09 Ağustos 2024

"Keenlemyekun" yahut yok hükmünde

Anayasa Mahkemesi'nin bu son "yokluk" kararı, hukuk sistemi ve Anayasa yargısı açısından bir dönüm noktası niteliği taşıyor.

Can Atalay

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2016 yılının Nisan ayında, dönemin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu, -çocuk istismarı vakalarıyla gündeme gelen Ensar Vakfı tartışmasındaki eleştirileri dolayısıyla- "yok hükmünde" ilan etmişti.

Ertesi yıl Aralık 2017'de de dönemin ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararını...

2021 yılı sonuna gelindiğinde, Erdoğan'ın yok hükmünde ilan ettiği kişi ve olgular listesine, bu defa AİHM'in, Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş başvuruları için ayrı ayrı aldığı ihlal kararları eklenecekti.

Erdoğan, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi kararını tanımadığı, o kararların yok hükmünde olduğunu açıkladı.

Bu yılın Şubat ayında ise Gazze halkının topraklarından sürgün etttirilmesi yönündeki girişimlerin, yok hükmünde olduğunu söyledi Erdoğan.

* * *

Erdoğan'ın "yok hükmünde" listesi daha epeyce uzun ama yazımı bu listeyle dolduracak değilim.

Basit bir arşiv taramasıyla aktardığım birbirine benzemez bu dört vak'a; Erdoğan'ın "yok hükmünde" sözünü ne kadar sık kullandığı, bu ifadenin kendisi için ne kadar kullanışlı olduğunu göstermesi bakımından yeterlidir.

Ancak siyaseten kullanışlı bu tercihin başına getirdiği durumları doğru ve gerçek kılmadığını vurgulamak gerekiyor. Başka bir anlatımla, Erdoğan, bir durum ya da bir kişi hakkında "yok hükmünde" dediği zaman, o durum veya kişi yok hükmünde olmuyor. Sadece Erdoğan o kişi ya da durumu, o günkü siyasal ihtiyacı neyse o açıda "takmadığını" "umursamadığını" "dikkate almadığını" ifade etmiş oluyor. Hepsi o kadar.

"Keenlemyekun"

Çünkü, Erdoğan ile onun yakın çalışma arkadaşları, işlerine geldiği gibi kullanıp içini ne kadar boşaltırlarsa boşaltsınlar; "yok hükmünde", gerçekte ciddi bir hukuksal kavram.

Dilimize ve hukukumuza Arapçadan geçmiş "keenlemyekun"ün karşılığıdır. Ankara Hukuk'un ilk yılında Medeni Hukuk hocamız rahmetli Prof. Dr. Turgut Akıntürk'ün dersinde öğrendiğimiz "yok hükmünde"; hukuksal bir işlemin hüküm doğurması için uyulması zorunlu unsur ve koşullarından birinin olmayışı, bu yokluk nedeniyle bir işlem yapılsa bile hükümsüz olması anlamına gelir.

* * *

Hatay Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliğini düşürülmesiyle sonuçlanan siyasal ve yargısal kriz, aradan aylar geçmesine karşın aslında halen devam ediyor.

Anayasa Mahkemesi'nin Hatay Milletvekili Can Atalay için yapılan başvurularda milletvekilliğinin TBMM kararıyla düşürülmesinin yok hükmünde olduğuna dair kararı, "yok hükmünde"nin gerçek anlamını gayet net bir hukuksal dille ve gerekçeyle anlatan bir karardır. "Yok hükmünde" kararının Atalay dosyasındaki dayanağı; milletvekilliğini kesinleşmiş bir yargı kararı olmaksızın düşürülmesidir.

Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcılığı hakkında kuşku ve belirsizlik doğuran bütün siyasal söylemlere rağmen bu kararın Resmi Gazete'de yayımlanmış olması, "yok hükmünde" kararının kayıtlara girmesi açısından kritik önemdedir.

Türkiye Barolar Birliği'nin açıklamasında altı çizildiği gibi, Anayasa Mahkemesi'nin bu son "yokluk" kararı, hukuk sistemi ve Anayasa yargısı açısından bir dönüm noktası niteliği taşıyor.

Ve bu "yokluk" kararı, saptanan işlemin ilk yapıldığı andan itibaren hüküm ifade etmemesi sonucunu doğurmaktadır.

Başka bir anlatımla Hatay Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliği aslında hiç düşmedi. Karar net. Bu kararın icrası için gereğinin zaman yitirmeden yapılması, yani TBMM'nin bu münhasıran bu amaçla toplanması gerekiyor.

Çiğdem Toker kimdir?

Çiğdem Toker, Diyarbakır'da doğdu. Denizli Lisesi'nden mezun oldu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Gazeteciliğe üniversite öğrencisiyken Anka Ajansı'nda başladı. Günaydın, Ankara Ulus gazetelerinde, Nokta dergisinde stajlar yaptı.

Anadolu Ajansı'nın sınavlarını (1988) kazanarak, adliye, Devlet Güvenlik mahkemeleri (DGM), yüksek yargı muhabiri olarak çalıştı. 1990- 1993 yıllarında haftalık Ekonomik Panorama dergisinde; sonrasında da kesintisiz 15 yıl Hürriyet Gazetesi Ankara Bürosu'nda ekonomi muhabiri olarak görev yaptı. Burada maliye, vergi, özelleştirme, enerji, rekabet politikalarını izledi. 1994 ve 2001 ekonomik krizlerini, IMF ile ilişkileri, kriz kapsamında çıkarılan kanunların TBMM'deki yasama süreçlerini haberleştirdi. Çeşitli ülkelerde Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası toplantıları muhabir olarak takip etti.

