Dünya

Trump 'Yüzyılın Anlaşması'nı açıkladı: Kudüs bölünmemiş şekilde İsrail'in başkenti olarak kalacak

ABD Başkanı Trump, başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devleti kurulacağını söyledi

28 Ocak 2020 20:20

T24 Haber Merkezi

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile birlikte "Yüzyılın Planı" adını verdiği Orta Doğu Barış Planı'nı açıkladı. Planda Kudüs'ün bölünmemiş bir şekilde İsrail'in başkenti olması öngörülüyor. Planın açıklanmasının ardından tepkiler yükselirken, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, "Halkımız bu planı tarihin çöplüğüne atacak" dedi.

Planı "Bu vizyon geçmiştekilerden çok farklı" diyerek duyuran Trump, damadı Jared Kushner'in yönetiminde hazırlanan yeni planını "Geçmiştekiler çok ayrıntılı önerilerdi, ve çok ayrıntılı olduğu için de başarılması zor önerilerdi. Kesin ve taktik çözümlere ihtiyacımız var" sözleriyle savundu.

Plan öncesinde her iki tarafla bir araya geldiğini belirten ABD Başkanı şunları söyledi:

"İki taraf arasındaki barışı ortaya koymak dünyanın en zorlu görevlerinden biri olacaktır. Geçmişte birçok ABD Başkanı bunu denedi ancak başarısız oldu.

Çok zorlu bir süreç oldu. Başbakan Netanyahu'ya barış vizyonumu ilettim. 80 sayfalık planımız en detaylı teklif olarak tarihe geçmiştir.

Gerçekçi iki devletli bir çözümden bahsediyorum. Gerçekçi bir iki devletli çözüm ile Filistin'in devlet olmasının İsrail'e olan tehlikeyi azaltacaktır. İsrail'de herkes barış istiyor, herkesin desteğini aldık, onlar barış istiyor.

"Bu harita Filistin'i iki katına çıkaracak"

İsrail'le ortak komite kurup net haritayı ortaya koyacağız. Kudüs İsrail'in bölünmemiş başkenti olmaya devam edecek.

Bu anlaşmanın Filistinliler için de iyi bir anlaşma olmasını istiyorum. Görecekleri en büyük fırsattır. Filistin terörü reddederse devlet olarak tanınacak.

Bu harita Filistin'i iki katına çıkaracak. Başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devleti olacak.

Yeni Filistin devletine çok büyük yatırım yapılacak. Birçok sayıda ülke bunu istiyor. 1 milyondan fazla iş olanağı sağlanacak. Filistinlilere refah ve mutluluk getirecek. Herkesin Mescid'i Aksa'yı ziyaret edebilmesini sağlayacağız."

Trump'tan Umman Bahreyn ve BAE'ye teşekkür

Trump, Gazze'de yönetimde bulunan Hamas'a da değinirken, "Hamas'ın, İslami Cihat Örgütleri'nin barışa karşı atacakları adımları yasaklayacak kanunlar olacak. Terörün hiçbir şekilde destek almasına izin vermeyeceğiz" dedi.

Trump, Umman, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne "barış çabalarını destekledikleri için" teşekkür etti.

Filistin'den tepki: Halkımız bu planı tarihin çöplüğüne atacak

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Trump'ın 'sözde' barış planını reddettiklerini açıklarken, Hamas, "Kudüs'e dair söz konusu planların 'agresif' ve 'safsata' olduğunu" belirtti.

Lübnan Hizbullahı ise Trump'ın açıkladığı planı 'Yüzyılın utancı' olarak nitelerken, barış planının birçok Arap devletinin 'suç ortaklığı ve ihaneti' olmadan gerçekleşmeyeceği kaydedildi.

TIKLAYIN - Filistin'den 'Yüzyılın Anlaşması'na tepki: Halkımız bu planı tarihin çöplüğüne atacak

Dışişleri: ABD'nin sözde barış planı ölü doğmuştur

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada plana tepki gösterilirken, "ABD'nin sözde barış planı ölü doğmuştur" denildi.

Dışişlerinin açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

"Bu plan, iki devletli çözümü öldürmeyi ve Filistin topraklarını gaspetmeyi hedefleyen bir ilhak planıdır. Filistin halkı ve toprakları parayla satın alınamaz. Kudüs kırmızı çizgimizdir. İsrail’in işgal ve zulmünü meşrulaştırmaya yönelik adımlara izin vermeyeceğiz. Kardeş Filistin halkının daima yanında olacağız. Filistin topraklarında bağımsız Filistin için çalışmaya devam edeceğiz."

TIKLAYIN - Dışişleri: ABD'nin sözde barış planı ölü doğmuştur

İsrail'de 'ilhak' oylaması kararı

İsrail kabinesi, pazar günü işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan Ürdün Vadisi ve yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin "ilhakını" oylayacak.

İsrail ordusu, bugün duyurulan plan öncesinde, Batı Şeria'da yer alan Ürdün Vadisi'ne asker takviyesi yapılacağını duyurmuştu.

TIKLAYIN - İsrail, Batı Şeria'daki Ürdün Vadisi ve Yahudi yerleşim birimlerinin ilhakını oylayacak