04 Ağustos 2023

Emniyet müdürleri kararnamesi tamam, sırada valiler ve kaymakamlar var

Kararnameyle ilgili olarak kulislere düşen bilgilerde, en az emniyet müdürleri kadar geniş kapsamlı olacağı ifade ediliyor

Önceki İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun ardından Emniyet teşkilatında yeni bir dönemin başlangıcı sayılabilecek emniyet müdürleri kararnamesi çarşamba sabahı itibarıyla yürürlüğe girdi.

Kararnamenin analizini bu linkten görebilirsiniz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasının ardından yürürlüğe giren kararnameyle 81 kentin 52'sinin emniyet müdürleri değiştirildi.

İl emniyet müdürleri kararnamesinin açıklanmasının ardından çok uzatmadan aynı gün EGM merkez teşkilatındaki birim amirlerinin neredeyse tamamı değiştirildi. İstihbarat Başkanlığı ile Terörle Mücadele Dairesi Başkanlığı, bu görevdeki Sabit Akın Zaimoğlu ve Hasan Yiğit'in il emniyet müdürü olması sonrasında boşalmıştı.

Daire Başkanları atamalarının kapsamında yine önemli birimler vardı. İstihbarat Başkanlığı'nın yanı sıra Terörle Mücadele Dairesi Başkanlığı, Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı, Asayiş Dairesi Başkanlığı, Göçmen Kaçakçılığı ve Hudut Kapıları Dairesi Başkanlığı, Kriminal Dairesi Başkanlığı ve Güvenlik Dairesi Başkanlığı gibi teşkilatın ana omurgasını oluşturan, suç ve suçlularla mücadelenin politikasının belirlendiği birimlerdeki başkanlar görevden alındı.

Ayrıca, ülke genelindeki tüm önemli kişiler ile tesislerin korunmasının sorumluluğunu üstlenen Koruma Dairesi'nin Başkanı da görevden alınanlar arasında.

Destek birimi olarak adlandırılan bazı birimlerin başkanları da görevden alındı.

Bu arada görev değişikliği yaşayan İstihbarat Başkanı Sabit Akın Zaimoğlu'nun yardımcısı olarak görev yaparken Siber Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanlığı'na atanan Faruk Aydın'ın görevde kalması ilginç. Siber Dairesi oldukça önemli bir birim malum. KHK ile 500 bilişim uzmanı alımının yapıldığı ve sonrasında Soylu'nun trollerinin bulunduğu iddialarının odağındaki özel birim.

Keza yeni atamalar çerçevesinde Trafik Başkanlığı ve bünyesindeki üç daire başkanlığına da dokunulmadı.

Merkez teşkilatında görevden alınanların tamamının Soylu'nun ekibinden olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Başkanlıklara yapılan atamalarda dikkat çeken bir diğer konu ise, İstihbarat Başkanlığı'na vekaleten atama yapılması. Bunun gerekçesiyle ilgili olarak, yakın zamanda asaleten başka bir üst düzey polis müdürünün görevlendirmesinin yapılacağı bilgisi mevcut. Hatta ötesi, mevcut Emniyet Genel Müdür Yardımcılarından birisinin burada görev alacağı emniyet kulislerinde dillendiriliyor.

Merkez teşkilatında yapılan atamalarda KOM Başkanlığına henüz bir görevlendirilme yapılmadı. Şu anda başkanlık koltuğu boşta. Aldığım bilgiye göre halen Viyana'da emniyet ataşesi olarak görev yapan Şükrü Yaman KOM Başkanı olacak. Yaman, daha önce de KOM'da Başkan Yardımcısı olarak görev almıştı.

Emniyet genel müdür yardımcılıklarına yapılan yeni atamalar sonrasında, görev dağılımı önem kazandı haliyle. Genel Müdür Erol Ayyıldız'ın mevcut Genel Müdür Yardımcıları Ömer Urhal, Adem Çakıcı, Caner Tayfur, Selami Yıldız, Mahmut Çorumlu ve Mustafa Çalışkan arasında nasıl bir görev dağılımı yapacağı merak konusu.

İl emniyet müdürleri ve merkez teşkilatında yapılan değişikliklerden sonra Polis Akademisi ve bağlı eğitim kurumlarında yapılacak değişiklikler gündeme gelecek yakında.

Öte yandan, önceki günkü Büyüteç'te Soylu'yla deyim yerindeyse "dirsek dirseğe" görev yapan İstihbarat Başkanı Sabit Akın Zaimoğlu'nun, Soylu ile arası soğuk olan AKP Genel Başkan Vekili Efkan Ala'nın seçim bölgesi Bursa'ya atanmasına dikkat çektim.

