24 Şubat 2019

Kültür-sanat seçkisi: 24 Şubat - 2 Mart 2019

Bu hafta İstanbul’dan Edirne’ye yedi şehirden ruhunuza iyi gelecek, ikliminizi ve belki hayatınızı değiştirecek 23 etkinlik önerisiyle karşınızdayız

Haftanın öne çıkanlarına geçmeden önce, İKSV’den gelen yeni bir haberimiz var: İKSV, bundan böyle festival kitapçıklarını basılı yerine dijital olarak almayı tercih eden her bir Lale Kart üyesi adına Çanakkale Gürece’deki İKSV Ormanı’na bir fidan dikeceğini açıkladı. Festivalseverlere duyurulur!..

İstanbul

Konser/Performans

*Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall Klasik Müzik Konserleri’nde 27 Şubat’ta “Orfeus’un Acıları” sahneleniyor.

*Kendine özgü davul stiliyle 50 yıldır birçok jenerasyonu etkilemiş, geleneksel Afrika müziğinin caz ve funk türlerinin bir araya geldiği Afro-beat akımının kurucularından Tony Allen, Garanti Caz Yeşili konserleri kapsamında 28 Şubat’ta Babylon’da cazseverlerle buluşacak.

Türkiye’deki underground müzik kültürüne büyük katkılar sağlayan Minimüzikhol, 10. yaşını kutluyor. Ekip, “Berlin” denince akla gelen en önemli kulüplerden KaterBlau’yla yaptığı işbirliğiyle 2 Mart’ta Mimi Love, Sascha Cawa, Kotelett & Zadak ve Jake the Rapper’la, geçen 10 yılı taçlandıracak.

 

*Yerli sahnenin yeni trap-hiphop yıldızı Ben Fero, heyecanla beklenen ilk albümü “Orman Kanunları”nın ilk konseriyle 27 Şubat’ta Salon sahnesinde olacak.

Sahne

*M.Ö. 356 yılında dünya harikası Artemis Tapınağı’nı yakan pazarcı Herostratos’la insanın ilkel yanlarını gün yüzüne çıkaran “Kundakçı”, 2 Mart’ta Oyun Atölyesi’nde sahnelenecek.

*Çehov’un ölümsüz eseri Ivanov, en güncel yorumuyla DasDas sahnesinde. Toplumsal yaşantının dışında kalmış ve bunalıma sürüklenmiş, oldukları yerde dönüp duran aydınların, küçük burjuvaların hikâyesine odaklanan ve genç oyuncu kadrosuyla dikkat çeken oyun 28 Şubat Perşembe akşamı tiyatroseverlerle buluşacak.

*Nikolay Gogol’un bir delinin değil, adım adım deliliğe giden, yaşadığı gerçeklerle baş edemeyen bir adamın hikâyesini anlattığı Bir Delinin Hatıra Defteri, Erdal Beşikçioğlu’nun hayranlık uyandıran performansıyla İstanbullularla buluşmaya devam ediyor. Oyun, 1 Mart’ta Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde izlenebilir.

Sergi

* Geleneksel zaman fikrine yeni perspektifler sunan “Zaman Değişmeli” sergisi ise, izleyiciyi, zamanı hızla akıp giden vaktin bir ölçütü olarak değil, bireylerin kendilerini anlamalarının bir yolu olarak değerlendirmeye çağırıyor. Serginin küratörlüğünü ünlü küratör ve yazar Alistair Hicks üstleniyor. Sergiyi görmek için son 3 hafta, hatırlatalım…

Türkiye’de yaşayan İran kökenli sanatçı Banu Anka’nın “The Glance” isimli Türkiye’deki ilk kişisel sergisinin son haftası. Anka’nın mitoloji ve rüyalarla harmanladığı sergideki işler, kendine has bir üsluba sahip. 

*İstanbul Modern, “İplikten Çözülenler: Tekstilde Küresel Anlatılar” başlıklı yeni sergisinde tekstil malzemelerini yapıtlarında sanatsal ifade aracı olarak kullanan 25 uluslararası sanatçının nesne, resim, yerleştirme, arşiv malzemesi ve videolardan oluşan çalışmalarını bir araya getiriyor. 2019’un bu ilk sergisinin küratörleri Susanne Weiß, Inka Gressel ve Öykü Özsoy.  

Alternatif/Trend

* Kadıköy Belediyesi’nin kültür sanat alanındaki özgün projelerinden biri olan Karikatür Buluşmaları’nda 24 Şubat Pazar günü mangAnime Türkiye topluluğu üyeleri Bülent Tellan ve Teoman Alsan, "Post-Apokaliptik Animeler" söyleşisinde felaket sonrası dünya konulu eserleri yorumlayacaklar.

*Salon ve Doğan Kitap tarafından düzenlenen söyleşiler dizisinde bu kez Karakalem kitabından uyarlanan Hakan: Muhafız dizisi var. Eserin yaratıcısı İpek Gökdel ve oyuncu Yurdaer Okur;  kitabın kurgusu ve yazma aşamasından diziye uyarlanmasına, çekim ve oyunculuk sürecine uzanan tecrübelerini 26 Şubat’ta ilgilileriyle paylaşacak. Etkinlik ücretsiz.

*Paris’te şehrin uyuşturucu ticaretiyle bilinen kenar mahallelerinde doğup büyüyen iki yakın arkadaşın hikâyesi, 2018 yapımı “Düşman Kardeşler”, birbirlerini kardeş sayan ancak büyüdüklerinde farklı yollara sapan Manuel ve Driss’i anlatıyor. Film, 24 Şubat’ta “Vive le cinema” kapsamında Fransız Kültür Merkezi’nde görülebilir.

