ile dışişleri bakanlarını bir araya getiriyor.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi, zirvenin açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Sisi, ABD Başkanı Joe Biden ile Refah Sınır Kapısı'nın Birleşmiş Milletler ve Filistin Kızılay'ı gözetiminde sürekli olarak işletilmesi konusunda anlaştıklarını söyledi. Sisi ayrıca, "Mısır, Refah Sınır Kapısı'nı hiçbir zaman kapatmadı" dedi.

"Mısır barışçıl sivillerin hedef alınmasını ve öldürülmesini açık ve net bir şekilde kınamaktadır" diyen Sisi, "dünyanın Gazze Şeridi'nde toplu cezalandırmaya varan bir insani felakete seyirci kalmasını hayretle karşıladığını" da sözlerine ekledi.

Ürdün Kralı 2. Abdullah, "İsrail liderliği, güvenlik kaygılarına askeri bir çözüm olmadığını anlamalıdır. İşgali altında yaşayan beş milyon Filistinliyi meşru haklarından mahrum bırakmaya devam edemeyeceğini ve Filistinlilerin hayatlarının İsraillilerin hayatlarından daha az değerli olmadığını anlamalıdır" dedi. 

Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas, "Yer değiştirmeyi asla kabul etmeyeceğiz, zorluklar ne olursa olsun topraklarımızda kalacağız" dedi.

Hamas'ın saldırılarını "hiçbir şeyin haklı gösteremeyeceğini" söyleyen BM Genel Sekreteri António Guterres, ancak bu saldırıların Filistin halkına yönelik "toplu cezalandırmayı" asla haklı gösteremeyeceğini de sözlerine ekledi.

Cenevre sözleşmelerine uyulması gerektiğini ifade ederek Gazze'ye acil yardım ve rehinelerin derhal koşulsuz olarak serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Gelişmelerin tamamı için TIKLAYIN | Mısır'ın ev sahipliği yaptığı Kahire Barış Zirvesi başladı

12.40 | İsrail ordusu: Yardımlar yalnızca Gazze'nin güneyine gidecek ve yakıt girişi söz konusu değil

İsrail ordusu Gazze'ye giren yardımların sadece güney bölgelere gideceğini ve yakıt girişinin söz konusu olmadığını söyledi.

12.23 | Lefkoşa'daki İsrail Büyükelçiliği yakınlarında gece saatlerinde patlama

İsrail'in Lefkoşa'nın merkezindeki büyükelçiliğinin sadece 30 metre yakınına el yapımı bir patlayıcı atıldı. Yerel saatle 01.30 sıralarında gerçekleşen saldırının ardından güvenlik önlemleri artırıldı. Patlamada önemli bir hasar ya da can kaybı yaşanmadı. 

Olayla ilgili soruşturmada iki kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan iki kişi Lefkoşa Kriminal Soruşturma Dairesi (CID) yetkilileri tarafından sorgulandı. 

The Jerusalem Post'un yerel polisin basına yaptığı açıklamalara dayandırdığı habere göre; gözaltına alınan şüphelilerin Suriye uyruklu olduğu öğrenildi. 

TIKLAYIN | Lefkoşa'daki İsrail Büyükelçiliği'nin yakınlarında patlama

10.20 | Refah Sınır Kapısı açıldı, insani yardım taşıyan kamyonlar Gazze'ye giriyor. 

Yardım konvoyu ilaç, tıbbi malzeme ve sınırlı miktarda gıda malzemesi taşıyan 20 kamyondan oluşuyor.

 

TIKLAYIN | Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye ilk insani yardım konvoyu girmeye başladı

09.50 | New York'ta kalabalık gösteri

New York Manhattan'da binlerce kişi, Filistin'e destek için yürüdü. Dün akşam farklı inanç ve örgütlerden binlerce kişi Gazze'de ateşkes çağrısı yaptı.

Ateşkes ve Gazze'ye insani yardım için toplanan gruplara polis müdahale etti ve gözaltılar oldu. 

 

09.10 | Refah Sınır Kapısı bugün saat 10.00'da açılabilir

İsrail'deki ABD Büyükelçiliği, Gazze ile Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı'nın bugün yerel saatle sabah 10'da açılabileceğini duyurdu. 

