02 Ağustos 2023

Emniyet müdürleri kararnamesi: Soylu ekibinin tasfiyesinde ilk raund; Erdoğan ve yeni İçişleri Bakanı Yerlikaya'nın seçtiği isimleri nasıl okumalıyız?

Bir süredir emniyet teşkilatında Menzil Cemaati'nin etkileri görülüyor. Cemaatten referanslı isimler kararnamede mevcut. Bu arada, geçmişte emniyette pek görülmeyen bu cemaatin son dönemde nasıl bu kadar destekçi bulduğunu merak ediyorum

Ve emniyet teşkilatında heyecanla beklenen il emniyet müdürleri kararnamesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayından sonra bu sabah itibarıyla yürürlüğe girdi.

"Heyecanla beklenen" dememin sebebi, bakanlık koltuğunda ikinci ayını dolduran İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın, kendisinden önce 7 yıldır bakanlık yapan Süleyman Soylu'nun ekibine yönelik atamalarda nasıl bir yol izleyeceği beklentisiydi.

Beklendiği gibi de oldu. Yerlikaya, hazırladığı kararnameyle önceki Bakan Süleyman Soylu'nun ekibinin bir bölümünü tasfiye etti.

Hatırlanacağı üzere, Yerlikaya, kısa süre önce ilk olarak Personel Başkanlığı'nda değişiklik yaparak Soylu'nun atadığı Ogün Vural'ı görevden aldı. Ardından Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanı İbrahim Hakkı Seydioğulları'nı ve son olarak da Soylu'nun Emniyet'teki üç kişilik A Takımı'nda yer alan Teftiş Kurulu Başkanı Fenni Gürsel'in görevine son verdi.

Yerlikaya, Emniyet'ten sorumlu Bakan Yardımcısı ve aynı zamanda önceki Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş ile yeni atanan Emniyet Genel Müdürü Erol Ayyıldız'ın yanı sıra yeni atanan Personel Başkanlığı yönetimiyle hazırladığı kararnameyi geçen cuma, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sundu.

Hatta Yerlikaya'nın Cumhurbaşkanlığı'na gitmesinden kısa süre sonra Emniyet Genel Müdürü Ayyıldız da Cumhurbaşkanlığı'na çağırıldı. Erdoğan'ın son talimatlarının ardından kararname, acele yenilenmesi amacıyla motorlu polis tarafından tekrar bakanlığa gönderildi, düzeltilip bir kez daha Erdoğan'a sunuldu.

Aslına bakarsanız, kararnamenin geçen cuma gecesi yayımlanması bekleniyordu. Kararnameyi takip edenler uykusuz bir gece geçirdi. Ancak ses çıkmadı. Ve nihayetinde Erdoğan'ın onayından dün gece geçti.

A takımından iki isim devre dışı

Kararnamenin flaşında elbette önemli isimler mevcut. Bunlardan ikisi, Soylu'nun üç kişilik A Takımı'nda yer alan Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Resul Holoğlu ve Ankara Emniyet Müdürü Servet Yılmaz. Holoğlu ve Yılmaz'ı, Büyüteç okurları artık yakından tanıyor. Ancak şunu belirteyim, daha önce çok yakın diyalog halinde oldukları MHP Genel Merkezi, Holoğlu ve Yılmaz'ı bu kez yalnız bıraktı. Bekledikleri desteği göremedi, iki polis müdürü.

Yılmaz'ın, Bakan Yerlikaya'da ayrı bir hatırası var. Zira Yılmaz, Yerlikaya hakkında 2021'de FETÖ dosyası hazırlamıştı. Ankara Adliyesi'ndeki soruşturma savcısının dikkati sayesinde skandal patlamadan önlendi. Kaldı ki; Soylu'nun da İstanbul Valisi olması ve İstanbul'da rahat hareket etmesini engellemesi nedeniyle Yerlikaya'dan haz duymadığı bilinen gerçeklerden.

Soylu-Yılmaz ikilisinin planı tutmadı. Ardından da Soylu'nun bakanlıktan alınıp yerine Yerlikaya'nın geçmesi, Yılmaz için sonun başlangıcı oldu haliyle. Bu arada kendisi de Trabzonlu olan Yılmaz'ın, Erdoğan'a ulaşmaları için İstanbul'daki Rize eşrafını devreye soktuğu haberlerine karşın Yerlikaya'nın kararnamede görevden alınmasında direndiği birkaç isimden birisi oldu Yılmaz.

Ayrıca Sinan Ateş cinayeti soruşturması sırasında yaşananlarda Yılmaz'ın konumunu da unutmamak gerek.

