10 Mart 2019

Kültür-Sanat Seçkisi: 10-16 Mart 2019

Bu haftanın öne çıkan etkinliklerine yeni bir mekân haberiyle başlıyoruz: İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV), kültür ve sanat etkinliklerine erişim ve katılım imkânlarını artırmak amacıyla, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteğiyle kurduğu İKSV Alt Kat: Öğrenme ve Etkileşim Alanı kapılarını açtı. Şişhane’de vakıf ofislerine de ev sahipliği yapan Nejat Eczacıbaşı Binası’nın en alt katında açılan İKSV Alt Kat, Boğaziçi Üniversitesi’nin işbirliğiyle yıl boyunca farklı disiplinlerde etkinlik ve atölye programlarıyla şehre nefes aldıran mekânlardan biri olmaya aday, keşfetmekte fayda var... 

İstanbul

Konser/Performans

*Müziğini “girift elektronik müzik” olarak tanımlayan Non Square, Audioban etiketiyle yayımlanan ilk albümü “Reflections of Us”ın lansman konseriyle 15 Mart’ta Salon sahnesinde olacak.  

*Türk rock müziğinin en başarılı şarkıcı ve söz yazarlarından Teoman, 15 Mart'ta Zorlu PSM - Atlantis Yapım işbirliğiyle gerçekleşen “Gururla Yerli” konserleri kapsamında sahne üstü ayakta konseriyle Zorlu PSM’de rockseverlerle buluşacak.

*Aykut Gürel Presents Gökçe Bahadır albüm projesinin 16 Mart’taki ilk konserinde, oyuncu Gökçe Bahadır ilk kez, DasDas’ta sevenlerinin karşısına çıkıyor.

Sahne

*Köyden şehre göç eden kalabalık bir ailenin şehirle mücadelesini ailenin en küçük kızı Dirmit'in gözünden anlatan “Sevgili Arsız Ölüm”, Zorlu PSM Studio sahnesinde. Usta Yazar Latife Tekin’in aynı adlı romanından uyarlanan oyun 11 Mart’ta izlenebilir.

*”Ev nedir, neye denir?” sorusundan yola çıkarak kurgulanan çarpıcı bir oyun, “Yuva”, genç oyuncular BoraAkkaş, Erol Ozan, Ayhan Özlem, Zeynep Dinsel ve Saim Karakale tarafından performe ediliyor. Sami Berat Marçalı’nın yazıp yönettiği oyun, 13 Şubat’ta DasDas sahnesinde olacak.

*Cemal Hünal ve Onur Şenay’ı buluşturan “Patron”, 14 Mart’ta Gayrettepe KATS Sahne’de tiyatroseverlerle buluşacak.

Sergi

*SALT'ın yeni sergisi "Mihri: Modern Zamanların Göçebe Ressamı" SALT Galata'da açıldı.  Sergi, imparatorluğun son döneminde yetişen portre ressamı Mihri'nin yerleştiği ülkelerde zamanın ruhuna göre yeniden kurguladığı kimliği ve hayatına odaklanıyor.

*İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, 19. yüzyıl İstanbulu’nda kendine özgü karakteri ile öne çıkan Pera’ya bir bakış sunan “Aralıktan Bakmak: Meşrutiyet Caddesi’nden Bir Kesit” sergisine ev sahipliği yapıyor. Serginin küratörlüğünü Atölye Mil üstleniyor.

Alternatif/Trend

*Bomontiada’nın Başka Sinema işbirliğiyle düzenlediği “Sinema Günleri” devam ediyor. Seri kapsamında 10 Mart Pazar günü “Don Kişot’u Öldüren Adam”, 12 Mart Salı günü ise yönetmen Banu Sıvacı’nın sarsıcı işi “Güvercin”, Bomontiada ALT’ta gösterilecek.

*Pera Müzesi Film Programları, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kadın yönetmenlerin kısa filmlerinden derlenen “Değişen Perspektifler”adlı program ile kutlamayı Mart ayı boyunca sürdürüyor. Seçki, sinema tarihine imzasını atanlardan, ilk filmleriyle hafızalarda yer eden genç yönetmenlere uzanan on sekiz kadın yönetmenin son dönem yapımlarını “Yedi Kadın, Yedi Günah”, “Dünyadan Kısalar” ve “Türkiye’den Kısalar” başlıkları altında topluyor. Program, ücretsiz takip edilebilir.

