Dünya

Çatışmaların 35. günü | Netanyahu, niyetlerinin Gazze'yi yönetmek olmadığını söyledi; Endonezya Hastanesi'nde yakıt bitti, elektrik tamamen kesildi

10 Kasım 2023 23:30

T24 Dış Haberler

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi'ni yönetmen gibi bir niyetleri olmadığını söyledi. 

ABD'li Fox News'a konuşan Netanyahu, "Gazze'yi fethetmeye çalışmıyoruz, Gazze'yi işgal etmeye çalışmıyoruz ve Gazze'yi yönetmeye çalışmıyoruz" dedi. 

Netanyahu, Gazze'de Hamas kontrolüne son vermek için ise "güvenilir bir güce" ihtiyaç olduğunu ifade etti. 

TIKLAYIN | Hamas-İsrail savaşında gün gün, dakika dakika tüm gelişmeler

Beyaz Saray, İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyinde bulunan sivillerin çıkışı için saldırılara günde 4 saat ara vermeyi kabul ettiğini bildirdi. İsrail ordusu, ateşkes olmayacağını ama Gazze'ye yardım girmesi için "taktiksel, yerel aralara" izin vereceklerini söyledi. Times Of Israel gazetesine konuşan bir kaynak, 4 saatlik insani aranın her gün farklı bir Gazze mahallesinde olacağını belirtti. 

Birleşmiş Milletler, Gazze'de kısa süreli insani araların kendileri ile koordineli şekilde uygulanması gerektiğini ifade etti. 

Yemen'de Husiler, İsrail'de "hassas hedefleri hedef alan" bir grup füze attıklarını belirtti. İsrail, ülkenin güneyinde bir dronun bir binaya çarptığını ifade etti.

İşte savaşın 35. gününden dakika dakika öne çıkanlar...

03.00 | İsrail, bir gün içinde Gazze'de 6 hastaneyi hedef aldı, çoğu kadın ve çocuk onlarca insan öldürüldü

İsrail, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde bir gün içinde 6 hastaneyi birden hedef aldı. Saldırıların başladığı 7 Ekim'den bu yana Gazze'deki 35 hastaneden 18'i çalışamaz hale geldi

Son 24 saat içinde Şifa Hastanesi, Endonezya Hastanesi, Nasr Çocuk Hastanesi, Rantisi Çocuk Hastanesi, El-Avde Çocuk Hastanesi ve Kudüs Hastanesi'ne ya da çevrelerine şiddetli saldırılar düzenlendi, çok sayıda yaralı ile hayatını kaybedenler oldu.

TIKLAYIN -  İsrail'in 24 saat içindeki 6 hastane saldırısından bilgiler

02.22 | Hamas: Şifa Hastanesi'nde sivillerin hedef alınmasından ABD yönetimi sorumludur

İsrail'in Şifa Hastanesi'ni dünden bu yana defalarca hedef almasının ardından Hamas'tan yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, "Şifa Hastanesi ve çevresinde sağlık personeline, hastalara, yaralılara ve yerinden edilmiş kişilere karşı işlenen bu menfur suçtan Amerikan yönetimini ve Başkan Biden'ı sorumlu tutuyoruz." ifadesi kullanıldı.

Hamas'ın açıklamasında, "Birleşmiş Milletler (BM) ile Arap ve İslam ülkelerine, bu vahşi saldırıyı durdurmak için derhal müdahale etme ve uluslararası yasalara göre güvenli alanlar olarak kabul edilen hastaneler ile sivillerin korunması konusunda siyasi ve hukuki sorumluluk üstlenme" çağrısı yapıldı.

02.00 | İsrail Ordusu, Endonezya Hastanesi'nin çok yakınına saldırı düzenledi

İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliye bölgesinde bulunan Endonezya Hastanesi çok yakınına saldırı düzenledi.

 

01.42 | Filistin Kızılayı: Gazze'deki Kudüs Hastanesi'nde 3 saat içinde tüm hizmetler duracak

Filistin Kızılayı'ndan konuya ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Yakıtın bitmesi nedeniyle 3 saat içinde Kudüs Hastanesi'ndeki tüm hizmetlerin duracağı kaydedilen açıklamada, bu durumda 500 hasta ve yaralının sağlık hizmetlerinden mahrum kalacağı, yoğun bakımdaki hastalar ile kuvözdeki bebeklerin hayatını kaybedeceği ifade edildi.