Büyükelçilik sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, sınır kapısının bu sabah açılacağına dair "bilgi aldıklarını" belirtti.

09.00 | Hollywood yıldızlarından Joe Biden'a mektup

Aralarında Joaquin Phoenix, Cate Blanchett ve Susan Sarandon'un da bulunduğu Hollywood'un ünlü isimleri ABD Başkanı Joe Biden'ı İsrail'in Hamas'la savaşında ateşkes çağrısında bulunmaya davet etti.

Mektupta, "Son bir buçuk haftada 5 binden fazla insan öldürüldü - vicdan sahibi her insan bu rakamın felaket olduğunu bilir. İnancı ya da etnik kökeni ne olursa olsun tüm yaşamın kutsal olduğuna inanıyor ve Filistinli ve İsrailli sivillerin öldürülmesini kınıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Mektupta, "Yönetiminizi ve tüm dünya liderlerini Kutsal Topraklar'daki tüm yaşamları onurlandırmaya ve gecikmeksizin ateşkes çağrısında bulunmaya çağırıyoruz" denilerek "Hayat kurtarmak ahlaki bir zorunluluktur" vurgusu yapıldı.

Mektubu imzalayan 70'den fazla kişi arasında Jessica Chastain, Kristen Stewart, Jeremy Strong, Mark Ruffalo ve Quinta Brunson gibi isimler de yer alıyor.

TIKLAYIN | Hollywood yıldızlarından Joe Biden'a mektup: Gazze'nin bombalanmasını durdurun, esirlerin serbest bırakılmasını sağlayın

08.00 | ÖNEMLİ GELİŞMELER

Beyaz Saray, Biden'ın açıklamasını "düzeltti"

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'in, İsrail Gazze'ye olası kara harekâtını daha fazla rehine kurtarılana kadar ertelemesi yönündeki yorumundan geri adım attı; ABD Başkanı'nın soruyu tam olarak duyamadığını söyledi. 

Cuma günü geç saatlerde Biden Air Force One'a binmek üzere merdivenlerden çıkarken gazeteciler kendisine bağırarak sorular yöneltti. Sorulardan biri, İsrail'in Gazze'yi işgalini daha fazla rehine çıkana kadar ertelemesi gerekip gerekmediğiydi ve Biden bu soruyu "evet" diye yanıtladı. 

Beyaz Saray iletişim direktörü Ben LaBolt daha sonra şunları söyledi: "Soru şuna benziyordu: 'Daha fazla rehinenin serbest bırakılmasını ister misiniz?' Başka bir şey hakkında yorum yapmadı"

Rehinelerin serbest bırakılması Amerikan halkına ve dünyaya bir mesaj

Hamas sözcüsü Ebu Ubeyde, rehinelerin Katar'ın arabuluculuk çabalarına karşılık olarak, "insani nedenlerle ve Biden ile faşist yönetiminin iddialarının yanlış ve temelsiz olduğunu Amerikan halkına ve dünyaya kanıtlamak için" serbest bırakıldığını söyledi.

İsrail bombardımanı gece boyu devam etti

Filistin medyası, İsrail uçaklarının Cumartesi günü erken saatlerde Gazze'nin kuzeyinde 6 evi vurduğunu, en az 8 Filistinlinin öldüğünü ve 45 kişinin yaralandığını bildirdi. Reuters'in haberine göre Filistin'deki Kudüs Ortodoks Patrikhanesi, İsrail güçlerinin yüzlerce Hıristiyan ve Müslümanın sığındığı Gazze Şehri'ndeki Aziz Porphyrius Kilisesi'ni vurduğunu söyledi.

Batı Şeria'da gerilim tırmanıyor

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Batı Şeria'daki Nur Shams mülteci kampına düzenlediği saldırıda aralarında beş çocuğun da bulunduğu 13 kişinin öldüğünü açıkladı.

Rehine görüşmeleri kara harekâtını ertelemeyecek

İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü, ABD ve Avrupa hükümetlerinin Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması için yürütülen gizli görüşmelere zaman kazandırmak amacıyla Gazze'ye kara harekâtını ertelemesi için İsrail'e baskı yaptığı haberleri üzerine, ülkesinin Hamas'ı yok etme çabalarına "ara verilmeyeceğini" söyledi.

