Köşe yazarları, Akşener'in Altılı Masa çıkışını yazdı: 5 yıl daha Erdoğan iktidarının önünü açtı
04 Mart 2023 09:15
115
Köşe yazarları, Akşener'in Altılı Masa çıkışını yazdı: 5 yıl daha Erdoğan iktidarının önünü açtı
215
İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, cumhurbaşkanı adaylığı konusunun görüşüldüğü Altılı Masa toplantısında 5 liderin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ortak aday olması konusunda görüş bildirdiğini, partisinin önerdiği aday belirleme yöntemlerinin reddedildiğini söylerken, "Üzülerek söylüyorum ki geldiğimiz son noktada dün itibarıyla Altlılı Masa, artık millet iradesini kararlarına yansıtma kabiliyetini kaybetmiştir" diye konuştu. Akşener, "Ne bir kumar masasında ne de bir noter masasında olmayacağız" diyerek, CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı aday olmaya davet etti. Akşener'in sert çıkışını, köşe yazarları değerlendirdi.
315
Sözcü yazarı Deniz Zeyrek: Kılıçdaroğlu beş (HDP'yi de sayarsak altı) partinin adayı olarak Tayyip Erdoğan'la yarışacak ve muhtemelen iktidarı desteklemediği için İYİ Parti'ye katılan ferasetli İYİ Partililer de Kılıçdaroğlu'na destek verecek. İddia ediyorum, Akşener de (kendisi aday olmadığı sürece) seçim günü Kılıçdaroğlu'nu desteklemek zorunda kalacaktır. Nihayetinde Kılıçdaroğlu kazansa da kaybetse de Akşener “kaybeden” taraf olarak diğer eski aktörlerle birlikte eski dönem siyasetçileri listesinde yerini alacaktır.
415
Sözcü yazarı Rahmi Turan: İYİ Parti'nin Altılı Masa'dan ayrılması, doğal olarak en çok AKP'yi ve Saray yandaşlarını sevindirdi… Zaten uzun süredir Altılı Masa'yı yıkmak için çaba sarf ediyor, senaryolar üretiyorlardı… Amaçlarına ulaştılar! Kişisel kanaatime göre çok büyük bir siyasi hata yapan Meral Akşener, kendi ayağına kurşun sıktı… Bu akıl dışı karar ve davranış ülkemizin geleceği için tabii ki, çok kötü oldu. Fakat, uzun yılların verdiği tecrübeyle söylüyorum, Akşener ve İYİ Parti için de felâket olacak! Altılı Masa'nın uzun süren çabaları boşa gitti, Meral Hanım “Ortak Akıl” yerine yine “TEK ADAM Rejimi”ne teslim oldu.
515
Sözcü yazarı Aytunç Erkin: CHP ve diğer bileşenlerin de bu duruma hazırlıklı olduğu ve yola birlikte devam edecekleri konusunda görüş birliği içinde olduklarını öğrendim. Yani… CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun toplantıdan sonra üç sosyalist partinin lider kadrosunu araması, dün için randevu istemesi hazırlığın işaretiydi. Sol Parti ve TİP'le bugün görüşen Kılıçdaroğlu'nun önümüzdeki hafta da TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan'la görüşeceği (TKP salı veya çarşamba için randevu verdi) öğrenildi. Bu da CHP'nin geniş yelpaze çalışmasının yansıması olarak değerlendirildi. Bir de buna HDP eklenirse Kılıçdaroğlu'nun dediği “Taşlar yerine oturabilir”. Sonuç: Masanın dağılması siyasette kartların yeniden dağılmasına neden oldu. Akşener'in Saraçhane sürecinden sonra masadan ruhen koptuğu bilgisi de dün doğrulanmış oldu…
615
Karar yazarı İbrahim Kiras: Peki, haklı olduğu bir taraf yok muydu Akşener’in? İlk bakışta “kazanacak adayla seçime katılmak gerekir” ifadesi itiraz edilemeyecek bir önerme. Tabii ki seçimi kazanabilecek evsafta birinin olması lazımdı adayın. Ancak bunu kamuoyu anketlerinde Kemal Bey’e verilen desteğin İmamoğlu’na ve Yavaş’a gösterilen ilgiden daha az olduğu tespitlerine dayandırıyordu Akşener ve arkadaşları. Oysa işin aslı, bugüne kadarki süreçte esas itibarıyla “aday adaylığı anketi” yapıldı. Bazı isimler az bazıları daha çok ilgi ve destek görüyordu o ankette. Ancak buradaki sonuçların söz konusu isimlerin aday olmaları durumunda alacakları oy miktarını göstermediği ortadaydı. Çünkü 14 Mayıs’ta en nihayet “Bugünkü iktidar gitsin mi kalsın mı” sorusuna cevap verecek insanlar. Bu bakımdan “Falanca kişi muhalefetin adayı olsaydı bu iktidar değişsin derdim, şimdi filanca kişi aday olduğu için iktidar değişmesin diyorum” şeklinde bir tutum gösterecek kaç kişi olabilir? Üstelik itiraz edilen kişi, masada en fazla oya ve sandalyeye sahip ana muhalefet partisinin lideri. Hem de bu ittifakın kuruluşuna bugüne kadarki uyumlu çalışmalarına başarıyla liderlik etmiş olan kişi. Buna karşılık, “Masanın belirleyeceği ortak aday kim olursa olsun destekleyeceğiz” dedikten sonra fikir değiştirip “kazanacak aday” diye tuhaf bir şart ileri sürmek en hafif tanımlamayla tutarsızlıktır.
