Politika

CHP: Türkiye'yi yasakçı bir ülkeye dönüştürmek isteyen iktidarın çabaları sonuçsuz kalacak

"Türkiye’yi Kuzey Kore, Afganistan gibi dünyaya kapalı ve yasakçı bir ülkeye dönüştürmek istiyorlar"

11 Ağustos 2024 11:07

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak Wattpad, Instagram ve Roblox'a getirilen erişim engelleriyle ilgili, "Türkiye’yi Kuzey Kore, Afganistan gibi dünyaya kapalı ve yasakçı bir ülkeye dönüştürmek isteyen iktidarın bu çabaları, milyonların özgürlük talepleri karşısında sonuçsuz kalacak, yasakçı otokratik siyasilerin hevesini kursağında bırakacaktır" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, haftalık değerlendirme raporunu yayınladı. Toprak’ın değerlendirmelerinden öne çıkanlar şöyle:

"Bakan Yerlikaya, Göç İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) resmi verileriyle Türkiye’de 'geçici sığınmacı' statüsü verilen 3 milyon 103 bin Suriyeli sığınmacıdan 729 bininin GİB’e, il ve ilçelerdeki emniyet birimlerine bildirdikleri ikamet adreslerinde bulunamadıklarını ifade etti. Bunun anlamı İçişleri, emniyet, güvenlik birimlerinin sözde GİB’e kayıtlı her dört sığınmacıdan birisinin nerede olduğunun bilmediğinin itirafıdır. Beyan ettikleri adrese 90 günde dönmeyenlere 2 ay ek süre verileceği, bu sürede de ikametlerine dönmezlerse yardım, sosyal destek, eğitim, sağlık vb. haklardan yararlanamayacaklarını dile getiren Bakan'ın ifadeleri iktidarın tam bir acizlik içinde olduğunu gösteriyor. Aslında 90 gün süre verildiği halde adresine dönmeyenlere neden 2 ay daha ek süre verildiği sorusu yanıtlanmak zorunda.

TIKLAYIN - İçişleri Bakanı Yerlikaya açıkladı; Türkiye'de 729 bin Suriyeli kayıp!

Türkiye’nin il,-ilçe, mahalle ve köylerinde, kırsal bölgelerinde bile teşkilatı, karakolları olan emniyetin, jandarmanın adresinde bulamadığı, ikametine dönmeyene yardımı kesmek dışında bir yaptırım uygulayamadığı yüz binlerce sığınmacının açığa çıkarttığı bu tablo, iktidarın liyakatsizlik, acizlik, beceriksizlik tablosudur. Kayıtlı, kaçak ve kayıt dışı yabancı göçmen sorunu artık Türkiye’nin geleceğini tehdit eden yakıcı, yıkıcı ve acil çözüm gereken temel bir sorundur.

Siyasi baskı, yasaklar ve ihraçlarla binlerce bilim insanını beyin göçüyle kaybeden Türkiye, Araştırma-Geliştirme (AR-GE) için bütçeden ayırdığı kaynakta da geriye gitti. Milli gelirden AR-GE’ye ayrılan pay dibe vurdu.2023 itibarıyla 45 Euro'ya düşen kişi başına AR-GE harcaması, 275 Euroluk AB ortalamasının altıda birine indi.

"İktidar muhalefet belediyelerinin kaynaklarını kesmeyi mübah sayıyor"

Devletten yardım alan hane sayısı 5,3 milyona, birey sayısı 17 milyon 411 bin kişiye ulaşırken, yerel seçimde AKP oyları 16 milyonda kaldı. 'Yardım ver, oy al' siyasetinin sonuna gelen iktidar, muhalefet belediyelerinin kaynaklarını kesmeyi mübah sayıyor.

TIKLAYIN - Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı: 12 milyon vatandaşa sosyal yardım desteği verildi

"Yasaklar internet ve iletişim özgürlüğüne yönelik hukuk dışı kararlardır"

Türkiye’de milyonlarca kullanıcısı olan Wattpad, Instagram ve çocuk oyunları platformu Roblox’a peş peşe getirilen yasaklar internet ve iletişim özgürlüğüne, sanalonline ticarete yönelik hukuk dışı kararlardır. Özgürlük karşıtı yasakçı zihniyetini dışa vuran iktidar, yasak kararını 'dijital faşizm' söylemiyle savunuyor.

Kimin ne okuyacağına, ne düşüneceğine kendisi karar vermek isteyen iktidar ve bu zihniyete destek kampanyası yürütenlerin bahaneleri, siyasi talimatlı keyfi yasaklara gerekçe üretmekten öte bir şey değildir. Türkiye’yi Kuzey Kore, Afganistan gibi dünyaya kapalı ve yasakçı bir ülkeye dönüştürmek isteyen iktidarın bu çabaları, milyonların özgürlük talepleri karşısında sonuçsuz kalacak, yasakçı otokratik siyasilerin hevesini kursağında bırakacaktır.