Habertürk gazetesinin ilk Ankara temsilcisi olarak gazetenin Ankara bürosunu kurdu. İstifa ederek ayrıldı. İnternet gazetesi T24'ün ilk yayınlarında OECD'nin "Futbolda Kara Para Aklama" raporunu konu alan dizi yazısıyla yer aldı. Köşe yazarı ve Ankara Temsilcisi olarak çalıştığı Akşam gazetesinden, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) el koyma sürecinde kendi isteğiyle ayrıldı.

2013- 2018 yılları arasında Cumhuriyet gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Gazetenin sahibi konumundaki Cumhuriyet Vakfı yönetimi değiştikten sonra kendi isteğiyle ayrıldı. 2018'de katıldığı Sözcü gazetesindeki yazılarına 2022 Kasım ayında 'küçülme' gerekçesiyle son verildi. Fox TV kanalında yayımlanan "Orta Sayfa" adlı haber programında yorumcu olarak yer alıyor.

Eleştirel finans haberciliği olarak da tanımlanan yazıları hakkında kimileri astronomik, çok sayıda manevi tazminat davası açıldı. Konusu bir imar haberi olan yazısı hakkında hapis cezası istemiyle yargılandı. Kamu ihaleleri ve şirketleri konu alan çok sayıda yazısı da Sulh Ceza hâkimlikleri kararlarıyla erişime engellendi.

Kitapları

- Adım da Benimle Beraber Büyüdü- Abdüllatif Şener, Doğan Kitap, 2008

- "Türkiye'de Sağlıkta Kamu Özel Ortaklığı - Şehir Hastaneleri" kitabına makale katkısı, İletişim Yayınları, 2018

- Kamu İhalelerinde Olağan İşler - Tekin Yayınevi, 2019

Ödülleri

- İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi "En Başarılı İktisat Muhabiri Ödülü" (1995)

- Sabah Gazetesi "Muammer Yaşar Bostancı Haber Yarışması Büyük Ödülü" (1997)

- Türkiye Ziraat Odaları Birliği "Basında Tarım Ödülü" (2000)

- Milliyet Gazetesi "Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Ödülü" – "Taksiyarhis'in Zehra Teyzesi" başlıklı röportaj (2001)

- Türkiye Gazeteciler Cemiyeti- TGC "Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü" |"Evcil'in Dönüşü" dosyası – (2005)

- European Press Prize "The Mystery of the Secret Funds" – "Yorumcu Ödülü"nde kısa liste (2015)

- Halkevleri "Basın Ödülü" (2016)

- Uluslararası Şeffaflık Derneği Ödülü (2016)

- İstanbul Tabip Odası "Basında Sağlık Ödülü" (2016, 2018 ve 2019)

- TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi "Emre Madran Koruma Ödülü" (2017 ve 2019)

- Eskişehir - Bilecik Tabip Odası "Halk Sağlığı Ödülü" (2017)

- ÇGD "Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Ödülü" (2017)

- ÇGD Bursa Şubesi "Meslekte Dayanışma Ödülü" (2018)

- Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü "Uluslararası Cesaret Ödülü - Kısa liste" (2018)

- Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü – "Kamu İhalelerinde 21/b Usulü" dosyası- (2018)

- Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği "Önder Kadınlar Ödülü" (2019)

- Rekabet Derneği "Adil Rekabete Katkı Ödülü" (2019)

- TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası "Hasan Balıkçı Onur Ödülü" (2020)

- Halkevleri Dayanışma Ödülü (2020)

- Ankara Tabip Odası – "Şehir hastanelerinin ekonomi politiğini tüm gerçekliğiyle ortaya koyarak kamuya ve sağlık çalışanlarına etkilerini görünür kılan haberleri" nedeniyle (2021)

- TMMOB Şehir Plancıları Odası - Kent Planlama Basın Ödülü (2021)

- İzmir Gazeteciler Cemiyeti "Hasan Tahsin Basın Özgürlüğü Ödülü" (2021)

- SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği "Yılın Kadınları" Ödülü (2021)

- Alanya Gazeteciler Cemiyeti - Ulusal Basında Yılın Gazetecisi Ödülü (2021)

 

Yazarın Diğer Yazıları

Belediyeler Birliği'nden çarpıcı deprem raporu

TBB'nin raporu, aradan 18 ay geçmesine karşın, deprem bölgesinde temel sorunların bütün ağırlığıyla sürdüğünü belgeliyor

 Vahdettin Köşkü'nde Kalkınma Fonu

Vahdettin Köşkü'nde kurulan TVF'nin Büyüme ve Kalkınma Alt Fonu isimli yeni operasyonu ile 12-13 Eylül Dubai ve Abu Dabi'deki görüşmeler arasındaki bir bağlantı olup olmadığını ama daha önemlisi bunun Türkiye'nin kalkınmasına SOMUT faydasını bakalım bize kim anlatacak

OVP fotoğrafı kimin için?

Her şey, yeni dönemde "esneklik" adı altındaki daha güvencesiz çalışma hayatı için. Yeni nesil çalışma biçimleri, sektörel dönüşümler, esnek ve verimli yapı ifadelerinin zaten dipte olan güvencesizliğin daha da derinleşeceği anlamına geliyor

"
"