26 Ekim 2024

Gürsel Tekin’nin Rojin Kabaiş raporundan çarpıcı iddia: Ciğerlerinde su yoktu, midesi yemek doluydu…

Baba Nizamettin Kabaiş: Kızımın otopsisine katılan bir doktor “6 gün suda kalmışsa kalmıştır, 18 gün olsaydı bütün bedeni dağılırdı” dedi

Devlet Bahçeli’nin başlattığı sürecin karmakarışıklığı içinde gölgede kalmasın, gündemden düşmesin.

Rojin Kabaiş, intihar mı etti yoksa öldürüldü mü?  

Van Yüzüncü Yıl Çocuk Gelişimi Bölümü birinci sınıf öğrencisi Rojin’in cansız bedeni kaybolduktan 18 gün sonra Van Gölü kıyısında bulundu.

Cenazenin bulunduğu yer Rojin’in cep telefonu, kulaklık, su şişesi ve kekinin bulunduğu yerden 24 kilometre uzaklıktaydı.

Baba Nizamettin Kabaiş’le konuştum. Ailenin soruları meşru ve soruşturmanın titizlikle yürütülüp yürütülmediğinin turnusol kâğıdı olacak içerikte.

- Yurt yönetimi Rojin’in gece gelmediğini neden aileye ve karakola geç haber verdi? Kaybolma olaylarında dakikaların bile önemli olduğunu düşünürsek soruşturmada yurt yönetiminin ihmali araştırılıyor mu?

- Rojin’in cenazesi cep telefonu, kulaklık, su şişesi ve kekin bulunduğu noktadan 24 kilometre uzaklıkta bulundu. 18 gün boyunca dalgıçlar, helikopterler aynı bölgede arama yaptı. Bir insan bedeninin o kadar sürüklenmesi mümkün mü, daha yakın bir mesafedeki kıyıya vurması daha olası değil mi?

- Rojin’in cansız bedeninin bulunduğu yöne sürüklenmesi mümkün mü? Zira aile suyun akıntı yönünün ters olduğunu söylüyor. Bedenin o yöne sürüklenmesinin izahı nedir?

- Rojin’in telefonunun bulunduğu yerden 30 metre uzaklıkta bir yükseltide ailenin gördüğü içki şişeleri delil olarak toplandı mı? Rojin’in babası Nizamettin Kabaiş “Keşke şişeleri toplasaydım. Çekirdek kabukları ve patates cipsi ambalajları yeni gibiydi. Çamura vs. bulanmamıştı” bilgisinden yola çıkarsak içki şişelerinin ertesi gün yerinde olmamasının nedeni ne? Polis mi delil olarak topladı yoksa başkaları mı aldı?

- Baba Kabaiş kızının telefonunun bulunduğu yerden 250 metre uzaklıkta bulunan göl kıyısında (Van Gölü) kızının başörtüsünün bulunduğunu söyledi. Babanın başörtüsünün kuru olduğunu ifadesinden yola çıkarsak soruşturmada bu bilgi nasıl açıklanıyor.

Diyarbakır Hazrolu olan Rojin Kabaiş’in ölümüyle bir kez daha gündeme gelen ihmallere, güvenlik zaaflarına, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin yönetim yapısına, ilişkilerine, alınan ihalelere ve kadrolaşmaya ilişkin dikkat çeken bilgilerin yer aldığı bir rapor hazırlandı.

Raporu hazırlayan isim Gürsel Tekin

Tekin’in hazırladığı rapora göre 32 bin öğrencinin öğrenim gördüğü Van Yüzüncü Yıl Üniversite kampüsünün kuzey sınırı ile Bardaklı Köyü arasındaki sınır, önlem ve güvenlik amacıyla kapatıldı ama sonrasında kapatılan bölüm Rektör Hamdullah Şevli’nin talimatıyla açıldı.

“Rojin’in kaybolduğu kampüs giriş çıkışını tekrar açtırmıştır. Bahsi geçen alanda herhangi bir güvenlik kulübesi veya görevli güvenlik personeli konulmamış, halihazırda açık ve ilgili bölgenin güvenlik kameraları çalışmamaktadır. Ayrıca bu telli sınırın açılmasını isteyen muhtar Tevfik Uçar kampüs içindeki birçok yapı işleri ihalesini almasıyla ve Rektör Hamdullah Şevli’yle olan sıkı dostluğuyla Van kamuoyunda dikkat çeken bir isim olarak bilinmektedir.”

Resimdeki derme çatma yapılmış geçiş yeri öğrenci yurtları – kampüs-kampüs sınırlarına komşu Bardakçı Köyü sınırlarında tel örgüler kaldırılarak Van YYÜ Rektörlüğü tarafından açılmıştır. Mevcut alan hala açık , kamera veya güvenlik görevlisi olmamakla birlikte ve herhangi bir güvenlik önlemi hala alınmamıştır

Rapora göre, ki yerel basına da yansıdı bu konu, on yıldır görev yapan üniversitenin güvenlik müdürünün yerine rektör yardımcısının makam şoförü, güvenlik müdürü olarak atandı!