Bu konuda yaptığım araştırmada Ala'nın bu atamadan haberi olmadığını öğrendim. Önceki Bursa Emniyet Müdürü Tacettin Aslan'ın çalışmalarından memnun olan Ala'nın "Eski İçişleri Bakanı" olması sebebiyle bilgisi dışında Zaimoğlu'nun görevlendirilmesi şu durumda daha ilginç hale geldi.

Görevden alınan Aslan, Soylu'nun ekibinde olmayıp da görevden alınan birkaç isimden birisi. Daha önce Diyarbakır gibi önemli bir kentte görev yapmasına karşın herhangi bir mesleki sorun yaşamayan Aslan, 2005'te Hakkari'nin Şemdinli ilçesindeki olaylar sırasında ilçe emniyet müdürü olarak görev yaptı.

Türkiye'nin gerek siyasi gerekse devlet yönetim tarihinde yer bulan ve günümüzde halen tartışılan Şemdinli olaylarında Aslan'ın ilçe halkına yönelik sakinleştirme çabaları sonrasında ilçede daha büyük olayların yaşanmasının önüne geçilmişti.

FETÖ'nün de "haz etmediği" polis müdürleri arasında yer alan Aslan'ın emekliliğine kısa süre kala görevden alınması kararnamenin olumsuz görülecek bir noktası oldu.

Fotoğrafta görüldüğü üzere Osmaniye'de görev yaparken son kararnameyle Karaman Emniyet Müdürü olarak atanan Ahmet Selçuk Okumuş, tayinin hemen ardından Ankara'ya gelerek MHP lideri Devlet Bahçeli'yi ziyaret etti.

Bahçeli'yle makamındaki görüşmesiyle ilgili fotoğraf paylaşan Okumuş, "5 yıldır gururla onurla görev yaptığım Türkiye'min yıkılmaz kalesi, şehitler diyarı güzel Osmaniye'mden ayrılmadan sayın büyüğümüzü ziyaret ederek hayır dualarını aldık. Allah devletimizi var etsin" mesajını not olarak ekledi.

Sıra valiler ve kaymakamlarda

Ankara bürokrasisinde, özellikle İçişleri Bakanlığı'nda ilginç bir tanımlama vardır:

"İçişleri Bakanlığı'nda bir kararname çıktığında yeni bir kararname hazırlığı başlar!"

Ve bir hükümet ya da bakan değişikliğinde şöyle de bir teamül vardır:

"Önce valiler kararnamesi, ardından da emniyet müdürleri kararnamesi çıkar."

Yeni Bakan Ali Yerlikaya, bu teamülü kendine has yöntemle terse çevirdi bu kez.

Bürokrasi önce valiler kararnamesi beklerken, Yerlikaya ilk olarak emniyet müdürleri kararnamesini çıkarıverdi.

Şimdi valiler kararnamesi ile yaz döneminin rutini olan kaymakamlar yani mülki idare kararnamesi var sırada.

Valiler kararnamesinin eli kulağında. Hazırlıklar son aşamaya geldi.

Kararnameyle ilgili olarak kulislere düşen bilgilerde, en az emniyet müdürleri kadar geniş kapsamlı olacağı ifade ediliyor.

Söz konusu valiler kararnamesinde yine tüm dikkatler Soylu'nun ekibi üzerinde olacak kuşkusuz.

Mesela, Şırnak Valisi Osman Bilgin, Kars Valisi Türker Öksüz, Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım ve Ordu Valisi Tuncay Sonel bu isimlerden bazıları.

Bu valilerden en dikkat çekeni Sakarya Valisi Kaldırım. Kaldırım, Soylu'nun "Türkiye'nin en büyük kara para operasyonu" olarak kamuoyuna duyurduğu Bataklık operasyonuna adı karışan isimlerden.

Kaldırım, Elazığ Valisi olduğu dönemde, Hollanda tarafından uyuşturucu kaçakçılığı iddiasıyla kırmızı bültenle aranan Çetin Gören'e "taşıma silah ruhsatı"nı imzalayıp veren kişi olarak dosyada yer aldı.

Gören'in söz konusu silah ruhsatını alabilmek amacıyla İstanbul'daki ikamet adresini "geçici" olarak Elazığ'a taşıyıp mevzuattaki hükümleri kırdığını hatırlatayım. Bu gelişmeye karşın Soylu, Kaldırım hakkında herhangi bir müfettiş soruşturması başlatmadığı gibi Kaldırım'ı Sakarya Valisi olarak atadı.

