29 Mayıs 2024

Sinpaş Kızılbük, inşaat yasağından muaf mı?

Yaz aylarındaki inşaat yasağına rağmen Marmaris-Kızılbük'teki inşaatın devam ettiği görüntülendi

Kızılbük, Betonbük olmasın demiştik… Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın incelenmesini istediği, doğa talanının simgesi, Muğla/Marmaris Kızılbük Koyu'ndaki Sinpaş'ın devre mülk konut ve otel inşaatı, yaz dönemi inşaat yasağına rağmen devam ediyor.

Oysa Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 10.03.2005 tarihli genelgesine göre 15 Mayıs-15 Ekim ayları arasında inşaat faaliyetlerine yasak getirildi. Söz konusu genelgeye göre "turistik yörelerde yürütülen inşaatlarda gürültü, çirkin görünüm, çevreyi kirletme gibi olumsuz etkisi olan türdeki ağır nakliyat, hafriyat ve harçlı inşaat faaliyetleri için inşaat yasağı" uygulanıyor.

Bu genelgeye rağmen çevreciler 21 Mayıs'ta Sinpaş'ın dev inşaatının devam ettiğini görüntülediler.

21 Mayıs'ta çekilen görüntüler gece çekilmiş. Görüntülerde iş makinelerinin, kamyonların çalıştığı net olarak görülüyor. İnşaatın, bakanlığın yasağına nasıl takılmadığı hukuken asla anlaşılır değil ama Türkiye'de sermayenin gücüne bakıldığında anlaşılır! Bakanlığın turistik bölgelerde yaz aylarındaki inşaat yasağının takibi ve uygulamasında valilikleri görevlendirdiğini belirtmek isterim. Muğla Valiliği nedense görmüyor, duymuyor. Marmaris Kent Konseyi ve siyasi partilerin de bileşeni olduğu Ekolojik Mücadele Komitesi üyeleri olmasa kimsenin ruhu duymayacak. Zaten duyulsaydı, 1988 yılında 46.bin metrekare olan inşaat alanı yeni ruhsatlarla birlikte 205 bin metrekare büyüklüğe ulaşmazdı, kat sayısı da 7'den 10'a çıkmazdı.

Çevrecilerin iddiasına göre 1994'te yapımına başlanan ve uzun yıllar inşaat halinde kalan otelin kat sayısı deprem güçlendirme ruhsatı alınmadan 3 kat daha artırılmış.

Yine milli parkın hemen yanında bulunan dev inşaatın milli park alanına taştığı da görülüyor. İnşaat sahasını gün be gün takip eden, bilen çevreciler Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne sundukları şikâyet dilekçesinde şu tespitleri yaptı:

1-Sinpaş GYO'nun kamu malı olan milli park alanına 10 metre genişliğinde yollar açtı.

2- Milli parkta bazı bölgelerin zemini 10 metre aşağıya indirildi.

3- Bazı alanları hafriyatla doldurup kendi ticari amacına göre işgal etti.

4- Dağ etekleri tıraşlanarak tahrip edildi.

5- Kendi tapulu parselinde olsa da milli park alanında dinamit kullandı.

6- Kanunsuz olarak açtığı yolları ışıklandırma yapmak için duvar örüyorlar.

7- Tüm itirazlara rağmen milli parklara ait ve şirketin parsellerine 700 metre uzaklıktaki kapıyı milli parklar ilçe müdürlüğünün bilgisiyle kanunsuzca halka kapalı tuttular.

8- Tepeleri iş makineleri ile aşağıya indirme hazırlığındalar, iş makineleri milli park içinde tutularak talana devam ediyor.

Yaz aylarındaki inşaat yasağının ihlaliyle ilgili Marmaris Kent Konseyi ile Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi, suç duyurusunda da bulundu. Dilekçede "İnşaat yasağı başlamış olduğu halde, şantiye alanında gerek çatıda gerek katlarda, kıyıda ve her yerde işçiler yasağa aldırmadan çalışmaya devam etmekle birlikte; milli park alanları da otomobil ve inşaat makinelerinin işgali altındadır. İnşaatın arkasındaki tepeler yıkılmış, yol doldurulup genişletilmiş ve bir tarafına tamamen duvar örülmüştür. Kıyı kenarı, Muğla İdare Mahkemesi'nin 26/03/2024 tarihli bilirkişi keşif günü sonrası, tespit edilenden daha da fazlasıyla tahrip ve talan edilmiştir" denildi.

Görüntülerle yasağın ihlal edildiğini belgeleyen çevreciler bakalım kamu idarelerini harekete geçirebilecek mi? Yoksa George Orwell'ın Hayvanlar Çiftliği'ndeki gibi bazıları imtiyazlı olmaya devam mı edecek?

Candan Yıldız kimdir?

Candan Yıldız, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu.

Gazeteciliğe HBB'de On'da On Haber program editörlüğü ile başladı.

Kanal D, TV 8, Birgün Gazetesi, CNNTürk, İMC TV, Halk TV'de muhabirlik, editörlük, ana haber editörlüğü ve haber program koordinatörlüğü yaptı.

Haber kanallarında çeşitli program formatları yarattı. Radyo ve Gazetecilik Ödülleri En İyi Program Ödülü/(1997), Çağdaş Gazeteciler Derneği En İyi Haber Program Ödülü/ (2002) ödülünü aldı.

Avustralya'da SBS Türkçe Radyo Haberler servisine haber yaptı.

"Öteki Sesler" isimli belgesel yaptı. "Dicle'nin Göz Yaşları" ile "Şiddete Karşı Anlatılar-Ayakta Kalma ve Dayanışma Deneyimleri" ortak çalışmalarda yazarlık yaptı.

T24'le birlikte internet gazeteciliğine adım attı.

Yazarın Diğer Yazıları

Özel ama kamucu bir okul modeli: İşçi çocukları da okuyabilsin diye…

“Başka bir okul olabilir”e inananlar İzmir Bornova’da bir araya geldi, ortaya umut olan bir model çıktı

Bursa’da kadın öğretmenin kapısını kırdırtan müdür bir dönem İHH temsilciliği yapmış!

Celalettin Ökten İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Ergin Kaya Kırbıyık, idari tedbir olarak görevden alındı. Okulun web sayfasındaki bilgilere göre hafızlık eğitimi güçlü olan bir öğretmen… Bir dönemde Bursa Kestel’de İnsani Yardım Vakfı (İHH)’nın yöneticiliğini yapmış

Sınıflarda çöp, bulunamayan temizlik personeli: Devlet okullarında "temizlikten tasarruf" manzaraları

Ucuz ve güvencesiz işçi arayan devlet okulların temizlik yükünü müdürler, öğretmenler, veliler ve öğrencilere yüklemiş durumda

"
"