Filistin Kızılayı daha önce yaptığı açıklamada, Kudüs Hastanesi'nin yoğun bakım ünitesine ateş açıldığını bildirmişti.

00.30 | Macron, İsrail'i sivilleri bombalamayı durdurmaya çağırdı: Suçlu siz olursunuz

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail'in Gazze'de düzenlediği saldırılarda sivillerin öldüğünü belirterek, "Bebekler, kadınlar, yaşlılar bombalanıp öldürülüyor. Bunun hiçbir gerekçesi ve meşruiyeti yoktur. Bu yüzden İsrail'i durmaya çağırıyoruz." diye konuştu.

Macron, İngiliz yayın kuruluş BBC'ye verdiği özel mülakatta Gazze'de hayata geçirilecek bir ateşkesin İsrail'in faydasına olacağını söyledi.

Fransa'nın Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarını açıkça kınadığını hatırlatan Macron, ABD ve İngiltere gibi bazı ülkelerin çatışmalara insani ara verilmesini savunup ateşkes çağrılarına katılmaması konusunda, "(Ateşkes çağrısı) Yapacaklarını umuyorum." yanıtını verdi.

TIKLAYIN - Macron'un çağrısı

23.25 | İsrail, 7 Ekim'de öldürülenlerin sayısını 200 kişi azalttı

Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) Gazze'deki duruma ilişkin bugün aldığı karara tepki için bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, 7 Ekim'deki saldırılarda öldürülenlerin sayısının 1400 yerine 1200 yazması dikkati çekti.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lior Hayat, 7 Ekim'deki saldırılarda öldürülenlerinin sayısının düzeltildiğini belirtti.

İsrail makamları daha önceki açıklamalarında 7 Ekim'deki saldırılarda öldürülenlerin sayısını 1400 olarak duyurmuştu.

23.18 | BM Filistin Özel Raportörü'ne göre, İsrail'in çatışmalara günde 4 saat ara verme kararı "zalimce"

Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, İsrail'in Gazze'nin kuzeyinde bulunan sivillerin çıkışı için saldırılara günde 4 saat ara vermeyi kabul etme kararını "çok alaycı ve zalimce" olarak nitelendirdi.

23.03 | İsrail, Gazze hakkındaki karar tasarısını kabul eden UNESCO'ya tepki gösterdi

İsrail Dışişleri Bakanlığı, UNESCO’nun 42. Genel Konferansı'nda Filistin ve Gazze’deki mevcut durumun etkileri ve sonuçları kapsamında UNESCO’nun yetkileri hakkındaki karar tasarısının kabul edilmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

UNESCO'nun Gazze'deki duruma ilişkin bugün aldığı kararın “tek taraflı” olduğu ileri sürülen açıklamada, İsrail’in bu kararı “tiksintiyle karşılayarak reddettiği" kaydedildi.

Açıklamada, UNESCO’nun, “aşırılıkçı hükümetlerin ve terörizmi destekleyenlerin hizmetinde” olduğu ve “temel gerçeklerin çarpıtılması ve katliamların inkar edilmesi konusunda işbirliği yaptığı” iddia edildi.

UNESCO oturumunda Gazze’de öldürülen siviller için saygı duruşunda bulunulmasına da tepki gösterilen açıklamada, "Yalnızca Filistinli kurbanların anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunan UNESCO, doğası gereği ahlaki zafiyeti olan kendisinden ve tartışmalarından utanması gereken bir kuruluştur" denildi.

22.26 | Gazze'deki Endonezya Hastanesi'nde yakıtın bitmesi sonucu elektrik tamamen kesildi

Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliya bölgesinde bulunan yaralı ve hastaların yanı sıra yerinden edilmiş binlerce Filistinlinin sığındığı Endonezya Hastanesi'nde elektrik tamamen kesildi. Jeneratörler, yakıtın bitmesi nedeniyle durdu ve hastane karanlığa gömüldü.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığının Telegram hesabında konuyla ilgili açıklama ve görüntüye yer verildi.

Açıklamada, Gazze'nin kuzeyindeki Endonezya Hastanesi'nin elektriği, suyu ve iletişiminin tamamen kesildiği kaydedildi.

 

22.09 | Kızılhaç: Gazze'deki hastaneleri etkileyen yıkım dayanılmaz hale geliyor

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), Gazze'deki hastaneleri etkileyen yıkımın dayanılmaz hale geldiğini ve bunun durdurulması gerektiğini kaydetti.

