01 Mart 2023

İki günde 7 milyarlık 8 ihale daha

Verilen tekliflere bakıldığında, konut başına maliyetin 1 milyon 600 -1 milyon 700 bin TL gibi çıktığı, ayrıca verilen en düşük teklif tutarlarının bazı ihalelerde yaklaşık değerin üzerinde olduğu görünüyor. Bu da ihalede, kamunun tasarruf hanesine yazılması gereken indirimin gerçekleşmediği anlamına geliyor

Depremin yıktığı şehirlerde konut ve altyapı ihaleleri sürüyor. Afet ve diğer olağanüstü durumlar için getirilmiş bir madde olan Kamu İhale Kanunu'ndaki 21 b (pazarlık usulü) maddesine göre yapılan ve geçen hafta başlatılan konut ve altyapı ihaleleri ilçe ve mahallelerde başlayarak hızlandı.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı Toplu Konut İdaresi (TOKİ) geçen hafta duyurduğumuz ihalelerin ardından, bu defa 23 ve 24 Şubat tarihlerinde 8 ihale daha yaptı. Kahramanmaraş, Malatya, Şanlıurfa, Gaziantep, Hatay illerinde planlanan konutlar için yapılan 8 ihale yaklaşık değer hesabı üzerinden 7 milyar liralık bir büyüklüğe ulaşıyor. (6 milyar 906 milyon 679 bin 215 TL) Yapılacak toplam konut sayısı ise 4119. Bu sayıya Gaziantep'in ilçelerine bağlı köyler için yaptırılacak 400 adet köy evi dahil, dükkan ve ticaret merkezleri dahil değil.

Ulaştığım bilgilere göre , 23 ve 24 Şubat tarihlerinde pazarlık usulüyle yapılan ihalelerdeki teklif tutarları, büyüklük ve konut sayıları şöyle:

4119 konut

- Kahramanmaraş Dulkadiroğlu ilçesi Ferhuş mahallesinde yaptırılacak 256 adet konut altyapı ve çevre düzenlemesi işi için uygun teklif 399 milyon 721 bin TL ile Medsan Asfalt-Gürbağ İnşaat ortaklığından geldi. İhaleye 7 firma çağrıldı. (Yaklaşık değer, 400 milyon 649 bin 928 TL.)

- Şanlıurfa Eyyübiye ilçesi Batıkent Mahallesi 6 Etap 363 konut 1 adet 5 dükkanlı ticaret merkezi inşaatları ile altyapı ve çevre düzenlemesi işi için uygun teklif 640 milyon TL ile İzbay İnşaat-Arter Taahhüt İnşaat ortaklığından geldi. İhaleye 6 firma çağrıldı. (Yaklaşık değer; 644 milyon 369 bin 209 TL.)

- Malatya Battalgazi ilçesinde Etap 599 konut inşaatı ile altyapı ve çevre düzenlemesi işi için en uygun teklif, 919 milyon TL ile Temhek İnşaat-Polat Kuyumculuk-Ataş İnşaat ortaklığından geldi. İhaleye, aralarında Rönesans Grubu şirketi Rec Uluslararası'nın da yer aldığı 8 firma çağrıldı. (Yaklaşık değer; 913 milyon 263 bin 216 TL.)

- Malatya Battalgazi ilçesi 3. Etap 474 konut 1 adet ticaret merkezi ile bir adet cami inşaatı ile altyapı ve çevre düzenleme işi için en uygun teklif, 834 milyon TL ile Biser İnşaat'tan geldi. İhaleye 7 firma çağrıldı. (Yaklaşık değer, 747 milyon 647 bin 113 TL) İndirim olmadı, teklif, yüzde 11,55 üzerinde oldu.

- Kahramanmaraş Elbistan ilçesinde 5. Etap 714 adet konut inşaatı ile altyapı ve çevre düzenlemesi işi için en uygun teklif , 1 milyar 212 milyon TL ile Ali Acar İnşaat'tan geldi. İhaleye 6 firma çağrıldı. (Yaklaşık değer,1 milyar 116 milyon 416 bin 856 TL , indirim olmadı, teklif yüzde 8,56 üzerinde oldu.)

- Gaziantep Araban, Karkamış, Nizip, Oğuzeli, Yavuzeli ve merkez ilçeleri ve köylerinde 400 adet köy evi inşaatı ile alt yapı ve çevre düzenlemesi işi için en uygun teklif, 928,5 milyon TL ile BRY Mimarlık-GNR Altyapı şirketlerinden geldi. İhaleye 5 firma çağrıldı. (Yaklaşık değer, 1 milyar 107 milyon 818 bin 089 TL.)

- Hatay İskenderun ilçesinde 2 Etap 492 adet konut inşaatı ile altyapı ve çevre düzenlemesi işi için en uygun teklif, 894 milyon 773 bin TL ile May İnşaat'tan geldi. İhaleye 7 firma çağrıldı. (Yaklaşık değer, 834 milyon 098 bin 246 TL.)

