21 Şubat 2025

Bakan Ersoy’un “2024’te denetledik” dediği Grand Kartalkaya Oteli denetimden yeni bir skandal çıktı!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş müfettişleri hazırladıkları 4 sayfalık denetim raporunda özellikle yangın önlemleriyle ilgili eksiklikleri tek tek kayda geçirdi. Buna göre, iş yerinde yağmurlama sistemi bulunmadığı anlaşıldı. Yangın kaçış merdivenlerine ulaşımı sağlayan kaçış yolu kapılarının yangına dayanıklı ve duman sızdırmaz özellikte tesis edilmediğini ortaya koydu

Grand Kartal Otel’de 78 kişinin can verdiği yangının hemen ardından ekranlara çıkan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, otelin 2024’te denetlemeden geçtiğini açıkladı.

Şimdilerde istifası beklenen Bakan Ersoy, bu açıklamasında denetlemenin içeriğinden hiç bahsetmedi.

Hatta öyle ki, turizm işletme belgesine sahip otelin bakanlık müfettişlerince 2024’te yapılan denetiminde yangın güvenliği konusunda sıkıntı olmadığı havası verilmeye çalışıldı.

Hâl böyleyken, göz göre göre gelen yangın katliamıyla ilgili adli soruşturma yürüten Bolu Cumhuriyet Savcılığı’na ulaşan belgelerde yangın güvenliği denetimi yapılmak bir yana, otel yönetiminin farklı bir şikâyet konusu çerçevesinde bakanlığa “yalan beyanda bulunduğu” ortaya çıktı.

İşin ilginç yanı, eylül 2024’te otele yönelik gerçekleşen bakanlık denetiminde, otelde konaklayan müşterileri etkileyecek başka bir skandal yaşandığı anlaşıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca (KTB) savcılığa gönderilen söz konusu denetim raporuna ulaştım.

Şimdi olduğu gibi aktaracağım.

Otele turizm işletme belgesini veren KTB bünyesindeki Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü Kontrolörler Kurulu Başkanlığı, 3 Şubat 2024’te otelde yaşanan elektrik arızası sonrasında bakanlığa ulaşan şikayetler nedeniyle müfettiş incelemesi başlattı.

Müfettişlerin çalışmaları sonucunda hazırlanan denetin raporu ise 13 Eylül 2024 tarihini taşıyor.

Bakanlığa ulaşan şikâyetin sonuca bağlanması tam yedi ay sürdü! Üstüne üstlük hazırlanan denetim raporu ise tek sayfa! Sadece bir A4 sayfası.

Otelde yapılan denetimin konusu ise; “bakanlıkça istenilen bilgi ve belgelerin eksik gönderilmesi ve yanıltıcı bilgi ve belge verilmesi!”

Yani; cümlenin özeti sahtekarlık.

Devam ediyorum; peki denetim raporunda ne var?

Otelde yaşanan ve 3 Şubat 2024’te bakanlığa ulaştırılan elektrik arızası şikâyetiyle ilgili otel yönetimi müfettişlere süreci anlatan ve kendilerini kurtarmaya çalışan görüş yazısı iletti.

Bu yazıya göre, yaşanan sıkıntıyla bağlantılı olarak müşterilerin bir bölümüne para iadelerinin yapıldığı, ayrıca günübirlik müşterilere de para iadesi yapıldığı açıklandı.

Yanı sıra, otelin müşterilerin kullandığı kayak pistlerindeki mekanik tesislerin bakımlarının Doppelmayr Turkey Asansör Teleferik ve Kablolu Taşıyıcı Sistemleri isimli şirket tarafından yapıldığı ve günlük bakımlarının tesis çalışanları tarafından yapıldığı ifade edildi.

Bu açıklamaya rağmen KTB müfettişleri, otelin kayıtlarında inceleme yaptıklarında, 2021 yılına ait bakım raporları ile mekanik tesislere ilişkin günlük kontrol listesine ulaştı. Fakat müşterilere para iadesi yapıldığına ve mekanik tesislerin bakımlarının otelin anlaşmalı olduğu firmaya yaptırıldığına dair güncel tarihli evrak bulamadı.

Ortaya çıkan tabloya göre, sıkça bakımının yapılması gereken kayak pistlerindeki mekanik sistemin kontrolünün en son 2021’de yapılmış, 2024’e gelindiğinde üç yıllık süreçte bakım yapılmamıştı.

