Gündem

Anayasa hukukçusu Tolga Şirin: AYM kararına göre Atalay'ın vekilliği ölmemiştir, muhalefet başkanvekilileri kararı TBMM'de okuyup canlandığını ilan edebilir

01 Ağustos 2024 04:13

T24 Haber Merkezi

Anayasa hukukçusu ve T24 yazarı Doç. Dr. Tolga Şirin, AYM'nin bu gece yayımlanan gerekçeli kararında Can Atalay hakkında kesin bir mahkumiyet kararı olmadığını ve milletvekilliğinin düşürülmesinin fiilî (de facto) bir durum olduğunu tespit ettiğini yazdı. Ancak Şirin'e göre, karar, Anayasa'ya aykırılık olduğunun resmi kabulü olsa da soruna çözüm getirmiyor. Bu noktada, "fiilî sorunlara karşı çözümün fiilî olacağına" dikkat çeken Şirin, vekilliğin düşürülmesi kararını okuyan AKP'nin TBMM başkanvekili Bekir Bozdağ'a karşılık muhalefeti işaret ederek, "Muhalefet partilerinin başkanvekililerinden biri, sırası gelip yönettikleri bir oturumda bu kararı okuyabilir ve milletvekilliğinin yeniden canlandığını (AYM kararına göre zaten hiç ölmemiştir) ilan edebilir" dedi.

Avukat Akın Atalay ise Şirin'e katılarak, "Böyle bir karardan sonra yeni bir yasama işlemine gerek olmaksızın kendiliğinden milletvekilliği statüsüne kavuşmuş olmalıdır" değerlendirmesinde bulundu. 

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM),  Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesiyle ilgili olarak gerekçeli kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Atalay'ın Gezi davasında 18 yıl hapse mahkûm edildiğine ilişkin karara ilişkin Yargıtay yazısı, AYM'nin iki kez  hak ihlali kararı vermiş olmasına rağmen 30 Ocak'ta TBMM Genel Kurul'da okunarak milletvekilliği düşürülmüştü. Genel Kurulu yöneten TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ'a, kararı okuduğu sırada anayasa kitapçığı fırlatılmıştı. 

Genel Kurulu yöneten TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ'a, kararı okuduğu sırada anayasa kitapçığı fırlatıldı, 30 Ocak 2024

AYM, 1 Ağustos gece ayrısı Resmi Gazete'de yayımlanan gerekçeli kararında Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin "yok hükmünde" olduğunu tespit etti. Yüksek Mahkeme, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Atalay’la ilgili kararının hukuki değerden yoksun olduğuna ve bu kararın TBMM Genel Kurulu’nda okunmasıyla Atalay’ın vekilliğinin düşmüş sayılamayacağına karar verdi. 

Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi işleminin iptali ile Yargıtay yazısının TBMM’de okunması işleminin iptali başvurularını birleştirerek karara bağlayan Yüksek Mahkeme, Can Atalay’ın "milletvekilliğinin yok hükmünde sayılması" talebinin karara bağlanmasına yer olmadığına hükmetti. Karar, eski AYM Başkanı Zühtü Arslan ve eski üye Muhammed Emin Kuz'un da yer aldığı 4'e karşı 10 üyenin oyuyla oyçokluğuyla alındı.

Mlletvekilliğinin düşürülmesinin "yok hükmünde" olduğunu tespit eden Yüksek Mahkeme, “Öncelikle belirtmek gerekir ki TBMM Genel Kurulu’nun 30 Ocak’taki birleşiminde okunan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı bir mahkûmiyet kararı değil, Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuru kararının daire tarafından değerlendirilmesi için dosyanın anılan daireye gönderilmesine ilişkin karardır…" değerlendirmesinde bulundu. 

Anayasa hukukçusu Şirin: Fiilî sorunlara karşı çözüm fiilî 

Kararı değerlendiren İstanbul Barosu'na kayıtlı avukat ve Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı'nda doçent olan T24 yazarı Tolga Şirin ise AYM'nin gerekçeli kararında Can Atalay hakkında kesin bir mahkumiyet kararı olmadığını ve milletvekilliğinin düşürülmesinin fiilî (de facto) bir durum olduğunu tespit ettiğini yazdı.

Ancak kararın Anayasa'ya aykırılık olduğunun resmi kabulü olduğuna ancak soruna çözüm getirmediğini vurgulayan Şirin, X hesabından yaptığı paylaşımda TBMM'yi işaret etti.

