Gündem

ABD Savunma Bakanlığı: Harekâtı desteklemiyoruz

"Türkiye'ye keşif ve gözlem verilerinin sağlanması durduruldu"

07 Ekim 2019 21:38

T24 Dış Haberler

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Türkiye'nin Suriye'ye düzenleme muhtemel askeri harekâta ilişkin açıklama yaptı. Pentagon'un açıklamasında, olası harekâtın onaylanmadığının Türk yetkililere 'defalarca' ifade edildiği belirtirken, "ABD silahlı kuvvetleri böyle bir operasyonu ne destekleyecek, ne de herhangi bir şekilde dahil olacak" denildi.

Pentagon'dan konuya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Başkan da Dışişleri Bakanlığı da Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yapacağı bir operasyonu onaylamadığımızı Türkiye'ye açıkça ifade etti. ABD silahlı kuvvetleri böyle bir operasyonu ne destekleyecek, ne de herhangi bir şekilde dahil olacak.

"Dışişleri Bakanlığı ve Türkiye ordusu arasındaki görüşmelerde düzenli olarak koordinasyon ve iş birliğinin bölgede güvenliğe giden en güvenli yol olduğunu belirttik. Savunma Bakanı Esper ve Genelkurmay Başkanı Milley, Türk mevkidaşlarına tek başına yapacakları hamlelerin Türkiye'yi riske attığını vurguladı. Başkanın da belirttiği gibi diğer Avrupa ülkeleriyle beraber Türkiye ABD'nin liderlik ettiği harekâtta yenilen ve yakalanan binlerce IŞİD savaşçısından sorumlu olacaktır.

"Türkiye'ye yapılacak hamlelerin Türkiye, bölge ve daha fazlası için istikrarı bozacak potansiyel sonuçlarını vurgulamak için NATO müttefiklerimiz ve Koalisyon'daki partnerlerimiz ile beraber çalışacağız."

"Türkiye'ye keşif ve gözlem verilerinin sağlanması durduruldu"

Öte yandan Pentagon, Türkiye'nin Birleşik Hava Operasyonları Merkezi tarafından Suriye'de Hava Görev Emri'nden çıkarıldığını, Türkiye'ye keşif ve gözlem bilgilerinin verilmesinin durdurulduğunu açıkladı. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan bir savunma yetkilisi, ABD'nin askeri olarak Türkiye'nin önünde durmayacağını ancak Türkiye'nin adımının başka sonuçları beraberinde getirebileceğini ifade etti.

AA'nın haberine göre, Pentagon Sözcüsü Yarbay Carla Gleason konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Türkiye, Birleşik Hava Operasyonu Merkezi tarafından Hava Görev Emri'nden çıkarıldı, Türkiye'ye keşif ve gözlem verilerinin sağlanması durduruldu" ifadelerini kullandı.

"Bunun hava sahasını Türkiye'ye kapatmak anlamına gelip gelmediği"ne ilişkin soruya Gleason, "Teknik olarak bu anlama gelmese de bir hava unsuru Hava Görev Emri'nden çıkarıldığında söz konusu bölgede koordinasyonsuz uçması neredeyse imkansız hale geliyor" yanıtını verdi.


TIKLAYIN - ABD: Türkiye Suriye'nin kuzeyi için harekete geçecek, dahil olmayacağız

TIKLAYIN - Trump'tan Suriye açıklaması: Bu saçma ve sonsuz savaştan çıkmanın, askerlerimizi eve getirmenin zamanı geldi

TIKLAYIN - Trump'ın Suriye kararına partisinden karşı çıkış

TIKLAYIN - Cumhuriyetçi Senatör Graham: Türkiye Suriye'ye girerse yaptırım, NATO üyeliğinin askıya alınması çağrısı yapacağız

TIKLAYIN - Clinton'dan Trump'a: Türkiye ile Rusya'nın otoriter liderlerinin safında yer aldın

TIKLAYIN - Trump'tan Türkiye'ye ağır tehdit: Ekonomini yok ederim

TIKLAYIN - Dolar/TL 5.80'i geçti!