10 Şubat 2019

Kültür-Sanat Seçkisi: 10-16 Şubat 2019

İstanbul’un yanı sıra 6 ilden 29 öneri

Konser/Performans

*Türkçe hip-hop müzik tarihine kazınmış kült oluşumlar Cartel ve Karakan’dan Kabus Kerim, “Etnik Bas” serisi kapsamında 8 Şubat Cuma gecesi Babylon’da kabine geçiyor.

*Pera Müzesi’nin yeni konser serisi “Pera’da A Capella”, “Barbershop Istanbul”un gerçekleştireceği performans ile devam ediyor. 16 Şubat Cumartesi günü gerçekleşecek konser öncesi bir söyleşi de düzenlenecek.

*Müziği gerçeküstü bir görsel performansla birleştiren The Gardens of Babylon, bu kez 14 Şubat Sevgililer Günü için İstanbul Klein’a geliyor. Gecede elektronik müziğin dünyadaki önemli temsilcileri de performans sergileyecek.

*Son dönemde Fransız şansonları denince akla gelen ilk isimlerden olan Dany Brillant, 14 Şubat’ta Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde şarkılarını seslendirecek. 

*İsmini Charles Dickens'in 1850 tarihli David Copperfield adlı romanındaki parazit avukattan alan İngiliz heavy metalinin efsane grubu Uriah Heep, 10 Şubat’ta Dünya Turnesi kapsamında Zorlu PSM’ye konuk oluyor.

Sahne

*Rudyard Kipling’in bir dünya klasiği olan ‘Jungle Book’ adlı kitabından esinlenen 2 perdelik dans drama oyunu Şehir-Orman; çağdaş sanat ve popüler kültür aracılığıyla, toplumun ergenlik çağı grubunun gelişim süreci sorunlarına empati ve eğlenceli bir bakış açısı ile yaklaşıyor ve genç nesilde duyarlılığın uyandırılmasını hedefliyor. 15 senedir Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenen ve binlerce gencin izlediği bu sosyal sorumluluk projesi 10 Şubat’ta Süleyman Seba Kültür Merkezi’nde izlenebilir.

*Marsha Norman tarafından yazılmış Pulitzer ödüllü oyun ‘İyi Geceler Anne’14 Şubat akşamı DasDas’ta ilk kez tiyatroseverlerle buluşacak. İki kadının, evde ve birbirlerinde sıkışmış hayatları tansiyonu yüksek bir psikodrama ile anlatılan, Lale Mansur ve Gizem Aldemir’in başrollerinde yer aldığı oyunu Yeşim Özsoy yönetiyor.

*Nazım Hikmet'in ölümünün 50. yıldönümü için Genco Erkal'ın uyarlayıp yönettiği “Yaşamaya Dair”, 11 Şubat’ta Trump Kültür ve Gösteri Merkezi’nde sahnelenecek. Ağırlıklı olarak ozanın Bursa Cezaevi'ndeki yaşamını, eşi Piraye Hanım'a olan tutkusunu anlatan oyun, daha sonra sürgün yılları ve vatan hasretine odaklanarak, destansı yaşamından izlenimlerle noktalanıyor.

Sergi

*Pera Müzesi, “Zaman Değişmeli” sergisi kapsamında sanatseverleri, küratör ve sanatçılarla buluşturmaya devam ediyor. 12 Şubat Salı günü saat 19:00’da gerçekleştirilecek sergi turu, küratör Alistair Hicks ile sergide eserleri bulunan sanatçı Nilbar Güreş’in katılımıyla gerçekleşiyor. 

*Esas amacı çağdaş sanat üretimlerinin ve diyaloglarının gerçekleşeceği bir sergi alanı yaratmak olan Evliyagil Dolapdere, geçen hafta açılmıştı. Küratörlüğünü Beral Madra’nın üstleneceği galeri ilk olarak “Karmaşık Sorular, Büyüleyici Yanıtlar” isimli açılış sergisini ağırlıyor.

 Alternatif/Trend

*Sinema tarihinin unutulmayan klasiklerinden oluşan Sevgililer Günü Özel Seçkisi, 14-17 Şubat tarihleri arasında Kundura Sinema’da. Beykoz Kundura’nın tarihi atmosferinde 1942 yapımı, yönetmen Michael Curtiz’in hafızalardan silinmeyen Kazablanka, yönetmen Leo McCarey’in 1957 yapımı Unutulmayan Aşkı ve William Wyler’ın 1953 yapımı, dönemin en eğlenceli filmleri arasında gösterilen Roma Tatili filmi izleyiciler ile önümüzdeki hafta buluşmaya hazırlanıyor.

 *Türkiye Gençlik Akademisi bu yıl da 3. kez Kadıköy Belediyesi ile el ele vererek, Kış Sanat Festivali’ni başlatıyor. 10 Şubat’ta Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek olan festivalde Tango, Seramik ve Yaratıcı Drama Atölyeleri ile konserler ve stand-up gösterileri yer alacak.

*On yılı aşkın bir süredir seyirci karşısına çıkan ve büyük ilgi gören Aşk Şiirleri’nden Seçmeler, İş Sanat’ta şiirseverlerle buluşmaya devam ediyor. Bu yıl 10 Şubat’ta gerçekleşecek olan etkinlik ücretsiz.

*Akbank Sanat’ın dikkat çeken ve yoğun ilgi gören “Sinemada İnsanlık Halleri” başlıklı Sinema Psikiyatri Seminerleri serisi devam ediyor. 13 Şubat’ta yönetmen Yüksel Aksu’nun “İftarlık Gazoz” filmi ile başlayacak etkinlik, “Ruhsal Travma: Ruha İnen En Büyük Darbe” başlığı altında Prof. Dr. Emin Önder, Prof. Gülseren Yücel, Dr. Agâh Aydın ve Yüksel Aksu’nun katılımıyla gerçekleşecek tartışmayla devam edecek. 