Atalay'ın Gezi davasında 18 yıl hapse mahkûm edildiğine ilişkin karara ilişkin Yargıtay yazısını, Genel Kurulu yöneten AKP'nin TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ okumuştu. AYM kararının ardından muhalefetin TBMM başkanvekillerini işaret eden Şirin, "Fiilî sorunlara karşı çözüm fiilî olacaktır: Muhalefet partilerinin başkanvekililerinden biri, sırası gelip yönettikleri bir oturumda bu kararı okuyabilir ve milletvekilliğinin yeniden canlandığını (AYM kararına göre zaten hiç ölmemiştir) ilan edebilir" dedi.

Can Atalay'ın vekilliğinin düşürüldüğü sırada TBMM Genel Kurulu

Avukat Atalay: Yasama işlemine gerek olmaksızın vekillik statüsüne kavuşmalı

Paylaşımına katılan eski Cumhuriyet Gazetesi İcra Dairesi Kurulu Başkanı Avukat Akın Atalay ise, "Hocam bence, milletvekilliğinin düşürülmesiyle ilgili yasama işleminin 'yok hükmünde olduğu tespitine dair' böyle bir karardan sonra yeni bir yasama işlemine gerek olmaksızın kendiliğinden milletvekilliği statüsüne kavuşmuş olmalıdır" dedi.

Şirin de Atalay'a, "Dediğim gibi AYM kararı uyarınca vekillik ölmemiştir. Yasama organı inşai değil, bildirci işlem tesis edebilir" cevabı verdi.

Can Atalay, Hatay'dan milletvekili seçileli tam bir yıl oldu: AYM-Yargıtay arasında krize dönüşen Atalay dosyasında bir yılda yaşananlar…

Avukatı, Özgür Özel ve Erkan Baş'tan açıklama: Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesi yok hükmünde; tahliye edilerek Meclis'e gelmeli!

AYM kararının hüküm bölümü

AYM'nin Atalay’ın "milletvekilliğinin yok hükmünde sayılması" talebinin karara bağlanmasına yer olmadığına" karar verilen hüküm bölümünde şu ifadeler yer aldı:

“TBMM'nin Genel Kurulu'nun 31.07.2024 tarihli 53. Birleşiminde Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin 03.01.2024 tarihli ve E.2023/12611, Değişik İş. 2024/1 sayılı kararının ekte gönderildiğine dair anılan Daire Başkanlığı yazısının okunması suretiyle Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay'ın milletvekiliğinin düşmesinin yok hükmünde olduğunun tespitine ve Anayasa'nın 85. maddesi uyarınca iptaline karar verilmesi talebi hakkında karar verilmesine yer olmadığına, Kadir Özkaya, İrfan Fidan, Muhterem İnce ve Yılmaz Akçil'in karşı oyları ve oy çokluğuyla 22/2/2024 tarihinde karar verildi.”

TIKLAYIN - Anayasa Mahkemesi, ilk kez AİHM kararını tanımayan bir karara imza attı!


CHP'li 125 milletvekilinin başvurusunda alınan gerekçeli kararın metni

Can Atalay ve avukatlarının başvurusunda verilen gerekçeli kararın metni

TBMM tarihinde bir ilk; Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen Can Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü!

TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki, Gezi davasında 18 yıl hapse mahkûm edildiğine ilişkin karar TBMM Genel Kurulu’nda 30 Ocak'ta okundu. Meclis'te bir ilk yaşandı ve Anayasa Mahkemesi’nin iki kez bu konuda hak ihlali kararı vermiş olmasına rağmen Genel Kurul'da Yargıtay yazısı okunarak Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü. Genel Kurulu yöneten TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ'a, kararı okuduğu sırada anayasa kitapçığı fırlatıldı.
 
Kararın okunmasının hemen ardından TBMM internet sitesinde yer alan, "Milletvekilliği Sona Erenler" sayfasına Can Atalay da eklendi. 
 
 

Can Atalay'dan ilk açıklama

Vekilliğinin düşürülmesi kararının ardından Atalay'dan ilk açıklama geldi. Atalay, Seçilmiş Hatay Milletvekili sıfatıyla yayınladığı açıklamada, "Anayasa’nın açık; hiçbir kuşkuya yer bırakmayan hükümlerine karşın seçilmiş Hatay milletvekilinin milletvekilliğini 'düşürdüler.' Türkiye, bu kuralsızlık, hukuksuzluk deli gömleğine sığmayacak. Hep beraber göreceğiz" dedi.

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU YAZDI - AYM kararına uymayan Yargıtay’ın dediği oldu: Anayasaya uyulmadı, TİP milletvekili Can Atalay’ın vekilliği düşürüldü, AYM kılını bile kıpırdatamadı

TIKLAYIN - Can Atalay'dan 'Seçilmiş Hatay Milletvekili' sıfatıyla ilk açıklama: Tarihe, anayasanın askıya alınmasına ortak olanlar olarak geçecekler!