Çevre

Prof. Dr. Utku Perktaş: Zeytinin kaderi böyle yasalarla hızla değişmemeli

"50 yıllık ömrü olan bir maden mi daha değerli, yoksa bir zeytin ağacı mı?"

02 Mart 2022 11:43

Hacettepe Üniversitesi, Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Utku Perktaş, zeytin alanlarının şartlı olarak madencilik faaliyetlerine açılmasına tepki gösterdi. Perktaş, "Zeytinin kaderi böyle yasalarla hızla değişmemeli ve ülkemizin biyolojik zenginlikleri bu şekilde tehdit altına girmemeli." düşüncesini dile getirdi.

Yetkin Report'ta kaleme aldığı yazıda Perktaş, "Yaşadığımız coğrafyada dikili her bir ağaca sahip çıkmak zorundayız. Hele bu durum Batı ve Güney Anadolu için çok daha önemli. Buralarda varlığını sürdüren ormanlar başta söylediğim gibi son buzullar arası dönemden beri buradalar, dile kolay 130 bin yıldır varlıklarını sürdürüyorlar. Zeytin de bu ağaçlar gibi, belki son 130 bin yıldır bu coğrafyada var olmadılar, fakat sadece Anadolu için değil, Akdeniz için önemli bir sembol tür konumundalar. Neden mi? Bu ağaç 2 bin yıldır hem kendi coğrafyamızda hem de Akdeniz de ürün veriyor, kültürel bir miras ve biyolojik zenginliğimizi karakterize eden önemli bir bitki. Öyleyse 50 yıllık ömrü olan bir maden mi daha değerli, yoksa bir zeytin ağacı mı?" ifadesini kullandı. 

TIKLAYIN | Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı: Zeytin ağaçları kesilmeyecek, taşınacak

TIKLAYIN | Zeytinlik alanda maden çalışmasına şartlı izin

TIKLAYIN | Zeytinliklerde maden çalışmasına izin verildi, karara tepki yağdı: Zeytinlikleri yok edince maden mi yiyeceksiniz; giderayak talan!