08 Aralık 2024

Uzayda niye akıllı bir yaşama rastlamıyoruz?

Bilgisayarlar teknolojik aşamaya ulaştığında, işleme kapasitelerini nasıl artıracaklarını da öğrenecekler, gelişmeleri daha da hızlanacak ve artık kontrol tümüyle kendilerinde olacaktır. Bu yeni zekâ, ölümsüz olacak ve evrenin her yanına yayılabilecek

İstatistik veriler evrende bir yerlerde, muhtemelen bizden daha akıllı bir yaşam formu olması gerektiğini söylüyor.

O zaman soralım: Öyleyse neredeler?

Bundan 100 yıl önce Nobel Ödülü sahibi fizikçi Enrico Fermi'ye göre “çoktan gelmiş olmalıydılar"; bu çelişki "Fermi Paradoksu" olarak biliniyor.

Ama gelmediler; Oxford Üniversitesi'nden filozof Nick Bostrom'un bu duruma getirdiği açıklama ise şöyle:

"Belki de kendilerini yok ettikleri içindir!"

Akıllı yaşamın şimdilerde bizdeki karşılığı, "yapay zekâ" entegre bir yaşam ve tartışmalar bu eksende ilerliyor.

Son olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yapay zekânın gelişimine öncülük eden ülkenin “Dünya'nın hükümdarı” olacağını söyledi. Anlaşılan Putin için yapay zekâ konusu artık batı ile ideolojik savaşın bir parçası.

Kulağa korkutucu geliyor.

Akıllardaki soru ise şu: Soğuk savaş dönemine geri mi dönüyoruz?

Zekâ güçtür!

MIT 'de profesör olan kozmolog Max Tegmark, 2014 yılında "Bilgisayarlar yalnızca bizim izin verdiğimiz, programladığımız kadar zekidir" diyordu.

Ancak bugün aynı görüşte değil. Bilgisayarların kendi kendine öğrenmesi, deneme-yanılma yoluyla çıkarımlar yapabilmesi karşısında artık farklı düşünüyor: "Geleceğimizin bizim adımıza kararlaştırılması riskini almak yerine, şimdi harekete geçerek bizim karar vermemiz gerekiyor" diyor.

Ve diyor ki: "Zekânın güç olduğunu anlamak önemlidir, Kaplanlar üzerinde güç sahibi olmamızın sebebi daha büyük kaslarımız veya daha keskin dişlerimiz olduğu için değil; daha akıllı olduğumuz içindir."

Ancak bu durum, zeki olanların daha az zeki olanları yok edeceği anlamına gelmez. Yeryüzünde tüm varlıklar (zeki veya daha az zeki) bir arada varlıklarını sürdürürler çünkü yaşam hedefleri kendi hedefleriyle uyumludur. Bu uyum yakalanırsa, yapay zekâ bizim birçok sorunumuzu çözebilir ve insanlığın gelişmesinde beklenenin ötesinde yardımcı olabilir.

Tegmark, yetkin bir fizikçi ve çoklu evrenler üzerine öngörüleri ile tanınan bir bilim insanı. İnsanlığın karşı karşıya olduğu riskleri araştırma amacıyla "Yaşamın Geleceği Enstitüsü"nü kuruyor. Amaç gelişmiş yapay zekânın varoluşsal risklerine odaklanarak, dönüştürücü teknolojiyi büyük ölçekli risklerden uzaklaştırmak.

İsveçli filozof Nick Bostrom da aynı amaç ve aynı kaygıları paylaşarak Oxford'da "İnsanlığın Geleceği Enstitüsünü (The Future of Humanity Institute)" kuruyor. İnsanlığın Geleceği Enstitüsü, insan türünün varlığını tehdit eden büyük tehlikelerin ve olası risklerin azaltılması yollarının araştırıldığı çok disiplinli bir araştırma merkezi.

Tegmark gibi Bostrom da AI gelişiminin, iklim değişikliğinden daha acil bir tehdit olduğunu savunuyor.

Teknolojik aşama: Süper zeki varlıklar

Günümüz bilgisayarları zeki olarak nitelendirilir, ancak zekâları sınırlıdır. Şu sıralar insan kapasitesinin ötesine geçen belirli alanlardaki bilgileri işleyebiliyorlar.

Şurası açık ki, yapay zekânın erken aşamasındayız. Otonom arabalar, sağlık uygulamaları, akıllı ev kontrol üniteleri ve otonom silahlar halen yaşamımızda etkin olmakla birlikte bize kaygı kaynağı olan bilgisayarlar, insan tarafından belirlenmiş görevlerle sınırlı.

Ancak gelişmeler bu hızda devam ederse, öngörüldüğü gibi yakın bir gelecekte -50 veya 100 yıl gibi- bilgisayarların birçok yönden insan zekâsına yakın, hatta eşdeğer bir genel yapay zekâya ulaşacağı düşünülüyor.

Tegmark, genel yapay zekâyı "karmaşık hedeflere ulaşma yeteneği" olarak tanımlıyor. Bu çerçevede gezegenimiz üzerinde var olan canlı türlerini donanım ve yazılım özelliklerine göre aşamalı olarak biyolojik, kültürel ve teknolojik olarak gruplandırıyor.

Bu aşamalardan en üst seviye yani "yaşam 3.0", teknolojik aşamadır ve bu aşamada zeki varlıklar yalnızca yazılımlarını değil donanımlarını da tasarlama becerisine sahiptirler. Tegmark, bu formdaki "süper zeki" yaşamı, "kendi kaderinin efendisi" olarak tasvir ediyor.