07.25 | İnsani yardım taşıyan iki kamyon Refah'ın Mısır tarafına girdi

AP'ye konuşan Mısırlı bir yetkili, insani yardım taşıyan iki kamyonun bugün erken saatlerde Refah Sınır Kapısı'nın Mısır tarafına girdiğini ancak kamyonların henüz kuşatma altındaki Filistin bölgesine geçmediğini söylediğini bildirdi.

İsrail'in bu hafta başında çok ihtiyaç duyulan yardım malzemelerinin Refah sınır kapısı üzerinden Mısır'dan Gazze'ye girişine izin verileceğini duyurmasına rağmen sınır kapalı kaldı. 

05.30 | Uluslararası Gazeteciler Federasyonu: Gazze'deki çatışmalarda 16 gazeteci öldü

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), Gazze'de İsrail-Filistin çatışmasının başladığı 7 Ekim'den bu yana 16 gazetecinin öldüğünü duyurdu.

Açıklamada, "Gazze'de Hamas ile İsrail arasında devam eden çatışmalarda şu ana kadar 16 gazetecinin öldürüldüğü, çok sayıda gazetecinin yaralandığı ve kaybolduğu" bildirildi.

04.30 | Batı Şeria'daki mülteci kampındaki çatışmada 13 kişi öldü

Batı Şeria'nın kuzeybatısındaki Tulkarem yakınlarındaki Nur Şems Mülteci Kampı'nda İsrail baskını sonrasında çatışmalar yaşandı. Hayatını kaybeden 13 Filistinliden 7'sinin çocuk olduğu öğrenildi.

İsrail ordusuna göre bir İsrailli subay da öldürüldü.

03.12 | Filistin Kızılayı: Bu tehditler yerine getirilirse burası küle dönüşebilir

İsrail ordusunun Gazze'deki Kudüs Hastanesi'ni bombalamakla tehdit ettiğini duyuran Filistin Kızılay'ı, bir kez daha hastaneden video paylaşarak, "İsrail güçlerinin Kudüs Hastanesi'ni bombalamakla tehdit etmesi ve tahliye talebinde bulunmasının ardından, yüzde 70'i çocuk ve kadın olmak üzere 12 bin yerinden edilmiş insan yakın tehlike altında. Bu tehditler yerine getirilirse burası küle dönüşebilir" dedi.

 

02.30 | Norveçli Prof. Dr. Mads Gilbert, Kudüs Hastanesi'nden doktorla görüştü: "Hastalarımızı geride bırakmayacağız"

Norveçli doktor ve insani yardım görevlisi Prof. Dr. Mads Gilbert, İsrail'in Gazze'deki Kudüs Hastanesi'nin boşaltılması emrini kınadı. Ses kaydı paylaşılan Gilbert, insanları hastaneyi korumak için politikacılarını "harekete geçirmeye" çağırdı. Gilbert, bir sonraki mesajında, “Aslında oldukça dehşete düştüm ve korkuyorum. Az önce Mustashfa Al Quds'taki meslektaşım Dr. Nafas'tan bir mesaj aldım ve kendisi iki satır halinde şunu yazdı: 'Bir karar verdik. Hastalarımızı geride bırakmayacağız', yani tahliye etmiyorlar" yazdı.

02.00 | ABD-AB Zirvesinden İsrail'e destek, Gazze için "endişe" açıklaması

Avrupa Birliği (AB) ve ABD liderlerinin, Washington'da İsrail-Hamas savaşı ağırlıklı gündemle gerçekleştirdiği 27'nci zirve toplantısı sonucunda ortak açıklama yapıldı.

Açıklamada, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırıları en sert dille kınanarak "Hiçbir şey terörü haklı çıkaramaz. İsrail'in bu saldırılar karşısında, uluslararası hukuk ve uluslararası insancıl hukuk çerçevesinde kendisini savunma hakkı olduğunu teyit ediyoruz. Gazze'deki kötüleşen insani krizden de endişe duyuyoruz. Bölgesel bir gerilimin önlenmesi çok önemli. Tüm rehinelerin hemen salınması çağrısı yapıyor, iki devletli çözümün kalıcı barışa giden geçerli yol olmaya devam ettiği yönündeki görüş birliğimizi vurguluyoruz" denildi.

