17 Şubat 2019

Kültür-Sanat Seçkisi: 17-23 Şubat 2019

Şehrin yorucu-yıpratıcı anaforundan çıkıp soluklanmak isteyenler için konser, film, oyun, sergi, söyleşi ve alternatif etkinlik önerileriyle karşınızdayız

Bu hafta T24 Pazar'a konuşan, İstanbul'daki üç sıkı etkinliğe katkıda bulunan üç önemli isim; Selen Uçer, Kerem Görsev ve İsmail Hakkı Polat sizleri oyun, söyleşi ve konserlerine davet ediyor. Baharda gerçekleşecek 2 müzik festivaliyle ilgili önemli gelişmeler de haberimizde sizleri bekliyor...

“Güle Güle Diva”: 20 Şubat 2019 Çarşamba 21:00, Anadolu Efes Mavi Sahne, DasDas Atölye

 Oyuncu Selen Uçer: Bu oyun size şifa olacak

"Bu oyun yazana, oynayana, tüm ekibe oluşum süreci boyunca şifa olmuş bir oyun. Bu oyunu görmelisiniz çünkü size de şifa olacak. Hayatın sizi yorduğu, umudunuzu unutturduğu zamanlar olduğunda, tekrar tekrar hatırlayıp 'Ohh evet ya, hiçbir şey o kadar da zor değil’ diyerek hatırlayacağınız bir hikaye izleyeceksiniz. Oyunda, 'Kusursuz mutluluk bu! Hatırasızlık. Şimdidesin, buradasın, geçmiş yok' diye bir replik var. Aslında oyunu da güzel özetliyor. Hatırlamamak, kusursuz mutluluk mudur sorusunu izleyene sorgulatacak, gerçek bir hikaye izleyeceksiniz.

75 dakika, zamanın nasıl geçtiğini anlamadan, YYaşamak mı, istemek mi, sevmek mi’ sorularının en komik halleri üzerinden başka bir dünyada kaybolacaksınız.”

Akbank Sanat yeni söyleşi dizisi Yeni Medya Söyleşileri: 19 Şubat Salı, Konuk, Onedio.com kurucusu Kaan Kayabalı. Yeni medya ve yayıncılığın konuşulacağı etkinliği akademisyen İsmail Hakkı Polat yönetecek.

İsmail Hakkı Polat: "Nedir bu Yeni Medya? Neden bir türlü eskimiyor?"

“Yeni medyanın Sadece yayıncılıkla sınırlı bir şey olup olmadığını, varsa ötesini konuşacağız. Bu işin Kültür-Sanat, Finans-Ekonomi, Hukuk-Etik ve dahi insanla ve toplumla ilintisi/ilişkisi ne sorularına yanıt arıyoruz. Birbirleriyle etkileşimli milyarlarca dijital ekran üzerinden zaman-mekan algılarımızı değiştiren bu yeni iletişim ortamının, Artırılmış/Sanal Gerçeklik (AR/VR) gibi uç deneyimler sayesinde, hepimizi içine çeken yeni bir yaşam alanına dönüşmekte olduğu bu dönemde zihinlerinizde yeni pencereler açmayı amaçlıyoruz aslında."

Kerem Görsev Trio ve Amerika’nın en güçlü vokallerinden Alan Harris: 20, 21, 22 ve 23 Şubat’ta şehrin yeni caz kulübü Touché’de.

Kerem Görsev: Steinway B 211 piyano beni heyecanlandırıyor

"Touche, yeni bir enerji ile İstanbul’a hizmet edecek. Pek çok müzisyenin projelerini paylaşma imkanı sağlaması açısından önemli bir girişim. Bu hafta çok iyi bir ses ve ışık sistemiyle, pırıl pırıl bir Steinway B 211 piyanoyla cazseverlerin karşısına çıkacak olmak beni çok heyecanlandırıyor.”

İstanbul

Konser/Performans

*Yarattığı elektronik müziği Fransız teknosuyla harmanlayan Fransız artist N'to, Beat The Night organizasyonu ve Zorlu PSM Studio sahnesi ev sahipliğinde 22 Şubat Cuma gecesi ilk kez İstanbul'da!

*Satori, Nicola Cruz, Spaniol gibi isimlere yaptığı kendine has enerji dolu remix’lerin yanı sıra, ikonik plak şirketlerinden Under Your Skin'den çıkardığı Breakfast in the Hut EP'si sayesinde dinleyicileriyle apayrı bir bağ kuran Crussen, 20 Şubat'ta ilk kez Flamme kabininde olacak.

