Dünya

Çatışmaların 34. günü | İsrail, sivillerin çıkışı için günde 4 saat saldırılara ara verecek; ABD, Suriye'de "İran bağlantılı" hedefleri vurdu

09 Kasım 2023 23:30

T24 Dış Haberler

Dünya Sağlık Örgütü, İsrail bombardımanı Gazze Şeridi'nde sağlık sistemini bozduğu, temiz suya erişimi zorlaştırdığı ve insanları kalabalık sığınaklarda kalmaya ittiği için bölgede hastalık yayılma riskinin yüksek olduğunu ifade etti. Beyaz Saray, İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyinde bulunan sivillerin çıkışı için saldırılara günde 4 saat ara vermeyi kabul ettiğini bildirdi. 

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) Suriye'de İran'a yakın gruplara hava saldırısı düzenlediğini duyurdu.

TIKLAYIN | Hamas-İsrail savaşında gün gün, dakika dakika tüm gelişmeler

İsrail, ordusu güney Gazze'ye giden ana yolu açtıktan sonra 50 bin Filistinlinin çarşamba günü Gazze Şehri'nden ve çevresinden ayrıldığını iddia etti. 

Bir İsrail ordusu sözcüsü, "Hamas kuzeyin kontrolünü kaybettiği için insanlar kaçıyor" dedi. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komiseri, hem İsrail'i hem de Hamas'ı savaş suçu işlemekle suçladı.

AP; Hamas'ın elindeki bir düzine rehinenin serbest bırakılması karşılığında Gazze'de üç günlük insani ateşkes sağlanması için müzakereler sürdürüldüğünü iddia ettiği bir haber yayımladı. Müzakerelere Katar, Mısır ve ABD'nin aracılık ettiği öğrenildi. 

İşte savaşın 34. gününden dakika dakika öne çıkanlar...

07.00 | T24'ün bu canlı blogu sona erdi; canlı gelişmeleri buradan takip edebilirsiniz...

01.03 | ABD: Gazze'nin kuzeyinden kaçmak isteyen siviller için iki insani koridor oluşturulacak

ABD, İsrail'in kuşatması altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki bölgelerde bulunan sivillerin "kaçması" için iki "insani koridor" oluşturulacağını duyurdu.

00.38 | UNRWA: Gazze'deki tesislerimizde yaklaşık 4 bin 600 hamile kadın ve 380 bebek tıbbi bakıma muhtaç

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), ajansın Gazze Şeridi'ndeki tesislerinde yaşayan yaklaşık 4 bin 600 yerinden edilmiş hamile kadın ve 380 yeni doğmuş bebeğin tıbbi bakıma ihtiyacı olduğunu duyurdu.

00.12 | İsrail'in Gazze'ye saldırısında İsrailli esirler arasındaki bir kadın asker öldü

Hamas'ın Telegram hesabından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in bugün Gazze Şeridi'ni hedef alan bombalı saldırısında, İsrailli esirler arasında bulunan Modiin Yahudi yerleşim bölgesinden 19 yaşındaki kadın asker Faul Azai Mark Asiani'nin öldüğü, bir askerin ise orta derecede yaralandığı belirtildi.

Bu açıklamanın gerçekliğini belgeleyen bir materyali daha sonra yayınlayacaklarını belirten Kassam Tugayları, konuya ilişkin ayrıntı vermedi.

23.22 | BM Kalkınma Programı: Gazze'de sadece 1 ayda konutların yüzde 50'si yok oldu

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Gazze'de İsrail'in saldırıları sonucu konutların yüzde 50'sinin yok olduğunu bildirdi.

23.10 | İsrail Savunma Bakanı: Tünellerle başa çıkmak için yeni yöntemler kullanmaya başladık

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze Şeridi’nde Hamas’ın tünelleriyle başa çıkmak için “yeni yöntemler kullanmaya başladıklarını” söyledi.

23.08 | İsrail, Cenin başta olmak üzere Batı Şeria'daki baskınlarda 18 Filistinliyi öldürdü

İsrail askerleri, 14'ü Cenin'de olmak üzere Batı Şeria'nın farklı kentlerinde dün geceden bu yana 18 Filistinliyi öldürdü.