Geçtiğimiz günlerde emniyet kulislerine, Yılmaz'ın yerinde kaldığı bilgisi yayıldı. Ancak, kararnameyle görüldü ki Yerlikaya, Ankara Emniyet Müdürü'nün görevden alınması konusunda geri adım atmadı.

Bir dönem KOM Dairesi Başkanı olarak görev yapan Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Resul Holoğlu da Yerlikaya'nın hedefinden kurtulamayıp eve giden isimlerden oldu. Holoğlu'nun da organize suç örgütü liderliğinden hüküm giyen ve halen BAE'de yaşayan Sedat Peker'in açıklamalarında geçen isimler arasında yer aldığını hatırlatayım. Holoğlu, ABD'de yargılanan iş insanı Sezgin Baran Korkmaz'ın Soylu'yla bakanlıktaki makamında buluşmasını organize eden iki isimden birisiydi aynı zamanda.

Yeni genel müdür yardımcıları

Kararnamede yer alan bazı isimler için ayrı paragraf açmak gerekecek.

Bu isimlerden birisi Polis Başmüfettişi Selami Yıldız. Yıldız, 17-25 Aralık sürecinde İstanbul'da görev alan isimlerden. Adana ve Bursa Emniyet Müdürü oldu. Ancak Soylu ve ekibinin baskıları sebebiyle görevden ayrılmayı tercih etti. Yıldız, şimdi Emniyet Genel Müdür Yardımcısı oldu.

Genel Müdür Yardımcısı olan diğer bir isim KOM Başkanı Mahmut Çorumlu. Çorumlu'yu da Büyüteç okurları yakından bilir. Holoğlu ile birlikte Sezgin Baran Korkmaz'ın Soylu ile buluşmasını sağlayan isim. Ayrıca, eski İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı'nın FETÖ ile iltisaklı kardeşiyle ilgili işlem yapılması gereken evrakı rafta unutan Çorumlu, Yerlikaya'nın bakan olmasıyla birlikte Soylu'nun ekibinden olmadığı kulisini yürüttü. Farklı bir camiadan devreye soktuğu isimler üzerinden görevde kalmayı başardı. Kararnamenin yumuşak karnı.

İstihbarat Başkanı Sabit Akın Zaimoğlu, görevden alınması beklenen isimler arasındayken Bursa'ya kaydırıldı.

Zaimoğlu, Soylu'nun ekibine sonradan dahil olan isimlerden. İstihbarat Başkanı olmadan önceki görevi Siber Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanı iken, 500 bilişim uzmanının Emniyet'e alınması sürecinde etkin isimlerdendi. Hatta kendi yakınlarının bile bilişim uzmanı olarak alındığı iddiaları mevcut. Sonrasında bu uzmanlardan bir bölümünün Soylu'nun trolleri olarak tanımlandığını da ekleyeyim.

Soylu tarafından İstihbarat Başkanı yapılan Zaimoğlu hakkında Soylu'nun özel talimatlarını yerine getirdiği iddiaları yer aldı. Kimi AKP'li siyasilerin Soylu'ya yönelik tepkilerinin gerisinde Zaimoğlu'nun yerine getirdiği özel talimatlar olduğu iddiası hep gündemdeydi.

Ayrıca, Zaimoğlu'nun, Peker'in iddialarında adı gündeme gelen Cihan Ekşioğlu ile yakınlığı bulunduğu bilgisi mevcut. Eski MİT Başkanı Hakan Fidan ile mevcut MİT Başkanı İbrahim Kalın'ın Zaimoğlu ve ekibinden rahatsızlık duyduğu biliniyor. Buna karşın, kulislere yayılan bir başka iddia ise Zaimoğlu'na Bakan Yardımcısı Aktaş'ın destek olduğu. Aktaş'ın geçmişte birlikte hacca gittiği Zaimoğlu'nun görevde kalması yönünde görüşte bulunduğu ifade ediliyor. Soylu'yla yakın çalışan önemli isimlerden Zaimoğlu'nun, Soylu ile arası soğuk olan AKP Genel Başkanvekili Efkan Ala'nın seçim bölgesinde görevlendirilmesi de dikkat çekici doğrusu.

Merkeze alınması beklenen, ancak aktif görev verilerek Balıkesir Emniyet Müdürü yapılan TEM Dairesi Başkanı Hasan Yiğit de Soylu'nun yakın ekibindendi. Yiğit, Soylu'nun bakanlıktan ayrılmadan hemen önce imzaladığı onay ile vekâleten Emniyet Genel Müdür Yardımcısı yapıldı.

