Ekonomi

Eski Merkez Bankası Meclisi Üyesi Prof. Dr. Kuruç: Merkez Bankası'nın bağımsızlığı diye bir şey kalmadı 

08 Kasım 2020 07:49

Eski Merkez Bankası Meclisi Üyesi Prof. Dr. Bilsay Kuruç, geçen yıl, 6 Temmuz’da Merkez Bankası (MB) Başkanlığı görevinden alınan Murat Çetinkaya’nın yerine görevlendirilen Murat Uysal, 16 ay sonra görevden alınması ve yerine eski AKP’li bakan Naci Ağbal’ın atanmasını yorumladı. Kuruç, "Merkez Bankası'nın bağımsızlığı diye bir şey kalmadı" görüşünü savundu. 

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre,  Merkez Bankası'nın bağımsız olmasıyla “piyasalarla banka arasında soluk alıp verme sisteminin kurulmasının” amaçlandığını dile getiren Kuruç,  “Bu şekilde başkanın değiştirilmesiyle piyasaya güven verilmez. Yasada MB başkanının, üyelerinin nasıl değiştirileceği konusunda belli kurallar vardır. Ama ortada yasa falan da kalmadı. Kişilerle değil kurumlarla güven verilebilir.” dedi. 

Kuruç, “Geriye kurum olarak MB kalmıştı. Ancak o kurumun işleme esaslarını dikkate almazsanız o zaman istediğiniz şeyi de gerçekleştiremezsiniz. MB piyasalar için bir işaret feneri olmalı. Ancak MB’nin ışığı söndürülüyor” diye konuştu. 

TIKLAYIN | Cumhuriyet tarihinde ilk: 16 ay içinde iki Merkez Bankası Başkanı görevden alındı; Murat Uysal'ın yerine Naci Ağbal atandı

TIKLAYIN | En çok faiz indiren Merkez Bankası başkanı oldu; Murat Uysal dönemi böyle geçti

TIKLAYIN - Kapalı kapılar arkasında Merkez Bankası'nın 7 yılı (1): Başçı dönemi; rezervler eriyor

TIKLAYIN - Kapalı kapılar arkasında Merkez Bankası (2): Kamu bankalarının döviz satışları

TIKLAYIN - Kapalı kapılar arkasında Merkez Bankası (3): Rezervler eriyor; dolar fren tutmuyor