ICRC, İsrail'in saldırılarında hedef olan Gazze'deki hastanelerin durumuna ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Gazze'deki tıbbi tesislere, hastalara ve sağlık çalışanlarına saygı gösterilmesi ve korunması yönünde çağrı yapılan açıklamada, "Gazze'de aşırı zorlanan, eksik malzemeyle çalışan ve giderek güvensiz hale gelen sağlık sistemi, binlerce yaralı, hasta ve yerinden edilmiş insanın hayatını tehlikeye atacak şekilde geri dönüşü olmayan bir noktaya ulaştı" denildi.

21.49 | BM: Gazze'de insanlar ekmek kuyruğunda beklerken hava saldırılarına maruz kalıyor

Birleşmiş Milletler (BM), Gazze'nin özellikle kuzeyinde gıda kıtlığı artarken, "İnsanlar saatlerce ekmek kuyruğunda beklerken hava saldırılarına maruz kalıyor." açıklamasında bulundu.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, Cenin Mülteci Kampı'na yönelik saldırıların can kaybı ve büyük zayiata yol açtığını kaydetti.

Dujarric, "Bölgedeki meslektaşlarımız, insanların güneye kaçmaya devam ettiğini aktarıyor. Dün 50 binden fazla kişinin yürüyerek ya da başka yollarla kaçtığı düşünülüyor." bilgisini paylaştı.

Gazze'ye giren yardımın yetersiz olduğuna ve giriş noktalarının çoğaltılması gerektiğine dikkati çeken Dujarric, bölgeye 21 Ekim'den bu yana 821 yardım tırının giriş yaptığını bildirdi.

21.47 | İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkeler ve "Küresel Güney" ülkeleri, İsrail'in ablukası ve yoğun saldırıları altındaki Gazze için ateşkes çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi tarafından Filistin'in Daimi Gözlemci Misyonu tarafının talebi üzerine Gazze ve işgal altındaki Filistin topraklarında yaşanan durumu ele almak üzere program düzenlendi.

Programa Filistin'in BM Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi İbrahim Khraishi, Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Güven Begeç, İİT üyesi ve Küresel Güney ülkelerinin büyükelçileri ile BM yetkilileri katıldı.

TIKLAYIN - İslam İşbirliği Teşkilatı ve "Küresel Güney" ülkelerinden "Gazze'de ateşkes" çağrısı

21.30 | İsrailli haham: "İnsanlarla uğraşıyor olsaydık Gazze’ye insani yardım gönderirdik ama hayvanlarla uğraşıyoruz”

AA'nın geçtiği habere göre, İsrailli haham ve siyasi lider Meir Mazuz, İsrail’in topyekün ablukası ve saldırıları altındaki Gazze Şeridi’ne insani yardım ulaştırılmasına karşı çıkarak, “İnsanlarla uğraşıyor olsaydık Gazze’ye insani yardım gönderirdik ama hayvanlarla uğraşıyoruz.” dedi.

İsrail’in Kanal 7 televizyonunun haberine göre, İsrail’deki Sefarad Yahudilerinin önde gelen liderlerinden haham Mazuz, kurucusu olduğu bir Yahudi dini okulunda yaptığı haftalık sohbetinde Gazze’ye yönelik insani yardımlara tepki gösterdi.

Mazuz, ABD Başkanı Joe Biden’ın Gazze’ye insani yardım ulaştırılması yönünde yaptığı çağrıya karşı çıkarak İsrail’in ABD’nin bu talebini reddetmesi gerektiğini savunarak, "Biden'a şunu söylemeliyiz: Haklısın, insanlarla uğraşıyor olsaydık Gazze’ye insani yardım gönderirdik ama hayvanlarla uğraşıyoruz. Ne yapacağız?" dedi.

21.26 | Kolombiya Cumhurbaşkanı'ndan, Gazze'de hastaneye saldıranlara "soykırımcı" tepkisi

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, İsrail ordusunun Gazze'deki Şifa Hastanesi'ne saldırısına tepki göstererek saldırıyı gerçekleştirenleri "soykırımcı" olarak nitelendirdi.

