30 Eylül 2024

Dört gündür kayıp olan Rojin Kabaiş'in babası konuştu: Kızımın yurda gelmediğini geç haber verdiler, şikâyetçiyim

Rojin’in babası Nizamettin Kabaiş: Van Yüzüncü Yıl Yurdu, kızımın yurda dönmediğini bize ve emniyete geç haber verdi

Kayıp çocuklar, kayıp genç kızlar…

Diyarbakır-Tavşantepe köyünde öldürülen 8 yaşındaki Narin Güran’ın aranma aşamasını hatırlayacaksınız…

“Allah nasip ederse kısa bir zamanda Narin'imize ulaşacağız" diyen İl Jandarma Komutanı’nın dediğinin tam aksi oldu. Yalan yanlış ifadeler, yanlış yönlendirmelerle zaman kaybedildi. Tam 19 gün…

Narin Güran’ın cansız bedeni bulundu.

19 gün uzun bir süre… Ve bu tür olaylarda zamanın, gerçeğin ortaya çıkması aleyhine nasıl işlediğini gördük.

Çünkü zaman ne kadar uzarsa olası delillere ulaşmak zorlaşıyor, delillerin niteliği zayıflıyor.

Narin’in kaybolduğu gün öldürüldüğü adli tıp raporuyla kesinleşti. 19 gün cansız bedeni suda bekletilen Narin’i kim ya da kimlerin öldürdüğü bir türlü bulanamıyor. Çünkü bulguların önemli bir kısmı kaybolmuş.

Zamana karşı yarışılması gereken bir olay da Van’da meydana geldi.

Rojin Kabaiş, Diyarbakır Hazrolu…

Rojin Kabaiş

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü’nü bu yıl kazandı.

Kaydını yaptırdığı üniversitenin yurdunda kalmak için 25 Eylül’de Van’a geldi. Yurda yerleşti.

Ancak 21 yaşındaki Rojin Kabaiş üniversite eğitimi için geldiği ilde üçüncü gün kayboldu.

27 Eylül akşamı saat 18.30 civarı son olarak annesiyle konuştu. Annesi kızını aradı. Rojin Kabaiş annesine üniversite kampüsü içindeki markete gideceğini söyledi.

Babası Nizamettin Kabaiş

Sonrasını kızını aramak için ailesiyle birlikte Van’a gelen, telefonda konuştuğum baba Nizamettin Kabaiş’ten dinleyelim.

“Annesi aramış, annesine marketten kahve alacağını söylemiş. Ama o gece gelmemiş yurda… Yurt bize ertesi gün saat 11:45’te haber verdi. ‘Kızınız yurda gelmemiş, haberini var mı, bir akrabanızda kalmış olabilir mi’ diye… Ben de neden geç haber verdiniz dedim. Yurt yönetiminden şikâyetçi oldum. Emniyete de geç haber vermişler.”

Baba Kabaiş’in altını çizdiği nokta önemli… Zira yurdun yönergesine göre “Yurt İşletmesinde 24 saat hizmet esastır. Bu nedenle yeteri kadar nöbetçi memur bulundurulur.”


Baba Nizamettin Kabaiş'in kızı Rojin Kabaiş'i KYK yurduna yerleştirdiği günden görüntüler

Saat 18.00 civarında yurttan çıkıp markete gittiğini söyleyen Rojin Kabaiş’in gece yurda dönmediği fark edilmedi mi? Fark edildiyse neden 10-11 saat sonra haber verildi?

Bütün bu gecikmeler, zamanın aleyhe işlemesine hizmet etmiyor mu?

Rojin Kabaiş’ten haber alınamadığı bilgisi hafta sonuna denk geldiği için soruşturma dosyasına nöbetçi savcı bakıyor.

Kamera kayıtlarına göre Rojin Kabaiş, üniversite kampüsü içinde kalan Van Gölü sahiline giderken görülüyor. Ama gidiş var dönüş yok. Dönüşe ilişkin bir kayıt yok.

Rojin Kabaiş'e ait telefon, kulaklık, pet şise ve kek

Baba Nizamettin Kabaiş, kızına ait telefon, kulaklık, plastik su şişesi ve bir adet kekin öğrenciler tarafından bulunduğunu söyledi.