Hatay Payas ilçesinde 821 adet konut ve 36 adet dükkan inşaatı ile altyapı ve çevre düzenlemesi işi için en düşük teklif, 1 milyar 145 milyon TL ile Egemen İnşaat-Okyanus Enerji Üretim ortaklığından geldi. İhaleye 10 firma çağrıldı. (Yaklaşık değer, 1 milyar 142 milyon 416 bin 558 TL), indirim olmadı, yaklaşık değerin 0,23 üzerinde.

TOKİ Başkanı: 21/b ama devlet lehine

Verilen tekliflere bakıldığında, konut başına maliyetin 1 milyon 600 -1 milyon 700 bin TL gibi çıktığı, ayrıca verilen en düşük teklif tutarlarının bazı ihalelerde yaklaşık değerin üzerinde olduğu görünüyor. Bu da ihalede, kamunun tasarruf hanesine yazılması gereken indirimin gerçekleşmediği anlamına geliyor. Bu sonuçları ve kamu aleyhine olup olmayacağını sormak üzere not bıraktığım TOKİ Başkanı Ömer Bulut döndü. Telefonda -vaktin elverdiği ölçüde -sorularımı yanıtladı.

Bulut, deprem dolayısıyla pazarlık usulünü uyguladıklarını ancak ihaleleri devletin lehine sonuç doğuracak biçimde yaptıklarını, devletin parasını düşündüklerini söyledi.

Enflasyon etkili

Konut başına maliyetin 1 milyon 600 bin 700 bin TL olduğunu hatırlatınca, "İster istemez enflasyonun etkisi oluyor" diyen TOKİ Başkanı'nın son ihaleler ve pazarlık usulü konusundaki değerlendirmesi şöyle:

"Sosyal konutlar açık usulde yapıldı biliyorsunuz. Onlarla bunları karşılaştırırsanız, hemen hemen birbirine yakın olduğunu görürsünüz. Açık ihalede katılan firma sayısı 2, 3 tür. Biz burada (21b) daha çok sayıda firmayı çağırıyoruz. Çağırınca, kendisini katılmak zorunda hissediyor. Bu da rekabete yarıyor."

İhalesi yapılan konutların, çalışması önceden yapılmış rezerv konut alanlarında olduğunu belirten TOKİ Başkanı Ömer Bulut, "Bazı ihalelerde gelen en düşük teklifler, İdare'nin belirlediği yaklaşık maliyetin üzerinde oluyor. Bu durum kamu aleyhine sonuç doğurmaz mı kabul edilebilir mi?" soruma şu yanıtı verdi?

"Onun da nedeni şu: Biliyorsunuz yaklaşık maliyeti İdare belirler. Biz beton demir gibi temel malzemeleri yerel piyasadan almaya gayret ediyoruz. Ama bunun dışındaki malzemeleri resmi fiyattan alıyoruz. Resmi fiyat da biraz yüksek oluyor. Yaklaşık maliyet önceden açıklanmaz malum. İhale bitince açıklanıyor. Şimdi teklif yaklaşık maliyetin üzerinde olunca ikinci defa ihaleye çıktığınızda bu defa yaklaşık maliyet tutarları artık biliniyor. Ve teklifler yükseliyor. Biz de aradaki fark çok yüksek değilse bakıyoruz. Yetkilerimiz var. Onu kullanıyoruz."

Bulut, şeffaf olmaya gayret ettiklerini ve ihaleleri yayımladıklarını söyleyince son deprem ihaleleri bilgilerini TOKİ sitesinde göremediğimi belirttim, "O zaman yayımlayalım" dedi.

Hatay'a özel önem

İhalelerin ne kadar süreceğini sorduğumda TOKİ Başkanı, "Şehir merkezlerine girmiyoruz. Onları Bakanlık çalışıyor. Bazı yerlerde alt yapıyı İller Bankası gerçekleştirecek" diyerek çok ağır darbe alan Hatay'a özel önem verileceğini söyledi. "Bölgeye İdaremizden bir ekip ile birlikte hocalarımızı davet ettik. Gittiler. Buraya yapılacak konutların tek mimarın elinden çıkmaması gerekiyor. Yakında daha ayrıntılı açıklamaları yapacağız" dedi.

Çiğdem Toker kimdir?

Çiğdem Toker, Diyarbakır'da doğdu. Denizli Lisesi'nden mezun oldu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Gazeteciliğe üniversite öğrencisiyken Anka Ajansı'nda başladı. Günaydın, Ankara Ulus gazetelerinde, Nokta dergisinde stajlar yaptı.

Anadolu Ajansı'nın sınavlarını (1988) kazanarak, adliye, Devlet Güvenlik mahkemeleri (DGM), yüksek yargı muhabiri olarak çalıştı. 1990-1993 yıllarında haftalık Ekonomik Panorama dergisinde; sonrasında da kesintisiz 15 yıl Hürriyet Gazetesi Ankara Bürosu'nda ekonomi muhabiri olarak görev yaptı. Burada maliye, vergi, özelleştirme, enerji, rekabet politikalarını izledi. 1994 ve 2001 ekonomik krizlerini, IMF ile ilişkileri, kriz kapsamında çıkarılan kanunların TBMM'deki yasama süreçlerini haberleştirdi. Çeşitli ülkelerde Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası toplantıları muhabir olarak takip etti.

