03 Mart 2019

Kültür-sanat seçkisi: 3-9 Mart 2019

Bu hafta Türkiye’nin farklı illerinde 8 Mart temalı çok sayıda etkinlik düzenleniyor. Film festivallerinden oturumlara, kadının varoluşunu kutlarken diğer etkinliklere göz atmayı da ihmal etmeyin. Kadınlar Günü’nüz kutlu olsun!

İstanbul

Konser/Performans

*Borusan Quartet ile birlikte izleme fırsatı bulacağımız ünlü bas bariton Shenyang, Franz Schubert’in Winterreise Liedler’ini Borusan Quartet ile seslendirecek. Etkinlik 6 Mart akşamı İş Sanat Konser Salonu’nda.

*Müzik, yaratıcılık ve teknoloji başlıklarıyla Barselona’daki merkezinden tüm dünyaya yayılan Sónar’ın İstanbul ayağı, 8-9 Mart’ta Zorlu PSM’de gerçekleşecek. Sónar Istanbul, yerli ve yabancı elektronik müzik sahnesinin DJ ve prodüktörlerinin yanı sıra Sónar + D kapsamında deneyim ve atmosfer odaklı pek çok sıra dışı görsel-işitsel performansı ağırlayacak. Bu senenin line-up’ında aralarında Modeselektor (Live), Bicep (DJ Set), Laurent Garnier’in de bulunduğu birbirinden başarılı isimler yer alıyor.

*Stanford Jazz Akademisi’ne kabul edilen sayılı müzisyenlerden Esra Zeynep Yücel, 2 Mart’ta Touche sahnesinde olacak.

*6 Mart akşamı Türk Sanat Müziği’nin divalarından Emel Sayın, Sadi Hoşses ve Sadettin Öktenay şarkılarıyla CRR Konser Salonu’nda hayranlarıyla buluşacak.

Sahne

*Paolo Genovese'nin “Mükemmel Yabancılar” adlı filminden uyarlanan, “Yakın arkadaşını ne kadar iyi tanıyorsun?” sorusuyla açılan  “Mutluyduk Belki Bugüne Kadar”, 4 Mart akşamı Oyun Atölyesi’nde tiyatroseverleri bekliyor.

*Kalp kıran erkeklerin, kadınların, rastlantıların, kayıp babaların, durmayan yağmurun ve iyileşmenin hikayesi “Terk”, bir terapi odasında geçiyor. Genç ve popüler oyuncular Öykü Karayel ve Reha Özcan’ın hayat verdiği oyun, 7 Mart’ta DasDas İstanbul’da izlenebilir…

Sergi

*Ara Güler Müzesi ikinci sergisi ‘Aphrodisias’ ile sanatseverlerle buluşuyor. Sanatçının arşivinden Geyre Köyü ve Aphrodisias Arkeolojik Alanı’na ait ve aralarında orijinal karanlık oda baskılarının da bulunduğu fotoğraflar, uluslararası yayın ve ajanslarla yazışmaları, gezi notları ve kendi hazırlamış olduğu Aphrodisias kitap maketinin de bulunduğu seçki, Bomontiada’daki müzede ücretsiz gezilebilir.

*Tarihi doku ve belleğiyle Kadıköy’ün en önemli yerlerinden biri olan Yeldeğirmeni’nde üretim yapan 14 sanatçının eserleri, 7 Mart’tan itibaren “Yeldeğirmeni’nden Kent Öyküleri II” adlı sergiyle Caddebostan Kültür Merkezi(CKM) Sanat Galerisi’nde sanatseverlerle buluşacak. 

Alternatif/Trend

*Kısa film sevenlerin büyük ilgiyle takip ettiği Kısa Film Kolektifi Festivali, Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi’nde başladı. 22 Mart’a kadar sürecek olan festivalde kurmaca, belgesel, animasyon ve deneysel türde 64 kısa film izlenebilecek.

*2003 yılından itibaren Filmmor tarafından her sene düzenlenen Uluslararası Filmmor Gezici Kadın Filmleri Festivali bu yıl 7 Mart’ta İstanbul’da başlayacak ve İzmir, Antalya, Adana, Mersin, Diyarbakır ve Giresun’a uzanacak.

*Bu yıl üçüncü kez Zorlu PSM’yi müzik, yaratıcılık ve teknolojinin merkezine dönüştürecek Sónar İstanbul’un, Digilogue’un desteği ve Lalin Akalan küratörlüğüyle hazırlanan Sonar +D programı, 8-9 Mart’ta Zorlu PSM’deki Digilogue Space, Sky Lounge ve Meydan Fuaye alanlarında, sanat ve teknoloji tutkunlarını ücretsiz olarak ağırlayacak. Programda Spotify Berlin ekibinin katılımıyla gerçekleşecek masterclass, interaktif enstalasyonlar, Dünya Kadınlar Günü Özel Oturumu gibi birbirinden çekici oturumlar olacak.

Ankara

*CerModern’de “Başarının Kadın Yüzleri” konferansı var. 7 Mart’ta Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle gerçekleşen etkinliğin konukları, başarılı iş insanı ve girişimci Leyla Alaton ile İsveç’in Ankara Büyükelçisi Annika Molin Hellgren olacak.