TIKLAYIN  - ABD-AB Zirvesi'nden detaylar

02.00 | Filistin Sağlık Bakanlığı'ndan uluslararası topluma acil müdahale çağrısı

Sağlık Bakanı Mey el-Keyle, İsrail'in, "Kudüs Hastanesi'nin acilen boşaltılmasını istemesinin" ardından yaptığı yazılı açıklamayla uluslararası topluma seslendi.

Kudüs Hastanesi'nin, halihazırda 400 hastaya ve İsrail'in saldırılarından kaçarak buraya sığınan yaklaşık 12 bin sivile ev sahipliği yaptığını kaydeden Keyle, İsrail makamlarının, Filistin Kızılayına, hastanenin boşaltılması uyarısında bulunduğunu hatırlattı.

Aziz Porphyrius Rum Ortodoks Kilisesi'ne düzenlenen saldırıda hayatını kaybeden Filistinliler için cenaze töreni düzenlendi

01.39 | İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırılarında 15 kişi hayatını kaybetti

Gazze'deki İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in, Gazze'nin kuzeyinde El-Acremi ailesinin, merkezde yer alan Deyrul Belah'ta ise Eş-Şuayb ailesinin evine saldırı düzenlediği ve 10 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

TIKLAYIN | ABD Dışişleri Bakanlığı'nda "her düzeyde isyan havası esiyor"; diplomatlar Blinken ve ekibinden rahatsız

01.25 | DSÖ'den Kudüs Hastanesi açıklaması

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, X'ten yaptığı paylaşımda, Kudüs Hastanesinin tahliyesinin istenmesiyle ilgili rahatsız edici haberler aldıklarını belirterek, "DSÖ'nün defalarca vurguladığı gibi aşırı kalabalık olan bu hastanelerin hastaları güvenli bir şekilde tahliye etmesi mümkün değil. Hastanelerin hayat kurtarma işlevlerini yerine getirmelerine izin verilmeli. Hastanelerin korunması gerekiyor" dedi. 

DSÖ'nün Doğu Akdeniz Bölge Ofisi, Kudüs Hastanesinin tahliyesinin istemesiyle ilgili, "Hastane içinde hasta ve yaralılar ile sağlık çalışanları var. Çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan yüzlerce kişi de hastanenin bulunduğu alanda sığınacak yer arıyor. Sağlık hizmetlerinin kutsallığına her zaman saygı gösterilmeli" dedi.

TIKLAYIN - BM raportörleri: Hastane ve okul bombalamak insanlığa karşı suç, bu bir soykırım riski

00.45 | İsrail'in Gazze'deki kiliseye saldırısında eski ABD kongre üyesinin akrabaları öldü

Eski ABD Kongre Üyesi Justin Amash, İsrail'in Gazze'deki Aziz Porphyrius Rum Ortodoks Kilisesi'ne düzenlediği ve 18 kişinin ölümüne yol açan saldırıda çok sayıda akrabasının öldürüldüğünü söyledi.

Amash, "Birkaç akrabamın (burada resimde görülen Viola ve Yara dahil) barındıkları Gazze'deki Aziz Porphyrius Ortodoks Kilisesi'nde kompleksin bir kısmı yıkılınca öldürüldüğünü öğrendim. Filistinli Hıristiyan toplumu çok fazla acıya katlandı. Ailemiz çok acı çekiyor. Tanrı Gazze'deki tüm Hıristiyanları ve dinleri veya inançları ne olursa olsun acı çeken tüm İsraillileri ve Filistinlileri korusun" dedi.

00.20 | Hollywood sanatçılarından Biden'a ateşkes çağrısı 

El Cezire'deki habere göre, Hollywood sanatçıları, ABD Başkanı Joe Biden'a, Gazze'de ateşkes çağrısında bulunmasını isteyen bir mektup kaleme alarak, ABD'nin devam eden acılara son vermede "hayati diplomatik rol oynayabileceğini" söyledi. Hollywood'dan 55 sanatçının imzaladığı mektupta şöyle dedi.

