03 Şubat 2019

Kültür-sanat seçkisi: 3-9 Şubat 2019

Bu hafta 10 ilden, sizlere nefes aldırmayı hedefleyen ve dileyen tam 26 etkinlik önerisiyle karşınızdayız

Konser/Performans

*Türkçe popun efsanevi grubu MFÖ, 8 Şubat’ta gururla yerli konserleri kapsamında Zorlu PSM sahnesinde olacak.

*Üçüncü albümü İstikrarlı Hayal Hakikattir ile hem Türkiye’de hem de batıda yakaladığı büyük başarıyla adından söz ettiren Gaye Su Akyol, 8 Şubat’ta Yeniden Çiçek Pasajı etkinliği kapsamında Çiçek Pasajı’nda şarkılarını seslendirecek.

*Mezzo-soprano Magdalena Kožená İş Sanat’ta sahne alıyor. Washington Post’un “gerçek bir diva” olarak söz ettiği Kožená, 9 Şubat’ta Age Of Enlightenment Orkestrası’yla unutulmaz bir performans sergilemeye hazırlanıyor.

*Alternatif Türkçe müziğin en önemli gruplarından Athena, 9 Şubat akşamı Beşiktaş Dorock XL’de sahne alıyor.

*Türkiye'nin en önemli elektronik müzik festivallerinden Big Burn Istanbul'un kış serisi Big Burn Nights, 8 Şubat Cuma gecesi Alman DJ ve Prodüktör Marc Romboy'u RX İstanbul’da ağırlayacak.

*Tom Howie ve Jimmy Vallance'den oluşan Vancouver-ikilisi Bob Moses, 9 Şubat’ta canlı kulüp set performansı ile Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde.

Sahne

*Zorlu PSM ve DOT iş birliğiyle hayata geçen, Ajvide Lindqvist’in çok satan romanı ve senaryosunu da kaleme aldığı kült film “Let the Right One In”in sahne uyarlaması “Bırak İçeri Gireyim”, 5 Şubat’ta Zorlu PSM’de seyirci ile buluşuyor.

*David Ives’in yazdığı, Ersin Umut Güler’in hem yönetip hem de Pervin Bağdat ile oynadığı ‘Kürklü Venüs’ oyunu Anadolu Efes Mavi Sahne kapsamında 6 Şubat’ta DasDas Atölye’de tiyatroseverlerle yeniden buluşuyor.

*Lewis Carroll tarafından yazılan ve bugüne kadar 174 dile çevrilen “Alice Harikalar Diyarında”, Serdar Biliş’in yönetmenliği ve Beyhan Murphy’nin koreografisi ile çağdaş bir müzikal uyarlama olarak sahnedeki yerini alıyor… Serenay Sarıkaya, Ezgi Mola ve Enis Arıkan gibi popüler ve oyuncuların sahne aldığı müzikal, 7 Şubat itibariyle Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde izlenebilir.

*Kimsenin kimseyi tam anlamıyla anlamadığı bir dünyada birbirini anlamaya çabalayan bir kadın ve bir erkeğin hikâyesine odaklanan Limon Limon Limon Limon Limon, 6 ve 7 Şubat’ta Dot Kanyon’da izleyicisiyle buluşacak.

*Aisykhylos’un 2 bin 500 yıl önce yazdığı ve bugüne kadar dünyanın dört bir yanında seyircilerle buluşan “Yakaranlar”, 8 Şubat akşamı DasDas Sahne’ye konuk olacak. Oyunda, korunma ve yardım umuduyla Argos devletine sığınma talebinde bulunan 50 genç ve cesur kadının hikâyesi anlatılıyor.

Sergi

*İdealist Mektep, Üretken Atölye: 1932’den 1973’e Gazi Resim-İş sergisinin Salt Galata’daki son günleri, 17 Şubat’a kadar ziyaret edebilirsiniz.

* Bozlu Art Project, Gamze Taşdan’ın “Tuhaf Şeyler Ormanı” başlıklı kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor. Taşdan’ın Cumhuriyet tarihinin en önemli kurumlarından Sümerbank’ın toplumsal hayattaki rolünden ve kumaşlarda kullanılan desenlerinden yola çıktığı sergi, Bozlu Art Project Mongeri Binası’nda görülebilir. 

Alternatif/Trend

*Pera Film’in, İsyankar İmgeler: Sergey Parajanov programı devam ediyor. Eski bir Sovyet-Gürcü halk masalının yeniden yorumlanmış hali, 1983 yapımı Suram Kalesi Efsanesi, 3 Şubat’ta Pera Müzesi’nde gösterilecek.

*The School of Life İstanbul Özel Etkinlikler bölümünde Hayat Dersleri: Gamze Cizreli ile Girişimciliğin Karanlık Yüzü atölyesi 6 Şubat’ta Joint Idea Kanyon’da

*Zorlu PSM bu kez alışılmışın dışında bir festivale ev sahipliği yapıyor. Kakao tohumundan başlayarak farklı tatlarla buluşmasına kadar çikolatanın her halini meraklısıyla buluşturmaya hazırlanan Chocolate Market, 9 Şubat Cumartesi günü Zorlu PSM’de ziyaret edilebilir.

*Dünyanın en yaratıcı ve yenilikçi yönetmenlerinden Jean-Luc Godard’ın son filmi İmgeler ve Sözcükler, 3 Şubat Pazar ve 9 Şubat Cumartesi günleri İstanbul Fransız Kültür Merkezi’nde gösterilecek.

