22 Mart 2023

Deprem ihaleleri 75 milyar TL'yi geçti

Son yapılan ihalelerle birlikte toplam teklif büyüklüğü ile konut sayısı üzerinden yapılan hesaplamaya göre, konut başına maliyet ortalama 1,8 milyon TL'ye yaklaşıyor

TOKİ'nin (Toplu Konut İdaresi) büyük depremden iki hafta sonra başlattığı ve tümünü pazarlık usulüyle yaptığı konut ihalelerinin toplam büyüklüğü, 75 milyar TL'yi geçti.

Sürekli okurların takip ettiği gibi, ilan edilmeden yapılan deprem ihalelerini haftalık olarak paylaşıyoruz. Son olarak geçen haftaki yazıma konu olan konut ihalelerinin toplam büyüklüğü, 60,7 milyar TL düzeyindeydi.

Geçen hafta 13-17 Mart tarihleri arasında 11 ihale daha yapıldı. TOKİ'nin, Malatya, Gaziantep, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Osmaniye Adıyaman, Adana için yapılan konut ihalelerinde bir haftalık ihale büyüklüğü 14 milyar TL'yi geçti.

TOKİ, 13 Mart'ta 4; 14,15 ve16 Mart'ta birer, 17 Mart Cuma günü ise 4 ihale olmak üzere geçen hafta, beş işgünü 11 ihale yaptı. Son ihalelerle birlikte 21 Şubat-17 Mart tarihleri arasında yapılan deprem konutları ihale sayısı 77'ye ulaştı. 77 ihale kapsamındaki konut sayısı ise 41 bin 950 oldu Bu sayıya az sayıda köy evi ile geçici barınma merkezleri de dahil.

* * *

Gecen hafta yapılan ihaleler şöyle:

13 Mart:

- Malatya Battalgazi ilçesi Bahçebaşı mahallesi 4. Etap 726 konut yapımı alt yapı ve çevre düzenlemesi için yapılan ihalede en düşük teklifi 1 milyar 356 milyon TL ile Ottotek İnş.-Binbay Yapı verdi.

- Gaziantep Islahiye ilçesi 2. Etap 2. Bölge 515 adet konut yapımı ile altyapı ve çevre düzenleme işi ihalesinde en düşük teklifi 1 milyar 25 milyon TL ile Saygınlar Peyzaj-Okta İnş. ortaklığı verdi.

- Gaziantep Islahiye İlçesi 2. Etap 1 Bölge 361 adet konut yapımı, altyapı ve çevre düzenleme ihalesinde en düşük teklifi, 685 milyon 450 bin TL ile Üçler Proje-Tusan İnşaat ortaklığı verdi.

- Kahramanmaraş Onikişubat İlçesi Keykubat mahallesi 697 konut ve bir ticaret merkezi altyapı ve çevre düzenleme iş ihalesinde en düşük teklifi 1 milyar 36 milyon TL ile Dicle Proje-Mevsim Mağaza ortaklığı verdi.

14 Mart

- Adana Çukurova ilçesi Şambaydı mahallesi 1. Etap 581 adet konut yapımı ile altyapı ve çevre düzenlemesi işi ihalesinde en düşük teklifi 1 milyar 159 milyon TL ile Aydur İnşaat verdi.

15 Mart

- Adıyaman 3. Etap kırsal 500 deprem konutu yapım işi ihalesinde en düşük teklifi, 1 milyar 640 milyon TL ile Eray Atar- Biroğlu İnş. Ortaklığı verdi.

16 Mart

- Malatya 4. Etap kırsal 500 deprem konutu yapım işi ihalesinde en düşük teklifi 1 milyar 665 milyon TL ile Siyahkalem Mühendislik firması verdi.

17 Mart

- Adıyaman Tut ilçesi Fethiye Mahallesi 1. Etap 420 konut inşaatı ile altyapı ve çevre düzenleme işi ihalesinde en düşük teklifi,858 milyon 823 bin TL ile Saygınlar Peyzaj-Çağlar-Çankaya ortaklığı verdi.

- Osmaniye 2. Etap Kırsalı 300 adet deprem konutu ihalesinde en düşük teklifi 898 milyon 822 bin 415 TL ile Enkaya İnşaat verdi.

- Diyarbakır Bağlar ilçesi Oğlaklı mahallesi 1. Etap 1122 adet konut inşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi işi ihalesinde en düşük teklifi 1 milyar 980 milyon TL ile Nesma Yapı verdi. (Nesma Yapı, inşaatının bitmek üzere olduğu söylenen Antalya Şehir Hastanesi ‘nin müteahhitlerinden biri.)

- Adıyaman Merkez İlcesi Örenli mahallesi 2. Etap 996 adet konut inşaatı ile altyapı ve çevre düzenlemesi işinde en düşük teklifi 1 milyar 721 milyon TL ile Mustafa Ekşi İnşaat-MÇ Müteahhitlik- Adatek verdi.

1,8 Milyon TL

Son yapılan ihalelerle birlikte toplam teklif büyüklüğü ile konut sayısı üzerinden yapılan hesaplamaya göre, konut başına maliyet ortalama 1,8 milyon TL'ye yaklaşıyor.

Çiğdem Toker kimdir?

Çiğdem Toker, Diyarbakır'da doğdu. Denizli Lisesi'nden mezun oldu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Gazeteciliğe üniversite öğrencisiyken Anka Ajansı'nda başladı. Günaydın, Ankara Ulus gazetelerinde, Nokta dergisinde stajlar yaptı.