Ankara

*20. yüzyıl felsefe tarihinde ayrıksı söylemi ve pratiği ile belki de en sıradışı filozof sayılan Deleuze, bu defa sanatçı Erdem Ateş’in perspektifinden yansıyor. Ateş’in Deleuze: Yersiz, Yurtsuz adlı sergisi 12 Şubat itibariyle Ankara Fransız Kültür Merkezi’nde görülebilir.

*Geçen yıllarda birlikte yorumladıkları Ümit Besen klasiği “Seni unutmaya ömrüm yeter mi?” ile büyük sükse yapan Ümit Besen ve genç kuşağın yetenekli temsilcilerinden Pamela, 14 Şubat’ta Jolly Joker Ankara sahnesinde olacak.

*1968 doğumlu Fransız piyanist Alexander Tharaud, 16 Şubat akşamı Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu’nda Ankaralı müzikseverlerin karşısında olacak.

İzmir

*Annesinin ölümünün ardından uzun yıllardır haberleşmediği babasını görmeye giden Zino’nun artık trans bir birey olan babasıyla karşılaşmasını ve ardından gelişen olayları konu edinen Lola Pater, 12 Şubat’ta İzmir FKM’de izlenebilir.

*Arena Oyuncuları’nın yeni oyunu, Haldun Dormen’in yazdığı “Küllerin Arasından”, 10 Şubat’ta İzmir AKM Yunus Emre Salonu’nda sahnelenecek. Kerem Atabeyoğlu’nun yönettiği oyunda usta oyuncular Haldun Dormen ve Defne Yalnız da yer alıyor.

*Barbaros Şansal, “Barbaros Şansal İle Aşk Üzerine” adlı müzikli kabare oyunuyla, 14 Şubat’ta İsmet İnönü Sanat Merkezi'nde İzmirlilerle buluşuyor.

*Popüler Türkçe müziğin en üretken isimlerinden Sıla, 16 Şubat’ta Karşıyaka Mustafa Kemal Atatürk Spor Salonu’nda şarkılarını söyleyecek.

 Eskişehir

*Kumbara Görsel Sanatların prodüksiyonunu üstlendiği Çingeneler Zamanı Müzikali, 11 Şubat’ta Eskişehir Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’nde izlenebilir.

*2008’de Cem Yılmazer ve Bartu Küçükçağlayan tarafından kurulan, son dönemin en popüler gruplarından Büyük Ev Ablukada, 16 Şubat akşamı IF Performance Hall Eskişehir sahnesinde olacak.

Antalya

Zülfü Livaneli’nin çok sevilen romanından uyarlanan ve tam dokuz yıldır kapalı gişe oynanan “Leyla’nın Evi”, Nedim Saban’ın yenilenen yorumuyla 12 Şubat’ta Antalyalı tiyatroseverlerin beğenisine sunuluyor. Oyun, Konyaaltı Belediyesi Nazım Hikmet Kongre ve Fuar Merkezi’nde oynanacak.

Gaziantep

Türkçe müziğin yaşayan en önemli besteci ve yorumcularından Bülent Ortaçgil, 15 Şubat'ta Gaziantep Alt Kat Bistro sahnesinde en sevilen şarkılarını seslendiriyor.

Şanlıurfa

Ünlü oyuncular Derya Alabora ve Deniz Çakır’ın performans sergilediği Beyaz, 12 Şubat’ta Urfa City AVM’de Şanlıurfalı tiyatroseverlerle buluşuyor.

Yazarın Diğer Yazıları

Kültür-Sanat Seçkisi: 10-16 Mart 2019

Bu haftanın öne çıkan etkinliklerine yeni bir mekân haberiyle başlıyoruz: İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV), kültür ve sanat etkinliklerine erişim ve katılım imkânlarını artırmak amacıyla, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteğiyle kurduğu İKSV Alt Kat: Öğrenme ve Etkileşim Alanı kapılarını açtı. Şişhane’de vakıf ofislerine de ev sahipliği yapan Nejat Eczacıbaşı Binası’nın en alt katında açılan İKSV Alt Kat, Boğaziçi Üniversitesi’nin işbirliğiyle yıl boyunca farklı disiplinlerde etkinlik ve atölye programlarıyla şehre nefes aldıran mekânlardan biri olmaya aday, keşfetmekte fayda var... 

Dersaadet’te elektronik müzik ve kadın damgası

Bu hafta İstanbul’a 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve dünyanın elektronik müzik, tasarım ve yaratıcılık temalı en büyük festivallerinden Sonar’ın İstanbul ayağı Sonar Istanbul damga vuruyor. Sonar İstanbul’u Zorlu PSM Genel Müdürü Murat Abbas, Kundura Sinema Kadınlar Günü Seçkisi’ni Kundura Sinema Kültür ve Sanat Direktörü S. Buse Yıldırım ve Agnes Hakkında Her Şey programını İstanbul Modern Sinema Yöneticisi Belkıs Elgin’den dinledik…

Kültür-sanat seçkisi: 3-9 Mart 2019

Bu hafta Türkiye’nin farklı illerinde 8 Mart temalı çok sayıda etkinlik düzenleniyor. Film festivallerinden oturumlara, kadının varoluşunu kutlarken diğer etkinliklere göz atmayı da ihmal etmeyin. Kadınlar Günü’nüz kutlu olsun!