*Akademisyen ve yazar Murat Gülsoy’un on beş yıldır verdiği eğitimin yeni sınıfları 6 Şubat Çarşamba ve 9 Şubat Cumartesi günü Boğaziçi Üniversitesi’nde başlıyor.

 Ankara

*Çankaya Belediyesi ev sahipliğindeki “Yazan Çizen Behiç Ak” sergisi ünlü karikatürist, oyun yazarı, çocuk kitapları yazarı ve çizeri Behiç Ak’ın 37 yıldır Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan çizgilerinden, bazı çocuk kitaplarından örnekleri ve bazı desen çalışmalarını kapsıyor. Sergi 4 Şubat akşamından itibaren Zülfü Livaneli Kültür Merkezi’nde.

*Farklı yorumuyla geniş bir hayran kitlesi edinen Ankaralı şarkıcı Cem Adrian, bu defa kendi evinde sahne alıyor. Adrian, 5 Şubat Salı akşamı Jolly Joker sahnesinde olacak.

*Sürekli kendini geliştirerek farklı enstrümanları öğrenme hevesiyle dikkat çeken genç müzisyen Evrencan Gündüz, 6 Şubat akşamı If Performance Hall’da Ankara’daki sevenleriyle buluşuyor.

*Ahmet Güneştekin’in Güneşin Doğuşu adlı kişisel sergisi Güler Sanat Galerisi’nde ziyaretçilerini bekliyor.

*Dünyaca ünlü Meksikalı heykeltıraş Jorge Marin’in Varlığın Yeniden İnşası sergisinin son haftası! Sergi, gelecek hafta sonuna kadar CerModern’de ziyaret edilebilir.

 İzmir

*Victor Hugo’nun klasik romanı Sefiller’den uyarlanan müzikli oyun, 3 Şubat’ta Bostanlı Suat Taşer Tiyatrosu’nda izleyicisiyle buluşacak.

*Syria parçasıyla listeleri alt üst eden, bugüne kadar Burning Man’den Fusion’a dünyanın  önemli festivallerinde performans sergileyen Unders, 9 Şubat’ta Unten / Högre kabinine geçiyor.

*2018’de adından bolca söz ettiren, yaptığı müziği "AnatolianUrbanCore/Hip-Hop/Reggae-Dub/Trap” olarak tarif eden Ezhel, 9 Şubat’ta İzmir Arena’da İzmirli müzikseverlerle buluşuyor.

Bursa

*Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası (BBDSO), bu hafta İskandinav ve Çek kültürünün en önemli bestecileri Norveçli Edvard Grieg, İsveçli Kurt Atterberg ve Çek Leos Janacek’in müzikleri ile sanatseverlerin karşısına çıkıyor. Konser 31 Ocak Perşembe akşamı saat 20.00’de Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nda izlenebilir.

Trabzon

*Dünyaca ünlü besteci ve piyanistimiz Fazıl Say; 9 Şubat’ta Trabzon KTÜ Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek konserle şehirdeki sevenleriyle buluşacak. 

Elâzığ, Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep

*3 Şubat’ta Elâzığ Nurettin Ardıçoğlu Kültür Merkezi’nde sahneye çıkacak olan Türkiye’nin en önemli seslerinden İlkay Akkaya, takip eden günlerde sırasıyla Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Gaziantep’teki müzikseverlerin karşısına çıkacak.

 

Yazarın Diğer Yazıları

Kültür-Sanat Seçkisi: 10-16 Mart 2019

Bu haftanın öne çıkan etkinliklerine yeni bir mekân haberiyle başlıyoruz: İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV), kültür ve sanat etkinliklerine erişim ve katılım imkânlarını artırmak amacıyla, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteğiyle kurduğu İKSV Alt Kat: Öğrenme ve Etkileşim Alanı kapılarını açtı. Şişhane’de vakıf ofislerine de ev sahipliği yapan Nejat Eczacıbaşı Binası’nın en alt katında açılan İKSV Alt Kat, Boğaziçi Üniversitesi’nin işbirliğiyle yıl boyunca farklı disiplinlerde etkinlik ve atölye programlarıyla şehre nefes aldıran mekânlardan biri olmaya aday, keşfetmekte fayda var... 

Dersaadet’te elektronik müzik ve kadın damgası

Bu hafta İstanbul’a 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve dünyanın elektronik müzik, tasarım ve yaratıcılık temalı en büyük festivallerinden Sonar’ın İstanbul ayağı Sonar Istanbul damga vuruyor. Sonar İstanbul’u Zorlu PSM Genel Müdürü Murat Abbas, Kundura Sinema Kadınlar Günü Seçkisi’ni Kundura Sinema Kültür ve Sanat Direktörü S. Buse Yıldırım ve Agnes Hakkında Her Şey programını İstanbul Modern Sinema Yöneticisi Belkıs Elgin’den dinledik…

Kültür-sanat seçkisi: 3-9 Mart 2019

Bu hafta Türkiye’nin farklı illerinde 8 Mart temalı çok sayıda etkinlik düzenleniyor. Film festivallerinden oturumlara, kadının varoluşunu kutlarken diğer etkinliklere göz atmayı da ihmal etmeyin. Kadınlar Günü’nüz kutlu olsun!