Yeri gelmişken bir kulis bilgisi daha vereyim. Alığım bilgiye göre, yeni hükümetin açıklanacağı gün Erdoğan'ı ziyaret ederek veda eden Soylu, Erdoğan'dan halen Sakarya Valisi olan Kaldırım'ı, İstanbul Valisi olarak ataması talebinde bulundu!

Yerlikaya'nın İçişleri Bakanı olmasıyla birlikte boşalan İstanbul Valiliği'ne Davut Gül'ü atayan Erdoğan, böylelikle Soylu'nun talebini geri çevirmiş oldu.

Gelelim kaymakamlar kararnamesine.

Bu kararnamenin de şöyle bir özelliği var: Bu kararnameyle bakanlığın taşra teşkilatında olduğu kadar merkez teşkilatında da yeni düzenlemeler yapılacak.

Mülki idare amirlerinin genel müdür, daire başkanı ve şube müdürü kadrolarında görev yaptığı, AFAD, Göç İdaresi, İller İdaresi, Nüfus ve Vatandaşlık ile Personel Genel Müdürlükleri başta olmak üzere tüm birimlerdeki mülki idare amirleri bu kararnameye alınabilecek. Böylece Bakan Yerlikaya, kendi ekibini kuracak.

İnce uzun zaman sonra İçişleri Bakanlığı'nda...

Bu arada geçtiğimiz günlerde ilginç bir olay yaşandı.

Hatırlanacağı üzere uzunca bir dönem İçişleri Bakan Yardımcılığı'nı yürüten ve halen Anayasa Mahkemesi Üyesi olan Muhterem İnce, Soylu ile yaşadığı sıkıntılı süreçten kurtulmak için Sayıştay'a geçmişti.

Bakanlıktaki görevinden ayrıldıktan sonra Soylu döneminde bakanlıkta görülmeyen İnce, geçtiğimiz günlerde yeniden bakanlık faaliyetinde yer aldı.

İnce, Bakan Yerlikaya'nın açılışını yaptığı 108. Dönem Kaymakam Adayları Kursu'nun ilk günkü törenine katıldı.

Toplu fotoğrafta Yerlikaya'nın hemen yanında yer alan İnce'nin mutluluğu gözlerinden okunuyordu.

Tolga Şardan kimdir?

Tolga Şardan, 1988'de yerel yayımlanan Ankara Ulus gazetesinde mesleğe başladı. 1989'dan 2018'e kadar Milliyet gazetesinde polis muhabirliği, Ankara Temsilci Yardımcılığı ve köşe yazarlığı yaptı. 

Haber ve yazılarıyla, 1992'den itibaren Çetin Emeç, Muammer Yaşar Bostancı, Abdi İpekçi'nin adını taşıyan gazetecilik ödüllerini aldı. Yanı sıra, haberleri Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Türkiye Spor Yazarları Derneği'nce ödüle layık bulundu. 

Ayrıca, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nce verilen 2021 Yılı Basın Özgürlüğü Ödülü'nün sahibi oldu. 

Şardan, 2019'da Doğan Kitap'tan yayımlanan "Komonist Masası'nda Nazım Hikmet" adlı araştırma dalındaki kitabını kaleme aldı. 

2019'dan bu yana T24'te çoğunlukla güvenlik konularını ele aldığı Büyüteç adlı köşeyi yazıyor.

 

Yazarın Diğer Yazıları

Emniyet’te kaset savaşlarının arkasında neler var?

İçişleri Bakanlığı müfettişleri Ankara Emniyeti’ndeki çalışmaları sırasında iddiaları araştırırken, dosyaya bakan polislerin odalarından çıkmalarını yasakladı. Müfettişler, başta Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik olmak üzere ilgili personelin ifadelerini alırken odalarından çıkmalarına izin verdi. Açığa alınan üç polis müdürünün kimliklerine ve silahlarına el konuldu

Evladının katilinin peşine düşen babanın iddiasını doğrulayan bilirkişi raporu

Emekli Tümgeneral Ethem Büyükışık'la yüz yüze görüştüm. Evladının katil ya da katillerinin ortaya çıkarılacağından ümitli olduğunun altını çizdi. Yarın görülecek duruşma hakkında ise, "bu suçluların neler yaptıklarını mahkemede tek tek anlatacağım. Sanıkların hazırladıkları gerçek olmayan bilirkişi raporuyla bir cinayetin şüphelilerini ve bu şüphelilerle birlikte hareket eden kamu görevlilerinin nasıl korunduklarını anlatacağım" dedi

Sinan Ateş cinayetinden gözaltına alınan iki polis, nasıl Özel Harekatçı oldu?

Söz konusu iki polisin, kim tarafından ve nerede hazırlanan listeyle Özel Harekatçı olduğu sorusunun yanıtı önemli. Kim ya da kimlerin referans olduğu önemli