İsrail ordusu, Cenin kentine ve Cenin Mülteci Kampı'na baskınlar düzenledi. İsrail güçleri, baskınlara direnen Filistinlilere gerçek mermiyle müdahale etti.

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre; İsrail güçleri, Cenin'de 14 Filistinliyi öldürdü. İsrail askerleri Cenin Mülteci Kampı içinde bir evi kuşattı. Buradaki Filistinli silahlı gruplarla, İsrail askerleri arasında yoğun çatışmalar yaşandı.

İsrail ordusuna ait araçların geçtiği bir noktada el yapımı patlayıcının infilak ettirilmesi üzerine bölgeden dumanlar yükseldi.

Cenin Mülteci Kampı'nda iki okul ve üç ana okulunda mahsur kalan öğrenciler, akşam saatlerinde, İsrail askerlerinin ateş açmayı keseceğini açıkladığı yarım saatlik bir arada otobüs ve ambulanslarla çıkartıldı.

İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre, İsrail askerleri, Cenin Mülteci Kampı'nda yaklaşık 20 kişiyi gözaltına aldı. Bölgede silahlı insansız hava aracının da kamptaki silahlı grupları hedef aldığı aktarıldı.

İsrail güçleri Cenin Mülteci Kampı'ndan çekildi.

22.17 | İsrail ordusu, Gazze'deki çatışmalarda bir askerinin öldüğünü duyurdu

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki kara çatışmalarında bir askerinin daha öldürüldüğünü, 5 askerinin ise yaralandığını açıkladı.

21.50 | BM: Gazze'de insani amaçlarla verilecek aralar BM ile koordine edilmeli

21.35 | İsrail'in çevresine saldırı düzenlediği Endonezya Hastanesi'nde yaşanan anlar

21.07 | Hizbullah, İsrail'e ait iki tankı vurduğunu duyurdu

Hizbullah'tan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in kuzeyindeki Metula bölgesine füze saldırısı düzenledikleri belirtildi.

Saldırı sonucu İsrail'e ait "Merkava" tipi iki tankın vurulduğu, tanklardaki askerlerden ölü ve yaralılar olduğu ifade edildi.

İsrail'den ise söz konusu saldırıya ilişkin bir açıklama yapılmadı.

20.55 | İsrail'e göre Beyaz Saray'ın "insani ara" açıklamasında yeni bir durum yok
 

19.59 | Yunanistan'dan Gazze'ye insani yardım için deniz yolu ulaşım araçları sözü

19.31 | Netanyahu'nun sözcüsü, kurgu videoyla Gazze'deki ölümlerin "yalan olduğunu" savundu

19.28 | Hamas, insani ve tıbbi nedenlerle iki rehineyi serbest bırakacaklarını açıkladı 

19.08 | Beyaz Saray, İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyinde bulunan sivillerin çıkışı için saldırılara günde 4 saat ara vermeyi kabul ettiğini bildirdi

15.00 | Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile görüştü

Özbekistan'ın başkenti Taşken'te devam eden Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 16'ncı Zirvesi'nde AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile bir araya geldi. Görüşmede bölgesel konular ve ikili ilişkiler ele alındı.

TIKLAYIN | Cumhurbaşkanı Erdoğan, Taşkent'teki zirvede İran Cumhurbaşkanı Reisi ile bir araya geldi

14.10 | İtalya, Yunanistan ve Türkiye'deki taşımacılık sendikalarından hükümetlerine ortak çağrı

İtalya’da USB’ye bağlı Taşımacılık İşçileri Sendikası, Yunanistan’da ENEDEP-COSCO Liman İşçileri Sendikası (Pire Limanı) ve STEFENSON, PEMEN, PEEMAGEΝ Denizcilik Sendikaları ve Türkiye’den de DİSK/Nakliyat-İş yaptıkları ortak çağrıyla “Filistin’deki katliamı durdurun, ölüm sevkiyatını durdurun” dedi.

