Birbirine yapışık olarak doğan ikizler tüm dünyada Siyam İkizleri olarak anılıyor. Yaklaşık iki yüz bin doğumda görülen ender bir durum ama ilginç olarak Güneydoğu Asya ve Afrika'da görülme oranı biraz daha fazla. Bu şekilde dünyaya gelmeye çalışan bebeklerin en az yarısı anne karnında, yaklaşık üçte biri de doğumdan sonraki 24 saat içinde ölüyorlar. Tuhaf ama canlı doğanların üçte ikisi kız oluyor. Kız çocukların hayata tutunma becerisi daha mı iyi acaba?
Bu ilginç doğum olayına isim verenler ise Chang ve Eng Bunker (1811-1874) olmuş. Bu ikili Siyam'da doğduklarından (günümüzde ülkenin adı Tayland oldu) tüm dünyada bu isimle anılıyor.
Cheng ve Eng Bunker'ın çok ilginç bir yaşam serüveni olmuş. Çin x kökenli bu iki kardeş 1829 yılında ABD'ye getirilmiş ve burada sahne hayatları başlamış. 1839 yılına kadar ülkeyi dolaşıp, bu ilginç durumu görmek isteyenlerden önemli miktarda para kazanmışlar. Yeterli miktarda kazandıklarını düşündüklerinde de Kuzey Carolina'da bir çiftlik satın alıp yerleşmişler.
Amerikan vatandaşı olup Bunker soyadını alarak evlenmişler. Şimdi sıkı durun: Tam 21 çocukları olmuş. On iki kız ve dokuz erkek çocuktan hiçbiri ikiz olmamış. Aralarındaki anlaşmaya göre üçer günlük periyotlarla ev değiştirmişler. Kimin evinde kalınıyorsa diğer kardeşin hiçbir işe karışmadan sessiz kalması da anlaşmanın bir parçasıymış.
Çiftliklerinde önemli sayıda köle barındıran kardeşler güneyin kaybettiği iç savaş sonrasında epeyce bocalamışlar ama yaşam devam etmiş elbette.
Eng yaşamı boyunca sağlıklı olarak kalırken, Cheng 1870 yılında bir felç geçirmiş ve sağ bacağını kullanamaz durumda kalmış. Ancak, kardeş Eng ölümlerine kadar yapışık kardeşine destek olmuş. Nihayet 1874 yılı ocak ayında bronşit nedeni ile durumu kötüleşen Cheng ölmüş. Kardeşinin ölümünden iki saat sonra da Eng ölmüş. Anlaşılan o ki zaman zaman fikir ayrılıkları olsa da Cheng ve Eng 63 yıl birlikte uyum içinde yaşamlarını sürdürmüşler.
Bu şekilde yaşamlarını sürdüren başka yapışık ikizler de olmuş ama hiçbiri Chang ve Eng kadar ünlü değil. Günümüzde yapışık ikizlerin ayrılması için son derece karmaşık cerrahi girişimler yapılıyor ve başarılı olunuyor. Yapışık oldukları bölgeye göre kardeşlerden birinin gözden çıkarılması da söz konusu olabiliyor.
Siyam ikizleri göğüs kafeslerinde yapışık olarak doğmuşlar ve karaciğeri ortak kullanıyorlarmış. Şimdiki olanaklarla bu kardeşlerin ayrılması sağlanıp her ikisinin sağlıklı bir yaşam sürdürmesi mümkün olurdu.
Kardeşlerin ölümünden sonra "bilim ve insanlığa" hizmet amacı ile Philadelphia'da otopsi yapılmış. Cheng'in ölümünün beyne sıçrayan bir pıhtı sonucu olduğu gösterilirken, kardeşi Eng'in neden öldüğü konusunda bir bulguya rastlanmamış. Mesanesinin idrar ile dolu olması ve sağ yumurtalığının yukarı doğru çekilmiş olması göz önüne alındığında ölüm nedeninin kardeşinin ölümünden kaynaklanan "korku" olabileceği kanaati oluşmuş. Eminim ki modern tıp daha bilimsel bir açıklama getirirdi.
Kardeşlerin yapışık karaciğeri halen Philadelphia'da Mütter Tıp Müzesinde sergilenmekte. Einstein'ın beyin örnekleri de aynı müzede yerini almış. Kardeşlerin mezarları da Philadelphia'da.
İkizlerin neden yapışık doğduklarına verilen cevap pek yeterli değil. İkiz doğumları için döllenen iki yumurta gerekiyor. Normalde iki ayrı yumurta beklenirken neden yapışık oluyorlar bilinmiyor.