*27 yıldır black metal’in sınırlarını zorlayan Polonyalı grup Behemoth, öncesinde İstanbul çıkışlı black thrash grubu Persecutory ve geceyi başlatan müzikleriyle Çağlan Tekil, 23 Şubat’ta Volkswagen Arena’ya konuk oluyor.

Sahne

*İş Sanat’ın geleceğin sanatseverleri çocuklar için hazırladığı müzikli masal serisi Evvel Zaman Dışından Masallar’ın ilk oyunu Orman Lokantası, 17 Şubat Pazar günü, çocukları eğlence dolu bir maceraya davet ediyor. Serdar Biliş'in yönettiği oyunun anlatıcılığını başarılı oyuncu Sevinç Erbulak üstleniyor.

*BKM Altyapı’da pişen skeçler, Mutfak’ta servis ediliyor. Yaklaşık 50 oyuncu ve her hafta değişen skeçlerden oluşan formatıyla, seyirciyi rengarenk bir mizahi yolculuğa davet eden BKM Mutfak Altyapı, 18 Şubat'ta BKM Mutfak Çarşı’da...

*Dogma 95'in kurucularından, dünyaca ünlü Danimarkalı yönetmen Lars Von Trier’in kült filmi Dogville, 12 kişilik kadrosu ve Uniq İstanbul iş birliği ile tiyatro için tasarlanan yeni bir uyarlamayla 22 Şubat’ta Uniq İstanbul/Glassroom sahnesinde izleyici ile buluşuyor.

Sergi

*Galerist, 2004’te kaybettiğimiz yüksek dramatik soprano, ressam, şair ve aktris Semiha Berksoy’un Porteler” adlı sergisine ev sahipliği yapıyor. Berksoy, portreler serisinde hayatının dönüm noktalarındaki önemli isimleri resmetmiş.

* Merkezine modern mekaniğin babası Cezeri’yi yerleştirerek mekanik tarihinin görkemli hikâyesini ilham verici bir şekilde sunmaya hazırlanan Cezeri'nin Olağanüstü Makineleri Sergisi, Maslak UNIQ Expo’da görülebilir.

*Galeri Selvin, Martiv Krastev’in Türkiye’deki dördüncü kişisel sergisi “Kutlamalar”a ev sahipliği yapıyor. Kırsal kesimler ve dini mabetler gibi her zaman güzelliği ve özelliği ayırt edilen yerlerde yapılan kutlamalar üzerine odaklanan sanatçı, bu olayların evrenselliğini konu ediniyor. Krastev’in eserlerinde bir çocuğun masumiyeti, oyunun neşeli ritüeli, şapellerin gizli ruhu ya da yaz ve sonbaharın sıcak renkleri görülebiliyor.

Alternatif/Trend

* Akbank Sanat’ta, güncel Hint sinemasından örneklerle “Hint Sineması Günleri” var. Hindistan İstanbul Başkonsolosluğu’nun katkılarıyla gerçekleşecek etkinlikte; 21 Şubat Perşembe akşamı Delhi’nin Chandni Chowk bölgesinde yaşayan ve bölgenin elit tabakasınca kabul görmeye ve çalışan bir çekirdek ailenin hikâyesi, “Hindi Medium” gösterilecek.        

*İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün İstanbul kentine yönelik bilimsel çalışmaları tarihseverlerle buluşturduğu “Arka Oda Toplantıları”, Merih Akoğul’un gerçekleştireceği “İstanbul İlhamı” ile devam ediyor. 21 Şubat’ta gerçekleşecek toplantıda, yüzyıllar boyunca sanatçıları güçlü bir biçimde etkileyen İstanbul’un müzikleri ele alınacak.

İstanbul’a bahar, iki festivalle geliyor!

Barok’tan Osmanlı'ya, İstanbul Müzik Festivali: İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 47. İstanbul Müzik Festivali, “Var Olmanın Karanlığı, Var Olmanın Aydınlığı” başlığıyla, 10-30 Haziran tarihleri arasında, müziğe ve şehre farklı bakışlar sunmaya hazırlanıyor. İzleyicilerini kentin 15 farklı mekânında ağırlayacak Festival’de, Barok müziğin devlerinden 20. yüzyılın en çarpıcı bestecilerine, cazdan Osmanlı klasik müzik geleneğinin zenginliklerine 22 konser gerçekleşecek. Biletler Şubat ortası itibariyle satışa çıktı...

