Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Taşkent'teki zirvede İran Cumhurbaşkanı Reisi ile bir araya geldi

Görüşmede bölgesel konular ve ikili ilişkiler ele alındı

09 Kasım 2023 14:24

T24 Dış Haberler

Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 16'ncı Zirvesi gerçekleştiriliyor. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İsrail insani değerleri çiğnedi, Batı ateşkes çağrısı dahi yapamayacak acziyette" dedi.

"Filistin bayrağına tahammülleri yok. İsrail insani değerleri çiğnedi, ev, okul, hastane ve ibadethaneleri bombalıyor. Batı, ateşkes çağrısı dahi yapamayacak acziyette. İnsani ateşkesin sağlanması için çabalarımızı sürdürüyoruz" diyen Erdoğan, 15 Kasım'da İstanbul'da Gazze'deki insani durumun görüşüleceği uluslararası bir toplantı yapılacağını duyurdu. 

Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı ile bir araya geldi

Taşken'te devam eden zirvede Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile bir araya geldi. Görüşmede bölgesel konular ve ikili ilişkiler ele alındı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 16'ncı Zirvesi'ne katılmak üzere vardığı Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç da eşlik etti.

İletişim Başkanlığı'ndan açıklama

İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, görüşmede, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları sonucu yaşanan insani kriz ve çözüm için atılması gereken adımların yanı sıra Türkiye-İran ilişkileri ve bölgesel konuların ele alındığı bildirildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, İsrail’in saldırılarını sonlandırmasının bölge ve dünya barışına hizmet edeceğini belirterek İslam İşbirliği Teşkilatının, düzenlenecek olağanüstü zirvede adil bir çözüme ulaşmak için gayret sarf etmesi gerektiğini söyledi.

"Türkiye’nin garantör sorumluluğunu alarak meseleyi çözüme kavuşturmaya hazır olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam dünyasının ortak tutum alarak İsrail üzerinde baskıyı artırması gerektiğini dile getirdi."