"Yönetiminizi ve tüm dünya liderlerini, gecikmeden ateşkes çağrısında bulunmaya, Gazze'deki bombalamaya son vermeye ve rehinelerin güvenli bir şekilde serbest bırakılmasına çağırıyoruz. Gazze'de yaşayan iki milyon kişinin yarısı çocuk, üçte ikisinden fazlası ise mülteciler ve evlerini terk etmek zorunda bırakılanlardan oluşuyor."

İmzacılar arasında Alyssa Milano, Joaquin Phoenix, Kristen Stewart, Mark Ruffalo, Ramy Youssef ve Wanda Sykes de yer alıyor.

00.03 | ABD Temsilciler Meclisi üyesi Alexandria Ocasio-Cortez, esirlerin aileleriyle görüştü

X hesabından açıklama yapan Alexandria Ocasio-Cortez, “Şu anda Gazze'de bulunan rehinelerin aile üyeleriyle görüştüm. 'Her şeyi yapabiliriz. Hamas tarafından rehin tutulan ailelerimiz için savaşabiliriz, işgale karşı durabiliriz, etkilenen İsraillilerin yanında durabiliriz, masum Filistinlilerin yanında durabiliriz' dediler. Onların insanlığı örnek olsun" diye yazdı.

Ocasio-Cortez, aynı zamanda ateşkes çağrısı yapan kararı destekleyen Demokrat Temsilciler Meclisi'nden.




*14. günden öne çıkanlar: ABD'li esirler ve Kudüs Hastanesi


23.45 | Filistin Kızılayı, saldırı tehdidiyle karşı karşıya kalan Kudüs Hastanesi'nin içinden görüntü paylaştı

Filistin Kızılayı, Kudüs Hastanesi'nin içinden, binanın içindeki uzun bir koridorda oturan çoğunluğu kadın ve çocuk olan insanları gösteren görüntüleri paylaştı.

X hesabından paylaşılan görüntü için, "Burası, bombardıman tehditleriyle ve güvenlik için buraya sığınan 12 bin vatandaşın tahliye edilmesi talepleriyle karşı karşıya olan Kudüs Hastanesi" denildi.

Filistin Kızılayı, İsrail'in Gazze'nin güneyinde yer alan Kudüs Hastanesi'nin "bombalamaya hazırlık olarak" derhal boşaltılmasını istediğini bildirmişti. AA'da yer alan habere göre, yapılan yazılı açıklamada, "İsrail işgal güçlerinden Gazze'nin güneyinde yer alan Kudüs Hastanesi'nin bombalanacağı yönünde tehdit alındığı, İsrail ordusunun, 400'den fazla hasta ile buraya sığınan 12 bin kişinin bulunduğu Kudüs Hastanesi'nin acilen boşaltılmasını istediği" kaydedildi.

 

23.01 |  Blinken: Refah'tan Gazze'ye yardım için yakında harekete geçilecektir

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Mısır ile Refah Sınır Kapısı üzerinden Gazze'ye insani yardım sağlanmasının Biden yönetiminin bölgesel diplomasisinde öncelik olduğunu söyledi. Blinken, "Benim beklentim,  yakında hareket geçileceğidir" dedi.

22.58 | Beyaz Saray: Biden, Netanyahu ile Gazze yardımını görüştü

El Cezire'de yer alan habere göre Beyaz Saray, Biden'ın Netanyahu ile tekrar görüştüğünü ve "Mısır'dan Gazze'ye insani yardım planlarını tartıştığını" söyleyerek, şöyle dedi:

“Başkan, ABD'nin İsrail'in kendini savunma hakkına ve vatandaşlarını koruma yükümlülüğüne verdiği desteği yeniden teyit ederken, Hamas'ın başlattığı çatışmada yakalanan Gazze'deki sivillerin korunmasını da kapsayacak şekilde savaş hukukuyla tutarlı hareket etmenin önemini vurguladı."

Bu hafta başında İsrail'i ziyaret eden Biden, Netanyahu ile düzenli temas halindeydi.

22.51| Bloomberg: ABD ve Avrupa, İsrail'e esirlerin serbest bırakılmasını sağlamak için kara harekâtını erteleme baskısı yapıyor

El Cezire'nin Bloomberg'in kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, ABD ve Avrupa hükümetleri, esirlerin serbest bırakılmasını güvence altına almak için "Katar üzerinden yürütülen gizli görüşmelere zaman kazanmak amacıyla Gazze'ye kara harekâtını ertelemesi için İsrail'e baskı yaptığı" öne sürüldü.