Merkez Bankası’nın 2024 Yılı üçüncü enflasyon raporunda yıl sonu için yüzde 38, 2025 yılı için de yüzde 14 oranındaki enflasyon hedefini aynen koruması ve gıda fiyatlarının yatay seyrettiğinin dile getirilmesi; insanı dışlayan sadece rakama endeksli bir yaklaşımdır.

"Ekonomik Güven Endeksi son bir yılın dip noktasında"

Ekonomik Güven Endeksi son bir yılın dip noktasına inerken, alt endekslerde karamsarlığın yayılması ekonomi yönetiminin öne sürdüğü 'her şey iyiye gidiyor' söyleminin aksini yansıtıyor. Tüm alt endekslerde gelecek 12 aya dönük beklentilerin kötüleştiği gözleniyor.

TIKLAYIN - Tüketici güven endeksi temmuz ayında geriledi

Çukurova’da Su Birliği, üreticilere ikinci ürün ekimi yapmama uyarısında bulunurken Cumhurbaşkanı kararıyla birleştirilen 378 Su Birliği’nde atama sistemine geçilmesi, birliklerin partizanlaştırılıp politize edilmesi, sulama ücretlerinin yüzde 100 artırılması tarımda yeni bir felaketin kapısını araladı." (ANKA)

Instagram'a erişim engeli

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin ölümü ile ilgili taziye mesajlarının Instagram tarafından engellediğini söyleyerek tepki göstermesinin üzerinden 2 gün geçtikten sonra, 2 Ağustos Cuma günü Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, sosyal medya mecrasına erişim engeli getirdi.

TIKLAYIN - Instagram'a erişim engeli getirildi

Bakan Uraloğlu: Katalog suçlar nedeniyle

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Instagram'a erişim engeline ilişkin yaptığı açıklamada, "Atatürk'e hakaret", “kumara ve uyuşturucuya yönlendirme”, “çocuğa yönelik cinsel istismar” gibi katalog suçlara işaret ederek, "Ülkemizin koyduğu kurallar var. Ülkemizin değerleri, hassasiyetleri var. Uyarılarımıza rağmen katalog suçlarını dikkate almadılar. Erişim engeli getirdik. Kanunlarımıza uyduklarında erişim yasağı kalkar"  ifadelerini kullandı. 

TIKLAYIN - Ulaştırma Bakanı Uraloğlu'ndan "Instagram" açıklaması: Katalog suçlarını dikkate almadılar; ülkemizin kuralları, değerleri var

META yetkilileriyle toplantı

Instagram'a erişim engeli devam ederken, Pazartesi günü Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bürokratlarıyla META yetkilileri arasında kritik bir toplantı gerçekleştirildi. Saat 13.00’te başlayan toplantı 19.00'da sona erdi. Toplantıya, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun yanı sıra Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yetkilileri de katıldı.

META'dan "algoritma" savunması

Görüşmede, Türkiye'nin katalog suçlar ve toplumun hassasiyetlerine aykırı içeriklere yönelik talepleri bir kez daha dile getirildi. Özellikle, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye için yayımlanan taziye mesajlarının algoritmalar tarafından engellendiği gerekçesiyle META’ya eleştiriler yöneltildi. META ise, ABD’nin Hamas’ı terör örgütü olarak kabul ettiğini ve bu çerçevede algoritmaların devreye girdiğini savundu.

Hassas içerik listesi sunuldu

Görüşmede, Uraloğlu başkanlığındaki heyet, Türkiye’nin terör örgütü listesinde yer alan PKK, PYD ve FETÖ’ye yönelik destek mesajlarının da algoritmalarla engellenmesi gerektiğini söyledi. Bu taleplerin ardından, META’nın PKK konusunda yeşil ışık yaktığı belirtilirken, Türkiye’nin platformdan kaldırılmasını istediği içerik listesi de şirkete sunuldu. Ancak, terör tanımı konusunda taraflar arasında görüş ayrılığı yaşandığı bildirildi.

TIKLAYIN - Instagram toplantısında neler konuşuldu: META'dan "Hamas, terör örgütü kabul ediliyor" savunması

Bakan Uraloğlu: Bir ilerleme yok

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, "Instagram'ın açılması konusunda yapılan görüşmelerde tam istediğimiz sonucu alamadık. Bu işi bugün bitirebileceğimizi düşündüm ama olmadı. Instagram konusunda bir ilerleme yok" dedi.

TIKLAYIN - Bakan Uraloğlu'ndan Instagram'la toplantı sonrası açıklama: Açılması için tam istediğimiz sonucu alamadık

TIKLAYIN - Erdoğan'dan Instagram'a getirilen erişim engeline yorum: Dijital faşizm ile karşı karşıyayız

TIKLAYIN - Bakan Bolat'tan "Erişim engeli ticareti vuracak" iddialarına: Instagram'da yapılan satışlar, e-ticaret kapsamına girmiyor