Kendi ülkelerinin hükümetlerine seslenen sendikalar İsrail’e giden silah ve yardım sevkiyatlarının bir an önce durdurulmasını istedi. Bütün taşımacılık işçilerinden bu anlamda destek beklediklerini ifade eden sendikalar ortak eylemler için de çağrı yaptı.

TIKLAYIN | İtalya, Yunanistan ve Türkiye'deki taşımacılık sendikalarından hükümetlerine ortak çağrı: Ölüm sevkiyatını durdurun

13.20 | İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalar kuzeyde ve başkent Gazze'de yoğunlaşırken binlerce Filistinli güneye kaçıyor. 

Gazze'deki Filistinliler, taşıyabildikleri eşyalarıyla birlikte evlerini terk ediyor. Bazıları sivil olduğunu göstermek için beyaz bayraklar taşıyor. 

Bu sabah 09.00 itibarıyla çekilmiş bir görüntü

12.30 | Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'nin Gazze'deki kanserli çocukları kabul ve tedavi etmeye hazır olduğunu açıkladı. 

İsrailli mevkidaşı Uriel Menachem Buso ile yaptığı telefon konuşmasının ardından bir mesaj paylaşan Koca, "Kendisine masum çocukları tedavi etmeye devam etmemiz gerektiğini hatırlattım. Kurbanların, özellikle de çocukların ambulanslarla Mısır'a, oradan da hava ambulansıyla Türkiye'ye götürülmesi için hazırlıklı olduğumuzu vurguladım. Kanser hastalarını da en kısa zamanda Türkiye'ye nakletmeye başlayacağız." dedi. 

12.25 | İsrail ordusu, Gazzelilerin kuzeyden güneye geçmesi için yolun bugün tekrar açıldığını duyurdu. Yol, bugün yerel saatle 16.00'ya kadar açık olacak. 

IDF, Arapça yayınladığı bir mesajda "Kuzey Gazze Şeridi bölgesi şiddetli bir çatışma bölgesi olarak kabul ediliyor ve burayı tahliye etmek için zaman daralıyor" dedi.

11.40 | Gazze'deki hükümet, İsrail ordusunun son 3 günde 8 hastaneyi doğrudan bombaladığını, saldırıların başladığı 7 Ekim'den bu yana 18 hastanenin hizmet dışı kaldığını belirtti.

10.10 | Bugünün dünya manşetleri...

İsrail askerleri Gazze'nin kalbinde; yüzlerce Gazzeli güneye kaçtı; Britanya İçişleri Bakanı Filistin yanlılarını hedef alıyor | Dünya Basınında Bugün

09.30 | AP: Gazze'de üç günlük insani ateşkes için müzakereler yürütülüyor

Hamas'ın elindeki bir düzine rehinenin serbest bırakılması karşılığında Gazze'de üç günlük insani ateşkes sağlanması için müzakereler sürdürüldüğü iddia edildi.

AP'nin haberine göre; isimlerinin açıklanmaması koşuluyla konuşan Mısır'dan iki, Birleşmiş Milletler'den bir yetkili ve Batılı bir diplomat müzakereleri doğruladı. Müzakerelere Katar, Mısır ve ABD'nin aracılık ettiği öğrenildi.

AP, anlaşmanın, kuşatma altındaki 2,3 milyon Filistinlinin kötüleşen koşullarını hafifletmek için sınırlı miktarda yakıt da dahil olmak üzere daha fazla yardımın bölgeye girmesini sağlayacağını yazdı.

TIKLAYIN | AP: Bir kısım rehinenin serbest bırakılması karşılığında Gazze'de üç günlük insani ateşkes sağlanması için müzakereler yürütülüyor

09.20 | Britanya İçişleri Bakanı Suella Braverman, Filistin yanlısı eylemleri bir kez daha hedef aldı. 

Braverman, "Bu yürüyüşlerin sadece Gazze için bir yardım çığlığı olduğunu inanmıyorum" dedi ve "Bu yürüyüşler, Kuzey İrlanda'da görmeye alışık olduğumuz türden bazı grupların -özellikle de İslamcıların- bir üstünlük iddiasıdır" ifadelerini kullandı. 