“Rektör Yardımcısı Murat Kayrı’nın makam şoförü Dilaver S. ilgili birim başına getirilmiş ve konu Van basınında skandal olarak yer bulmuştu.”

Gürsel Tekin’in hazırladığı raporda Rojin’in otopsi işlemiyle ilgili de şu bilgiler yer aldı:

“Henüz resmi otopsi raporu bildirilmeyen Rojin Kabaiş’in darp ve cebir izi olmadığına dair bilgiler ilgiyi dağıtmak için sızdırıldı ve aileye henüz bilgi verilmedi .Van YYÜ Rektörü otopsi gecesi sabah 4.00 e kadar otopsiyi hastanede beklemiştir .Otopside her ne kadar darp olmadığı şeklinde ön bilgi olarak paylaşılmışsa da Rojin’in akciğerlerinde su olmadığı, midesinin yemek dolu olduğu, kanında anestezik madde olduğu konuşulmaktadır.”

Raporu dikkate aldığımızda şu soruyu soralım…

Eğer Rojin kaybolduğu gün intihar ettiyse 18 günün sonunda midesinin boş olması gerekmez miydi? Rektör raporda iddia edildiği gibi neden sabah 4.00’e kadar hastanede bekledi?

Rojin’in otopsisiyle ilgili boynunda kırık olduğu iddiası da var.

Baba Nizamettin Kabaiş’le konuştuğumda önemli bir bilgiyi de paylaştı. Kulağının her an telefonda olduğunu, günlerinin böyle geçtiğini belirten baba kızının otopsisine giren bir hekimin kendisine “Otopsi 6 saat sürdü. Abi kızınız suda kalmışsa 5 ya da 6 gün kalmıştır. Söylendiği gibi 18 gün suda kalsaydı bütün bedeni dağılırdı” dediğini aktardı.

Raporda Van YYÜ. Rektörü Hamdullah Şevli’nin yakınındaki isimlerin geldiği görevler de yer alıyor ama o da başka yazının konusu olsun.

Söz rektörden açılmışken, Prof. Hamdullah Şevli, özel üniversite olan İstanbul Ticaret Üniversitesi’nden Van YYÜ’ye 2019 yılında rektör olarak atandı. Üstelik iki kez… AKP Genel Merkez’de Fatma Betül Sayan’nın sosyal politikalar başkanı olduğu dönemde başkan yardımcısı kadrosunda görev yaptı. 2015 seçimlerinde AKP’nin Van adaylarından biriydi. 2018 seçimlerinde de yine Van’dan aday adayı oldu.

CANDAN YILDIZ YAZDI - Dört gündür kayıp olan Rojin Kabaiş'in babası konuştu: Kızımın yurda gelmediğini geç haber verdiler, şikâyetçiyim

Candan Yıldız kimdir?

Candan Yıldız, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu.

Gazeteciliğe HBB'de On'da On Haber program editörlüğü ile başladı.

Kanal D, TV 8, Birgün Gazetesi, CNNTürk, İMC TV, Halk TV'de muhabirlik, editörlük, ana haber editörlüğü ve haber program koordinatörlüğü yaptı.

Haber kanallarında çeşitli program formatları yarattı. Radyo ve Gazetecilik Ödülleri En İyi Program Ödülü/(1997), Çağdaş Gazeteciler Derneği En İyi Haber Program Ödülü/ (2002) ödülünü aldı.

Avustralya'da SBS Türkçe Radyo Haberler servisine haber yaptı.

"Öteki Sesler" isimli belgesel yaptı. "Dicle'nin Göz Yaşları" ile "Şiddete Karşı Anlatılar-Ayakta Kalma ve Dayanışma Deneyimleri" ortak çalışmalarda yazarlık yaptı.

T24'le birlikte internet gazeteciliğine adım attı.

Yazarın Diğer Yazıları

Bahçeli'nin Öcalan'a TBMM davetine DEM'den ilk değerlendirme Sırrı Sakık'tan geldi: Hiç şaşırmadım, daha önemli gelişmeler olabilme ihtimali yüksek

Bahçeli’nin, Çözüm Süreci’ndeki yöntemi de aşarak Öcalan’ın aracısız, dolaysız, doğrudan Kandil’e seslenmesi çağrısında bulunması önemli. Bu da yeni bir aşama ve Çözüm Süreci’nden farklı bir yöntem

Demirtaş mesajlarını neden CHP üzerinden verdi?

“Demirtaş gibi bir aktörün adı kalın kalın çizilmelidir” diyen Özgür Özel’in bu cümlesi, olası yeni sürecin aktif aktörlerinden biri yine Demirtaş olacaksa bu CHP üzerinden mi olacak sorusuna neden olacak vurguda değil mi?

DEM Parti: Bahçeli başını koyuyorsa biz barış için bedenimizi koymaya hazırız; CHP olmadan bu iş olmaz!

“Kürtlerle hasım değil hısım olma zamanı, MHP konusunda kırmızı çizgimiz yok, güvensizliği onarıcı somut adımlara ihtiyaç var”

"
"