Politika

Davutoğlu Hamas lideri Haniye'yi Türkiye'ye çağırdı, Bahçeli ile görüştü, davetini kabul etmeyen Filistin lideri Abbas'a sitem eden Erdoğan'a çağrı yaptı

Davutoğlu, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı davet ettiklerini ancak gelmediğini söyleyerek özür bekleyen Erdoğan'a da "Haniye’yi davet edin" çağrısı yaptı

27 Temmuz 2024 22:33

T24 ANKARA

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun, Gazze’deki bölgesel yönetimin ve Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye’yi TBMM'de konuşma yapması için Türkiye’ye çağırması, Haniye’nin de yapılan çağrıya teşekkürü yeni bir siyasi tartışma başlattı. T24'ün edindiği kulise göre Davutoğlu, bu kapsamda MHP lideri Devlet Bahçeli ile görüşme gerçekleştirdi. Bahçeli, Davutoğlu’nun talebine "Arkadaşlar ile bir değerlendirelim" yanıtı verdi. İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ile görüşmesinde ise "Elimizden geleni yaparız" yanıtı aldı. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD Kongresi'nde hitap etmesine sert tepki gösteren eski Başbakan ve Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu'nun çağrısına bugün öncelikle Haniye'den yanıt geldi. Haniye'nin "Onur duyarım" diyerek daveti için teşekkür ettiği Davutoğlu, dün gün boyu Türkiye’den liderleri arayarak davet konusunda destek istedi.

T24'ün edindiği kulise göre, Davutoğlu önce MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile konuştu. Hem Meclis’te rahatsızlanan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay için "Geçmiş olsun" dileklerini iletti hem de dünkü çağrısına destek istedi. Davutoğlu ayrıca, daha önceki Gazze konusundaki açıklamasından dolayı Bahçeli’ye şükranlarını iletti.

Bahçeli ise Davutoğlu’nun talebine "Arkadaşlar ile bir değerlendirelim" diye yanıt verdi. Davutoğlu ardından İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ile görüştü ve "Elimizden geleni yaparız" yanıtı aldı. Bu konuda Meclis'te mutabakat sağlanamayınca son olarak ortak metin çıktı.

Davutoğlu'ndan Hamas lideri için Cumhurbaşkanı ve parti liderlerine açık çağrı: Haniye'yi Gazi Meclis'te konuşması için davet edelim

Hamas liderinden TBMM'de konuşma yapması için çağrıda bulunan Davutoğlu'na teşekkür: "Onur duyarım"

"Abbas'ı davet ettik gelmedi" diyen Erdoğan'a yanıt: Haniye’yi davet edin

Davutoğlu, bugünkü konuşmasında Filistin Devlet Başbakanı Mahmud Abbas'ı davet ettiklerini ancak gelmediğini söyleyerek sitem eden Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da çağrısını yineledi.

Erdoğan'ın "Sayın Abbas, kusura bakmasın önce bizden ayrıca özür dilemesi lazım. Davet ettik gelmedi, bekliyoruz bakalım gelebilecek mi?" sözlerine yanıt veren Davutoğlu, X hesabından şunları yazdı:

Erdoğan'dan Davutoğlu'na cevap: Sayın Abbas'ı davet ettik gelmedi, bizden özür dilemesi lazım

"Sayın Cumhurbaşkanım; bugün Gazze’de yaşanan soykırım karşısında insanlık onurunun sesinin TBMM’den duyulması tarihe ve insanlığa olan borcumuzdur.

Sayın Abbas davetinize 'hayır' demişse, bugün soykırımcı İsrail’e karşı direnişin temsilcisi olan ve en yakınlarını bu direnişte şehit vermiş olan Gazze’nin seçilmiş lideri Heniyye’yi mazlum milletlerin meclisi TBMM’ye davet ediniz.

Sayın Heniyye, Türkiye’den gelecek bir davete icabet edeceğini dünkü görüşmemizde bize bildirdi. Netanyahu’nun ABD Kongresi’ndeki konuşması sonrasında Gazze halkının sesinin ve feryadının Ankara’dan dünyaya yayılması sizin için de ülkemiz için de insanlık vicdanına hitap bakımından büyük bir itibar vesilesi olacaktır. Bu yönde atılacak her adımı tereddütsüz destekleyecek ve yanınızda olacağız."

Kongre'nin tek Filistinli Amerikalı üyesi Rashida Tlaib'den Netanyahu'ya konuşması sırasında tek başına protesto: Savaş suçlusu!

Biden ile görüşen Netanyahu, İsrail'e 50 yıllık desteği için teşekkür etti, Biden "Sizinle çalışmayı dört gözle bekliyorum" dedi