TIKLAYIN | Britanya İçişleri Bakanı, bir kez daha Filistin yürüyüşlerini hedef aldı: Kuzey İrlanda'dan alışık olduğumuz bazı grupların üstünlük iddiası

07.41 | İsrail, Gazze'de en az 130 tünel yok ettiğini duyurdu. 

05.23 | ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), Suriye'de İran'a yakın gruplara hava saldırısı düzenlediğini duyurdu

CENTCOM'un X Platformundaki sayfasından yapılan açıklamada, düzenlenen hava saldırısının İran'a bağlı İslam Devrim Muhafızları Birliği (IRGC) ve ona yakın gruplar tarafından kullanılan bir tesise yapıldığı kaydedildi.

Açıklamada, "Saldırıların sorumlularına karşı halkımızı savunmak için gerekli her türlü tedbiri alacağız ve kendi seçeceğimiz yer ve zamanda karşılık vereceğiz." ifadeleri yer aldı.

04.12 | BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Turk: İki taraf da savaş suçu işliyor

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Turk, hem İsrail'in hem de Hamas'ın savaş suçu işlediğini belirtti. 

Turk, Hamas'ın 7 Ekim saldırısını ve rehine bulundurmasını savaş suçu olarak niteledi. Turk, İsrail'in Filistinli sivilleri toplu olarak cezalandırmasının ve insanları zorla tahliye etmesinin de savaş suçu olduğunu ifade etti.

04.00 | DSÖ: Gazze'de endişe verici hastalık trendleri var

Dünya Sağlık Örgütü, Gazze'de salgın riskinin yükseldiğimi ifade etti. Bombardımanın sağlık sistemin ve temiz suya erişimi etkilediğine dikkati çeken DSÖ, ayrıca insanların kalabalık sığınaklarda yaşamak zorunda kaldığını hatırlattı. 

DSÖ, "Şimdiden ortaya bazı endişe verici trenler çıktı" ifadelerini kullandı. 

Açıklamada örnek olarak bölgede yakıt kıtlığı yaşanmasının desalinasyon tesislerinin kapanması örnek gösterildi. Bölgede Ekim ortasından bu yana 33 bin 550'den fazla ishal vakası bildirildiği aktarıldı.

03.17 | Gazze'ye insani yardım taşıyan 106 tır daha ulaştı

Filistin Kızılayı tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Mısır Kızılayı'ndan gönderilen insani yardım yüklü 106 tırın yanı sıra Kuveyt'ten gelen beş ambulans Refah sınır kapısında teslim alındı. Tırlarda yiyecek, içme suyu, tıbbi gereçler, ilaçlar ve diğer insani yardım malzemesi bulunuyor.

Refah sınır kapısından 21 Ekim 2023'ten bugüne kadar günde ortalama 39 tır olmak üzere, toplamda Refah sınır kapısından Gazze’ye 756 tır giriş yaptı. İnsani yardımlara sınırlı geçişler olsa da, İsrail yönetimi Gazze'ye akaryakıt girişine izin vermiyor.

03.07 | Beyaz Saray Kongre Üyesi Tlaib'in Gazze'ye destek için kullandığı ifadelere tepki gösterildi

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karine Jean-Pierre, ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Rashida Tlaib'in, Gazze'ye destek için kullandığı ifadelere "kesinlikle katılmadıklarını" belirtti. Jean-Pierre, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularına yanıt olarak, Tlaib'in sosyal medya paylaşımında kullandığı "nehirden denize" ifadesiyle ilgili, "Bu ifadenin kullanılmasına kesinlikle katılmıyoruz. Bu, Beyaz Saray'daki birçok kişi tarafından söylendi." sözlerine yer verdi.

Sözcü Jean-Pierre, ABD Başkanı Joe Biden'ın Tlaib ile konu hakkında konuşup konuşmadığıyla ilgili elinde bir bilgi bulunmadığını söyledi.

03.00 | DSÖ'nün tıbbı malzemeleri UNRWA aracılığıyla Gazze'deki Şifa Hastanesi'ne ulaştırıldı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, DSÖ'nün tıbbi yardım malzemelerini taşıyan yardım konvoyun, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) aracılığıyla Gazze'deki Şifa Hastanesi'ne ulaştırıldığını bildirdi.

