Toprak ve Şarap - Süray Cingöz Atış / Doğuhan Atış
Şarap tutkularını kurumsal hayatı bırakıp Sante Wine & More adlı bir şarap butiği açacak kadar ilerleten Süray Cingöz Atış ve Doğuhan Atış, bu köklü içeceği olan sevgilerini bir de kitapla taçlandırdılar. Mundi Yayınları’ndan çıkan “Toprak ve Şarap”, yaklaşık 400 sayfalık zengin bir çalışma. Yazarlar ülkenin dört yanındaki tam 85 şaraphaneyi gezmiş, özellikle şarap gezginleri için ayrıntılı bir rehber oluşturmuş. Atış çifti, gözlemlerini subjektif değerlendirmelere pek girmeden, yorumlara boğmadan kaleme almış. Bol fotoğraflı kitabın tasarımı da özenli, sıkça açıp kapatılacak bir rehber olarak dayanıklı bir kapak ve cilde sahip olması da isabetli…
* * *
Beslenme Hakkında Doğru Bildiğimiz Yanlışlar – Marcello Ticca
İtalya Gıda Bilimi Derneği Başkanı Dr. Marcello Ticca’ya ülkesinin prestijli ödüllerinden Bancarella’yı kazandıran hacimli kitap, yiyecek ve içeceklerle ilgili pek çok inanışı ters-yüz ediyor, pek çok bilinenin aksini ileri sürüyor. UHT sütün günlük sütten daha az besleyici olduğu, iki öğün arası yemekten kaçınma gereği, akşam makarna yemenin kilo aldırdığı, istiridyenin afrodizyak özelliği, ayçiçeği yağının zeytinyağından hafif olduğu, kırmızı şarabın kan yaptığı, sirke içmenin kilo verdirdiği, kahvenin tansiyonu yükselttiği gibi onlarca inanış, yazarın itiraz ettikleri arasında… Dr. Ticca, Kolektif Kitap’ın yayınladığı eserinde itirazlarının gerekçelerini de ayrıntılarıyla, okuru da sıkmadan anlatıyor.
* * *
Gelenekten Aşeneye Karaman Mutfağı – Rıza Duru
Çoğu “hoş ama boş” onlarca yemek kitabı arasında yakası açılmadık bilgilerle dolu, hacimli ve özenli bir yemek kitabına rastgelince coşkuyla tanıtmamak imkânsız…
Karaman Belediyesi’nin yayınladığı eser tam da böyle. Lüks ciltli, kuşe kâğıda şık baskılı, her sayfası fotoğraflarla bezeli kitap, sadece yemekleri değil onlara hayat veren “teruarı” da tanıtıyor, farklı rakımdaki köylerin iklim farklarının bile ürünlere etkisini ortaya koyuyor. Ve “Bir zamanlar ilçe iken nispeten yeni il olan bir Orta Anadolu kenti bile bu kadar zengin bir mutfağa sahipse, hepimiz bir gastronomi hazinesinin üzerinde yaşıyoruz. Ama hakkını da vermiyoruz” diye düşündürtüyor insanı…
Yeşil fasulyenin, kabağın bile yazdan kurutulduğunu, kışın yemeğinin yapıldığını bu kitaptan öğreniyoruz. Kavurmayı andıran ama disk biçiminde olan “kavrulmuş teker kıyma” da kitapta yer alan ve yöresi dışında bilinmeyen bir başka tarif. Tıpkı sulu pilav, gıcıdık, mıkla, ayva callası, bici dolması, ecir ücür, kayısı musakkası, lakişe, şebit pilavı, karaüzüm helvası gibi…
* * *
Maltın Peşinde – Burkay Adalığ
Viski blogger’ı Burkay Adalığ, bu içkiye olan tutkusunu zamanla daha da ilerletmiş asıl mesleği olan hekimliği bırakıp hayatını viski yayın ve etkinliklerine adamıştı. Viski aksesuarlarını satışa sunduğu bir e-ticaret sitesi de kurmuştu.
Bu süreçte bloğunu büyüttü, “Bir Viski Macerası-Meleklerin Payı” adlı 300 sayfalık şık tasarımlı bir kitap da yayınladı.
Adalığ son olarak İskoçya izlenimlerini ve İskoçya’yı gezmek isteyen viskiseverlere dönük önerilerini bir araya getiren “Maltın Peşinde” kitabını çıkardı. Epsilon Yayınları’ndan çıkan yaklaşık 400 sayfalık kitapta ilk bölüm İskoçya ile ilgili bilgi ve anılardan, ikinci bölüm ise damıtımevleri ile ilgili ayrıntılı bilgilerden oluşuyor. Ancak yazar yine kendini fazlaca öne çıkarıyor, Adalığ’ın tam 47 tane fotoğrafı, kitabı biraz “Ben ve İskoçya” havasına sokuyor. Viski tutkunlarına yönelik bu hacimli rehber, bu ufak “doz aşımı”na rağmen önemli bir boşluğu dolduruyor.
* * *
Köklere Dönüş – Lian Penso Benbasat
“Nesilden Nesile Geçen Yemekler” alt başlıklı kitap, yemek kitaplarında yer almadığı için kaybolmaya yüz tutan aile tariflerini araştıran, kayda geçiren bir çabanın ürünü. 120 sayfalık kitapta gezinirken Girit’ten Antakya’ya, Mardin’den Kafkaslar’a uzanıyor, Türk, Rum, Çerkes, Yahudi, Arnavut, Ermeni ve Süryani kültürlerinin sofralara yansıdığı yemekleri keşfediyoruz. Her yemek tarifi veren kişiyle birlikte hazırlanmış, öyküsüne de yer verilmiş. Mundi Yayınları’ndan çıkan kitap aşırı profesyonelliğe kaçmayan içtenlikli fotoğrafları ve kolay okunur tasarımıyla da dikkat çekiyor.
Mehmet Yalçın kimdir?
Türkiye'nin ilk "içki yazarı" Mehmet Yalçın, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. 1984'ten itibaren haber ajansı ve dergilerde muhabirlikten genel yayın yönetmenliğine uzanan görevlerde bulundu.
1997'de modern yaşam tarzı dergisi Gurme'yi, 2001'de de Türkiye'nin ilk içki kültürü dergisi Gusto'yu çıkardı. Sabah ve Milliyet gazetesinin Pazar eklerinde 17 yıl gastronomi alanında köşe yazarlığı yaptı.
"A'dan Z'ye Viski", "A'dan Z'ye Şarap" ve "A'dan Z'ye Bira" kitaplarını yazdı.
Dünyanın dört yanında sayısız şarap ve sert içki tadım ve eğitimine katılan Yalçın, danışmanlık ve eğitmenliklerini sürdürüyor, her hafta Türkiye'nin en çok okunan bağımsız internet gazetesi T24'te yazıyor.
|