Habertürk gazetesinin ilk Ankara temsilcisi olarak gazetenin Ankara bürosunu kurdu. İstifa ederek ayrıldı. İnternet gazetesi T24'ün ilk yayınlarında OECD'nin "Futbolda Kara Para Aklama" raporunu konu alan dizi yazısıyla yer aldı. Köşe yazarı ve Ankara Temsilcisi olarak çalıştığı Akşam gazetesinden, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) el koyma sürecinde kendi isteğiyle ayrıldı.

2013-2018 yılları arasında Cumhuriyet gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Gazetenin sahibi konumundaki Cumhuriyet Vakfı yönetimi değiştikten sonra kendi isteğiyle ayrıldı. 2018'de katıldığı Sözcü gazetesindeki yazılarına 2022 Kasım ayında ‘küçülme' gerekçesiyle son verildi. Fox TV kanalında yayımlanan "Orta Sayfa" adlı haber programında yorumcu olarak yer alıyor.

Eleştirel finans haberciliği olarak da tanımlanan yazıları hakkında kimileri astronomik, çok sayıda manevi tazminat davası açıldı. Konusu bir imar haberi olan yazısı hakkında hapis cezası istemiyle yargılandı. Kamu ihaleleri ve şirketleri konu alan çok sayıda yazısı da Sulh Ceza hâkimlikleri kararlarıyla erişime engellendi.


Kitapları

Adım da Benimle Beraber Büyüdü- Abdüllatif Şener, Doğan Kitap, 2008

"Türkiye'de Sağlıkta Kamu Özel Ortaklığı - Şehir Hastaneleri" kitabına makale katkısı, İletişim Yayınları, 2018

- Kamu İhalelerinde Olağan İşler - Tekin Yayınevi, 2019

Ödülleri

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi "En Başarılı İktisat Muhabiri Ödülü" (1995)

- Sabah Gazetesi "Muammer Yaşar Bostancı Haber Yarışması Büyük Ödülü" (1997)

Türkiye Ziraat Odaları Birliği "Basında Tarım Ödülü" (2000)

Milliyet Gazetesi "Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Ödülü" – "Taksiyarhis'in Zehra Teyzesi" başlıklı röportaj (2001)

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti-TGC "Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü" |"Evcil'in Dönüşü" dosyası – (2005)

- European Press Prize "The Mystery of the Secret Funds" – "Yorumcu Ödülü"nde kısa liste (2015)

Halkevleri "Basın Ödülü" (2016)

Uluslararası Şeffaflık Derneği Ödülü (2016)

İstanbul Tabip Odası "Basında Sağlık Ödülü" (2016, 2018 ve 2019)

- TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi "Emre Madran Koruma Ödülü" (2017 ve 2019)

Eskişehir - Bilecik Tabip Odası "Halk Sağlığı Ödülü" (2017)

ÇGD "Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Ödülü" (2017)

ÇGD Bursa Şubesi "Meslekte Dayanışma Ödülü" (2018)

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü "Uluslararası Cesaret Ödülü - Kısa liste" (2018)

Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü – "Kamu İhalelerinde 21/b Usulü" dosyası-(2018)

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği "Önder Kadınlar Ödülü" (2019)

Rekabet Derneği "Adil Rekabete Katkı Ödülü" (2019)

- TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası "Hasan Balıkçı Onur Ödülü" (2020)

Halkevleri Dayanışma Ödülü (2020

Ankara Tabip Odası – "Şehir hastanelerinin ekonomi politiğini tüm gerçekliğiyle ortaya koyarak kamuya ve sağlık çalışanlarına etkilerini görünür kılan haberleri" nedeniyle (2021)

- TMMOB Şehir Plancıları Odası - Kent Planlama Basın Ödülü (2021)

İzmir Gazeteciler Cemiyeti "Hasan Tahsin Basın Özgürlüğü Ödülü" (2021)

SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği "Yılın Kadınları" Ödülü (2021)

Alanya Gazeteciler Cemiyeti - Ulusal Basında Yılın Gazetecisi Ödülü (2021)

 

Yazarın Diğer Yazıları

Kamu tasarrufunda farkı ne yaratacak?

Ne temsil, tören harcamalarında ne kırtasiyede ne araç kiralamalarında tasarruf sağlanmış değil. Peki bundan sonra ne değişecek de kendilerinden tasarruf beklenen bürokrasi bu plana sadık kalacak?

"Zarar"ın kıyısında dolaşmak

Olağanüstü dönemlerde merkez bankalarının zarar açıklamasının "geçici ve istisnai" olduğunu kabul etsek bile bu tez ve bu tablodaki inandırıcılık, kaçınılmaz olarak, zararın ardındaki politikanın kimler için ve hangi talimatla üretildiği sorusunda düğümlenmektedir

İGA A.Ş, yurt dışına açılmak için holding olmuş

İGA A.Ş’nin holding yapılanması için şirket bünyesinde yoğun bir hazırlık içinde olduğunu öğrendim