PSM'de her müziğin cazı: “Her müziğin cazı” söylemiyle efsane sanatçılardan, yetenekli genç müzisyenlere, keşfe açık yeni isimleri ve farklı müzik türlerinin sentezini yansıtan PSM Caz Festivali'nin programı açıklandı. Bu yıl 25 Nisan-1 Haziran tarihleri arasında Zorlu PSM’de gerçekleşecek festival Chris Botti'den Fazıl Say'a, Enrico Macias'tan Stavroz'a, türlerinin en önemli isimlerini ağırlayacak. Etkinliğin biletleri 21 Şubat'ta satışa çıkıyor.

Ankara

*Sahil kasabalarından, kayıp fotoğraflardan, kaybolmamış dostlardan bahseden şarkılarıyla Kalben, 23 Şubat’ta IF Performance Hall sahnesinde Ankaralı sevenleriyle buluşuyor.

*Bilkent Üniversitesi Konser Salonu, 20 Şubat’ta Bilkent Senfoni Orkestrası’nın “19. Yüzyıldan 20. Yüzyıla” temalı konserine ev sahipliği yapacak.

  *Çankaya Belediyesi MEB Şura Salonu’nda usta oyuncular Rutkay Aziz ve Taner Barlas, “Adalet Sizsiniz”le sahnede olacak. 20 Şubat’taki etkinlik ücretsiz.

İzmir

*Yazar Mine Söğüt’ün “Deli Kadın Hikayeleri” kitabı, deliren, kendini yok eden 21 kadının hikayesini anlatıyordu. Kitaptan uyarlanan aynı isimdeki oyun, 20 Şubat’ta Konak Halk Sahnesi’nde tiyatroseverlerle buluşacak.

*İzmir, 2. Karşıyaka Türkü Festivali’ne ev sahipliği yapıyor. Festival kapsamında Mehmet Erdem ve Deniz Türkan, 21 Şubat’ta Bostanlı Suat Taşer Tiyatrosu sahnesinde olacak.

Aydın

*Janset ve Gökçe Özyol’un birlikte oynayacağı 2 perdelik komedi “Romantizma” yıllar sonra yapmak istedikleri düğün hazırlıkları ile ortaya çıkan “bir evlilik hastalığı”nı sahneye taşıyor. Murat Dişli, Alper Atalan ve Zeki Enes Akkan’ın yazdığı oyun, 22 Şubat’ta Aydın Kültür Merkezi’nde izlenebilir.

Malatya

*Türkçe popun yükselen isimlerinden İlyas Yalçıntaş, Türkiye turnesi kapsamında 21 Şubat Perşembe akşamı Malatya Kongre ve Kültür Merkezi, Kemal Sunal Salonu’nda şarkılarını söyleyecek.

Yazarın Diğer Yazıları

Kültür-Sanat Seçkisi: 10-16 Mart 2019

Bu haftanın öne çıkan etkinliklerine yeni bir mekân haberiyle başlıyoruz: İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV), kültür ve sanat etkinliklerine erişim ve katılım imkânlarını artırmak amacıyla, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteğiyle kurduğu İKSV Alt Kat: Öğrenme ve Etkileşim Alanı kapılarını açtı. Şişhane’de vakıf ofislerine de ev sahipliği yapan Nejat Eczacıbaşı Binası’nın en alt katında açılan İKSV Alt Kat, Boğaziçi Üniversitesi’nin işbirliğiyle yıl boyunca farklı disiplinlerde etkinlik ve atölye programlarıyla şehre nefes aldıran mekânlardan biri olmaya aday, keşfetmekte fayda var... 

Dersaadet’te elektronik müzik ve kadın damgası

Bu hafta İstanbul’a 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve dünyanın elektronik müzik, tasarım ve yaratıcılık temalı en büyük festivallerinden Sonar’ın İstanbul ayağı Sonar Istanbul damga vuruyor. Sonar İstanbul’u Zorlu PSM Genel Müdürü Murat Abbas, Kundura Sinema Kadınlar Günü Seçkisi’ni Kundura Sinema Kültür ve Sanat Direktörü S. Buse Yıldırım ve Agnes Hakkında Her Şey programını İstanbul Modern Sinema Yöneticisi Belkıs Elgin’den dinledik…

Kültür-sanat seçkisi: 3-9 Mart 2019

Bu hafta Türkiye’nin farklı illerinde 8 Mart temalı çok sayıda etkinlik düzenleniyor. Film festivallerinden oturumlara, kadının varoluşunu kutlarken diğer etkinliklere göz atmayı da ihmal etmeyin. Kadınlar Günü’nüz kutlu olsun!