Gündem

"Yaşam İçin Yasa" inisiyatifi, sokak hayvanlarına yönelik şiddet için Meclis'i göreve çağırdı

"Şimdi, sokakta yaşayan köpekler için ‘sokaktayım, yanındayım’ deme zamanı"

21 Mayıs 2024 09:10

T24 Haber Merkezi

"Yaşam İçin Yasa" inisiyatifi, 2024 yerel seçimleri öncesi ve sonrasında sokak hayvanlarına yönelik artan şiddet eylemleri, kanunsuz toplamalar ve TBMM'de görüşülecek yeni yasa tasarısına karşı tepkisini dile getirdi. İnisiyatif, Cumhurbaşkanlığı, bakanlık bürokratları, taraflı basın ve trol çeteleri aracılığıyla köpürtülen tecrit ve katliam odaklı yasama sürecini etkileyebilecek milletvekillerine seslenerek, hayvanlar lehine "hayır oyu" kullanmaları ve mecliste somut bir karşı duruş sergilemeleri çağrısında bulundu.

Hayvan hakları savunucuları olarak, özellikle son yıllarda sokak hayvanlarına yönelik artan nefret saldırılarına dikkat çeken inisiyatif, medyada yer alan köpeklerin toplanıp öldürülmesine yönelik haberlere işaret ederek bu durumun hukuk dışı ve etik dışı olduğunu vurguladı. Ayrıca, muhalefet partilerinin ve belediyelerin bu konuda yeterince ses çıkarmadığını ve sorumluluklarını yerine getirmediğini eleştirdi.

"Yaşam İçin Yasa" inisiyatifi, milletvekillerini yaşamdan yana olmaya ve köpeklerin toplatılarak ölüm kamplarına hapsedilmesine karşı çıkmaya çağırıyor. Aynı zamanda, hayvan haklarının tanınması için adım atacak, sesini yükseltecek ve direnecek milletvekilleri ile işbirliği yapmaya hazır olduklarını belirtiyor.

#SokaktayımYanındayım etiketiyle yapılan bu çağrı, toplumsal farkındalık ve hayvan haklarına dair somut adımlar atılmasını talep ediyor.

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

"Biz, bu ülkede hayvan haklarını tanıyan bir yasa için mücadele eden hayvan hakları savunucuları olarak, özellikle son yıllarda sokakta yaşayan, mahalle sakinlerimiz olan hayvanlara karşı çok yoğun nefret saldırılarının gerçekleştiğine şahit oluyoruz. Daha bugün yine medyada sokakta yaşayan köpeklerin toplanıp bir süre sonra öldürülmesi için ‘kurmaylara direktiflerin verildiğine dair’ haberler yayıldı.

Bu çağdışı, hukuk dışı ve etik dışı katliam çağrıları karşısında ne yazık ki birkaç milletvekili dışında muhalefet partilerinin dahi, konu hayvanlar olunca sesi neredeyse çıkmamakta ve 20 yıldır görevlerini yapmayan, denetlenmeyen belediyelerin ihmalinin faturası sokakta yaşayan köpeklere kesilmek istenmektedir.

Bizim oylarımız ile seçilen milletvekillerinin görevlerinden biri de birlikte yaşama kültürünü savunmaktır. Toplu tecrit ve yok etme çağrılarının yapıldığı bugünlerde milletvekillerini acilen yaşamdan yana olmaya, köpeklerin toplatılarak ölüm kamplarına hapsedilmesine ve ‘uyutma’ kılıfı altında tür kırımına maruz bırakılmasına karşı hem TBMM içinde hem de dışında güçlü bir muhalefet sergilemeye çağırıyoruz. Sizden, bugüne kadar görülmemiş ortak bir tepki ve direniş ortaya koymanızı bekliyoruz.

Biz hayvan hakları oluşumları ve aktivistleri olarak yıllardır ‘elimizi taşın altına koyuyoruz’. Sokaktan meclise, hukuki mücadeleden toplumsal farkındalığın artırılmasına kadar her alanda, her yerde hayvanlar için ayaktayız, eylemdeyiz. Artık sıra sizde! 

Şimdi, sokakta yaşayan köpekler için ‘sokaktayım, yanındayım’ deme zamanı. Hakların sadece insan için olmadığını bilen, hayvan haklarının tanınması için adım atacak, sesini yükseltecek ve direnecek milletvekilleri ile ivedilikle konuya dair bilgilendirici işbirliği toplantıları yapmaya açık olduğumuzu bildiririz."