*Kilimin Sembolleri sergisi, Ahmet Diler ve Marc-Antoine Gallice’in birlikte kaleme aldıkları; Fransızca baskısı Bleu autour, Türkçe baskısı ise Alfa Yayınları’ndan çıkan aynı başlıklı kitaptan esinleniyor. Geniş bir coğrafyada (Balkanlar, Orta Doğu, Kafkasya ve Orta Asya) karşımıza çıkan kilim motiflerindeki simgesel dili çözümlemeyi amaçlayan sergi, 5 Mart itibariyle Ankara Fransız Kültür Merkezi’nde ziyaret edilebilir.  

* McDonagh’ın didik didik ettiği aile ve ana-kız ilişkilerini dramatik anlatımdan iyice kaçınarak, hınzır bir kara komedi olarak ele aldığı, başrolünde usta oyuncu Sumru Yavrucuk’u izlediğimiz Leenane’in Güzellik Kraliçesi, 4 Mart’ta Ankara Şinasi Sahnesi’nde Ankaralı tiyatroseverlerle buluşuyor.

*Ankara Piyano Festivali, 3 Mart itibariyle dünyanın en ünlü ve yetenekli piyanistlerini başkentte ağırlıyor. Etkinlik kapsamında 3 Mart’ta Rembrandt Frerichs Trio, MEB Şura Salonu’nda sahnede olacak. 

İzmir

*Türk halk müziğinin iki güçlü ismi Sabahat Akkiraz ve Erdal Erzincan3 Mart’ta Bostanlı Suat Taşer Tiyatrosu'nda aynı sahneyi paylaşmaya hazırlanıyor.

*İzmir Fransız Kültür Merkezi ve Türkan Saylan Kültür Merkezi, 2. Kadın Yönetmenler Haftası’na ev sahipliği yapıyor. Etkinlik programında aralarında “Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku” ve “Toz Bezi” gibi işlerin yer aldığı, dördü belgesel film olmak üzere 12 uzun metraj film ve 18 kısa metraj film yer alacak. Programda ayrıca panel, söyleşi ve atölye çalışmalarına da yer verilecek.

*İki Dakika Lütfen: 13. İzmir Uluslararası Kukla Günleri, 9 Mart’ta Kipa Balçova AVM ve Kipa Çiğli AVM’de başlıyor. Programda 24 ülkeden 42 kukla tiyatrosu topluluğu, 44 gösteriyi kapalı ve açık gösteri mekânlarında, 174 kez sahneleyecek. 

Van

*Anadolu müziğini batı enstrümanlarıyla yorumlayan Ahmet Aslan, 6 Mart’ta Van Devlet Tiyatrosu sahnesinde dinleyicileriyle buluşacak.

Balıkesir

*Neil Simon’ın “Sunshine Boys” hikâyesinden yola çıkılarak, iki eski komedyen Cahide ve Adnan’ın hikâyesini anlatan “Vee Perde”, usta oyuncular Yasemin Yalçın ve İlyas İlbey tarafından sahneleniyor. Oyun 6 Mart Çarşamba akşamı Balıkesir Avlu Kongre ve Kültür Merkezi Fatih Salonu’nda izlenebilir.

Muş

*Türkçe rock müziğe birbirinden özel şarkılar, albümler, performans ve hikâyeler kazandıran, Türkiye’nin en önemli şarkıcı ve söz yazarlarından Teoman, 6 Mart’ta Muş Şatopark Konferans Salonu’nda sevenleriyle buluşacak.

Yazarın Diğer Yazıları

Kültür-Sanat Seçkisi: 10-16 Mart 2019

Bu haftanın öne çıkan etkinliklerine yeni bir mekân haberiyle başlıyoruz: İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV), kültür ve sanat etkinliklerine erişim ve katılım imkânlarını artırmak amacıyla, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteğiyle kurduğu İKSV Alt Kat: Öğrenme ve Etkileşim Alanı kapılarını açtı. Şişhane’de vakıf ofislerine de ev sahipliği yapan Nejat Eczacıbaşı Binası’nın en alt katında açılan İKSV Alt Kat, Boğaziçi Üniversitesi’nin işbirliğiyle yıl boyunca farklı disiplinlerde etkinlik ve atölye programlarıyla şehre nefes aldıran mekânlardan biri olmaya aday, keşfetmekte fayda var... 

Dersaadet’te elektronik müzik ve kadın damgası

Bu hafta İstanbul’a 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve dünyanın elektronik müzik, tasarım ve yaratıcılık temalı en büyük festivallerinden Sonar’ın İstanbul ayağı Sonar Istanbul damga vuruyor. Sonar İstanbul’u Zorlu PSM Genel Müdürü Murat Abbas, Kundura Sinema Kadınlar Günü Seçkisi’ni Kundura Sinema Kültür ve Sanat Direktörü S. Buse Yıldırım ve Agnes Hakkında Her Şey programını İstanbul Modern Sinema Yöneticisi Belkıs Elgin’den dinledik…

Kültür-sanat seçkisi: 24 Şubat - 2 Mart 2019

Bu hafta İstanbul’dan Edirne’ye yedi şehirden ruhunuza iyi gelecek, ikliminizi ve belki hayatınızı değiştirecek 23 etkinlik önerisiyle karşınızdayız