15 Mayıs 2019

Seçimin kazananı: BELLA!

“Söz Veriyorum” protokolüne imza atan tüm başkanlar; kısırlaştırma, barınma ve rehabitasyon gibi faaliyetlerde HAYTAP ile işbirliğinde çalışacağını beyan etti

Kıyasıya rekabetle geçen 31 Mart seçimleri geride kaldı. Başkanlar koltuklarına oturdu, projeler başladı. Ancak seçimin bir kazananı daha vardı o da Jack Russell Terrier cinsi Bella!

O, seçim boyunca Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) İzmir Şubesi’nin yürüttüğü “Söz Veriyorum” protokolünün simgesi oldu. Başta İzmir, Ankara, İstanbul ve Bursa’da olmak üzere pek çok ilçede başkan adaylarıyla masaya oturdu, can dostları adına talep ettiği her sözü de aldı. Bir günde 300 kilometre yol giden ve çıtı çıkmayan Bella, şimdi o sözlerin yerine getirmesini bekliyor.  

Patilerin sözcüsü Bella, sahibi Banu Özdemir, HAYTAP İzmir İl Başkanı Esin Önder, Eğitim Sorumlusu Meral Örüç ve avukat Senem Demirel Acar, bir araya geldik, İzmir’den başlayan ve yürütülen kampanyayı konuştuk…

Aslında Bella’nın siyasete girişi referanduma uzanıyor. Sahibi CHP’li Banu Özdemir ile bir koltukta oturan Bella, oylamaya hayır mesajı veriyor. Bu video milyonlar tarafından izleniyor. Ardından Özdemir ve Bella, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘Adalet Yürüyüşü ’ne de destek veriyor. Hatta Özdemir, yürüyüşün güncesini kitap haline getiriyor, o kitabın satışından elde edilen geliri ise Hayvan Hakları Federasyonu’na bağışlıyor. HAYTAP ile tanışmaları da bu vesile ile oluyor.

“Yaşam hakkının siyasi kimliği yoktur” diyen Özdemir ve HAYTAP üyeleri, seçim döneminde Bella’yı başkan adaylarıyla imzalanan “Söz Veriyorum” protokolünün simgesi haline getiriyor. 

İlk protokolü İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile imzaladıklarını belirten Özdemir, “Ardından İzmir’de 27 ilçe başkan adaylarıyla protokol imzaladık. İçlerinde AK Parti, MHP ve İYİ Parti adayları da vardı.  Bella İzmir’de o kadar ses getirdi ki ‘Yaşam Hakkı’ protokolü farklı projelerin de geliştirilmesine neden oldu. Örneğin Çeşme’de rehabilitasyon projesi gündeme gelirken Aliağa’daki adayımız ‘Ben de mobil veterinerlik kuracağım’ dedi.  İzmir’den başlayan bu süreç Aydın, Bursa, Samsun, Bitlis Tatvan, İstanbul ve Ankara’ya da sıçradı. İstanbul’da Ekrem İmamoğlu, Ankara’da  Mansur Yavaş da protokole imza attı. Yeri geldi günde 3 ilçeye gittik, 300 kilometre yol yaptık. Canlı yayına bile çıktık. Bella, hep çok usluydu. Şimdi sıra başkanların verdikleri sözleri yerine getirmelerine geldi. Bunun için kendilerini tekrar ziyaret edeceğiz. Bir yandan da amacımız TBMM’de bekleyen 5199 sayılı Hayvan Hakları Yasa değişikliğinin bir an önce kabul edilmesi” diye konuştu.

Hoşgeldin Bella’cım

Bella ile 2 aylıkken tanıştıklarını belirten Özdemir, “O zamanlar ben üniversite öğrencisiydim. Bella da bir arkadaşımdaydı. 2 kardeşlerdi bakamayınca sahipsiz kalmasın diye ben aldım. Ev arkadaşım oldu. Çok sessizdir kendisi.  O günden bu yana da ayrılmadık. Şimdi onu neredeyse tüm Türkiye tanıyor. Başkanlar onu ‘Hoş geldin Bellacım’, ‘Aa Bella ve ekibi gelmiş’ diye karşılıyor” dedi.


Ekrem İmamoğlu

Hangi sözleri aldı?

Protokole imza atan tüm başkanlar; kısırlaştırma, barınma ve rehabitasyon gibi faaliyetlerde HAYTAP ile işbirliğinde çalışacağını beyan etti. Bella başkanlardan şu sözleri aldı:

Elektrikli fayton: İzmir’de elektrikli faytonlar dönemi başlayacak. Fayton işinden kazanç sağlayan emekçiler mağdur edilmeden fayton kültürümüz çağın teknolojisi ile güncellenecek.