21.05 | Katar'dan Gazze'deki Şifa Hastanesi'ni korumak için acil uluslararası müdahale çağrısı

Katar, abluka altındaki Gazze'de binlerce yaralı ile yerinden edilmiş sivilin sığındığı en büyük sağlık tesisi Şifa Hastanesi'nin korunması için acil uluslararası müdahale çağrısında bulundu. Katar Dışişleri Bakanlığından, İsrail'in Şifa Hastanesi'ni hedef almasına ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Bakanlığın açıklamasında, "Uluslararası toplum, Şifa Hastanesi ve içindekilerin korunmasını sağlamak için acilen müdahale etmelidir. İsrail'i bu suçtan vazgeçirmek için baskıyı geciktirmek, ona hastaneyi ve diğer sağlık tesislerini ayırt etmeksizin vurması için yeşil ışık yakmaktır." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, İsrail'in hastane çevresi ve polikliniklere yönelik tekrarlanan saldırıları, 60 bin yerinden edilmiş kişinin sığındığı hastaneyi doğrudan hedef almanın başlangıcı olarak değerlendirildi ve yeni bir katliam uyarısı yapıldı.

20.23 | Elon Musk: Eğer Gazze'de birinin çocuğunu öldürürseniz, bir İsrailliyi öldürecek en az birkaç Hamas üyesi yaratmış oldunuz

Tesla, SpaceX ve sosyal medya platformu X'in sahibi Elon Musk, bilim insanı ve yazar Lex Fridman'ın Youtube'da yayınladığı podcast programına katıldı.

Fridman'ın sorularını yanıtlayan Musk, İsrail'in Gazze'ye saldırılarına ilişkin, "Eğer tam anlamıyla herkese karşı soykırım yapmayacaksan, ki bu kabul edilebilir değil ve kimse için olmamalı, o zaman sonunda İsrail'den nefret edecek birçok kişiyi hayatta bırakacaksın. Eğer öldürdüğünüzden daha fazla yarattıysanız, başarısız oldunuz" diye konuştu.

Musk, "Eğer Gazze'de birinin çocuğunu öldürürseniz, bir İsrailliyi öldürecek en az birkaç Hamas üyesi yaratmış oldunuz." ifadelerini kullandı.

Gazze'deki meselenin en tartışmalı konulardan biri olduğunu söyleyen Musk, uzun vadeli barışın hedeflenmesi durumunda, olayın geniş bakış açısından incelenmesi gerektiğini kaydetti.

19.35 | Filistin Kızılayı: İsrail güçleri Gazze'deki Kudüs Hastanesi'nin yoğun bakım ünitesine ateş açtı

18.00 | İsrail ordusu, 7 Ekim’den bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi’nde 15 binden fazla yerin vurulduğunu bildirdi

AA'da yer alan habere göre ordudan yapılan açıklamada, 7 Ekim’den bu yana 15 binden fazla yerin vurulduğu ifade edildi. Açıklamada vurulan yerlerin Hamas’a ait “hedefler” olduğu öne sürülse de İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin büyük çoğunluğunu kadın ve çocuklar oluşturuyor.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığından bugün yapılan açıklamada, İsrail ordusunun 7 Ekim’den bu yana düzenlediği saldırılarda 11 bin 78 kişinin öldürüldüğü bildirilmişti.

Açıklamada, hayatını kaybedenlerden 4 bin 506’sının çocuk, 3 bin 27’sinin ise kadın olduğu belirtilmişti.

17.30 | Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay: Kudüs Hastanesi'nde yoğun çatışmalar yaşanıyor

Uluslararası Kızılhaç ve Filistin Kızılay Derneği, Gazze'nin güneyindeki Kudüs Hastanesi'nde yoğun çatışmaların yaşandığını bildirdi. 

Yardım gruplarından yapılan açıklamada, "Şu anda yoğun çatışmalar yaşanıyor ve işgalci keskin nişancılar Kudüs Hastanesi'ne ateş açarak yerinden edilen insanların yaralanmasına neden oluyor" dedi.

Al Jazeera, çatışmalar nedeniyle en az 1 kişinin öldüğünü ve 20 kişinin yaralandığını duyurdu. 

