Kültür-Sanat

Baksı Kültür Sanat Vakfı Anadolu Ödülleri açıklandı; bu yıl Onur Ödülü’ne 87 yaşındaki Doğan Hızlan layık görüldü

Hüsamettin ve Oya Koçan, Doğan Hızlan'a (ortada) ödülünü takdim ederken

17 Aralık 2024 18:15

Güncelleme: 18 Aralık 2024 15:45

T24 Kültür Sanat

Baksı Kültür Sanat Vakfı, Doğan Holding’in destekleriyle bu yıl beşinci kez düzenlediği Anadolu Ödülleri’nin kazananlarını açıkladı.

Anadolu Ödülleri’nin bu seneki başlığı “Yeniyi Aramak” olarak belirlendi. Baksı Kültür Sanat Vakfı ödülleri dönüşümlü olarak çiftli yıllarda kurumlara, tekli yıllarda kişilere veriliyor. Yönetmeliğe göre ödüller bu yıl beş dalda kurumlara verildi. Edebiyat ve sanat eleştirmeni, gazeteci Doğan Hızlan edebiyat alanında verilen onur ödülüne layık görüldü.

Doğan Hızlan

Bülent Ortaçgil'in açıkladığı müzik ödülünün sahibi kurum, 100 köyde çocuklara bağlama eğitimi veren Erdal Erzincan Gezici Bağlama Atölyesi oldu. Ödülü, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu takdim etti. 

Esra Yıldız'ın açıkladığı edebiyat ödülününün sahibi 53. Yıldır verilen "Orhan Kemal Roman Armağanı" oldu. Ödülü, yazar Işık Öğütçü'ye Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş tarafından verildi. Ödülü açıklayan Esra Yıldız, Orhan Kemal'in evi müze olsun temennisini de kürsüden paylaştı.

Ekrem İmamoğlu ve Erdal Erzincan

Çelenk Bafra'nın açıkladığı görsel sanatlar ödülünü Mardin Bienali & Mardin Sinema Derneği aldı. Mustafa Taviloğlu'nun takdim ettiği ödülü kurum adına Döne Otyam aldı.

Didem Duru'nun açıkladığı mimarlık ödülünü "Mimarlar Derneği 1927" kazandı. Ödülü, Emre Arolat, kurum adına Esin Boyacıoğlu'na takdim etti.

Alin Taşçıyan'ın açıkladığı Sinema ödülü Film Yönetmenleri Derneği (FilmYön) layık görüldü. Ödülü Bülent Ünal, kurum adına Biket İlhan'a takdim etti.

Bu kategorilere ilave olarak "Doğan Değer Ödülü" ve " Onur Ödülü" verildi. Cumhuriyet’in 100. yılına özel olarak Atatürk Kitaplığı, düzenlediği etkinlikler ve İstanbul’un kültür-sanat yaşamındaki merkezi rolü nedeniyle bu ödülün kazananı oldu.

Baksı Kültür Sanat Vakfı Kurucusu Prof. Hüsamettin Koçan'ın açıkladığı edebiyat alanında verilen onur ödülüne 87 yaşındaki Doğan Hızlan layık görüldü.

Hüsamettin Koçan ödül törenindeki açılış konuşmasında şunları söyledi:

“Vasatlığın meşrulaştırıldığı, cehaletin kolay çıkış yolu olarak görüldüğü günümüzde, insanla değerler arasında uzun bir mesafe oluşuyor. Anadolu’nun kültürel birikimi, çeşitliliği ve geçmişten geleceğe taşıdığı insani değerlerle evrenin en zengin ve etkileyici mirası. İşte Anadolu Ödülleri, bu değerleri yeniden görünür kılmayı hedefleyen bir adım.

Bu yılın ödül sahipleri, Anadolu’nun tüm bu zenginliklerine sahip çıkma, yansıtma ve paylaşma misyonunu başarıyla hayata geçiren gönüllü oluşumlar. Ödüller, belleğe sahip çıkan, yeniliği arayan kurumlara sunulmuştur. Umuyorum ki bu değer arayışlarımız ve ‘yeniyi arama’ misyonumuz nesilden nesile aktarılacak sevgi ve inançla büyür, gelişir.”

