Instagram'a erişim engeli getirildi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Heniye'nin ölümü ile ilgili taziye mesajlarının Instagram tarafından engellediğini söyleyerek tepki göstermişti

02 Ağustos 2024 07:05

18

Instagram'a erişim engeli getirildi

28

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un Heniye'nin ölümü ile ilgili taziye mesajlarının Instagram tarafından engellediğini söyleyerek tepki göstermesinin üzerinden 2 gün geçmesinin ardından, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, sosyal medya mecrasına erişim engeli getirdi. BTK'nın site bilgileri sorgu sayfası kısmında ilgili karar yer aldı.

38

BTK'nın site bilgileri sorgu sayfası kısmında ilgili şu karar görüldü:

48

58

Yaman Akdeniz: Gerekçe olarak iki ihtimal var - İfade Özgürlüğü Derneği’nin kurucularından Prof. Dr. Yaman Akdeniz, engelin BTK üzerinden yapıldığını belirterek, gerekçe olarak iki ihtimalin olabileceğini söyledi. Birinci ihtimalin 5601 sayılı yasanın sekizinci maddesinde yer alan kumar oynanması, müstehcenlik, fuhuşa teşvik, Atatürk’e hakaret gibi katalog suçların gerekçe olarak gösterilmiş olabileceğini söyleyen Akdeniz, aynı yasadaki 8/A maddesine dikkat çekerek şöyle devam etti: “Bu madde kamu düzeninin ve millî güvenliğin korunması için kullanılıyor. Wikipedia, geçen sene Ekşi Sözlük, Oda TV, JİN News, Sendika.org, bu madde kapsamında engellenmişti. Dolayısıyla benim tahminim ve görüşüm 8/A maddesini işlettiler.” Eğer 8/A maddesine istinaden erişim engeli getirildiyse, talebin ya Cumhurbaşkanlığı’ndan ya da yasada belirtildiği gibi ilgili bakanlıklardan gelmiş olması gerektiğini söyleyen Akdeniz, durumun böyle olması halinde 24 saat içerisinde Sulh Ceza Hakimliği onayına sunulması gerektiğini ekledi.

68

Mark Zuckerberg'in sahibi olduğu Meta platformu (Instagram-Facebook) Hamas lideri İsmail Haniye'nin öldürülmesinin ardından yapılan bazı paylaşımları bilinçli olarak engellediği ileri sürülmüştü. Duruma tepki gösteren AKP Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcısı Ömer Arvas, "Genel konular dışında dijital platformlara yönelik bir yasal düzenlemenin getirilmesi zorunluluk haline geldi. Sonucu nereye varacaksa varsın bir insanlık ayıbı haline gelen bu mecralara en ağır yaptırımlar uygulanmalıdır. Unutmamalıyız ki yarın bir gün bizlerin başına gelebilecek olaylarda da dünyaya karşı ülkemizin sesini kısıp terör örgütlerinin sesini yükseltebilmek halen mecraların inisiyatifinde. Hali hazırda yaşadığımız çokça örnek de mevcut” demişti.

78

Nisan ayında da Meta şirketinin X'e (Twitter) rakip olarak piyasaya sürdüğü Instagram'a bağlı Threads uygulaması, Rekabet Kurumunun kararı sonrası Türkiye'de erişime kapanmıştı. Rekabet Kurulu, Meta'nın Threads ve Instagram uygulamalarını bağlayarak hakim durumu kötüye kullandığı vurgusunu yapmıştı.

88

31 Temmuz günü İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya uygulaması İnstagram üzerinden İsmail Heniye'nin ölümü ile ilgili taziye mesajlarına erişim engeli getirilmesine tepki göstermiş; "Heniye'nin şehadeti dolayısıyla insanların taziye mesajı yayınlamasını herhangi bir gerekçe göstermeden engelleyen sosyal medya platformu Instagram'ı da şiddetle kınıyorum. Bu çok açık ve net bir sansür girişimidir” demişti.