16.35 | SON DURUM

Filistinli yetkililer, İsrail'in dün en az üç hastaneye ya da yakınlarına hava saldırısı düzenlediğini açıkladı. Ancak İsrail iddialara yanıt vermedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD'nin İsrail'in sivil kayıpları en aza indirmek için attığı adımları "takdir ettiğini" belirtirken, bunun yeterli olmadığını söyledi. Blinken, ABD'nin İsraillilere daha uzun "insani duraklamalar" ve Gazze'ye giren yardım miktarının arttırılması gibi ek fikirler önerdiğini söyledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail'in Hamas'a karşı savaşının ardından Gazze'yi fethetmek, işgal etmek ya da yönetmek istemediğini, ancak militan tehditlerin ortaya çıkmasını önlemek için gerekirse Filistin topraklarına girmek için "güvenilir bir güce" ihtiyaç duyulacağını söyledi.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısı 11 bin 78'e yükseldi. Ölenler arasında 4 bin 506 çocuk bulunuyor. 

BM sözcüsü Stéphane Dujarric, Gazze'deki çatışmalara kısa süreli ara verilmesine ilişkin her türlü planın BM ile koordinasyon içinde ve "gerçekten etkili" olabilmesi için tüm tarafların mutabakatı ile gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi.

16.30 | İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısı 11 bin 78'e yükseldi. Ölenler arasında 4 bin 506 çocuk bulunuyor. 

15.30 | İsrail saldırıları altındaki Gazze'de 1 ayda 100'den fazla BM çalışanı öldürüldü.

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), İsrail'in yoğun saldırı altında tuttuğu Gazze Şeridi'nde bir ayda 100'den fazla BM çalışanının öldürüldüğünü duyurdu.

UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, UNRWA çalışanlarının öldürülmesinden duyduğu üzüntüyü ifade etti.

BM yetkilisi, "(Gazze Şeridi'nde) 1 ayda 100'den fazla UNRWA çalışanının öldürüldüğü doğrulandı. Ebeveynler, öğretmenler, hemşireler, doktorlar, destek personeli." ifadesini kullandı.

UNRWA'nın ve Filistinlilerin yasta olduğunu belirten Lazzarini, "bu felaketin sona ermesi için artık çatışmalara insani ara verilmesi" gerektiğini vurguladı.

14.35 | Sosyal medyada paylaşılan görüntülere göre; Gazze'nin kuzeyindeki Anasir Hastanesi'ni ellerinde beyaz bayraklarla terk etmeye çalışan Filistinlilerin çok yakınına İsrail tankları tarafından saldırıldı.

Videoda sivil olduklarını gösteren beyaz bayraklar taşıyan ve aralarında çocukların da olduğu Filistinli bir grubun, saldırının başlamasının ardından hastane içine doğru kaçtığı görülüyor. 

13.30 | İsrailli yetkililer; Reuters, AP, CNN ve NYT'nin Gazze muhabirlerini Hamas'ın 7 Ekim saldırısını bilmekle suçluyor

İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi, Gazze'de serbest ya da Batılı yayın organlarıyla çalışan 4 gazeteciyi Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısını bilmekle suçladı.

BBC'nin haberine göre; İsrail İletişim Bakanı Karhi; Reuters, AP, CNN ve New York Times'a "organizasyonunuzdaki bireyler... bu korkunç eylemler hakkında önceden bilgi sahibiydi" dedi.

Reuters, AP, CNN ve New York Times; Karhi'nin iddialarını reddetti.

Bir İsrail tankının Kfar Aza kibbutzundaki çiti aşan Filistinliler tarafından yakıldığına ilişkin görüntülerde fotomuhabirlerin de bulunması nedeniyle Karhi, saldırının fotoğrafçılar oradayken gerçekleştiğini ve "bu dehşeti belgeleyerek fiilen bu korkunç olayın katılımcıları haline geldiklerini" söyledi.

Bu açıklama, İsrail yanlısı web sitesi Honest Reporting'in fotoğrafçıların varlığının "planın bir parçası" olabileceği yönündeki iddiasının ardından geldi.

Reuters, AP, CNN ve New York Times tarafından yapılan açıklamalarda hiçbir gazeteciyle fotoğraf çekimi için önceden bir anlaşma yapılmadığı belirtildi.

AP açıklamasında, "Saldırılar sırasında sınırda hiçbir AP çalışanı yoktu ve hiçbir AP çalışanı da sınırı geçmedi" denildi.

New York Times ise suçlamaları "gerçek dışı ve çirkin" olarak nitelendirerek "desteksiz suçlamaların" serbest çalışanları tehlikeye attığını da belirtti. Yapılan açıklamada "İsrail ve Gazze'de görev yapan gazetecilerimizi riske atacak bu tür iddialarda bulunmak pervasızlıktır" denildi.