Anadolu Ajansı'nın sınavlarını (1988) kazanarak, adliye, Devlet Güvenlik mahkemeleri (DGM), yüksek yargı muhabiri olarak çalıştı. 1990-1993 yıllarında haftalık Ekonomik Panorama dergisinde; sonrasında da kesintisiz 15 yıl Hürriyet Gazetesi Ankara Bürosu'nda ekonomi muhabiri olarak görev yaptı. Burada maliye, vergi, özelleştirme, enerji, rekabet politikalarını izledi. 1994 ve 2001 ekonomik krizlerini, IMF ile ilişkileri, kriz kapsamında çıkarılan kanunların TBMM'deki yasama süreçlerini haberleştirdi. Çeşitli ülkelerde Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası toplantıları muhabir olarak takip etti.

Habertürk gazetesinin ilk Ankara temsilcisi olarak gazetenin Ankara bürosunu kurdu. İstifa ederek ayrıldı. İnternet gazetesi T24'ün ilk yayınlarında OECD'nin "Futbolda Kara Para Aklama" raporunu konu alan dizi yazısıyla yer aldı. Köşe yazarı ve Ankara Temsilcisi olarak çalıştığı Akşam gazetesinden, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) el koyma sürecinde kendi isteğiyle ayrıldı.

2013-2018 yılları arasında Cumhuriyet gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Gazetenin sahibi konumundaki Cumhuriyet Vakfı yönetimi değiştikten sonra kendi isteğiyle ayrıldı. 2018'de katıldığı Sözcü gazetesindeki yazılarına 2022 Kasım ayında ‘küçülme' gerekçesiyle son verildi. Fox TV kanalında yayımlanan "Orta Sayfa" adlı haber programında yorumcu olarak yer alıyor.

Eleştirel finans haberciliği olarak da tanımlanan yazıları hakkında kimileri astronomik, çok sayıda manevi tazminat davası açıldı. Konusu bir imar haberi olan yazısı hakkında hapis cezası istemiyle yargılandı. Kamu ihaleleri ve şirketleri konu alan çok sayıda yazısı da Sulh Ceza hâkimlikleri kararlarıyla erişime engellendi.


Kitapları

Adım da Benimle Beraber Büyüdü- Abdüllatif Şener, Doğan Kitap, 2008

"Türkiye'de Sağlıkta Kamu Özel Ortaklığı - Şehir Hastaneleri" kitabına makale katkısı, İletişim Yayınları, 2018

- Kamu İhalelerinde Olağan İşler - Tekin Yayınevi, 2019

Ödülleri

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi "En Başarılı İktisat Muhabiri Ödülü" (1995)

- Sabah Gazetesi "Muammer Yaşar Bostancı Haber Yarışması Büyük Ödülü" (1997)

Türkiye Ziraat Odaları Birliği "Basında Tarım Ödülü" (2000)

Milliyet Gazetesi "Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Ödülü" – "Taksiyarhis'in Zehra Teyzesi" başlıklı röportaj (2001)

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti-TGC "Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü" |"Evcil'in Dönüşü" dosyası – (2005)

- European Press Prize "The Mystery of the Secret Funds" – "Yorumcu Ödülü"nde kısa liste (2015)

Halkevleri "Basın Ödülü" (2016)

Uluslararası Şeffaflık Derneği Ödülü (2016)

İstanbul Tabip Odası "Basında Sağlık Ödülü" (2016, 2018 ve 2019)

- TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi "Emre Madran Koruma Ödülü" (2017 ve 2019)

Eskişehir - Bilecik Tabip Odası "Halk Sağlığı Ödülü" (2017)

ÇGD "Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Ödülü" (2017)

ÇGD Bursa Şubesi "Meslekte Dayanışma Ödülü" (2018)

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü "Uluslararası Cesaret Ödülü - Kısa liste" (2018)

Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü – "Kamu İhalelerinde 21/b Usulü" dosyası-(2018)

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği "Önder Kadınlar Ödülü" (2019)

Rekabet Derneği "Adil Rekabete Katkı Ödülü" (2019)

- TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası "Hasan Balıkçı Onur Ödülü" (2020)

Halkevleri Dayanışma Ödülü (2020

Ankara Tabip Odası – "Şehir hastanelerinin ekonomi politiğini tüm gerçekliğiyle ortaya koyarak kamuya ve sağlık çalışanlarına etkilerini görünür kılan haberleri" nedeniyle (2021)

- TMMOB Şehir Plancıları Odası - Kent Planlama Basın Ödülü (2021)

İzmir Gazeteciler Cemiyeti "Hasan Tahsin Basın Özgürlüğü Ödülü" (2021)

SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği "Yılın Kadınları" Ödülü (2021)

Alanya Gazeteciler Cemiyeti - Ulusal Basında Yılın Gazetecisi Ödülü (2021)

 

Yazarın Diğer Yazıları

Sağlık çıkmazı ve bütçe

Vatandaşın sağlığı, 20 yılda kamu sektörüne göre iki kattan fazla büyüyen bir özel sağlık sektörüne emanet. Yani şirketlerin çıkarlarına...

Denetim açığı öldürür

Kamuda 4 bin yatak varken, özel sektörde 8 bin yenidoğan yoğun bakım yatağı var mı? Özel hastanelerdeki yenidoğan yoğun bakım üniteleri etkili denetimden geçiyor mu? SGK, anlaşmaları gözden geçiriyor mu?

Ağaç katliamı ile sponsorluk bir arada

Truva Maden'in hisseleri borsada işlem görseydi, sponsorluğun miktarını öğrenebilirdik. Çünkü ancak o zaman kendisini “halka” sorumlu hissederdi

"
"