Kaynaklar Bloomberg'e Hamas'la müzakerelerin "hassas olduğunu ve başarısız olabileceğini" söyledi. 

SON DURUM | ABD'li esirlerin serbest bırakılması ve Katar'ın girişimleri

Hamas, "Katar'ın çabalarına yanıt olarak iki ABD'li esiri (anne ve kızı) insani gerekçelerle serbest bıraktık" demişti. İki esirin 59 yaşındaki Judith Raanan ve 17 yaşındaki kızı Natalie Raanan olduğu belirlendi. Anne kız, İsrail'e ulaştı.

Hamas'ın da ofisinin bulunduğu Katar, daha önce de 2014 yılında Suriye'de tutulan ABD'li gazeteci Peter Theo Curtis'in serbest bırakılmasına aracılık etti.

Katar, Hamas ile El Fetih arasındaki uzlaşma görüşmelerinin yanı sıra ABD-Taliban ve Afganistan arası barış görüşmelerine de ev sahipliği yapmıştı.

TIKLAYIN - Hamas'ın, Katar'ın girişimiyle serbest bıraktığı ABD'li anne kız İsrail'e ulaştı

23.38 | Macron: Diğer tutsakların serbest bırakılmasın için umut oldu

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, bugün serbest bırakılan iki ABD vatandaşının diğer esirlerin serbest bırakılması için umut olduğunu söyledi.

Cumartesi günü Mısır'da savaşla ilgili yapılacak zirveye katılmayacağını söyleyen Macron, gerginliği azaltabileceğini düşünmesi halinde önümüzdeki günlerde bölgeye seyahat edebileceğini de bildirdi.

23.20 | Netanyahu, "tüm İsrailli esirleri evlerine getireceğine" söz verdi

Netanyahu, Gazze'de iki ABD'li esirin serbest bırakmasının ardından Hamas tarafından tutulan tüm İsrailli esirleri "evlerine geri getirme" sözü verdi.

İsrail Başbakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "İsrail Hükümeti, İsrail ordusu ve tüm güvenlik aygıtı, tüm kayıp kişilerin yerini tespit etmek ve kaçırılanları evlerine geri getirmek için mümkün olan her yolu kullanarak ellerinden geleni yapmaya devam edecektir" denildi.

23.10 | Blinken'dan Katar'a teşekkür

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, iki ABD vatandaşının Hamas tarafından serbest bırakılmasını memnuniyetle karşıladı ancak hala esir bulunan 10 Amerikalı olduğunu ve isimlerini teyit edemediklerini söyledi. Blinken, "Gazze'de tahminen 200 rehineyle birlikte bazılarının Hamas tarafından rehin tutulduğunu biliyoruz" dedi.

Blinken, Katar'a iki ABD vatandaşının serbest bırakılmasındaki rolü nedeniyle teşekkür etti.

22.50 | Uluslararası Kızılhaç Komitesi, Hamas'ın iki esiri serbest bırakmasına katkıda bulunduğunu söyledi

Uluslararası Kızılhaç Komitesi, "Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), savaşan taraflar arasında tarafsız bir aktör olarak rolümüzün gerçek hayattaki etkisini vurgulayarak, rehineleri Gazze'den İsrail'e naklederek bu tahliyenin kolaylaştırılmasına yardımcı oldu" dedi.

22.45 | Biden'dan ABD'li kadın esirlerin serbest bırakılmasından sonra Katar ve İsrail'e teşekkür

Biden, Gazze'de iki ABD'li esirin Hamas tarafından serbest bırakıldığını doğrulayarak "çok memnun" olduğunu söyledi. ABD Başkanı yaptığı açıklamada, "Vatandaşlarımız son 14 gün içinde korkunç bir çile yaşadı ve onların korkuyla boğuşan ailelerine yakında yeniden kavuşacaklarından büyük mutluluk duyuyorum" dedi.

İki kadının serbest bırakılmasındaki çabalarından dolayı Katar ve İsrail'e şükranlarını dile getirdi. Hâlâ daha fazla ABD vatandaşının Hamas'ın elinde olduğuna inanılıyor.

