Politika

İyi Partili Usta'dan 6 Mart'taki Altılı Masa toplantısı hakkında açıklama: Kapı hâlâ açık

"Altılı Masa çalışma ilkelerine dönecek olursa, tam bir mutabakatla isim nasıl kabul edildiyse, ilkelerimizde değişiklik olmayacak denilirse devam eder"

04 Mart 2023 14:18

T24 Haber Merkezi

İyi Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığının dayatıldığını savunarak Altılı Masa'ya suçlamalar yöneltmesi ve masadan kalkmasının ardından, 6 Mart'taki toplantıya katılıp katılmayacaklarına dair soruya, "Karar almadık, hâlâ kapı açık" yanıtını verdi. Usta, "Adayın mutabakatla seçileceği hususunda irade ortaya konulursa kapı açık. Ancak yine dayatma olursa konuşmanın anlamı yok. Başka bir isim üzerinde mutabakat anlayışı da mümkün" diye konuştu. Usta, Cumhur İttifakı'na kapıların, "tamamen kapalı" olduğunu söyledi.

Usta, Habertürk TV'de yaptığı açıklamada, Altılı Masa'nın cumhurbaşkanı adaylığı konusunun konuşulduğu son toplantısını ve Akşener'in açıklamalarını değerlendirdi. 

Altılı Masa'da yaşanan krizle ilgili Usta, "Gelinen son nokta üzücü. Keşke Altılı Masa bu noktaya gelmeseydi" dedi.

"2 Mart toplantısında, 'uzlaşı olmadan da bu iş olabilir' gibi bir tutum takınıldı" 

Usta, Altılı Masa'da alınan kararların "oybirliği" ile çıktığını vurgulayarak, şunları söyledi:

"Biz kararlarımızı uzlaşıyla alacağız. Bir kişi dahil bir adaya itiraz ederse o aday masadan çıkmayacak şekilde ilke konulmuştu. Bütün dokümanlarda uzlaşı vardı. Adaylık konusunda da bir uzlaşı olması gerekiyordu. 2 Mart toplantısında uzlaşı olmadan da bu iş olabilir gibi bir tutum takınıldı. Bunu kabul etme imkanı yoktu. Bu iş bu noktaya geldi. Genel başkanlar, Sayın Kılıçdaroğlu'nun ismini masaya getirdiğinde Genel Başkanımız iki belediye başkanını ismini masaya getiriyor. Liderler, 'beşimiz imza atalım' diyor ve iş bu noktaya geliyor. Diğer beş genel başkanın imzasıyla da olur gibi bir yaklaşım, bu masanın ilkelerine aykırı bir şeydi. Aslında bir takım yorumlar yapılıyor; Sayın Akşener masayı dağıttı gibi... Aslında Sayın Akşener masadan kaldırılmak istendi. Bu tüm uygulamalara aykırı bir uygulamaydı. Bugüne kadar çoğunluk kararı alınmadı, oybirliği kararı alındı. Bazı konularda farklı düşünceler oldu, onlar dokümanlara girmedi. 'Biz imzalayalım Sayın Akşener kabul etmesin' gibi bir yaklaşım olabilir mi?"

"Her ne kadar CHP rozeti taksalar da iki başkan da Millet İttifakı'nın adayıydı"

Usta, Akşener'in aday olmaya davet ettiği İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın Millet İttifakı'nın belediye başkanları olduğuna dikkati çekerek, "Anketler ortada, 'sonuçlarına bakılsın' denildi. 'Halkın tercihleri yansıtılsın' denildi. Amaç Türkiye'yi bu kötü sistem ve kötü yönetimden kurtarmak. Masaya Sayın Akşener'in getirdiği iki isim de CHP rozeti takan isim. Her ne kadar CHP rozeti taksa da iki başkan da Millet İttifakı'nın adayıydı" dedi. 

Altılı Masa'nın 6 Mart'taki toplantısı

6 Mart'ta yapılması planlanan Altılı Masa toplantısına Akşener'in katılıp katılmayacağı yönündeki soruyu Usta, "Onunla ilgili karar almış değiliz. Milletvekillerimiz 2 Mart'ta görüşlerini ifade etti, 3 Mart'ta GİB toplantısı yapıldı. Bundan sonraki atılacak adımlar, toplantılarla değerlendirilecektir" diye yanıtladı.