Krizin içindeki polis müdürleri

İzmir Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, Muğla Emniyet Müdürü Suvat Dilberoğlu ve Edirne Emniyet Müdürü Mustafa Alçalar da merkeze alınan dikkat çekici isimlerden oldu.

İzmir Emniyet Müdürü Şahne, daha önce Mersin Emniyet Müdürü iken arka arkaya kokain kaçakçılığı olayları patlamıştı. Ayrıca halef selef olduğu mevcut Mersin Emniyet Müdürü Mehmet Aslan ile sorun yaşıyordu. İkili arasında yaşananlar önce Soylu'ya sonra da Yerlikaya'ya yansıdı. Krizden galibiyetle ayrılan Aslan oldu.

Muğla Emniyet Müdürü Dilberoğlu'nun Marmaris ve Bodrum'da yaşanan olaylar nedeniyle epey zamandır başı ağrıyordu. Marmaris'te İlçe Emniyet Müdürü Oktay Kapsız'ın 24 metrelik tekne yaptırmasıyla başlayan olaylar zincirini Büyüteç okurları hatırlayacaktır. Bakan Yerlikaya, Muğla ile özel ilgilendi. Yaşananlar nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ikna ettiği bilgisine ulaştım.

Edirne Emniyet Müdürü Mustafa Alçalar da ilk görevinden sonra eve gidecek isimlerden oldu. Edirne'de, yardımcısının uyuşturucu şebekesiyle bağlantısının ortaya çıkarılması ve yargılanması, Alçalar'ın görevden alınması sürecinin önünü açtı.

Engin Dinç, Ankara'da

Kararnamede fazlasıyla dikkati çeken isimlerden birisi de hiç kuşkusuz Ankara Emniyet Müdürü yapılan Engin Dinç. Dinç, Hrant Dink'in öldürülmesinden bu yana sürekli gündemde olan biri isim. Ayrıca, Ankara'daki 10 Ekim katliamı sırasında Emniyet İstihbaratı'nın başındaydı. Katliamla ilgili yargı sürecinde dikkatler üzerindeydi.

Önce Eskişehir'de sonra da Konya'da görev alarak biraz olsun gözlerden uzak durdu. Ancak bugün itibarıyla Ankara'nın yeni emniyet müdürü. Artık bir kez daha göz önünde olacak. Özellikle iktidar muhalifi bazı sivil toplum örgütleri, Dinç'i daha yakından takip edecek. Servet Yılmaz'ın dönemini mercek altına alıp almayacağı merak konusu. Geçmişte çok önemli bir siyasi cinayetin merkezindeydi. Şimdi de Sinan Ateş cinayeti soruşturmasının yürütülmesinde görev alacak.

Dinç'in Ankara Emniyet Müdürü olmasında daha önce Eskişehir'de vali olarak birlikte görev yaptığı mevcut Emniyet Genel Müdürü Erol Ayyıldız'ın da destek olduğu ifade ediliyor.

Kararnamenin fotoğrafı

Görevdeki 24 kentin emniyet müdürünün doğrudan merkeze çekildiği ve toplamda 52 kentin emniyet müdürünün değiştirildiği kararnameye bakıldığında genel olarak şu tespitleri yapmak mümkün:

* Bir süredir emniyet teşkilatında Menzil Cemaati'nin etkileri görülüyor. Cemaatten referanslı isimler kararnamede mevcut. Bu arada, geçmişte emniyette pek görülmeyen bu cemaatin son dönemde nasıl bu kadar destekçi bulduğunu kişisel olarak merak ediyorum. FETÖ'nün "renklendirme" faaliyeti aklımın hep bir kenarında duruyor epey zamandır.

* Uzun süredir Doğu'daki kentlerde görev yapan emniyet müdürlerinin bir bölümü Batı'da görevlendirildi.

* Soylu tarafından vekâleten görev verilen emniyet müdürlerinin büyük bölümü görevden alındı.

* Alevi kökenli aktif il emniyet müdürlerinin neredeyse tamamı merkeze çekildi.

* Genel müdür yardımcılıklarına yapılan yeni atamalarla merkez teşkilatına taze kan getirildi. Yeni bir yönetim döneminin önü açıldı.

* MİT'ten gelen arşiv bilgilerinin de kullanıldığı kararnamede, yeni il emniyet müdürü olarak görevlendirilenlerde polis başmüfettişlerinin çoğunlukta olması dikkati çekti.

* Kararnameye bakıldığında illerin yaklaşık yüzde 65'i değiştirildi. Soylu'nun ekibi henüz tamamen tasfiye edilmiş değil. Özellikle Ankara Emniyet Müdürü Servet Yılmaz'ın referans olduğu bazı isimler halen görevde.

* Deprem bölgesinin emniyet müdürleri, farklı kentlerde görevlendirildi.