KTB’nin denetim raporunda kritik bir bilgi daha yer aldı.

Buna göre, Bolu Valiliği Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, 18 Mart 2024 tarihini taşıyan ve KTB’ne gönderdiği yazıda, otelde denetim yapıldığını ve “işletme teknik personelinin çalıştırılma yükümlülüğünün yerine getirilmediğini” bildirdi.

Bu ne demekti?

Şöyle ki; yürürlükteki mevzuata göre işletme teknik personelinin tanımı “en az endüstri meslek lisesi veya teknik lise mezunu olan ve kablolu taşıma tesisatı konusunda yeterli eğitimi almış ve belgelendirilmiş personeli” şeklindeydi.

Yani; otelde elektrik arızalarının giderilmesi ve kayak pistlerinin bakımında görev alacak işinin ehli personel çalıştırılmamıştı.

Bu nedenle, Bolu Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü’nce otel yönetimine yönelik idari yaptırım uygulandığı KTB’ne bildirildi.

Tabii bu aşamada, işinin uzmanı elektrikçi personel çalıştırmayan otel yönetiminin idari yaptırımdan sonra uzman personeli işe alıp almadığı bilgisi resmi yazışmalarda bulunmuyor.

Kısacası, otele gidip konaklayan ve kayak tesislerini kullanan müşterilerin başına bir iş gelip gelmeyeceği Allah’a kalmış!

Yalan bilgi vermenin yaptırımı 27 bin liralık para cezası!

Bakanlık müfettişlerinin hazırladığı denetim raporu sonrasında KTB’nin Grand Kartal Otele yönelik nasıl bir yaptırım uyguladığına bakalım hep birlikte.

Yine savcılığa ulaştırılan belgelere göre; KTB Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü Kontrolörler Kurulu Başkanlığı, 2 Ekim 2024 tarihini taşıyan “idari yaptırım karar tutanağı” düzenledi.

Bu tutanağa göre, otele 27 bin 347 lira para cezası kesildi. Fakat, söz konusu idari para cezasına yönelik kanun yoluna başvurulmadan bir ay içinde ödenmesi halinde para miktarında 6 bin 836 lira 75 kuruş indirim yapılarak 20 bin 510 lira 25 kuruş ödenebileceği otel yönetimine bildirildi.

Böylelikle, yangında kül olan otelin yönetiminin, teleferik hatlarının bakımının yapıldığına yönelik Kültür ve Turizm Bakanlığı’na deyim yerindeyse “yalan beyanda bulunduğu, yapılmayan denetimin yapılmış gibi evrak hazırlanarak bakanlığa sunulduğu” ortaya çıkarıldı.

Bu çerçeveden bakıldığında; otel yönetiminin, kış mevsiminde konaklayan misafirlerin kayak pistlerini kullanmaları sırasında da güvenlik önlemlerini göz ardı ettiği, olası bir faciaya kapı araladığını söylemek yanlış olmaz, kanımca.

Yangınla ilgili ortaya çıkan yeni bilgiler

Savcılık soruşturma dosyasına Grand Kartal Otel’deki katliamla ilgili giren bir başka resmi rapor ise sürecin nasıl işlediğini net biçimde ortaya koydu.

Söz konusu raporu hazırlayanlar, Çalışma ve  Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş müfettişleri.

Müfettişler, yangından sonra otelde iş sağlığı ve güvenli açısından inceleme gerçekleştirdi.

Verilen görev onayıyla birlikte olay yerine giden iş müfettişleri, yangından hemen önce 21 Ocak 2025 ile yangın sonrasındaki 3 Şubat 2025 tarihleri arasındaki iş ve işlemleri inceledi.

Müfettişler, hazırladıkları 4 sayfalık denetim raporunda özellikle yangın önlemleriyle ilgili eksiklikleri tek tek kayda geçirdi.

Buna göre, iş yerinde yağmurlama sistemi bulunmadığı anlaşıldı.

Otel personelin bilgisine başvuran iş müfettişleri, Otel Müdürü Zeki Yılmaz ve Yunus Emre Güven adlı çalışanın verdiği bilgiler ışığında, yangın kaçış merdivenlerine ulaşımı sağlayan kaçış yolu kapılarının yangına dayanıklı ve duman sızdırmaz özellikte tesis edilmediğini ortaya koydu.

