Gündem

Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi'nden İstanbul, Ankara ve Alanya'da sokakta yaşayan hayvanlar için eş zamanlı eylem çağrısı

23 Mayıs 2024 01:42

AKP, sokakta yaşayan hayvanların toplanmasını, yuvalanmasını ve yuvalanmayan köpeklerin de belirli bir süre sonra öldürülmesini içeren bir yasa teklifi hazırlığında. Parti yetkilileri, dünya örneklerini incelediklerini, İngiltere’deki uygulamaya benzer bir düzenleme hazırladıklarını ve teklifin, sokak hayvanlarının popülasyonunun kontrol altına alınması ve toplum sağlığı sorunlarının önlenmesi amacıyla hazırlandığı iddia ediyor. Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi, bugün İstanbul, Ankara ve Alanya'da sokakta yaşayan hayvanlar için eş zamanlı eylem düzenliyor.

AKP, sokak hayvanlarının bakımı, kısırlaştırılması ve barınaklarda tutulmasının yeterli olmadığını ve bu sorunun belediyelerin gücünü aştığını ifade ediyor. Teklifte, sahipsiz köpeklerin belirlenen bir süre içinde sahiplendirilmemesi durumunda uyutulması, yani insan eliyle öldürülmesi öngörülüyor. Sokakta yaşayan köpeklerini öldürme işleminin ‘merhamet koşulları içinde ve acısız bir şekilde enjeksiyon yöntemiyle’ yapılacağı ifade ediliyor. Teklifin, Meclis kapanmadan yasalaşması planlanıyor.

Yasa teklifinde neler var?

Yasa teklifine göre, belediyeler barınaklarındaki köpeklerin fotoğraflarını çekerek internet sitelerinde yuvalama ilanı yayınlayacak. Her köpeğin yuvalanması için 30 gün süre tanınacak. Bu süre sonunda yuvalanamayan köpekler, iğne ile öldürülecek. Öldürülen köpeklerden boşalan barınaklara sokaktan toplanan yeni köpekler getirilecek ve aynı süreç tekrar edilecek.

Yuvalanan hayvanlar ise çip takılarak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından izlenecek. Sahiplenen kişinin sorumluluklarını yerine getirmemesi durumunda Hayvanları Koruma Kanunu‘ndaki yaptırımlar uygulanacak. Bu düzenlemenin, sokak köpeklerinin kontrol altına alınması ve toplum sağlığına yönelik tehditlerin önlenmesi amacıyla gerekli olduğu savunuluyor. Yaşam hakkı savunucuları, bu düzenlemenin hayvan haklarına aykırı olduğunu ve daha insancıl çözümler bulunması gerektiğini savunuyor ve eylem düzenliyor.

Yaşam İçin Yasa, konuyu siyasilerle görüştü

Hayvanların haklarının yasalarla korunması için mücadele eden Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi, konuyu parti temsilcileri ve milletvekilleriyle görüştüklerini belirterek, konunun takipçisi olacaklarını ifade etti.

Topluluğun görüştüğü isimler arasında Yeşil Sol Parti’den İbrahim Akın ve Burcugül Çubuk, Toplumsal Özgürlük Partisi’nden (TÖP)  Perihan Koca, DEM Parti’den Sevilay Çelenk, TİP’ten Erkan Baş ve Ahmet Şık ile Ayhan Barut, Barış Karadeniz, Bekir Başevirgen ve çevre komisyonundan Semra Dinçer bulunuyor.

Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi’nden Öykü Yağcı, Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada 2020 yılında Meclis'te sadece bir hayvan hakları komisyonunun kurulduğunu ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun güncellenmesi sürecinde hayvanlar lehine olan birçok maddenin yansıtılmadığını belirtti. Mücadele eden milletvekillerinin soru önergeleri verdiğini ancak bu önergelerin çoğuna geç veya yetersiz cevaplar verildiğini söyledi. Muhalefet partilerinin tam da bu kritik dönemde sokakta yaşayan hayvanların toplu halde tecritine ve öldürülmesine karşı güçlü bir muhalefet göstermesi gerektiğini vurguladı.

"Asıl suçlu köpekler değil, merkezi ve yerel yönetimler, bakanlıklar"

Yağcı, yasa tasarısı için ABD ve Avrupa’daki örneklerin incelendiğinin söylenmesi hakkında, bu ülkelerin bazılarında, özellikle ABD’de hayvanlara yönelik şiddetin de ağır cezalar aldığını ve kanunlara uyulduğunu hatırlattı. Yağcı, şunları söyledi:

“Belediyeler hayvanları sokaklardan, kendi sınırlarından ‘arındırmak’, ormanlara atmak, öldürmek için gösterdiği çabanın birazını kanunda yazan bütün bu görevlerini yerine getirmek için göstermiş olsaydı, ya da merkezi yönetim ve onun bakanlıkları, özellikle Tarım ve Orman Bakanlığı da görevlerini yapsaydı; hayvan üretimini yasaklasalardı, hayvana şiddete caydırıcı cezalar getirselerdi, bakım evleri kurma zorunluluğu olan belediyeler ayrılan bütçeleri gerçekten sistemli ve hayvanlar lehine, sistemi dönüştürecek şekilde harcasalardı, biz bugün bu noktada olmayacaktık. Toplumsal şiddeti artıracak, toplumsal kutuplaşmayı artıracak söylemler ve eylemler içinde olmayacaktık. Eğer var olduğu iddia edilen, ‘sorun’ adı altında dile getirilen durumda bir suçlu aranıyorsa, asıl suçlu köpekler değil, merkezi ve yerel yönetimlerdir, bakanlıklardır.”

"İktidar yanlısı medya, köpekleri kötü gösteren yayınlar yapıyor"

Belediyelerin sokakta yaşayan köpekleri uzun yıllardır denetimsiz ve kanunsuz bir şekilde toplatıp ölüme gönderdiğini ifade eden Öykü Yağcı, usülsüz toplamaların bugün de Türkiye’nin birçok yerinde devam ettiğini söyledi.

“İktidar yanlısı medyanın da toplumsal nefreti ve kutuplaşmayı körükleyecek şekilde yayınlarla köpekleri kötü gösterdiğini görüyoruz. Aslında var olmayan bir nefretin örgütlendiğini görüyoruz ve bunun da Cumhurbaşkanlığı başta olmak üzere, aslında toplumsal adaleti ve hayvanları korumakla yükümlü olan Bakanlıklar, milletvekilleri tarafından bizzat yapıldığına, taraflı medya aracılığıyla da büyütülüp köpürtüldüğüne şahit oluyoruz.”

Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi, yaşam savunucuları olarak bugün İstanbul Beşiktaş Meydanı’nda bir protesto düzenleyerek bu yasa tasarısına karşı seslerini yükselteceklerini duyurdu. Bu protesto ile hayvanların yalnız olmadığını haykıracaklarını ve yasaya karşı güçlü bir muhalefet sergileyeceklerini belirtti. Aynı gün ve saatte Ankara’da ve Alanya’da da eylemler düzenlenecek.

İzmir'de ise hak savunucuları, 2 Haziran Pazar günü saat 15.00'te Cumhuriyet Meydanı'ndan Gündoğdu'ya yürüyecek.