Bilgisayarlar bu aşamaya ulaştığında, işleme kapasitelerini nasıl artıracaklarını da öğrenecekler, gelişmeleri daha da hızlanacak ve artık kontrol tümüyle kendilerinde olacaktır.

Bu yeni zekâ, ölümsüz olacak ve evrenin her yanına yayılabilecek.

Niye onlara rastlamadık?

Son 100 yıl içinde bilimsel ve teknolojik alanda en büyük ilerlemeyi gerçekleştiren insan türü, yine bu zaman diliminde en büyük savaşları gördü; atom bombasını ve onun gölgesinde soğuk savaşı yaşadı; yetinmedi savaşı uzaya taşıdı, çevreyi tahrip etti, büyük depremler ve büyük pandemilerle savaştı ve savaşmaya devam ediyor.

Önümüzdeki süreçte "yapay zekâ entegre, ölümcül otonom" silahlarla bir silahlanma yarışı tehlikesi, insan varlığı açısından fazlasıyla korkutucu.

Enrico Fermi'nin sorusuna dönecek olursak; Neden uzayda akıllı bir yaşama rastlamıyoruz? Çoktan gelmiş olmaları gerekmez miydi?

Verebilecek iki yanıtımız var.

Ya bu aşamaya gelen bir uygarlık henüz yok; muhtemelen ilk biz olacağız.

Ya da filozof Nick Bostrom'un dediği gibi, akıllı medeniyetler kendilerini yok ettikleri içindir!

Bir üçüncü yanıt ise, evrende bizden başka bir yaşamın var olmadığıdır; ancak matematik böyle söylemiyor!


Kaynakça:

https://www.theguardian.com/technology/2017/sep/16/ai-will-superintelligent-computers-replace-us-robots-max-tegmark-life-3-0

https://www.economist.com/business/2024/02/08/vladimir-putin-wants-to-catch-up-with-the-west-in-ai

https://www.bbc.com/news/av/world-europe-67718139

https://nickbostrom.com/oxfhi

Nafiye Güneç Kıyak kimdir?

Nafiye Güneç Kıyak, lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi (İÜ) Fizik Bölümünde ve yüksek lisans eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Nükleer Enerji Enstitüsünde tamamladı.

Çalışma hayatına Türkiye Atom Enerjisi Kurumu - Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi'nde araştırma reaktörü radyasyon güvenliği sorumlusu olarak başladı. 

Doktora sonrası Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu bursu ile Almanya-GSF (Gesellschaft für Strahlen- und Umweltforschung-München)'de "nükleer santraller çevre analizleri, radyasyon dozimetrisi, nükleer teknikler" alanlarında çalışmalarda bulundu. 

Yurda dönüşünün hemen ardından doçent ve daha sonrasında da profesör oldu.

1996 yılında kurulan Işık Üniversitesi'nin kuruluş çalışmalarına katıldı ve çeşitli kademelerde görev alarak kurucu fizik bölüm başkanlığı, Fen Bilimleri Enstitüsü müdürlüğü görevlerinde bulundu. "Lüminesans Araştırma ve Arkeometri Laboratuvarı"nı kurdu modern fizik konularında lisans ve yüksek lisans dersleri verdi.

2010- 2015 yılları arasında Işık Üniversitesi Rektörü olarak görev yaptı. 

Rektörlük süresini tamamlamasının sonrasında Feyziye Mektepleri Vakfı okulları CEO'su görevinde bulundu. 

Prof. Kıyak'ın uluslararası bilimsel dergilerde yayımlanmış çok sayıda bilimsel makalesi, yurtiçi ve yurt dışında sunulmuş 200 dolayında bilimsel çalışması bulunmaktadır.

Ayrıca popüler bilim alanında üç kitabın yazarıdır: Aklın bilinmeyene yolculuğu: KOZMOSSırlar evrenine açılan kapı: KUANTUM ve Başlangıcın ötesi: ÇOKLU EVRENLER. 

2019'dan bu yana T24 Haftalık'ta popüler bilim konularında yazılar yazmaktadır. 

Prof. Kıyak evli ve iki çocuk sahibidir.

 

Yazarın Diğer Yazıları

Zamanda asimetri

Kozmolojik zaman, bizim evren hikâyemizde yanıt bekleyen bir sorudur. Psikolojik zaman ve yönü ise bizim gerçekliğimizde zaman algımızı yansıtıyor. Buna karşın termodinamik, entropi kavramı etrafında dolaşarak bizlere zaman ve yönü konusunda açıklama getirmeye çalışıyor

Kuyruklu yıldız gizemi

Düne kadar kuyruklu yıldızlar Güneş Sistemi'nin en dış bölgesindeydiler; yeni bulgulara göre onların bazıları çok yakınımızda bulunuyor ve Mars yolcusu olmaya hazırlanan bizler ise bunu yeni fark ediyoruz. Neyse ki Jüpiter'in koruması altındayız!

Uzayın keşfinde robotik astronotlar dönemi

Öyle görünüyor ki yapay zekâ, insanın yakın gezegenleri kolonize etme tutkusunu tetikleyecek ve bu amacın gerçekleşmesinde insanın önemli bir müttefiki olacak. Tüm bunlar olanaksız bir hayal ürünü gibi görünse de unutmayalım, bugün yaşamakta olduklarımızı daha önce kim hayal edebilirdi ki?

"
"