Politika

Davutoğlu'ndan Hamas lideri için Cumhurbaşkanı ve parti liderlerine açık çağrı: Haniye'yi Gazi Meclis'te konuşması için davet edelim

26 Temmuz 2024 22:20

T24 Haber Merkezi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD Kongresi'nde hitap etmesine sert tepki gösteren eski Başbakan ve Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye'nin Türkiye'ye davet edilerek TBMM Genel Kurulu'nda konuşması için Cumhurbaşkanı ile parlamentodaki siyasi parti liderlerine çağrıda bulundu. Davutoğlu, çağrıya olumlu cevap verilmediği takdirde, Haniye ya da Gazzeyi temsilen bir Filistinliyi Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu ile ortak grup toplantılarına davet edeceklerini açıkladı. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD'de ziyaretine ve Kongre'de ayakta alkışlanmasına yönelik eleştiriler sürüyor. Önceki gün ABD Kongresi'nde kürsüde konuşan ve ayakta alkışlanan Netanyahu, dün Başkan Joe Biden, bugün de başkan adayı Donald Trump ile görüştü. Hem Biden'la hem de Trump'la yapılan görüşmede Netanyahu, ABD'ye İsrail'e olan büyük destekleri için teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Çağımızın Hitlerini baş tacı ederken zerre utanmıyorlar, 150 bin Gazzeli'nin kasabını ağırlayıp 57 kez alkışladılar" tepkisi gösterirken, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de "Bu gece soykırım suçlusunun oynadığı utanç sirki izledik; Amerika çocuk katili uğruna kendini rezil etti" demişti. CHP lideri Özgür Özel'in tepkisi de "Bir katliamcıya cesaret verme, katliama ortak olmaktır" sözleriyle oldu. 

TIKLAYIN - Biden ile görüşen Netanyahu, İsrail'e 50 yıllık desteği için teşekkür etti, Biden "Sizinle çalışmayı dört gözle bekliyorum" dedi

TIKLAYIN: Kongre'nin tek Filistinli Amerikalı üyesi Rashida Tlaib'den Netanyahu'ya konuşması sırasında tek başına protesto: Savaş suçlusu!

 

Netanyahu'nun ABD'de coşkuyla karşılanmasına bir tepki de Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'ndan geldi. Ancak Davutoğlu tepkisinin başında "Gazi Meclisi'nin Filistin ve Gazze halkının mekanı" olduğunu söyleyerek, CumhurbaşkanıErdoğan başta olmak üzere bütün parti liderlerine bri çağrıda bulundu.

Davutoğlu, Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye'nin Türkiye'ye davet edilerek TBMM Genel Kurulu'nda konuşması için çağrı yaparak, yarın Meclis grubunda bu konuda  özel gündem önerisinde bulunacaklarını duyurdu.

"Bu çağrımıza hükümet kanadından ve diğer partilerden olumlu cevap gelmezse böylesi bir hitap için İsmail Heniyye ya da Gazzeyi temsilen bir Filistinli kardeşimizi ortak grup toplantımıza hitap etmek üzere Sayın Temel Karamollaoğlu ile birlikte davet etmeye hazırız" diyen sosyal medya hesabından yaptığı çağrıda şu ifadelere yer verdi:

"Sayın Cumhurbaşkanı başta olmak üzere bütün parti liderlerine çağrıda bulunuyorum. Amerikan Kongresi soykırımcı Netanyahu’nun mekanıysa, duasını ve desteğini aldığı mazlum milletlere sömürgeciliğe karşı mücadelede ilham olmuş İstiklal Savaşımızın karargâhı olan Gazi Meclisimiz de mazlum Filistin ve Gazze halkının mekanıdır.

Dört Cumhurbaşkanımızın (Atatürk, İnönü, Gürsel ve Sunay) bölgemizdeki bugünkü sorunların müsebbibi olan sömürgeci emperyalizme karşı savunduğu Gazze cephesindeki şehitlerimizin hatırasına ve Gazze’de dokuz aydır katledilen masumların sesi olmak üzere İsmail Heniyye ya da Gazzelilerin tayin edeceği bir Filistin temsilcisinin mazlum milletlerin duaları ve destekleriyle kurulmuş Gazi Meclisimizin Genel Kurulunda milletimize ve insanlığa hitap etmek üzere davet edelim.

Yarın grubumuz bu konuda bir özel gündem önerisinde bulunacaktır. Bu çağrımıza hükümet kanadından ve diğer partilerden olumlu cevap gelmezse böylesi bir hitap için İsmail Heniyye ya da Gazzeyi temsilen bir Filistinli kardeşimizi ortak grup toplantımıza hitap etmek üzere Sayın Temel Karamollaoğlu ile birlikte davet etmeye hazırız."