Ne olmuştu?
Anayasa Mahkemesi’nin, Yargıtay 3. Ceza Dairesi ile arasında krize dönüşen, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi ile ilgili olarak, geçtiğimiz şubat ayında, eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan ve eski üye Muhammed Emin Kuz emekli olmadan kısa süre önce tarihi bir karara imza attığı, Resmi Gazete’de yayımlanan gerekçeli kararla açığa çıktı. Yüksek Mahkeme, 4’e karşı 10 üyenin oyuyla, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin, Atalay’la ilgili hak ihlali kararını uygulamamasına ilişkin kararının hukuki değerden yoksun olduğuna, bu nedenle bu kararın TBMM Genel Kurulu’nda okunmasıyla Atalay’ın vekilliğinin düşmüş sayılamayacağına hükmetti. Anayasa Mahkemesi, Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi işleminin yok hükmünde sayılması talebinin karara bağlanmasına yer olmadığını belirterek, TBMM Başkanlığı’na bu kararın uygulanmasının anayasal zorunluluk olduğunu anımsattı.
GÖKÇER TAHİNCİOĞLU YAZDI - Anayasa Mahkemesi, Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi sürecinin Anayasa'ya aykırı olduğuna hükmetti, şimdi olacak?
Gezi davasından 18 yıl hapis cezası alan Can Atalay, AYM'nin "milletvekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğu" yönündeki kararına ilişkin TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'a faks yolladı. Atalay, AYM'nin açık kararlarının uygulanmasını talep etti. Bu sırada avukatları da tahliye talebiyle mahkemeye başvurdu.
TIKLAYIN - Can Atalay'dan Numan Kurtulmuş'a çağrı: AYM'nin açık kararlarını uygulayın
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş da Anayasa Mahkemesi’nin kararına ilişkin sosyal medya hesabından yayınladığı videoda, TBMM’yi olağanüstü toplantıya çağırmak için gerekli adımları atacaklarını belirtti. Baş, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile görüştüğünü ve Kurtulmuş'un cenaze töreni nedeniyle yurt dışında olacağını ifade ettiğini belirtti. "O yüzden pazartesi günü itibariyle gereken adımları atacağımızı kendisiyle paylaştık. Meclisin, Anayasa Mahkemesi'nin kararına uygun şekilde hareket ederek Can Atalay'ın özlük haklarını derhal iade etmesi gerekiyor" dedi.
|