Deve güreşleri: Menemen, Dikili, Selçuk ve Aydın’da gerçekleşen “Deve Güreşleri Festivalleri” şiddet sergisinden uzaklaştırılacak, dövüşler yerine güzellik yarışması ya da koşu gibi etkinlikler yapılacak. Bayraklı’da güreşlere ayrılan bütçe çocukların eğitimine aktarılacak.


İzmir Konak Belediye Başkanı Abdül Batur 

Haybulans projesi: Çeşme, Selçuk ve Seferihisar’da başlayacak HAYBULANS projesi ile tüm sokak hayvanlarının acil yardım ve sağlık işlemleri seyyar ambulansla gerçekleştirilecek.

Köylerde işbirliği: 139 köyü olan Bergama’da sağlıklı ve mutlu can dostlar için belediye-muhtar-sivil toplum işbirliği başlıyor.

Tam teçhizatlı poliklinik: Balçova’ya “Tam Teçhizatlı Poliklinik” açılacak. Yaralı hayvanların tedavisi ve veterinerlik hizmetleri daha kapsamlı bir şekilde bu tesiste yapılacak.

Dev yaşam alanı: Aliağa ve Çeşme’de sokak hayvanlarının beslenme, barınma ve rehabilite ihtiyaçlarını karşılayacak olan dev bir “Yaşam Alanı” projesi hayata geçirilecek. Ayrıca Aliağa’da mobil veterinerlik kliniği aracı projesi ile de kent merkezinden köylere kadar kentin tüm noktalarında veterinerlik hizmetleri kesintisiz verilmiş olacak.

Bakımevi tamamlanacak: Çiğli’de açılışı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından yapılan ancak yarım bırakılan “Bakımevi Projesi”  tamamlanacak.

Beslenme noktaları: Konak’ta sokak hayvanları için beslenme noktaları projesi hayata geçirilecek.

Çip sistemi: Tatil cenneti Foça’da sahipli/sahipsiz tüm hayvanlara belediye tarafından çip takılacak. Sokağa terk edildiği tespit edilen can dostlarının sahiplerine cezai işlem uygulanacak.

Pati hattı: Karşıyaka’da yeni dönemde 7/24 pati hattı projesi ile can dostlar için 7/24 hizmet başlayacak.

Doğal yaşam parkına: HAYTAP hayvanat bahçeleri ve sirklerinin açılmasına karşı.  Menemen’deki parkta bulunan hayvanlar İzmir Doğal Yaşam Parkı’na taşınacak.


Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş

***

İzmir bu konuda öncü

HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder:  10 yıldır 30 belediye ile çalıştık. Neredeyse tümüne kısırlaştırma merkezi açıldı. Kınık, Kiraz, Menemen’de yoktu. Menemen’dekini Seyrek’te yapmaya başlamışlardı. Belediyeler kısırlaştırmayı sokak hayvanlarına ücretsiz yapıyor.  Yasa gereği görevleri bu. Orman Bölge Müdürlükleri kendilerine yer temin ediyor ve açılmasına destek veriyor. Ama ülkemizde ne yazık ki hala belediyelerin çoğu kısırlaştırma merkezi açmıyor. Oysa Avrupa’da sokak hayvanlarının çoğu kısırlaştırılıyor. Ülkemizde çoğu kimse belediyelerin kısırlaştırmayı ücretsiz yaptığını da bilmiyor. Yine de İzmir’de hayvan hakları konusunda diğer illere nazaran farkındalık çok yüksek.

HAYTAP Eğitim Sorumlusu Meral Örüç: Çocuklara ilişkin eğitimlerimiz sürüyor. İki can dostumuzla birlikte okullarımızı ziyaret ediyor, çocuklarımıza hayvan hakları ve hayvan sevgisiyle ilgili eğitimler veriyoruz. Daha önce korkan çocuklar, eğitim sonunda canlarımıza dokunmaya başlıyorlar. Çocuklar o köpeklerin, kedilerin de çok iyi arkadaş olabileceğini öğreniyorlar. Ayrıca Yaşar Üniversitesi ile ilgili de bir projemiz var. Canlarımıza yardım ediyorlar gençler.  Pek çok şirketle yiyecek anlaşmamız da var.  Bu firmaların sayısının artmasını da istiyoruz.


Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü

 

Yazarın Diğer Yazıları

Şimdi moda: Balkonda bahçe

 Yeryüzü Derneği, bugüne kadar 1500 kişiye ücretsiz olarak tohum ulaştırdı

Para mutluluk getirmiyor!

Otoriter, sıkı kontrol, gelişmeye açık olmama, kısıtlı üretim ve depresif yönetim biçimi, başarıyı ve motivasyonu düşürüyor

Poşetin içinde bir hayat…

Belki de geride kalanlara artık öfke ile bakmak yerine el birliğiyle o canları kurtarmak için çabalamalıyız…

"
"