22.39 | Katar yetkilisi: ABD'li esirlerin serbest bırakılması günler süren iletişimin ardından geldi

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Gazze'deki iki ABD'li esirin serbest bırakılmasının tüm taraflarla "günlerce süren sürekli iletişimin" ardından gerçekleştiğini söyledi. Majed Al-Ansari Reuters'e verdiği demeçte, Katar'ın diyaloğun "her milletten tüm sivil rehinelerin serbest bırakılmasına" yol açacağını umduğunu söyledi.

22.37 | İsrail, iki ABD'li esirin serbest bırakıldığını doğruladı

İsrail Başbakanlığı, Hamas'ın elindeki iki ABD'li esirin Gazze Şeridi sınırında alındıklarını ve İsrail'in merkezindeki bir askeri üsse doğru yola çıktıklarını belirten bir açıklama yayınladı.

İsrail ayrıca serbest bırakılan iki esirin 59 yaşındaki Judith Raanan ve 17 yaşındaki kızı Natalie Raanan olduğunu belirledi. Hamas, Katar'ın çabalarına yanıt olarak iki ABD'li esiri (anne ve kızı) insani gerekçelerle serbest bıraktığını açıklamıştı.

19.31 | Rusya'nın İsrail Büüykelçisi: Hamas ile iletişim halindeyiz

Hamas’ın İsrail'e saldırısı sırasında alıkoyduğu 200 rehineye ilişkin bir açıklama yapan Rusya'nın İsrail Büyükelçisi Anatoly Viktorov, Gazze Şeridi'nde tutulan rehinelerin serbest bırakılması için Rusya'nın Hamas ile iletişim kurduğunu duyurdu.

18.00 | Rus Büyükelçi: Rehineler için Hamas ile temas halindeyiz

Rusya'nın İsrail Büyükelçisi Anatoly Viktorov, Hamas’ın İsrail'e saldırısı sırasında alıkoyduğu 200 rehineye ilişkin bir açıklama yaptı. Viktorov, Gazze Şeridi'nde tutulan rehinelerin serbest bırakılması için Rusya'nın Hamas ile iletişim kurduğunu duyurdu. 

20.49 | Hamas: Gazze'ye saldırı bitene kadar İsrailli asker esirlerin akıbetini tartışmayacağız

Hamdan, Hamas'ın koşullar olgunlaştığında sivilleri serbest bırakmayı değerlendireceğini, İsrailli asker esirlerin akıbetini ise Gazze'ye saldırılar sona ermeden tartışmayacaklarını vurguladı.


22.00 | Filistin Kızılayı: İsrail, Gazze'deki Kudüs Hastanesi'nin "derhal boşaltılmasını" istedi

Filistin Kızılayı, İsrail'in Gazze'nin güneyinde yer alan Kudüs Hastanesi'nin "bombalamaya hazırlık olarak" derhal boşaltılmasını istediğini bildirdi.

AA'da yer alan habere göre, yapılan yazılı açıklamada, "İsrail işgal güçlerinden Gazze'nin güneyinde yer alan Kudüs Hastanesi'nin bombalanacağı yönünde tehdit alındığı" belirtildi.

Açıklamada, "İsrail ordusunun, 400'den fazla hasta ile buraya sığınan 12 bin kişinin bulunduğu Kudüs Hastanesi'nin acilen boşaltılmasını istediği" kaydedildi.

Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi katliamına işaret edilen açıklamada, yeni bir katliamın önüne geçmek için dünyaya acil müdahale çağrısı yapıldı. 

21.34 | BM raportörleri: Hastane ve okul bombalamak insanlığa karşı suç, bu bir soykırım riski

BM, raportörleri, İsrail'in hastane ve okulları bombalamasını insanlığa karşı suç olarak nitelendirirken Gazze'dekilere yönelik "soykırımın önlenmesi" çağrısında bulundu. BM raportörlerince yapılan yazılı açıklamada, 17 Ekim'de el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlenen saldırının 470'den fazla sivilin ölümüne ve yüzlerce kişinin enkaz altında kalmasına neden olduğu belirtildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Aynı gün yaklaşık 4 bin yerinden edilmiş insanı barındıran el-Magazi Mülteci Kampı'nda bulunan bir BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'na (UNRWA) bağlı okulun yanı sıra yoğun nüfuslu iki mülteci kampına düzenlenen ölümcül saldırıdan da aynı derecede öfkeliyiz.