Ankara

*”Peki ya ‘doğru insan’ tam düğünden önce karşınıza çıkarsa?” sorusundan hareketle izleyiciyi eğlenceli bir olay örgüsünün içine sokan ve genç oyuncu kadrosuyla dikkat çeken “Suit: Dün Dündü Bugün Bugün”, 28 Şubat’ta MEB Şura Salonu’nda sahnelenecek.

*Victor Hugo’nun kaleminden çıkan Bir İdam Mahkumunun Son Günü”, idam cezasına çarptırıldığını infazdan beş gün önce öğrenen bir mahkûmun yaşadığı olaylara odaklanıyor. Adalet, hukuk ve cezalandırma sistemini sorgularken seyirciyi bir mahkeme jürisi gibi oyuna dâhil eden Bir İdam Mahkumunun Son Günü, 24 Şubat akşamı CerModern’de izlenebilir.

*Alaturka nağmelerden indie melodilere, yeni nesil İstanbul müziğinin önemli temsilcilerinden Can Bonomo, renkli sahnesiyle 27 Şubat gecesi IF Performance Hall’da Ankaralı hayranlarıyla buluşuyor.

İzmir

*2. Karşıyaka Türkü Festivali kapsamında Ahmet Aslan ve Jehan Barbur, 27 Şubat'ta Bostanlı Suat Taşer Tiyatro Sahnesi’nde sevenleriyle buluşuyor.

*Fotoğraf çekmeye 1974’te başlayan, çalışmaları önemli dergi ve yıllıklarda kendine yer bulan sanatçı Yusuf Tuvi’nin retrospektif sergisi “İnsanlığın Halleri ve Yaşamın Renkleri”, İzmir Fransız Kültür Merkezi’nde görülebilir.

*Müziğindeki kendine has ritmik, melodik ve armonik özellikleri besteci duyarlılığıyla birleştirerek dinleyicilerine ulaştıran Fahir Atakoğlu, 2 Mart’ta AKM Yunus Emre Salonu’nda İzmirli müzikseverlerin karşısında olacak.

Stratford-Upon-Avon’da, daha sonra dünyaca ünlü bir oyun yazarı olacak William’ın bir ala geyiği öldürmesiyle başlayan “Shakespeare Öldü Aş Bunları”, Tiyatro 4 tarafından sahneleniyor. Oyun, 2 Mart’ta Toy İzmir Ege Perla’da izlenebilir.

Adana, İzmir

*"Sakin Olmam Lazım",  "Tanışma Bitti",  "Sandık" ve "Aşkın Izdırabını…" albümleri, sahnede anlattığı hikayeler, Türkiye’de daha önce görülmemiş performanslar ve her projesi farklı bir konsept barındıran Hayko Cepkin, son albümü "Beni Büyüten Şarkılar Vol.1" konserlerine devam ediyor. Hayko Cepkin 1 Mart’ta İzmir, 2 Mart’ta Adana 6.45 KK sahnelerinde olacak.

Çanakkale, Uşak

*Genç kuşağın popüler temsilcilerinden Ufuk Beydemir, 27 Şubat’ta Hayal Kahvesi Çanakkale’de, 1 Mart’ta ise Hayal Kahvesi Uşak’ta şarkılarını seslendirecek.

Trabzon

*Popüler Türkçe müziğin en güçlü seslerinden Sertab Erener, 26 Şubat’ta KTÜ AKM Salonu’nda sahne alıyor.

Yazarın Diğer Yazıları

Kültür-Sanat Seçkisi: 10-16 Mart 2019

Bu haftanın öne çıkan etkinliklerine yeni bir mekân haberiyle başlıyoruz: İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV), kültür ve sanat etkinliklerine erişim ve katılım imkânlarını artırmak amacıyla, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteğiyle kurduğu İKSV Alt Kat: Öğrenme ve Etkileşim Alanı kapılarını açtı. Şişhane’de vakıf ofislerine de ev sahipliği yapan Nejat Eczacıbaşı Binası’nın en alt katında açılan İKSV Alt Kat, Boğaziçi Üniversitesi’nin işbirliğiyle yıl boyunca farklı disiplinlerde etkinlik ve atölye programlarıyla şehre nefes aldıran mekânlardan biri olmaya aday, keşfetmekte fayda var... 

Dersaadet’te elektronik müzik ve kadın damgası

Bu hafta İstanbul’a 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve dünyanın elektronik müzik, tasarım ve yaratıcılık temalı en büyük festivallerinden Sonar’ın İstanbul ayağı Sonar Istanbul damga vuruyor. Sonar İstanbul’u Zorlu PSM Genel Müdürü Murat Abbas, Kundura Sinema Kadınlar Günü Seçkisi’ni Kundura Sinema Kültür ve Sanat Direktörü S. Buse Yıldırım ve Agnes Hakkında Her Şey programını İstanbul Modern Sinema Yöneticisi Belkıs Elgin’den dinledik…

Kültür-sanat seçkisi: 3-9 Mart 2019

Bu hafta Türkiye’nin farklı illerinde 8 Mart temalı çok sayıda etkinlik düzenleniyor. Film festivallerinden oturumlara, kadının varoluşunu kutlarken diğer etkinliklere göz atmayı da ihmal etmeyin. Kadınlar Günü’nüz kutlu olsun!