02.16 | Galler Parlamentosu Gazze'de ateşkes çağrısı yapan önergeyi kabul etti

Galler Bölgesel Parlamentosu (Senedd), Gazze'de acil ateşkes çağrısı yapan önergeyi 24'e karşı 19 oyla kabul etti. Senedd'de 8 Kasım'da yapılan oturumda Plaid Cymru partisinin ateşkes çağrısı yapan önergesi görüşüldü.

Plaid Cymru lideri Rhun ap Iorwerth, parlamentoda yaptığı konuşmasında, tüm üyeleri kalıcı barış için ses çıkarmaya çağırdı. Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırılarını ve İsrail'in Filistinlileri toplu cezalandırma yöntemlerini "İnsanlık dışı ve adaletsiz" olarak yorumlayan ap Iorwerth, "Her ne kadar uzaktan bakıyor olsak da Galler'de durumdan doğrudan etkilenen ailelerin olduğunu unutmamak önemlidir. Acı İsrail veya Gazze ile sınırlı değil." dedi.

02.07 | Gazze'ye insani yardım taşıyan 187 tır daha ulaştı

Filistin Kızılayı, Refah Sınır Kapısı'ndan abluka altındaki Gazze Şeridi'ne 187 yardım tırı daha girdiğini duyurdu.

Filistin Kızılayından yapılan yazılı açıklamada, ekiplerin, Mısır Kızılayından 8 Kasım'da 81, 9 Kasım'da 106 olmak üzere toplam 187 tır insani yardımı ve Kuveyt'ten gönderilen 5 ambulansı teslim aldığı belirtildi. Refah Sınır Kapısı üzerinden Gazze Şeridi'ne ulaşan yardım tırlarının sayısı 756 oldu.

01.30 | Filistin Devlet Başkanı Abbas: "İşgal güçlerinin Gazze'yi bölme planları kabul edilemez"

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail işgal güçlerinin Gazze Şeridi'ni bölme planlarının kabul edilemez olduğunu ve Gazze'nin Filistin'in ayrılmaz bir parçası olduğunu söyledi. Filistin haber ajansı WAFA'nın haberine göre, Mahmud Abbas, Hollanda ve Avustralya başbakanları Mark Rutte ve Anthony Albanese ile ayrı ayrı telefonda görüştü.

Hollanda Başbakanı Rutte ile görüşmesinde "İşgal güçlerinin Gazze'yi bölme planları kabul edilemez" diyen Abbas, Gazze için siyasi ya da güvenlik çözümünün olmadığını, orasının Filistin devletinin ayrılmaz bir parçası olduğunu belirtti. 

01.00 | Filistin, İsrail'in Gazze'ye "nükleer silah" tehdidine karşı tüm önlemlerin alınmasını istedi

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi'ye İsrail'in Gazze'ye yönelik nükleer silah kullanılması yönündeki tehditlerini etkisiz hale getirecek tedbirler alınmasını istedi. 

"Gazze'ye nükleer bomba atılmasının olasılıklar arasında olduğunu" söyleyen İsrailli Bakan'ın tehdidinin, tüm ülkelere yönelik bir tehdit olduğunu ifade eden Maliki, UAEA'nın ve üye ülkelerin bu konuya acil önem göstermesi gerektiğini kaydetti.

Maliki, "İsrail'in tehditlerinin kınanmasını ve Filistin halkı ile çevre ülkelerin yaşam hakkına yönelik bu açık tehdidin etkisiz hale getirilmesi için tüm önlemlerin alınmasını" istedi.

00.19 | İsrail ordusu, düzenlenen roket saldırılarına karşılık Lübnan'da Hizbullah'a ait hedeflerin savaş uçaklarıyla vurulduğunu bildirdi.

Ordudan yapılan yazılı açıklamada, vurulan hedefler arasında Hizbullah'a ait askeri yapı ve noktalar olduğu belirtildi.

Açıklamada ayrıca, Lübnan topraklarında sınırına yakın bölgede bir grubun da hedef alındığı ifade edildi.