Gündem

Kulis: Sokakta yaşayan köpeklerle ilgili AKP'nin hedeflediği model ortaya çıktı: "İngiliz modeli"

Sokak hayvanlarının toplatılıp uyutulması çalışmasına tepkiler sürüyor; AKP Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, "İlla İngiltere modeli olacak diye ısrarımız yok" dedi

24 Mayıs 2024 08:05

Bütün tepkilere, 2 günde 100 bini aşkın imza toplanmasına rağmen AKP'nin sokakta yaşayan köpeklerin uyutulmasına yönelik yasa teklifi üzerindeki çalışması sürüyor. "İngiltere modeli" olduğu öne sürülen bir yöntemle, belediyeler tarafından barınaklara alınan sokak köpeklerinin 30 gün içinde sahiplenilmemesi durumunda acısız bir şekilde uyutulması hedefleniyor. 

Türkiye gazetesinden Esma Altın'ın haberine göre, STK’lar, bili adamları ve diğer ilgili kurumların katılımı ile gerçekleştirilecek toplantılardan sonra teklif TBMM Başkanlığına sunulacak. AKP içinde farklı fikirler dile getirenler olsa da, ağırlıklı görüş, sahiplenilmeyen köpeklerin uyutulması yönünde. Taslak, ‘İngiltere modeli’ olan belediyeler tarafından barınaklara alınan sokak köpeklerinin 30 gün içinde sahiplenilmemesi durumunda acısız bir şekilde uyutulması hedefleniyor. Sahiplenilenler, tekrar sokağa salınmaması için çip takılarak takip edilecek. Köpeği atanlara yaptırım uygulanacak.

Siyasiler konuyla ilgili ne dedi? 

AKP Bursa Milletvekili Mustafa Varank: Ölümle sonuçlanan sayısız vaka, travma yaşayan onca yavrumuz var. Annelerimizin çocuklarını okula göndermeye, yaşlılarımızın sokakta yürümeye endişe ettiği bir düzende sorumluluk bize, bütün siyasetçilere ait. Bu problemin çözümü için Meclis’e gelecek olan uyutma dâhil bütün teklifleri sonuna kadar destekleyeceğim.

AKP Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu: İlla İngiltere modeli olacak diye ısrarımız yok. Dünyanın her tarafındaki örnekleri inceliyoruz. Önümüzdeki hafta bu konuda muhalefet partileriyle de bir görüşme yapacağız.

AKP Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya: Başıboş köpekler ya sahiplendirilir ya da uyutulur. Üçüncü yol arayışları maalesef bu problemi çözmeye yetmiyor.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel: Bir fonun kurulması, kısırlaştırma ve diğer tedbirlerin buradan alınmasına yönelik Meclis’in bir raporu var. ‘Köpekleri doğrudan uyutalım’ derseniz, tutulur yanı olmaz. Uyutma, tedavi edilemeyen ve saldırganlığı engellenemeyen hayvanlar için son çare olmalı.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici: Bizim belediyelerimiz sokakları köpeklerden temizliyor. Hastalıklı veya saldırgan olanların uyutulması için çalışma yürütülüyor. Gelecek olan kanun teklifini de destekliyoruz.


TIKLAYIN - Sokak hayvanlarının "uyutulmasını" öngören yasa hazırlığı tartışma yarattı: "Bu hayvanları dozerle canlı canlı toprağın içine gömecekler!"

TIKLAYIN - AKP yasa teklifini Meclis'e getiriyor: Belediye ilana koyacak, sahipsiz kalan sokak köpekleri uyutulacak!

TIKLAYIN - Ömer Çelik'ten sokakta yaşayan hayvanlara ilişkin kanun taslağı açıklaması: Önümüzdeki hafta veya daha sonraki hafta Meclis'e gelmesi planlanıyor

TIKLAYIN - Sokaktaki hayvanların uyutulacağına dair yasa tasarısı hazırlığına büyük tepki: "Sorunun kaynağına ilişkin önlem yok, sistematik olarak köpek öldürecekler!"

TIKLAYIN - "Yaşam İçin Yasa" inisiyatifi, sokak hayvanlarına yönelik şiddet için Meclis'i göreve çağırdı

TIKLAYIN - Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi'nden İstanbul, Ankara ve Alanya'da sokakta yaşayan hayvanlar için eş zamanlı eylem çağrısı

TIKLAYIN - Sokak hayvanları tartışması Meclis gündemine taşındı, muhalefet 'uyutma' önerisine karşı

TIKLAYIN - Yasa teklifi: Sokak hayvanlarını öldürmek çözüm olabilir mi?

TIKLAYIN - Hakan Aksay yazdı | Sokak köpekleri seçmen değildir, öldürün gitsin!

TIKLAYIN - Mehmet Y. Yılmaz yazdı | Uyutmayacaklar, öldürecekler!