Gündem

Polis şiddetiyle gözaltına alınan Cumartesi Anneleri/İnsanları’na “polise mukavemet”ten işlem yapılmış

"Polise mukavemet ettiği" iddia edilen Cumartesi İnsanları arasında, 6 ayrı ters kelepçeyle gözaltına alınan Besna Tosun da bulunuyor

19 Ekim 2023 15:40

Murat Kök*

AYM'nin “eylemleri saygı ile karşılanmalıdır” dediği kararlarına rağmen 27 haftadır Galatasaray Meydanı’na çıkmaları engellen Cumartesi Anneleri/İnsanları'nın 14 Ekim'deki 968. hafta buluşmasında, polis şiddetiyle gözaltına alınan 21 kişiye “polise mukavemet” suçlamasından işlem yapıldığı ortaya çıktı.

Cumartesi Anneleri/İnsanları, 968 haftadır olduğu gibi 14 Ekim’de “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” talebiyle Galatasaray Meydanı’nda buluşmak istedi ancak Galatasaray’a çıkmaları, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) kararına rağmen engellendi.

Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün talebiyle Beyoğlu Kaymakamlığı’nın aldığı yasaklama kararını gerekçe gösteren polisler, Cumartesi Anneleri/İnsanları’nı İstiklal Caddesi üzerinde durdurarak ablukaya aldı.

TIKLAYIN - Ters kelepçelenerek gözaltına alınan Cumartesi Anneleri/İnsanları’na “polise mukavemet”ten işlem yapılmış

21 kişinin ‘polise mukavemet’ ettiği iddia edildi

Aralarında, gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun’un çocukları Besna Tosun ve Newroz Ali Tosun, Murat Yıldız’ın annesi Hanife Yıldız ile Cemil Kırbayır’ın kardeşi Mikail Kırbayır’ın da olduğu 25 kişi, polis şiddetiyle gözaltına alındı. Tosun kardeşlerin de aralarında bulunduğu bazı yakınlara ters kelepçe takıldı, Besna Tosun'a 6 ayrı kelepçenin üst üste takıldığı görüldü.

Ancak gözaltına alınan 25 kişiden 21’ine “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” suçlamasının yanı sıra “görevli memura mukavemet” suçlaması da yöneltildiği ortaya çıktı.

21 kişinin “polise mukavemet” ettiği emniyetteki ifade tutanaklarının girişine yazıldı. Ancak aralarından yalnızca bir polisin “parmağını ısırdığı” iddia edilen hak savunucusu Hatice Onaran'ın bu suçlamadan ifadesi alındı.

Yürüyüş esnasında “polise mukavemet ettiği” iddiasıyla gözaltına alınan Newroz Ali Tosun ve Hasan Karakoç’a ise “polise mukavemet” suçlaması yöneltilmedi.

Fotoğraf: Fatoş Erdoğan

Cumartesi Anneleri/İnsanları’ndan "işkence" ve "kasten yaralama"dan suç duyurusu

 Cumartesi Anneleri/İnsanları ise sosyal medya üzerinden ulaşmaya çalıştıkları İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya “İşkence uygulayan polis amirleri ve polis memurları hakkında işlem yapıldı mı?” diye sordu.

Avukatlar ise Tosun kardeşler ve Hatice Onaran üzerinden polis amirleri ve polis memurları hakkında “işkence”, “kasten yaralama”, “zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması” ve “görevi kötüye kullanma” (Türk Ceza Kanunu m. 257) suçları yönünden suç duyurusunda bulundu.

18 Ekim'de yapılan suç duyurusunda, "kötü muamele ve işkence uygulayan kolluk görevlilerinin tespit edilerek kamu davası açılması” talep edildi.

TIKLAYIN I  Cumartesi İnsanları, 968. haftada yine gözaltına alındı

TIKLAYIN I Cumartesi Anneleri / İnsanları 966. haftasında kelepçelenerek gözaltına alındı

TIKLAYIN I Cumartesi Anneleri 965. haftada da engellendi: Hukuk, anayasa ve insan hakları bu cumartesi de askıda

TIKLAYIN I Cumartesi Anneleri’ne 964. haftada da gözaltı: Ben evladımı size vermişim evladımı istiyorum

TIKLAYIN I AYM kararı yine yok sayıldı: Cumartesi Anneleri gözaltına alındı

TIKLAYIN I Cumartesi Anneleri'nin 962'nci hafta buluşmasında 32 kişi gözaltına alındı