İnsani yardıma erişimin hukuka aykırı bir şekilde engellenmesi ve sivillerin hayatta kalmaları için vazgeçilmez olan nesnelerden mahrum bırakılması da uluslararası insani hukukun ihlalidir. Uygulanması mümkün olmayan tahliye talepleri ve zorla nüfusun yerinden edilmesiyle Gazze'nin tamamen kuşatılması, uluslararası insani ve ceza hukukunun ihlalidir. İsrailli siyasi liderlerin ve müttefiklerinin Gazze'deki askeri harekat ve Batı Şeria'da artan tutuklama ile öldürmelerle birlikte yaptığı açıklamalar göz önüne alındığında Filistin halkına karşı soykırım riski bulunuyor. Bu tür suçların hiçbir gerekçesi veya istisnası yoktur."

Hastane ve kilise saldırısı

Savaşın 12. günü olan 17 Ekim'de, Filistin hükümeti ve Hamas,  İsrail'in Gazze'de El-Ehli Baptist Hastanesi'ni vurduğunu ve en az 500 kişiyi öldürdüğünü açıklamandı.

Hamas, hastanede meydana gelen patlamaya İsrail hava saldırısının sebep olduğunu söyledi ve yapılanı "savaş suçu" diye niteledi. İsrail ise saldırının arkasında kendilerinin olmadığını ve patlamaya İslami Cihad'ın ateşlediği roketlerin sebep olduğunu iddia etti. Gazze'deki en büyük ikinci militan grup olan İslam Cihad, bu iddiayı reddetti.

Hastane saldırısından kısa süre önce de Birleşmiş Milletler, Gazze'de binlerce kişinin sığındığı bir okulun vurulduğunu ve binlerce kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Gazze'deki tarihi Aziz Porphyrius Rum Ortodoks Kilisesi ise savaşın başından bu yana hem Hıristiyan hem de Müslüman Filistinliler için bir sığınak olmuştu. Yerinden edilenlerin ve savaştan korunmaya çalışanların sığındığı kilise, 19 Ekim'deki hava saldırısıyla bombalandı, çok sayıda insan hayatını kaybetti, onlarcası yaralandı. 

TIKLAYIN - Çatışmaların 13. günü | İsrail "Kara harekâtına hazırız" dedi; Gazze'de yerinden edilenlerin sığındığı kilise bombalandı

TIKLAYIN - Hastane saldırısının yaşandığı savaşın 11. gününden tüm gelişmeler


21.27 | Biden yönetimi, Kongre'den, çoğunluğu Ukrayna ve İsrail'e desteğin yanı sıra ABD-Meksika sınırındaki güvenlik önlemlerini artırmak için 105 milyar dolarlık ek fon talebinde bulundu

Bugün Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, 105 milyar dolarlık ek fonun 14,3 milyar dolarının İsrail'e yardım kapsamında talep edildiği bildirdi. AA'da yer alan habere göre, söz konusu meblağın 4 milyar dolarının, Demir Kubbe ve Davud Sapanı hava ve füze savunma sistemlerinin takviyesi için kullanılacağı kaydedilen açıklamada, Demir Işın hava savunma sisteminin geliştirilmesi için de 1,2 milyar dolar aktarılacağı belirtildi.

Açıklamada, Kongre'den talep edilen ek fonun büyük çoğunluğunu oluşturan 61 milyar dolarlık kısmının, ABD'nin Ukrayna'ya askeri yardımı kapsamında olduğu ifade edildi. 

19.30 | Gazze'de 12 bin 845 konut yıkıldı

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında 7 Ekim'den bu yana 12 bin 845 konut yıkıldı, 9 bin 55 konut ise oturulamaz hale geldi.  AA grafiği yıkımın boyutunu ortaya koydu.  


18.00 | Gazze'de yerinden edilenlerin sığındığı Aziz Porphyrius Rum Ortodoks Kilisesi'ne düzenlediği saldırıda hayatını kaybeden Filistinliler için cenaze töreni düzenlendi

 


* Tüm gelişmeler TSİ verilmiştir