Reuters da saldırıdan önceden haberdar olduğunu ya da 7 Ekim'de "Hamas'a iliştirilmiş gazetecileri" olduğunu reddetti.

TIKLAYIN | İsrailli yetkililer; Reuters, AP, CNN ve NYT'nin Gazze muhabirlerini Hamas'ın 7 Ekim saldırısını bilmekle suçluyor

13.27 | İsrail ordusunun, Gazze'deki Şifa Hastanesi Yerleşkesi’nde yer alan bir poliklinik binasını bombalaması sonucu aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu çok sayıda Filistinlinin öldürüldüğü belirtildi.

Filistin resmi ajansı WAFA’nın haberinde, İsrail’in 35 gündür yoğun saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi’nde uluslararası uyarılara rağmen hastaneleri hedef aldığı belirtildi.

Gazze'de binlerce yaralı ile yerinden edilmiş sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi Şifa Hastanesine yönelik saldırıyla ilgili haberde, "İşgal güçleri, Şifa Hastanesi Yerleşkesi’ndeki bir poliklinik binasını roket ve top atışlarıyla bombaladı. Yerinden edilmiş kişilerin hedef alınması sonucu aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu onlarca kişinin ölümüne ve yaralanmasına yol açtı." ifadelerine yer verildi.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nin güneyindeki Huza beldesinin girişinde de bir grup Filistinliyi hedef aldığı ve çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği aktarıldı.

İsrail ordusu Şifa Hastanesinin çevresini sabaha karşı da topçu ateşiyle yoğun şekilde bombalamıştı. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, saldırıda 6 kişinin öldüğünü bildirmişti.

12.45 | Gazze'de art arda altıncı günde de güvenli geçiş için 4 saatliğine yol açıldı.

İsrail Savunma Kuvvetleri'nin Arap medya sözcüsü Avichay Adraee, Gazze'nin kuzeyinden güneye kaçmak isteyen siviller için insani yardım koridorunun bir kez daha açık olduğunu söyledi.

Adraee, art arda altıncı gün, yerleşim bölgesinin kuzeyinden güneyine uzanan Salah al Din yolunun yerel saatle 10.00-14.00 arasında seyahat etmek için güvenli olacağını söyledi.

12.25 | İsrail bombardımanı Gazze'deki konutların yüzde 50'sinden fazlasında hasara yol açtı.

Gazze hükümetinin medya ofisinden yapılan açıklamada, kuşatma altındaki bölgede yaklaşık 40,000 konutun İsrail ordusu tarafından tamamen tahrip edildiği belirtildi.

Ayrıca savaşın başlangıcından bu yana Gazze'ye yaklaşık 32 bin ton patlayıcı atıldığı belirtildi.

Ofis, konut sektörü ve altyapıdaki tahmini ön kayıpların her birinin 2 milyar dolar olduğunun tahmin edildiğini söyledi.

11.45 | IDF, Endonezya Hastanesi'ni hedef almadığını iddia etti. 

İsrail Savunma Kuvvetleri dün patlama haberlerinin geldiği Endonezya Hastanesi'ni hedef almadığını açıkladı.

Açıklamada "IDF hastaneyi hedef almadı" denildi. Ayrıca "IDF sivilleri hedef almaz ve uluslararası hukuka uygun olarak faaliyet gösterir" denildi. 

10.50 | İran Dışişleri Bakanı: Gazze'de savaşın kapsamının genişlemesi kaçınılmaz

İran devlet televizyonu Press TV, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan'ın Katarlı mevkidaşı ile yaptığı telefon görüşmesinde dile getirdiği bazı yorumlara yer verdi. 

İran Dışişleri Bakanı, Şeyh Muhammed Bin Abdulrahman Al Thani ile yaptığı telefon görüşmesinde "Gazze'nin sivil sakinlerine yönelik savaşın yoğunluğunun artması nedeniyle savaşın kapsamının genişlemesi kaçınılmaz hale geldi" dedi.

10.15 | Gazze'ye sağlık malzemeleri taşıyacak gemi İzmir'den yola çıktı.

Türkiye'den Gazze'ye gönderilen sağlık malzemelerini taşıyan gemi, İzmir'den hareket etti. İzmir Alsancak Limanı'na önceki gece demirleyen kuru yük gemisine, görevlilerce tıbbi malzemeler ve ambulanslar yüklendi.

