21 Ekim 2024

Demirtaş mesajlarını neden CHP üzerinden verdi?

“Demirtaş gibi bir aktörün adı kalın kalın çizilmelidir” diyen Özgür Özel’in bu cümlesi, olası yeni sürecin aktif aktörlerinden biri yine Demirtaş olacaksa bu CHP üzerinden mi olacak sorusuna neden olacak vurguda değil mi?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş

Kafalar karışık… MHP lideri Bahçeli’nin DEM’e uzattığı elin nereye evrileceği, somut adımların atılıp atılmayacağı konusunda sadece tahminler var.

En somut adım her halde, Bahçeli’nin Öcalan’a yaptığı çağrının bir çıktısı olarak Öcalan’ın yeğeni DEM milletvekili Ömer Öcalan’ın İmralı’ya gidişine izin verilmesi olacak. Zira Öcalan’dan 44 aydır ne ailesi ne de avukatları haber alabiliyor.

Çözüm Süreci’nin bir benzerinin olmayacağı herkesin kabulü… TBMM’ye daha fazla rol biçileceğini söylemek aşırı bir yorum olmaz. Ancak Kürtlerle nasıl barışılacağı konusunda farklı siyasal repertuarlar olduğu anlaşılıyor.

Kimi DEM’i vesayetten kurtarmaktan söz ediyor, kimi ise siyasetin güçlenmesi gerektiğini söylüyor. Bu farklılıklar işaret ediyor ki olası yeni süreçte farklı ajandalar olabilir!

Erdoğan’ın danışmanı Mehmet Uçum’un içinde tehdit ve üstten bakış içeren dilini hatırlayalım:  

“Eğer DEM kendisine sunulan terör vesayetinden kurtulma imkanını değerlendirmezse veya bu imkanı kötüye kullanırsa o zaman hukuk yoluyla tasfiye edilir.”

Çözüm Süreci döneminin önemli aktörlerden biri olan, olası yeni bir süreçte yine önemli aktör olması beklenen Efkan Ala’nın dili ise daha dikkatli…

“Yani biz başkalarını sürekli tanımlamayalım ama her parti de Türkiye'de işler daha iyiye gitsin istiyor ise işlerin daha iyiye gitmesini sağlayacak inisiyatifleri almalı. Siyasi zemini tahkim edelim.”

Peki siyaseti ne tahkim edecek, hangi aktörler daha öne çıkacak, kimler konuşacak, kamuoyuna kimler seslenecek?

Bunlar önemli ayrıntılar ve olası sürecin de sensörleri…

Görüşmeye ilişkin edindiğim ayrıntılara gelince…

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bugün yüz yüze görüştü. Demirtaş ve Mızraklı ile Özel ve Tanrıkulu ayrı ayrı, baş başa avukatlar için ayrılmış bölümde görüşmüşler.

Masada su ve çayın yanı sıra Demirtaş ve Mızraklı, ev sahibi özeniyle cezaevi kantininden aldıkları kurabiye ve bisküvileri ikram etmiş.

Demirtaş, takım elbise ile gelmiş görüşmeye.

Bir buçuk yıl önce aktif siyaseti bıraktığını söyleyen Selahattin Demirtaş’ın, somut bir şeyler olmasa da bir şeyler oluyor dediğimiz bu sürece ilişkin ‘Kadınların Çığlığını Duyuyoruz’ çıkışı önemli.

Demirtaş kadına yönelik şiddet gibi kapsayıcı ve bir araya getirici bir başlıkla toplumsal barış çağrısı yaptı.

Kadına şiddetle, militarizm, savaş, erkekliğin kışkırtılması gibi konular arasında doğrudan bir bağ olduğunu yıllarca Kürt siyaseti söylüyor zaten.

“Toplumsal barışı inşa etmek istiyorsak gelin önce buradan başlayalım. Çünkü özgürlük ve demokrasi herkes için hayata geçmeden barış da sağlanamaz” diyen Demirtaş bu çıkışı DEM'le de uyumlu.

Zira aralarında benim de olduğum bir grup gazeteciyle bir araya gelen DEM Eş Başkanlarından Tuncer Bakırhan da yol temizliğine ilişkin somut adımlar bağlamında söyle demişti.