715
Karar yazarı Mustafa Karaalioğlu: Meral Akşener’in uzun süredir “kazanacak aday” üzerinden yaptığı kritik kabul edilebilir elbette ama yıllardır birlikte siyaset yaptığı partileri hedefe koyan, itham eden dil asla anlayışla karşılanamaz. Yanlış ya da doğru; en nihayet üzerinde anlaşılamayan şey adaylık konusudur. Çekincesi olan sadece Akşener değil, başkaları da vardır. O adayı desteklemez yolunuza bakarsınız ama Millet İttifakı’nın birikimini ve dolayısıyla tabanını hedefe koymak bir ayılık konuşması için fazla olmuştur. Verilen mesajlar en az ittifaktan ayrılmak kadar şoke edicidir. Bu sözlere bakınca, Akşener için Altılı Masa günleri eziyet çektiği zamanlar gibi görünüyor. Aylardır çektiği bir eziyet dün bitmiş oldu!
815
Karar yazarı Akif Beki: Muhalif seçmen bunu sevmez. Canı sıkıldı, morali bozuldu, umudu kırıldı. Ve kızgın. Gerekçesi ne olursa olsun, masadan kalkanı suçlama ihtimali daha yüksek. Erdoğan'a avantaj kazandırdığını, iktidarı sevindirdiğini düşünenler, Akşener'i sorumlu tutacak. İYİ Parti'ye daha çok kızar, acısını ondan çıkarmaya yönelirlerse de tepki, Akşener'i vurur. Bu senaryoda Akşener'in ayrılması, masaya kaybettirmez. Bilakis Kılıçdaroğlu'na daha çok sarılmayı kamçılayabilir.
915
Karar yazarı İsmet Berkan: Seçmen Akşener’in üstü örtülü biçimde Tayyip Erdoğan’a destek vermesine ne tepki verecek? Düne kadar birinci parti olma, merkez sağın ana partisi olma hayalleri içindeki İyi Parti bugün anketlerde gözüken yüzde 14 oyunu koruyabilecek mi? Şüpheliyim. Hafızamı zorluyorum, Türk siyasetinde bu çapta dönüşler yapan bireyler hatırlıyorum ama bir siyasi partinin bu hızda bir uçtan ötekine kaydığını hatırlamıyorum.
1015
Cumhuriyet yazarı Orhan Bursalı: Evet kesin kararlaştırılmış bir masayı devirme eylemiyle karşı karşıyayız. Bu siyasetin temelleri 2021’de atıldı ve parti o kulvara girdi. Cumhurbaşkanı ailesinin bir yakını olarak kendini tarif eden Andy-Ar araştırmacısı Faruk Acar’la birlikte yürümeye başladıktan sonra (*)... Sanırım Acar ile İYİ Parti, partiyi birinci parti yapma politikası mı çizildi? Sanki öyle. Meral Hanım’ın Fox TV’de “beş yıl sonra” seçimlerin en büyük partisi olacağını söylemesi, masayı devirme işareti sayılabilir. Tüm bunları bir araya getirirsek İYİ Parti’nın bilinçli olarak bir beş yıl daha RTE iktidarına yol açtığını ileri sürebiliriz. Beklentisi gerçekleşir mi bilmiyorum. Ama iktidarın değişmesine bir engel çıkardığı kesin.