*Beyaz Müzayede tarafından düzenlenen 54. Çağdaş ve Modern Sanat Müzayedesi’nde nadir bulunan eserler sanatseverleri bekliyor. 82 sanatçının 159 seçkin eserinin yer alacağı müzayedenin öne çıkan eserleri, Ömer Uluç’un “Nü” tablosu ve Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun “Kilimli Soyut Adam”ı. Müzayede 10 Mart’ta Swissotel’de.

*The Populist, 15-16 Mart tarihlerinde tüm dünyada kutlanan St. Patricks Day festivaline ev sahipliği yapıyor. Festival kapsamında gerçekleşen ve gastronomi tutkunların büyük ilgi gösterdiği tadım etkinliği Brewmaster’s Table da 16 Mart’ta gerçekleşecek.  

Ankara

*2008 yılında sahneye adım atan ve son dönemde isminden sıkça söz ettiren Eda Baba, 12 Mart’ta Ankaralı hayranlarıyla buluşacak. Konser If Performance Hall sahnesinde.

* Türkiye'nin ve dünyanın birçok ülkesinin önemli galerilerini, sanatçılarını, sanatseverlerini, kurum ve kuruluşlarını Ankara'da bir araya getiren ART ANKARA Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı, 14 Mart’ta beşinci kez kapılarını açacak. 41 ülkeden 750 sanatçının 3 bin 500 ‘ü aşkın eseriyle katılacağı ART ANKARA’nın bu yılki ana teması “Kadın”.

*Bilkent Konser Salonu 16 Mart’ta Rumon Gamba şefliğinde, piyanoda Behzod Abduraimov’la Akıl Oyunları konserine ev sahipliği yapıyor. 

 

İzmir

*Hastalığı dolayısıyla çektiği acılardan şikâyet etmeyi reddeden sanatçı Michel Petrucciani, hayata ve özellikle içinde yaşayan caz tutkusuna karşı doyumsuz bir iştahla tutunuyordu. Yönetmen Michael Radford, “Tek istediğim, yanımda sevdiğim kadınla birlikte sahilde yürümek” diyen büyük sanatçıyı bizlere pek yayımlanmamış, hoş ve duygulu arşiv görüntülerinin eşliğinde, bir belgeselle sunuyor. Michel Petrucciani Belgeseli 13 Mart’ta İzmir Fransız Kültür Merkezi’nde görülebilir.

 

*İzmir Avrupa Caz Festivali devam ediyor. Festival kapsamında bu hafta 12 Mart’ta Nu Bass ve 16 Mart’ta Christoph Irniger Pilgrim-Crosswinds konserleri Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleşecek.  

Diyarbakır

*Türk halk müziğinin dev isimleri Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu, 10 Mart'ta Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Öğretmen Evi Konferans Salonu sahnesinde müzikseverlerin karşısına çıkıyor.

Kayseri

*2000'lerin başından bu yana sahnede olan ve büyük bir hayran kitlesi edinen Türkçe rock müziğin en önemli gruplarından Duman, 9 Mart’ta Kayseri Wyndham Grand’da şehirdeki sevenleriyle buluşacak.

Tekirdağ

*Marilyn Monroe, Virginia Woolf, Edith Piaf ve Frida Kahlo’yu aynı sahnede izlediğimiz, Ali Düşenkalkar’ın yönettiği “Dali’nin Kadınları”, 11 Mart’ta Tekirdağ Yani Kültür Merkezi’nde tiyatroseverleri bekliyor.

Yazarın Diğer Yazıları

Dersaadet’te elektronik müzik ve kadın damgası

Bu hafta İstanbul’a 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve dünyanın elektronik müzik, tasarım ve yaratıcılık temalı en büyük festivallerinden Sonar’ın İstanbul ayağı Sonar Istanbul damga vuruyor. Sonar İstanbul’u Zorlu PSM Genel Müdürü Murat Abbas, Kundura Sinema Kadınlar Günü Seçkisi’ni Kundura Sinema Kültür ve Sanat Direktörü S. Buse Yıldırım ve Agnes Hakkında Her Şey programını İstanbul Modern Sinema Yöneticisi Belkıs Elgin’den dinledik…

Kültür-sanat seçkisi: 3-9 Mart 2019

Bu hafta Türkiye’nin farklı illerinde 8 Mart temalı çok sayıda etkinlik düzenleniyor. Film festivallerinden oturumlara, kadının varoluşunu kutlarken diğer etkinliklere göz atmayı da ihmal etmeyin. Kadınlar Günü’nüz kutlu olsun!

Kültür-sanat seçkisi: 24 Şubat - 2 Mart 2019

Bu hafta İstanbul’dan Edirne’ye yedi şehirden ruhunuza iyi gelecek, ikliminizi ve belki hayatınızı değiştirecek 23 etkinlik önerisiyle karşınızdayız