Müfettişlerin rapora yansıttıkları diğer eksiklikler şöyle:

* Yangının başladığı anlaşılan restoran ve yakınındaki mutfak alanında çalışanların ulaşabileceği konumda portatif yangın söndürme cihazlarının bulunmadığı,

* İş yerinde aktif çalışır vaziyette otomatik yangın algılama ve uyarı sisteminin bulunmadığı,

* Otelin dış cephesinin ahşap malzeme kullanılarak kaplanmış olması ve otel içerisindeki zeminlerin halı, duvarların ağaç esaslı malzemeyle kaplanması sonucunda binanın yani hangi yükünün arttığı, bu durumun ise yangının hızlı bir şekilde ilerlemesine sebep olduğu,

* İş yerinde çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilmediği,

* Yangın söndürme ve yangın kurtarma konusunda görevlendirilen çalışanlara özel olarak eğitim verilmediği,

* İş yeri acil durum eylem planında acil durum müdahale ve tahliye yöntemleri oluşturulurken çalışanlar dışında müşteri, ziyaretçi gibi işyerinde bulunması muhtemel diğer kişilerin de göz önünde bulundurulmadığı,

* İş yerinde yangın ve kurtarma konularını da kapsayacak şekilde acil durum tatbikatı gerçekleştirilmediği,

* İş yerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirilmediği.

* * *

Bu kadar eksikliklerin olduğu, yapılan denetimlerin sonucundaki yaptırımların “dostlar alışverişte görsün”den öteye geçmediği sürecin sonunda 78 canını feda etti bu ülke.

Ne denilirse denilsin, ne yapılırsa yapılsın bundan sonrası canlarını yitirenler açısından eskisi gibi olmayacak. Hatta bu coğrafya için de eskisi gibi olmayacak.

Tolga Şardan kimdir?

Tolga Şardan, 1988'de yerel olarak yayınlanan Ankara Ulus gazetesinde mesleğe başladı. 1989'dan 2018'e kadar Milliyet gazetesinde polis muhabirliği , Ankara Temsilci Yardımcılığı ve köşe yazarlığı yaptı. 

Haber ve yazılarıyla, 1992'den itibaren Çetin Emeç, Muammer Yaşar Bostancı, Abdi İpekçi'nin adını taşıyan gazetecilik ödüllerini aldı. Yanı sıra, haberler Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Türkiye Spor Yazarları Derneği'nce ödüle layık görüldü. 

Ayrıca Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nce verilen 2021 Yılı Basın Özgürlüğü Ödülü'nün sahibi oldu. 

Şardan, 2019'da Doğan Kitap'ta yayımlanan "  Komonist Masası'nda Nazım Hikmet " adlı araştırma sürecindeki kitabını kaleme aldı. 

2019'dan bu yana T24'te en çok güvenlik konularını ele aldığı Büyüteç adlı köşeyi yazıyor .

Yazarın Diğer Yazıları

Bolu'daki otel yangınını araştıran müfettiş raporundan: "Hijyen ve gıda güvenliği denetlendi ama yangın önlemleri denetlenmedi!"

Bolu’da görev yapan müfettişlerin raporunu, İçişleri Bakanlığı çoğaltıp 81 il valiliğine göndermeli. Göndermeli ki, herkes görevini daha iyi öğrensin!

Bolu’daki otel yangını facia değil, katliammış! Katliamı “izleyenler”e ne olacak?

Grand Kartal Otel’e yönelik işlemlerin eksik, hatta daha ötesinde usulsüz yapıldığının işareti olan ifadede ne denildi? Müfettişlerin elde ettiği veriler sonrasında ortaya çıkan fotoğrafa “facia mı?” yoksa “katliam mı?” demeli?

Uyuşturucuyla yakalanan Özel harekatçılar, Komiser Kürşat’ın intiharıyla bağlantılı tayinler: Emniyet’te neler oluyor?

KOM Başkanlığı’nda görevli komiser Kürşat Özkan’ın intihar etmesine neden olan süreçte yer alan Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Yener Su Eskişehir’e, Bütçe Şube Müdürü Alpaslan Güleç Giresun’a ve KOM Başkan Yardımcısı Ahmet Güler ise Teftiş Kurulu Başkanlığı bünyesine atandı. Savcılık, Yener Su ve Alpaslan Güleç hakkında takipsizlik kararı verdi

"
"