Haberler

Cumartesi Anneleri 965. haftada da engellendi: Hukuk, anayasa ve insan hakları bu cumartesi de askıda

23 Eylül 2023 12:10

T24 Video

Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’nda düzenlemek istediği oturma eylemi ve basın açıklaması, AYM kararları olmasına rağmen 965. haftada da engellendi.

Her cumartesi günü Galatasaray Meydanı’na ulaşarak kayıpları için adalet arayışlarında bulunmak isteyen Cumartesi İnsanları 965. haftasında bir araya gelemeden İstiklal Caddesi'nde polis tarafından engellendi. Cumartesi Anneleri'nin resmi sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımına göre 965. hafta buluşmasında 25 kişi, AYM kararlarına rağmen bir kez daha kelepçelenerek gözaltına alındı. 

Cumartesi İnsanları'nın sosyal medya hesabından aktardığı bilgilere göre; Galatasaray Meydanı polis tarafından abluka altına alınmış durumda. ''Hukuk, anayasa ve insan hakları bu cumartesi de askıda!'' diyen Cumartesi İnsanları ellerinde karanfiller ile konuşmaya çalıştılar. Ayrıca ''İstiklal Caddesi'nde yürümek herkese yasak'' diyerek sitem ettiler. 

İlerleyen dakikalarda Galatasaray Meydanı'na ulaşan Cumartesi İnsanları ellerinde bulunan karanfilleri atmak için adımlarını hızlandırdı. Tek tek karanfillerini atan Cumartesi İnsanları biraz daha yürümek istediği anda polis engeli ile yeniden karşılaştı. Bir hak savunucusunun engellendiği sırada TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, polis ve hak savunucusunun arasına girerek ''İtme'' uyarısında bulundu.

'Ellerinde çiçeklerle 'Kayıplarımız bulunsun, failler yargılansın' demek için Galatasaray'a gitmek istediler'

Cumartesi İnsanları'nın sosyal medya paylaşımında şu ifadelere yer verildi: ''Bizleri kelepçeleyip saatlerce gözaltında tutanların her hafta hazırladıkları "yakalama tutanağı"na yazmaktan imtina ettikleri gerçek: 'Ellerinde çiçeklerle 'Kayıplarımız bulunsun, failler yargılansın' demek için Galatasaray'a gitmek istediler.' ''

Gazeteci Zeynep Kuray, sosyal medya hesabında Cumartesi İnsanları'nın Galatasaray Meydanı'ndaki durumunu aktardı. Kuray'ın paylaşımında ''Galatasaray Meydanı'ndaki keyfi eylem yasağına ilişkin AYM'nin verdiği “Hak ihlali” kararları Beyoğlu Kaymakamı ve polis tarafından hiçe sayılmaya devam ediliyor. Cumartesi Anneleri ve insan hakları 965. hafta eyleminde yine abluka altına alındı.'' ifadeleri yer aldı.

Video: Zeynep Kuray

Cumartesi İnsanları'na destek olmak için Galatasaray Meydanı'nda bulunan Yeşil Sol Parti'li Ayşegül Doğan'ın çekim yapması istenilmedi. Doğan ''Benim çekim yapmamı yasaklayan bir durum yok. Ben Cumartesi İnsanları'nı çekiyorum. Böyle bir tedbir olur mu. Bizi kuşatma altına aldınız, bu neyin tedbiri'' diyerek tepki gösterdi.

Cumartesi Anneleri'nin sosyal medya paylaşımında ise şöyle ifade edildi. ''Her cumartesi keyfi olarak ve kimsenin görmeyeceği şekilde kalkanlar ile ablukaya alındığımız çembere "tedbir alanı" diyen polis, dokunulmazlığı olan milletvekili Ayşegül Doğan'ın burada bulunarak tanık olmasını engellemeye çalıştı.''

TIKLAYIN I Cumartesi Anneleri’ne 964. haftada da gözaltı: Ben evladımı size vermişim evladımı istiyorum

TIKLAYIN I AYM kararı yine yok sayıldı: Cumartesi Anneleri gözaltına alındı

TIKLAYIN I İstanbul Valisi, AYM kararına rağmen Cumartesi Anneleri'nin açıklama yapmasını engelleyen polisler hakkında soruşturma izni vermedi

TIKLAYIN I Kaymakam tayin olunca, Cumartesi Anneleri için eski yasak kararı tedavüle sokuldu

TIKLAYIN I Cumartesi Anneleri 961'inci haftada da gözaltına alındı: Yine abluka, yine hukuksuzluk, yine anayasa ihlali