09.20 | Medya çalışanları, New York Times'ın genel merkezinde oturma eylemi yaptı; Gazze'de öldürülen gazetecilerin isimlerini okudu.

Filistin destekçisi medya çalışanları, The New York Times (NYT) gazetesinin New York'taki genel merkezinin lobisinde protesto eylemi gerçekleştirdi. Göstericiler "New York Crimes" yazılı bir pankart taşıdı.

Dün NYT'nin New York'taki genel merkezi içinde bir araya gelen medya çalışanları Gazze'de derhal ateşkes ilan edilmesini talep ederken, medya kuruluşunu İsrail-Hamas savaşıyla ilgili haberlerinde İsrail lehine önyargılı davranmakla suçladı.

TIKLAYIN | Medya çalışanları, New York Times'ın genel merkezinde oturma eylemi yaptı; Gazze'de öldürülen gazetecilerin isimlerini okudu

07.43 | Hamas lideri Heniyye'nin danışmanı, İsrail'le henüz insani ateşkese varılmadığını söyledi

Tahir en-Nunu, Beyaz Saray'ın, İsrail'in, "çatışmalara insani ara verilmesini kabul ettiği" yönündeki açıklamalarına Telegram hesabından cevap verdi.

Görüşmelerin sürdüğünü ancak şu ana kadar İsrail'le bir anlaşmaya varılmadığını kaydeden Nunu, "Bir anlaşmaya varılacak olursa bu, açık bir şekilde halkımıza duyurulacaktır." ifadesini kullandı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, gazetecilere yaptığı açıklamada, İsrail'in, abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyinde bulunan sivillerin çıkışı için saldırılara günde 4 saat ara vermeyi kabul ettiğini bildirmişti.

05.00 | Netanyahu: Amacımız Gazze'yi fethetmek veya yönetmek değil

Netanyahu, "Gazze'yi fethetmeye çalışmıyoruz, Gazze'yi işgal etmeye çalışmıyoruz ve Gazze'yi yönetmeye çalışmıyoruz" dedi. 

ABD'li muhafazakar haber kanalı Fox News'a konuşan Başbakan Binyamin Netanyahu, Gazze'de bir sivil hükümet olması gerektiğini; ancak İsrail'in de 7 Ekim gibi bir saldırının bir daha yaşanmayacağından emin olması gerektiğini belirtti.

Netanyahu, "O yüzden elimizde gerekirse Gazze'ye girip, katilleri öldürecek bir güvenilir güç var" diye konuştu.

04.28 | BM yetkilisi: Gazze'de 99 mesai arkadaşımızı kaybettik

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) İletişim Direktörü Juliette Toma, Gazze'deki durumun giderek kötüleştiğini söyledi. 

BBC'ye konuşan Toma, UNRWA'nın 150 sığınağında 700 binden fazla insana yardım ettiğini; ancak ellerinde gerekli erzakların bulunmadığını söyledi. 

Toma, 7 Ekim'den bu yana da 99 UNRWA çalışanının öldürüldüğünü belirtti.

01.03 | ABD: Gazze'nin kuzeyinden kaçmak isteyen siviller için iki insani koridor oluşturulacak

ABD, İsrail'in kuşatması altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki bölgelerde bulunan sivillerin "kaçması" için iki "insani koridor" oluşturulacağını duyurdu.

00.38 | UNRWA: Gazze'deki tesislerimizde yaklaşık 4 bin 600 hamile kadın ve 380 bebek tıbbi bakıma muhtaç

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), ajansın Gazze Şeridi'ndeki tesislerinde yaşayan yaklaşık 4 bin 600 yerinden edilmiş hamile kadın ve 380 yeni doğmuş bebeğin tıbbi bakıma ihtiyacı olduğunu duyurdu.

00.12 | İsrail'in Gazze'ye saldırısında İsrailli esirler arasındaki bir kadın asker öldü

Hamas'ın Telegram hesabından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in bugün Gazze Şeridi'ni hedef alan bombalı saldırısında, İsrailli esirler arasında bulunan Modiin Yahudi yerleşim bölgesinden 19 yaşındaki kadın asker Faul Azai Mark Asiani'nin öldüğü, bir askerin ise orta derecede yaralandığı belirtildi.

Bu açıklamanın gerçekliğini belgeleyen bir materyali daha sonra yayınlayacaklarını belirten Kassam Tugayları, konuya ilişkin ayrıntı vermedi.