Gündem

Tolga Şardan'ın bilgisayar ve telefonuna, içerik kopyaları teslim edilmeden el konuldu!

03 Kasım 2023 00:17

T24 Ankara

Tutuklanan T24 yazarı Tolga Şardan’ın evinde yapılan polis araması sırasında, Ceza Muhakemesi Kanunu’na (CMK) göre zorunlu olmasına rağmen bilgisayar ve cep telefonuna yedekleme (imaj alma) yapılmadan el konulduğu anlaşıldı.

"Cumhurbaşkanlığı’nın yargıyla ilgili ortaya atılan iddiaların araştırılması talimatı verdiğine" yönelik köşe yazısı gerekçe gösterilerek tutuklanan T24 yazarı gazeteci Tolga Şardan’ın evinde de arama yapılmıştı. Arama sonrasında Şardan’ın cep telefonu ve bilgisayarına da inceleneceği belirtilerek el konuldu.

CMK’ya göre, el koyma işlemi yapılmadan önce bilgisayar ve cep telefonunun yedeklenmesi, yedekten bir kopya çıkartılarak şüpheliye ya da avukatına verilmesi gerekiyor.

Ancak Şardan’ın evindeki arama sırasında bilgisayar ve cep telefonunun yedeklenmediği, yedekleme yapılmadan el koyma işleminin gerçekleştirildiği anlaşıldı.

CMK’daki bu düzenleme, el konulan bilgisayar, telefon gibi dijital malzemelere sonradan ekleme yapılmasının önlenmesi amacını taşıyor. Daha önce de birçok soruşturmada polisin bu işlemi yapmadan dijital materyallere el koyması eleştirilmişti. Çok sayıda davada, dijital verilerle oynandığı iddiaları ortaya atılmıştı.

Tolga Şardan savcılık ifadesinde, "Sadece halkı bilgilendirmek için gazetecilik yaptım" dedi; avukatı yazının ihbar niteliğinde sayılması gerektiğini söyledi

"MİT'in Cumhurbaşkanlığı'na sunduğu 'yargı raporu'nda neler var?" başlıklı yazısı sonrası hakkında başlatılan soruşturma kapsamında 1 Kasım'da tutuklanan T24 yazarı Tolga Şardan, savcılığa verdiği ifadede, "Sayın Uçar'ın dilekçesinin ardından HSK'ya yine Anadolu’nun değişik köşelerinde görev yapan yargı mensupları tarafından ihbarlar yapılmaktadır. Ve HSK tarafından görevlendirilen müfettişler söz konusu iddialar çerçevesinde aralarında üst düzey yargı mensupları da olmak üzere birçok kişinin bilgi sahibi konumunda ifadelerini almışlardır. Görüleceği üzere devletin en saygın kurumlarından olan MİT Başkanlığı da söz konusu iddialar çerçevesinde bilhassa Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan gelen talimat sonrasında, adı geçen yargı mensupları üzerinde de detaylı araştırma yapmıştır. Dolayısıyla kulislerden elde ettiğim bilgileri söz konusu yazıda kaleme alırken tarafıma yönelttiğiniz TCK 217/A maddesi hükümlerine aykırı herhangi bir girişimim olmamıştır" diye belirtti.

Suçlamayı kabul etmeyen Şardan, "Ben 35 yıldır gazetecilik yapmaktayım. 35 yıldır Türkiye Cumhuriyeti'nin yargı ve güvenlik bürokrasisini yakından takip eden bir gazeteci olarak hangi konuların suç teşkil edeceğini, hangi konuların suç teşkil etmeyeceğini bilecek tecrübeye sahibim. Bana bildirmiş olduğunuz suç iddiasıyla ilgili olarak atılı suçlamayı kesinlikle kabul etmiyorum. Altını çizerek söylüyorum sadece halkı bilgilendirmek çerçevesinde gazetecilik yaptım" dedi. Şardan'ın avukatı ise, "Müvekkilin yazısının ihbar niteliği sayılıp soruşturmayı açan savcılıkça araştırılması gerekirdi" dedi.

