12 Haziran 2024

Betonbük'e yüklü ceza; inşaat yasağına uymayan Sinpaş'a belediye ceza kesti

Danıştay yerel mahkemenin kararına dayanak olan bilirkişiyi ve raporu "yüzeysel" buldu

Doğaya ihanetin simgelerinden Marmaris Kızılbük'teki Simpaş otel ve devremülk inşaatıyla ilgili takibe devam… Kamu adına denetim yapan basın olmasaydı Marmaris Belediyesi zabıta ekipleri belki o baskını yapmayacak, yaz dönemi inşaat yasağına rağmen inşaat çalışmalarının harıl harıl devam ettiğini yerinde tespit edemeyecekti, inşaatı mühürlemeyecekti. Bunu zaten gündeme getirmiştim.

Öğrendiğim kadarıyla Marmaris Belediyesi, yaz dönemi inşaat yasağını ihlal ettiği gerekçesiyle firmaya oldukça yüklü miktarda ceza kesti. Sinpaş'ın Kızılbük Koyu'nda zamanla genişlettiği inşaatla ilgili önemli bir gelişmenin olacağı da konuşuluyor.

Yargı süreciyle ilgili de Danıştay'dan kritik bir karar çıktı. Bu doğa yıkımını önlemeye çalışan, konuyu adım adım takip eden Marmaris Kent Konseyi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın, Muğla Büyükşehir Belediyesinin "kanalizasyon ve su alt yapısı yoktur, sağlayamam" resmi cevabına rağmen "ÇED olumlu" kararına karşı dava açmıştı. Muğla 2. İdare Mahkemesi, Kent Konseyi'nin açtığı davayı bilirkişi raporuna dayandırarak reddetmişti. Dosya Danıştay'a gitti. Danıştay 4. Dairesi, yerel idare mahkemesinin kararına dayanak olan bilirkişi raporunu "Yüzeysel" bularak kararı bozdu.

Muğla 2. İdare Mahkemesi'nin kararına dayanak olan bilirkişi raporunda Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisi Doç.Dr. Serkan Eker, Ege Üniversitesi Biyolog Doç. Dr. Ademi Fahri Pirhan, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Yüksek Orman Mühendisi Öğr. Gör. Gürkan Demiröz, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İnşaat Yüksek Mühendisi Öğr. Gör. Mustafa Afşin Erdoğan ve Harita Kadastro Mühendisi Şükrü Mercimek imzası yer alıyor.

Danıştay 4.Dairesi, yerel idare mahkemesinin kararında etkili olan raporla ilgili "Karara esas alınabilecek nitelikte ve yeterlilikte olmayan bilirkişi raporu" ifadesini kullandı. Böylece Marmaris Kent Konseyi'nin Danıştay'a götürdüğü davayla ilgili yüksek mahkeme, yerel mahkemeye "yeni bir bilirkişi heyeti ile bilimsel, kamu yararı ve çevreyi koruyan bir rapor hazırlanmalı ve buna göre yeniden karar ver" dedi.

Hatta Danıştay, daha kritik bir karar vererek söz konusu bilirkişinin ÇED raporunu değerlendirebilecek nitelikte olmadığını söylemiş. Bu durumda ÇED Raporu'nun da yeniden bilimsel değerlendirmeye tabii tutulması gerekmez mi?

Mahkemelere bilirkişi raporları sunan heyetler de tartışılmaya açılmış olmadı mı, özellikle de çevre davalarında… Yargının yargıyı denetlemesi bu yüzden çok kritik. Ama asıl önemli olan çevreye sahip çıkan kararlı sivil toplumun varlığı…

TIKLAYIN: Marmaris Kızılbük'teki beton yığını için sürpriz açıklama: Erdoğan incelenmeye alınmasını istedi!

TIKLAYIN: Şinpaş'ın Marmaris Kızılbük'teki tartışmalı otel projesine "ÇED" onayı

TIKLAYIN: Sinpaş Kızılbük, inşaat yasağından muaf mı?

TIKLAYIN: T24'ün ısrarla takip ettiği Sinpaş Kızılbük'teki inşaat durduruldu

 

Candan Yıldız kimdir?

Candan Yıldız, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu.

Gazeteciliğe HBB'de On'da On Haber program editörlüğü ile başladı.

Kanal D, TV 8, Birgün Gazetesi, CNNTürk, İMC TV, Halk TV'de muhabirlik, editörlük, ana haber editörlüğü ve haber program koordinatörlüğü yaptı.

Haber kanallarında çeşitli program formatları yarattı. Radyo ve Gazetecilik Ödülleri En İyi Program Ödülü/(1997), Çağdaş Gazeteciler Derneği En İyi Haber Program Ödülü/ (2002) ödülünü aldı.

Avustralya'da SBS Türkçe Radyo Haberler servisine haber yaptı.

"Öteki Sesler" isimli belgesel yaptı. "Dicle'nin Göz Yaşları" ile "Şiddete Karşı Anlatılar-Ayakta Kalma ve Dayanışma Deneyimleri" ortak çalışmalarda yazarlık yaptı.

T24'le birlikte internet gazeteciliğine adım attı.

 

 

Yazarın Diğer Yazıları

"Etki ajanlığı" düzenlemesi gerçekten rafa kalktı mı; Gürcistan deneyimi bize neler söylüyor?

15 Temmuz'dan bu yana sivil toplumun yerle yeksan edildiği Türkiye'de eğer "etki ajanlığ" yasası söz verilmesine rağmen yasalaşırsa bir Alman vakfının Türkiye'ye, topluma dair bir raporu ceza konusu olabilir. Söz konusu raporu yapan gazeteci ya da medya kuruluşu da "etki ajanlığı" propagandasıyla yaftalanabilir ya da ceza alabilir

Sinan Ateş cinayeti davasında MHP nasıl temsil edilecek?

MHP sıradan bir parti değil, devlet içinde varlığı daim olan, Türkçülük ideolojisinin taşıyıcısı bir parti. Yani AKP’nin sırtından kolayca atabileceği bir “yük” değil…

Erdoğan-Özel görüşmesi günü Bahçeli kontrollü muhalefet sinyali mi verdi?

MHP lideri Erdoğan’ın Ayşe Ateş’le görüşmesinin içeriğinin açıklaması gerektiğini ima etti