Baksı Kültür Sanat Vakfı’nın kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan

Doğan Holding adına konuşan Begümhan Doğan Faralyalı da şunları söyledi:

“Anadolu Ödülleri, geleneği geleceğe taşıyan bakış açılarını bulup, seçip, değer verdiği için çok önemli. Dileğimiz, bu seçkinin toplumun her kesiminde yankı bulması ve farklı kesimler arasındaki mesafeleri kısaltması. Anadolu’da doğmuş Doğan Grubu olarak yerelle evrensel arasındaki bağı ve yenilik arayışlarını önceliklendirdiğimiz için bu ödülleri desteklemekten gurur duyuyoruz.”

Begümhan Doğan Faralyalı

TIKLAYIN | Bayburt'ta şahane bir 'zulüm': Çoruh Nehri'ni yıkayıp, çıkan çöpleri dağın başındaki şamana sergilettiler 

TIKLAYIN | Baksı'da gurbete meydan okuyan bir sıla masalı: Bu projeyi gören "Ya bu adam deli ya da çok parası var" diyor! 

TIKLAYIN | ‘İnşaat iskelesi’ mi heykel mi; AKM heykel yarışmasının jüri başkanı Prof. Dr. Hüsamettin Koçan anlatıyor 

TIKLAYIN | Hüsamettin Koçan ‘Şahmaran’ hikâyesini anlattı 

Baksı Müzesi hakkında

Eski adıyla Baksı, bugünkü adıyla Bayraktar köyünde yükselen bu sıra dışı Müze, çağdaş sanat ve geleneksel el sanatlarına aynı çatı altında yan yana, iç içe yer vermektedir. Sergi salonları, depo müze, atölyeler, konferans salonu, kütüphane ve konukevi ile 40 dönümlük bir araziye yayılan Baksı Müzesi, Bayburt doğumlu sanatçı ve akademisyen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın bireysel düşü olarak 2000 yılında filizlendi. Bu proje Hüsamettin Koçan’ın doğduğu topraklara yaşam birikimini taşıma çabasının bir sonucudur. Bu fikri hayata geçirmek amacıyla 2005 yılında Baksı Kültür Sanat Vakfı kuruldu. Müze, başta sanatçılar olmak üzere çok sayıda gönüllünün katkısıyla yıllar içinde gerçek bir toplumsal projeye dönüştü. Müzenin ana binası, 2010 yılında zorlu bir serüvenin sonunda, devletten hiçbir maddi yardım almadan, tamamlandı. Baksı Müzesi'nin tanıtımı 2010 yılı Haziran ayında İstanbul Modern'de, açılışı ise Temmuz ayında yapıldı. 2012 yılında müzenin yeni sergi salonu olan Depo Müze sanatseverlerle buluştu.

 

CERN evrene dair neyi anlamamızı sağladı? | Prof. Dr. Sertaç Öztürk anlatıyor…


Günün öne çıkan haberleri...

TIKLAYIN - Hasan Cemal | Ankara'nın nihai bir oyun planı, bir "end game"i mi var mı?..

TIKLAYIN - Tolga Şardan | Mal varlığını açıklayamayan ünlü Savcı Bato’ya verilen hapis cezası ve İstanbul Emniyeti’ndeki tayinler

TIKLAYIN - Spor yazarları, Galatasaray-Trabzonspor karşılaşmasını yorumladı: Hikâyesi ve kahramanı bol bir maç

TIKLAYIN - Borsacı Nihat Özçelik tutuklandı

TIKLAYIN - Müge Anlı’ya yansıyan olay 4 yıl sonra karara bağlandı: AYM, “emniyette işkence” iddiasında polislerin yeniden soruşturulmasını istedi

TIKLAYIN - Ertuğrul Özkök: Türk sanat sosyetesinin en büyük galasından geriye kalan 2 görüntü