“Sadece Kürtlerin değil Türkiye toplumunun, 85 milyonun lehine olan her şeyde biz gayet de muhatabız. Buradayız. Bu somut adımlar Kürt sorunu ile başlamaz da ekolojik kırımla ilgili bir mesele ile başlar. Emeklilerle ilgili bir mesele ile gelir.”

Ancak görüşmeye konu hakkında özel çalışarak giden Özgür Özel’in Demirtaş’ı öne çıkaran cümlelerinin altını çizelim.

“Tüm aktörler kıymetlidir ama Demirtaş gibi bir aktörün adı kalın kalın çizilmelidir ve ihtiyaç olduğunda yüz yüze görüşmeler devam edecek.”

Özel’in cümlesi olası yeni sürecin aktif aktörlerinden biri yine Demirtaş olacaksa bu CHP üzerinden mi olacak sorusuna neden olacak vurguda değil mi?

Bence hak ediyor böylesi bir soruyu…

Demirtaş gibi sağ seçmene de ulaşabilen bir siyasetçinin ziyaret edildiği zaman dilimini dikkate aldığımızda bu ziyaretin stratejik olduğu açık.

Zaten DEM de olası yeni süreç için “CHP olmazsa olmaz” demişti.

Benim değerlendirmelerim ve kimi konuşmalarımdan çıkardığım sonuç şu:

Demirtaş’ın evi belli: DEM… Bu ziyaret CHP’nin rolünün altını çizen bir ziyaret aslında. 2017’den beri devam eden taban ittifakı siyasetine de uygun…

Aynı zaman da Demirtaş’ın sözlerinin Türkiye’nin birinci partisi üzerinden dolaşıma girmesi daha da duyulmasını mümkün kılan bir şey.

Özel’in altı gün sürecek bölge ziyaretleri öncesi Demirtaş’la görüşmesi CHP’nin de sözünün duyulmasını sağlayacak.

Bir şeyler oluyorsa, ki oluyor, CHP ve DEM arasında da ilişki trafiğinin güçleneceği anlaşılıyor.

Candan Yıldız kimdir?

Candan Yıldız, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu.

Gazeteciliğe HBB'de On'da On Haber program editörlüğü ile başladı.

Kanal D, TV 8, Birgün Gazetesi, CNNTürk, İMC TV, Halk TV'de muhabirlik, editörlük, ana haber editörlüğü ve haber program koordinatörlüğü yaptı.

Haber kanallarında çeşitli program formatları yarattı. Radyo ve Gazetecilik Ödülleri En İyi Program Ödülü/(1997), Çağdaş Gazeteciler Derneği En İyi Haber Program Ödülü/ (2002) ödülünü aldı.

Avustralya'da SBS Türkçe Radyo Haberler servisine haber yaptı.

"Öteki Sesler" isimli belgesel yaptı. "Dicle'nin Göz Yaşları" ile "Şiddete Karşı Anlatılar-Ayakta Kalma ve Dayanışma Deneyimleri" ortak çalışmalarda yazarlık yaptı.

T24'le birlikte internet gazeteciliğine adım attı.

Yazarın Diğer Yazıları

DEM Parti: Bahçeli başını koyuyorsa biz barış için bedenimizi koymaya hazırız; CHP olmadan bu iş olmaz!

“Kürtlerle hasım değil hısım olma zamanı, MHP konusunda kırmızı çizgimiz yok, güvensizliği onarıcı somut adımlara ihtiyaç var”

Basın Kampı’nın hatırlattıkları: Yeni nesil mafyayı araştırmak için sahaya inmenin tam zamanı!

Bu yıl kampta yerel medya ve yerel yönetimler arasındaki ilişki çok daha açık, samimi bir içerikle konuşuldu. Yerelin patronu belediye başkanı alışkanlığının sonuçları ortada. Karşısındaki yerel medyanın çoğunda ‘simit sat onurlu yaşa’ romantizminin işlemediği de… O zaman ne olacak?

Öcalan’dan mektup getiren akademisyen Özcan: Devlet Öcalan’la görüşse de bu akılla sonuç çıkmaz; biri Japonca diğeri İspanyolca konuşuyor

Ufukta yeni anayasa meselesi var… Acaba AKP, Erdoğan’ı yeniden aday yapacak ya da 50+1’i aşağıya çekecek yeni anayasada DEM’i yanına mı çekmek istiyor?

"
"