“Markete gitmemiş anlaşılan, belki dönüşte alacaktı kahveyi… Oda arkadaşı müdürlerle konuşmuş. Rojin’in ‘Sahile gidelim, çakıl taşı toplayalım’ dediğini söylemiş. Ancak yorgun olduğu için arkadaşı Rojin’le gitmemiş. Kızım 19.05 gibi üniversite bahçesinde geziyormuş. Ayağında terlik, üzerinde eşofman varmış. Gittiği göl kenarının etrafı tellerle çevrili ama bir noktada tellerle, tellerin dışındaki alan arası açık. Çünkü yaz aylarında su çekildiği için oradan giriş çıkış yapılması mümkün. Zaten kızımın eşyaları da oraya yakın bir yerde bulunuyor.”

Babanın tariflediği noktanın ilerisinde bir köy varmış… Ama kimseyi zan altında bırakmak istemediğim için köyün adını şimdilik yazmayacağım.

Rojin'in yerleştiği KYK Yurdu

Baro Başkanı: Oda arkadaşlarının bile ifadesine başvurulmamış, telefon incelemesi bile daha yapılmamış

Ancak Van Barosu Başkanı Sinan Özaraz’ın dikkati çektiği şu nokta önemli.

“Etkili bir arama yok. Nöbetçi savcılık baktı dosyaya şu ana kadar. Pazartesi belli oldu asıl savcı. Başsavcılıkla görüşecektik ama ani bir işi çıktığı için görüşmemiz Salı gününe kaldı. Aramalar olay yeri ile sınırlı kalmamalı. Rojin gölün üniversite kampüsünün içinde kalan bölümü ile köyün çakıştığı noktada kaybolmuş. Şu ana kadar oda arkadaşlarının bile ifadesine başvurulmamış. Temel sıkıntı şu. Narin olayında da gördük. Bu tür olaylarda zamanla yarışıyorsunuz. Bu nedenle etkili arama noktasında eksiklik gördük. Telefon incelemesi bile daha yapılmamış.”

Rojin Kabaiş’in ailesi her gün kızının kaybolduğu bölgeye gidiyor. Baba Kabaiş, gölde aramaların akşam saatlerine kadar sürdüğünü söyledi.

Kimseyle husumetlerinin olmadığını ifade eden baba Kabaiş’e kızının sevgilisinin olup olmadığını, Diyarbakır’da herhangi biri tarafından rahatsız edilip edilmediğini de sordum.

Öyle bir durumun söz konusu olmadığını ifade etti.

Üniversiteyi bu yıl kazanan Rojin Kabaiş’ten 27 Eylül Cuma akşamından bu yana haber alınamıyor.

Zaman hızla ilerliyor.

Van Barosu Başkanı’nın ifade ettiği gibi etkili, seri ve geniş arama söz konusu olmadığında zaman Rojin Kabaiş’in aleyhine işliyor.

Rojin Kabaiş'i arama çalışmaları Van Gölü sahilinde sürüyor

 

Candan Yıldız kimdir?

Candan Yıldız, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu.

Gazeteciliğe HBB'de On'da On Haber program editörlüğü ile başladı.

Kanal D, TV 8, Birgün Gazetesi, CNNTürk, İMC TV, Halk TV'de muhabirlik, editörlük, ana haber editörlüğü ve haber program koordinatörlüğü yaptı.

Haber kanallarında çeşitli program formatları yarattı. Radyo ve Gazetecilik Ödülleri En İyi Program Ödülü/(1997), Çağdaş Gazeteciler Derneği En İyi Haber Program Ödülü/ (2002) ödülünü aldı.

Avustralya'da SBS Türkçe Radyo Haberler servisine haber yaptı.

"Öteki Sesler" isimli belgesel yaptı. "Dicle'nin Göz Yaşları" ile "Şiddete Karşı Anlatılar-Ayakta Kalma ve Dayanışma Deneyimleri" ortak çalışmalarda yazarlık yaptı.

T24'le birlikte internet gazeteciliğine adım attı.

Yazarın Diğer Yazıları

Kemal Kılıçdaroğlu: Sinan Ateş, Ülkü Ocakları’nı kriminal işlerden uzak tutmak için çaba harcayan biriydi, buna tahammül edemeyenler cinayeti gerçekleştirdi

“Erdoğan için Sinan Ateş cinayetinin siyasi faillerini ortaya çıkarmanın siyasi bedelleri var; ortaklık bozulmaz.”

Özel ama kamucu bir okul modeli: İşçi çocukları da okuyabilsin diye…

“Başka bir okul olabilir”e inananlar İzmir Bornova’da bir araya geldi, ortaya umut olan bir model çıktı

"
"