* Emniyet Genel Müdür Yardımcısı yapılan Ömer Urhal ve Caner Tayfur, İzmir'e atanan Celal Sel, Kocaeli'nde görevlendiren Faruk Karaduman, Muğla'ya atanan Ali Canpolat, Konya'da göreve başlayacak Mahmut Karabulut, Kahramanmaraş'a görevlendirilen Nurettin Gökduman'ın makul tercihler olduğunu söylemek mümkün.

* * *

Yerlikaya, illerde beklenen atamaları gerçekleştirdi. Şimdi sırada polis okulları ve merkez teşkilatı var. Merkeze çekilen emniyet müdürleri arasında bu görevlere getirilmesi planlanan isimler bulunuyor. Bu atamalar da büyük olasılıkla hafta sonuna yetişir.

Atamalarla Soylu'nun izleri silinirken, yeni bir dönem başlıyor.

TIKLAYIN | 65 soruda Hrant Dink cinayeti dosyası: 16 yıldır adalet bekleniyor

TIKLAYIN | Yerlikaya iki günde iki kez İstihbarat'a gitti ve kim bu polis müdürleri?

TIKLAYIN | Yeni Emniyet Genel Müdürü'nün masasındaki tablo: Soylu'nun yedi yıllık enkazı kaldırılacak

TIKLAYIN | Dink olayında devlet görevlilerinin yargılanmasındaki acele niye?

TIKLAYIN | Danıştay’dan 10 Ekim katliamı için çok tartışılacak emsal karar: “Emniyetin birimlere iletilmeyen yazısı istihbarat sayılmaz, alana gerekli görüldüğü için gaz sıkıldı”

TIKLAYIN | Marmaris dosyasında yeni sayfa: Kaymakam, Müdür Bey'in guletini Vali'ye bildirmiş

Tolga Şardan kimdir?

Tolga Şardan, 1988'de yerel yayımlanan Ankara Ulus gazetesinde mesleğe başladı. 1989'dan 2018'e kadar Milliyet gazetesinde polis muhabirliği, Ankara Temsilci Yardımcılığı ve köşe yazarlığı yaptı. 

Haber ve yazılarıyla, 1992'den itibaren Çetin Emeç, Muammer Yaşar Bostancı, Abdi İpekçi'nin adını taşıyan gazetecilik ödüllerini aldı. Yanı sıra, haberleri Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Türkiye Spor Yazarları Derneği'nce ödüle layık bulundu. 

Ayrıca, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nce verilen 2021 Yılı Basın Özgürlüğü Ödülü'nün sahibi oldu. 

Şardan, 2019'da Doğan Kitap'tan yayımlanan "Komonist Masası'nda Nazım Hikmet" adlı araştırma dalındaki kitabını kaleme aldı. 

2019'dan bu yana T24'te çoğunlukla güvenlik konularını ele aldığı Büyüteç adlı köşeyi yazıyor.

 

Yazarın Diğer Yazıları

Emniyet’te gizli tanık skandalında yeni gelişmeler: Darbe girişimi emniyette biliniyor muydu, Garson listesine karşı MİT’e operasyon mu var?

Eğer emniyet içinde darbe girişimde bulunan bir ekip varsa MİT’in ulusal güvenlik çerçevesinde bilgilendirilmesi ve müdahale etmesinin sağlanması gerekirdi. İşte bu ortamda, MİT’in yeni verilerinden rahatsız olan bir kısım polis yöneticisinin “aradan bu işin çıkarılması”nı sağlamak amacıyla MİT’e dolaylı operasyon yapılmasının önünü açtığı iddiası mevcut

Ankara Emniyeti'ndeki "gizli tanık skandalı"nda son gelişmeler: Doktor raporundaki şüphe ve kamerasız odada olanlar

Eski AKP Milletvekili Şamil Tayyar, yaşananlarla ilgili MİT Başkanlığı'nın devreye girdiğini duyurdu kişisel sosyal medya hesabından. İşin içine MİT'in girmesi demek, yaşananların basit bir gelişme olmadığını, ulusal güvenlik merkezinde değerlendirildiğinin işareti aynı zamanda

Emniyet’te kaset savaşlarının arkasında neler var?

İçişleri Bakanlığı müfettişleri Ankara Emniyeti’ndeki çalışmaları sırasında iddiaları araştırırken, dosyaya bakan polislerin odalarından çıkmalarını yasakladı. Müfettişler, başta Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik olmak üzere ilgili personelin ifadelerini alırken odalarından çıkmalarına izin verdi. Açığa alınan üç polis müdürünün kimliklerine ve silahlarına el konuldu