"Katalog suç" diyen mahkeme, "kaçma şüphesi" ile "beklenen ceza ve güvenlik önlemi" gerekçesi sundu!

Kararında TCK 217/A’nın katalog suçlardan olduğunu yazan İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği, tutuklamaya gerekçe olarak, "işlendiği iddia edilen suçun önemli ve ciddi sayılan katalog suçlardan olması nedeniyle tutuklama nedenin ‘kanun gereğince’ var sayıldığı, kaçma şüphesi ile delilleri yok etme, gizleme, tanık ve mağdurlar üzerinde baskı oluşturma şüphesinin bulunduğunu” öne sürdü. Mahkemenin tutuklamaya sunduğu gerekçelerden biri de “beklenen ceza veya güvenlik önlemi” oldu. Tutuklanan Şardan, Sincan Cezaevine gönderildi.

Mahkemenin kararında "katalog suçlardan" diye yazdığı ve bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngören TCK 217/A suçu, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 100. maddesinde sıralanan ve kanun gereğince tutuklama kararı verilen katalog suçlar arasında yer almıyor.

DOĞAN AKIN YAZDI - Tolga’yla birlikte bütün hayal kırıklıklarının en güzelini yaşıyoruz!

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU YAZDI - Tolga Şardan’ın tutuklanması ve hakikatler: Yargı bir sopa mıdır?




TIKLAYIN - Tolga Şardan savcılık ifadesinde, "Sadece halkı bilgilendirmek için gazetecilik yaptım" dedi; avukatı yazının ihbar niteliğinde sayılması gerektiğini söyledi

TIKLAYIN - T24 Ankara Temsilcisi Gökçer Tahincioğlu: Tolga Şardan her iktidar döneminde gazetecilik yaptı, yargılandığı bütün davalardan aklandı, gene öyle olacak

TIKLAYIN - Basın meslek örgütleri T24 Ankara ofisi önünde toplandı: Bu gözdağını kabul etBasın örgütlerinden Tolga Şardan'a destek için T24'ün İstanbul ofisine dayanışma ziyaretimiyoruz; Tolga Şardan çıkacak, yazmaya devam edecek!

TIKLAYIN -

TIKLAYIN - T24 yazarı Tolga Şardan'ın gözaltına alınmasına sosyal medyada tepki: Gözaltılar, baskılar gazetecileri susturamaz!

TIKLAYIN - Kılıçdaroğlu'ndan gazeteci Tolga Şardan'ın gözaltına alınmasına tepki: Bu karardan derhal dönülmelidir!

TIKLAYIN - Dezenformasyon Merkezi, yazısından 43 saat, tutuklanmasından ise 10 dakika sonra Tolga Şardan açıklaması yaptı: MİT'in iddia edildiği gibi bir raporu söz konusu değil

TIKLAYIN - Ankara Barosu Başkanı Mustafa Köroğlu, Şardan’ın hakim sorgusunda savunma yaptı

TIKLAYIN - Ankara Barosu’ndan Tolga Şardan açıklaması: İhbarımızdır! İddiaları soruşturmak üzere Cumhuriyet Savcılarını derhal göreve çağırıyoruz

TIKLAYIN - Dezenformasyon Merkezi, yazısından 43 saat, tutuklanmasından ise 10 dakika sonra Tolga Şardan açıklaması yaptı: MİT'in iddia edildiği gibi bir raporu söz konusu değil

TIKLAYIN - Avukatlar, gazeteciler ve milletvekilleri Ankara Adliyesi önünde T24 yazarı Tolga Şardan'ın tutuklanmasına tepki gösterdi: "Yüreğini, kalemini ortaya koyan gazetecilerle beraber olmaya devam edeceğiz"

TIKLAYIN - "Biz gazeteciyiz, gazetecilik yapıyoruz o kadar" diyen basın örgütlerinden çağrı: T24 Ankara ofisinde buluşuyoruz

TIKLAYIN - T24 yazarı Tolga Şardan'ın tutuklanmasına tepki yağdı | "Şardan, gazeteciliğin yüz akıdır!"