1115
Cumhuriyet yazarı Emre Kongar: Şimdi Meral Akşener’in aslında Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte çekirdeğini oluşturduğu Millet İttifakı’ndan ayrılması şu sonuçları doğurmuş görünüyor: 1) Akşener, bugüne kadar izlediği söylem ve eylem çizgisinin tam tersine bir karar açıklamış, böylece bütün güvenilirliğini yitirmiştir. - 2) Milliyetçi Sağ’ın Demokratik Rejimi desteklediği konusundaki umutları yok etmiştir. - 3) Kemal Kılıçdaroğlu’nun bütün emeklerini boşa çıkarmış, kendisini ve partisini var eden Kılıçdaroğlu’na da ihanet etmiştir. - 4) CHP’nin iki belediye başkanına adaylık çağrısı yaparak İstanbul ve/veya Ankara belediyelerinden birinin yönetimini ve gelirlerini AKP’ye armağan etme niyetini açıklamıştır.- 5) CHP’nin parti içi dinamiğine de müdahale etmek, CHP’nin içine bile düzenlemek gibi bir hadsizlik ve aymazlık sergilemiş, siyasal nezaket ve ahlak kurallarını da zedelemiştir.
1215
Cumhuriyet yazarı Mustafa Balbay: Akşener, İmamoğlu ve Yavaş’ın CHP adayı olarak seçildiğini bilmiyor mu? Eğer CHP’ye rağmen adaylıkları gündeme gelirse CHP’nin içinde fay hatları oluşacağını bilmiyor mu? Bu durumda 12 toplantıdır örülen 6 partinin tepesindeki yakınlığın tabana yansıması çabasının heba olacağını bilmiyor mu? Bütün bunları bilerek bu tercihi yaptı. İmamoğlu, “Adayım Kılıçdaroğlu” deyip yana çekildi. Tanıdığımız kadarıyla Yavaş da “Kemal Bey’in bilgisi ve onayı dışında hareket etmem” tutumunu sürdürüyor. Gelelim İYİ Parti tabanına... Özellikle Ege illerinde İYİ Parti tabanındaki AKP karşıtlığı en az CHP tabanı kadar. Anketler Akşener’in ola ki Cumhur İttifakı’na yakınlaşması halinde oy oranının yüzde 5’e düşeceğini söylüyor. Akşener partisini büyütmek istiyorsa bu yönde hareket etmeyecektir. Salt iktidar olmak istiyorsa, başka...
1315
Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan: Meral Akşener, çarşıyı öyle bir karıştırdı ki... Bir çarşı, ancak bu kadar karışabilirdi. Siyasette bütün kartlar yeniden dağıtılıyor. Toz duman arasında manzara-i umumiye aşağı yukarı şöyle: Masa’nın iki önemli ayağından biri olan İYİ Parti, artık Masa’da değil. Geriye kalanlarla Masa olmaz. Bu nedenle Masa olayı, artık bitmiştir. Öyle anlaşılıyor ki... Kartlar, yeniden dağılacak. Belki de CHP, artık HDP ile açıktan ittifak kuracak. Akşener, masayı dağıtmakla kalmadı. CHP’nin içine de İmamoğlu ve Yavaş bombalarını attı. İmamoğlu ve Yavaş, Meral Akşener’in teklifini kabul etseler dahi eski pırıltılarından çok şey eksilmiş olacak. Çarşının karışması, kim ne derse desin, en çok Erdoğan’a yarayacak. Sırf bu karambol bile muhalefetin imajına büyük darbe vurmuş oldu.
1415
Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi: Kılıçdaroğlu, Akşener’in ortak bildiriye imza attıktan sonra masadan kalkmasını beklemiyordu. Kılıçdaroğlu’nun, 'Anketle cumhurbaşkanı adayı belirlendiği nerede görülmüş? Asıl dayatma 5 parti birini önerirken anket yapalım demek, bizim belediye başkanlarımızı önermek değil mi?' diye tepki gösterdiği söyleniyor. HDP masaya oturmayacak. Ancak HDP aday çıkarmayacak, Kılıçdaroğlu’nu destekleyecek. Bu mesaj Kılıçdaroğlu’na iletildi. Kılıçdaroğlu, adaylık konusunda geri adım atamayacak. Pazartesi günü 5 parti tarafından aday gösterilecek. HDP de Kılıçdaroğlu’na destek verecek.
1515
Hürriyet yazarı Hande Fırat: Akşener, HDP’nin çok tartışıldığı bir dönemde, “Tamam ben kalkayım onlar otursun” dedi. Sözünü sakınmamakla bilinen Akşener’in CHP’li bir büyükşehir belediye başkanına ise “Sizinkiler can sıkıcı işler yapıyor, masayı dağıtırım, CHP’yi de ikiye bölerim” dediği de iddia ediliyor. Aslında masada köprüler çoktan atılmıştı. Buna rağmen İYİ Parti’ye göre Akşener masanın son toplantısına “son bir kez şansını kullanmak, milletin isteğini dile getirmek, doğru adayı belirlemek” için gitti.