"Başka bir isim üzerinde mutabakat anlayışı mümkün"

Usta, şöyle konuştu:

"Bence kapı hâlâ açık. Altılı Masa çalışma ilkelerine dönecek olursa, tam bir mutabakatla isim nasıl kabul edildiyse, ilkelerimizde değişiklik olmayacak denilirse devam eder. Ama bu ilkelere uyulmazsa yapılacak pek bir şey yok. Adayın mutabakatla seçileceği hususunda irade ortaya konulursa kapı açık. Ancak yine dayatma olursa konuşmanın anlamı yok. Başka bir isim üzerinde mutabakat anlayışı mümkün." 

"Kazanacak isim olsun, anket yapalım" dediklerini kaydeden Usta, "Bizim adayımız yüzde 100 kazanacak değil. Milletin tercihine göre karar verelim dedik. Kemal Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş dışında da isim olabilirdi. Biz hep Kazanacak aday' dedik. Sayın Kılıçdaroğlu iki belediye başkanının devam etmesi gerektiğini söyledi. Bunlar birer pozisyon" ifadesini kullandı.

"Bu konu keşke daha önce gelmiş olsaydı"

Usta, cumhurbaşkanı adayının isminin neden daha önce konuşulmadığı hakkında ise, "Bu konu keşke daha önce gelmiş olsaydı. Bu konu masaya gelmedi. Beklenti hep bizim açısından 'uzlaşıyla çıkacak' gibi bir rahatlık vardı. Birkaç ay önce gelseydi belki böyle bir gerginlik olmazdı" değerlendirmesinde bulundu.

"Altılı Masa'ya 'kumar masası' denilmedi"

Akşener'in dün yaptığı açıklamalarda kullandığı ifadeler hakkında konuşan Usta, şöyle dedi:

"Masaya bir şey getiriyoruz. 'Bu olmayabilir' denilebilir. Açıklanmayan anketler de var. Bu anketler de durumun ne olduğunu biliyoruz. Bunlara bakılarak da olsun da demiyoruz. Sayın Akşener, bu iki başkanın ismini ifade ederken, 'Bu iki başkandan birisi aday gösterilirse itirazımız olmaz' şeklinde ifade kullanıyor, bir dayatma şeklinde değil. Sayın Akşener iki isim ve Sayın Kılıçdaroğlu'nun ismi geldi. Risk var. İsim havuzu ortaya çıkıp görüşülmeli.

Sayın Genel Başkanımız Cumhur İttifakı'nı 'kumar' masası olarak değerlendirmişti. Altılı Masa'ya 'kumar masası' denilmedi."

"İki başkana çağrı yapmak, partinin iç işlerine karışmak değil"

Usta, "Sayın Akşener, Sayın Kılıçdaroğlu'na, 'bizim önerdiğimiz iki aday için elinizi siz de kaldırın' diyor. Herkes kendi partisinden isim söylerse nasıl uzlaşı olacak? İş bu kadar sıkıntıya çıktıktan sonra iki başkana çağrı yapmak, başka partinin iç işlerine karışmak değil" dedi.

"Biz ciddi bir siyasi risk alıyoruz"

"Biz ciddi bir siyasi risk alıyoruz" diyen Usta, "Çok daha güvende alanda olup başka şeyler yapılabilirdi. Ama çağrıda bulunmak durumunda kalınıyor. Bu iki başkanla seçimi çok rahat şekilde almak mümkün. İyi Parti'yi önceleyen değil, ülkeyi önceleyen bir tavır takınılmıştı. Biz bu maçı kazanacak bir yol arayışındayız" ifadesini kullandı.

"Cumhur İttifakı'na kapılar tamamen kapalı" 

Usta, İyi Parti'nin Cumhur İttifakı'na katılıp katılmayacağı konusundaki bir soruyu, "Biz bu ülkeyi bu yönetim ve sistemden kurtarmaya çalışıyoruz. Cumhur İttifakı'na kapılar tamamen kapalı" diye yanıtladı.